– Până o să mergem iarăși la Olănești sau Amara, ne putem muta cura cu băi în cada de acasă. De dvs. depinde să alegeți, din ce vă propunem, remediul potrivit –

Cei care au simptome degenerative și modificări ale articulațiilor, cei ce vor să facă ceva pentru coloana lor vertebrală și – în plus – să-și vindece pielea grasă și cu impurități, ar trebui să-și pregătească, acasă, o baie fierbinte cu sulf.
Cumpărați de la farmacie un plic cu extract de sulf și puneți în apa din cadă cantitatea indicată. Respectați cu strictețe durata băii. Este foarte important! Folosirea sulfului în curele de băi la domiciliu este dăunătoare în caz de imprudență. Băile prea lungi sunt nesănătoase, iar temperatura ideală nu trebuie să treacă de 36°-39°.
Muștarul, nu doar pe pâine
Odinioară, împotriva gripei și a reumatismului, pentru respirație și pentru inimă, se prescriau, frecvent, băile cu muștar. Este vorba de băi extrem de iritante pentru piele, a căror durată nu trebuie să depășească 10 minute.
Se amestecă 200 g de făină de muștar cu apă călduță, până ce se obține un terci. Acesta trebuie să stea 30 de minute, și abia apoi este turnat în apa de baie, a cărei temperatură nu trebuie să fie mai mare de 37°C.
Pentru curățarea temeinică a pielii, după baie, este obligatoriu dușul.
Baie cu nămol vulcanic

Este vorba de nămol mineral vulcanic, cel original, care se găsește la farmacie, provenind din zone de izvoare calde și sol vulcanic.
Respectați cu strictețe indicațiile de pe ambalaj privind dozarea potrivită cu diversele afecțiuni.
Băi cu nămol, în special pentru femei
Paracelsius cunoștea, în urmă cu sute de ani, efectul vindecător uriaș al nămolului. Medicina naturistă modernă și medicina clasică folosesc denumirea „peloide”, pentru substanțele rezultate din diverse procese geologice.
Băile cu nămol au un efect deosebit în cazul femeilor. Cercetările recente au demonstrat că în nămol există hormoni vegetali asemănători cu hormonii sexuali feminini. Așa se explică influența deosebit de favorabilă a nămolului asupra afecțiunilor femeilor.
Dar băile cu nămol au și alte indicații: sunt eficiente în caz de afecțiuni reumatice ale mușchilor, nervilor și articulațiilor, de nevralgii, de boli cronice de piele, coxartroze, infecții și de probleme locomotorii.
Nămolul se găsește la farmacii și drogherii. Pentru cura de băi la domiciliu trebuie doar respectate indicațiile privind dozarea.
Cei ce fac aceste băi își ameliorează și stimulează, chiar sănătoși fiind, metabolismul și eliminarea reziduurilor.
Băi cu argilă, pentru zeci de afecțiuni
Argila are un efect deosebit împotriva constipației, a bolilor de piele, a afecțiunilor de metabolism, a nervozității, a bolilor genitale, a dereglărilor irigării sangvine, a stărilor de oboseală, insomniilor, obezității, reumatismului și a afecțiunilor respiratorii. Ea poate fi găsită la farmacii și drogherii, sub formă de pulbere.
Amestecați argila, conform indicațiilor, într-un recipient cu apă, lăsați să stea pasta subțire obținută circa o jumătate de oră și turnați-o apoi în apa de baie.
Unii medici le prescriu pacienților să se ungă pe corp cu pasta de argilă, s-o lase să acționeze și abia apoi să intre în apa din cadă.
După o astfel de baie, se impune cel puțin o oră de odihnă la pat. De obicei, o cură cu argilă cuprinde 10 băi, la fel ca cea cu nămol.
Baie cu miere, pentru revigorare
Mierea de albine pusă în apa de baie înfrumusețează pielea, calmează nervii, combate insomnia, reumatismul și infecțiile gâtului (amigdalite, laringite etc.). Mierea este un adaos ideal pentru baie, un remediu foarte apreciat și nu doar un aliment sănătos. Cleopatra cunoștea efectul binefăcător al laptelui și al mierii.
Baia cu miere se pregătește astfel: încălziți o ceașcă de miere pe baie de apă, până ce devine complet lichidă, apoi încorporați-o în laptele cald. Turnați laptele în cadă și amestecați-l bine cu apa. Dacă vreți, puteți adăuga câteva picături de ulei eteric – de exemplu, de portocală sau de lămâie. Stați 20-30 de minute în apa de 39-39,5° și odihniți-vă, apoi, în pat.
Baie emolientă cu borax: ideală pentru piele
Boraxul – un amestec special de minerale – este o pudră fină și albă, de cristale, ce poate fi cumpărată la farmacii și drogherii. Este foarte bun pentru piele și dedurizează apa calcaroasă. Persoanele cu piele foarte sensibilă ar trebui să folosească borax pentru băile făcute în cadă.
Adăugați, în timp ce apa curge – câteva prize de borax. Respectați cantitățile recomandate pe ambalaj.
O dată pe săptămână: baie cu lapte bătut

Laptele bătut conține multe albumine și grăsime, are un efect protector și calmant (antiinflamator) asupra pielii și, amestecat în apa de baie, este eficient împotriva nervozității, a afecțiunilor genitale și dereglărilor de metabolism și a insomniei. O baie cu lapte bătut conferă vitalitate. Mai ales femeile ar trebui să facă o baie cu lapte bătut, o dată pe săptămână, pentru frumusețe.
Turnați 3 l de lapte bătut în cada cu apă caldă (35°), stați în ea nu mai mult de 15 minute, ștergeți-vă repede cu un prosop, înfășurați-vă într-un cearceaf de baie și odihniți-vă 30 de minute în pat.
Baie cu lapte – pentru sănătate și frumusețe
Laptele conține o cantitate mare de vitamina A, deosebit de eficientă pentru pielea noastră, pe care o netezește și o catifelează. De aceea făceau baie în lapte femeile din antichitate. Acest „obicei” n-ar trebui uitat nici în zilele noastre. Laptele în apa de baie calmează nervii, relaxează, detensionează contracturile și opreşte răceala în curs de „instalare”.
Amestecați 125 g de tărâțe de grâu cu 3 l de lapte și fierbeți-le 15 minute. Stoarceți-le, apoi, printr-un tifon și turnați laptele în cadă. Apa n-ar trebui să depășească 36 sau 37°. După baie, este recomandată o odihnă de 30 de minute la pat.
Baie cu zer, împotriva alergiilor
Zerul se obține în casă, ca rezultat al preparării brânzei de vaci.
Se amestecă bine cu puțină apă și se toarnă apoi în apa din cadă. Zerul este un produs excelent pentru scopuri medicale și cosmetice. Băile cu zer ajută împotriva alergiilor pielii și a arsurilor provocate de soare (insolații).
Baie cu oțet, pentru călire
Dacă suferiți de nervozitate, dacă aveți dureri reumatice aproape permanente și vreți să vă „căliți”, ar fi bine să vă oferiți, din când în când, o baie cu oțet. Este important, însă, să folosiți doar oțet natural de mere sau de fructe, singurele care au efect vindecător. Turnați 1/2 l de oțet în apa de baie și amestecați puternic.
Există și o rețetă specială pentru baia cu oțet, ideală pentru îngrijirea pielii, care devine suplă și catifelată: se taie bucățele trei lămâi, se toarnă peste ele 1/2 l de oțet de fructe și se lasă să stea două ore, după care se strecoară lichidul și se toarnă în apa din cadă.
Desfătați-vă cu o baie cu portocale
Portocalele conțin uleiuri eterice, excelente pentru respirație. Înviorează simțurile, împrospătează și trezesc bucuria de a trăi. Invenția le aparține, pare-se, chinezilor: la curtea împăraților Chinei, pentru a crește „valoarea” băilor la cadă, se foloseau portocale.
Stoarceți 5 portocale și strângeți zeama într-un recipient. Separat, tăiați cojile de portocală bucățele și lăsați-le să stea două ore, în puțină apă cu oțet. Strecurați apoi lichidul printr-un tifon, amestecați-l cu zeama de portocale și turnați mixtura în apa din cadă. Durata băii nu trebuie să depășească 15 minute, pentru a evita uscarea pielii.
Ce spuneți de o baie cu cereale?
Dacă sunteți adepți ai consumului de cereale integrale și le mâncați cu plăcere și în mod regulat, ar trebui să încercați și baia cu cereale integrale. „Înmoaie” apa și sunt excelente pentru îngrijirea pielii. În plus, stimulează circulația sanguină și întăresc activitatea inimii.
Se pun într-un borcan trei linguri de făină integrală de ovăz, o lingură de tărâțe de ovăz, o lingură de tărâțe de grâu, 2 linguri de făină integrală de grâu și o lingură de migdale măcinate, se amestecă și se „parfumează” ușor, după propriul gust, cu ulei aromat. De câte ori pregătiți baia, puneți o lingură cu vârf de cereale în apa care curge.
Băile cu drojdie întăresc inima
Pentru cei ce au probleme cu inima, mai ales insuficiență cardiacă, băile cu drojdie sunt o binefacere.
Umpleți cada cu apă fierbinte (39-40°) și adăugați 5 pacheţele (25 g) de drojdie diluată în 5 l de apă. Așteptați 40 de minute, până ce temperatura apei scade la 35-36°, și abia apoi faceți baie. Durata: 20 de minute. Dacă simțiți că nu vă e bine, ieșiți imediat din cadă.
Și făina poate fi un adaus de baie
Făina integrală – mai ales cea de grâu, măcinată foarte fin, este un adaos de baie excelent, care, ca produs de frumusețe pentru o piele deosebit de curată și de netedă, ar trebui să fie cunoscută de mai multe femei.
Puneți 250 g de făină integrală de grâu într-un ciorap vechi de nylon, legați ciorapul și puneți-l în cadă, cel mai bine sub jetul de apă fierbinte. Când stați în cadă, stoarceți bine ciorapul, pentru ca toate componentele prețioase ale făinii să ajungă în apă, și apoi, prin porii deschiși, în organismul dvs.
Sarea în apa de baie înseamnă vindecare
Un fapt demonstrat medical deja de multă vreme: sarea în apa de baie ajută împotriva irigării insuficiente cu sânge, a moleșirii țesuturilor, a dereglărilor de metabolism, a lipsei de energie, a durerilor reumatice și a bolilor femeiești.
Se dizolvă – pentru o baie – circa 1 kg de sare într-o găleată cu apă caldă, se amestecă bine, până ce s-a topit complet, și abia apoi se toarnă soluția în apa din cadă.
Durata băii nu trebuie să depășească niciodată 10-15 minute, după care dușul este absolut necesar. Apoi, corpul are nevoie de odihnă, deci va trebui să stați culcați în pat cel puțin o jumătate de oră.
Sare din Marea Moartă pentru combaterea bolilor

Înainte vreme, se spuneau tot felul de povești despre vindecările supranaturale de la Marea Moartă. Astăzi se știe că sarea din această mare deține o putere de vindecare cu totul deosebită, deoarece conține o cantitate mare de potasiu și de magneziu. De aceea, în caz de oboseală, de depresii, de stare proastă, dar și în cazul unor boli de piele – mai ales psoriazis – ar trebui să vă procurați sare din Marea Moartă, de la farmacie sau drogherie. Și să respectați cu strictețe doza indicată pe ambalaj, pentru o baie cu sare cât mai eficientă.
Aduceți marea în cada de baie
Foarte sănătoasă și ușor de procurat este și sarea extrasă din alte mări, cunoscută, pur și simplu, ca sare de mare. Existentă în comerț, în farmacii și drogherii, ea acționează împotriva nervozității, a circulației sanguine deficitare, a irigării insuficiente cu sânge, a bolilor de piele și a bolilor femeiești.
Cumpărați un pachet cu sare de mare pentru baie și respectați cu atenție dozarea indicată. De obicei, pentru o cadă se dizolvă 1-2 kg de sare.
Și sarea de bucătărie este un medicament
Pentru o baie eficientă, sarea nu trebuie să provină de la cine știe ce depărtare, căci sarea normală, de bucătărie, are, și ea, un efect medical important.
Numeroși medici prescriu sarea de bucătărie împotriva stării de oboseală, a bolilor femeiești, a unei circulații sanguine deficitare, a bolilor de piele, nervozității, celulitei și pentru o piele mai curată. Băile cu sare de bucătărie se fac doar după o consultare cu medicul, deoarece sunt foarte obositoare și nu lipsite de pericol pentru pacienții cu insuficiență cardiacă.
Dizolvați 1-1,5 kg de sare de bucătărie într-o găleată cu apă caldă și turnați soluția în apa de baie. După baie, este obligatorie odihna imediată la pat, pentru favorizarea transpiraţiei.
Altă rețetă:
Preparați o sare de baie excelentă în casă: puneți 1/2 kg de sare de bucătărie într-un castron nu prea adânc. Amestecați 20 ml de alcool medicinal (de 70%), cumpărat de la farmacie, cu 2 lingurițe de ulei aromat (tot de la farmacie sau drogherie). Amestecaţi ușor, puțin câte puțin, sarea cu amestecul obţinut, și sarea de baie e gata! Se toarnă într-un borcan cu capac și se folosesc câte 100 g pentru o baie la cadă.