
1. Întrebuințați regulat tensiometrul
Deoarece, așa cum am mai spus, sistemul de avertizare al organismului nu ne semnalează creșterile de tensiune, ar trebui să vă determinați dvs., periodic, valorile ei. Chiar și zilnic, în cazul hipertensivilor aflați sub tratament.
2. Mențineți greutatea corporală în limite normale sau eliminați surplusul
Se recomandă ca una din primele măsuri antihipertensive să fie reducerea greutății și a circumferinței abdominale. Astfel se poate obține o scădere a nivelului tensiunii comparabilă cu cea realizată prin administrarea unui preparat diuretic: cu până la 15 mmHg la valoarea sistolică și cu 8-10 mmHg la cea diastolică.
3. Sărați-vă moderat mâncarea
Cei ce nu abuzează de sare își reduc tensiunea arterială. Cele mai recente observații din domeniul cercetării științifice arată că o cantitate de 6-15 g pe zi nu creează probleme. Însă și exagerările de sens contrar par a fi dăunătoare. Deci consumați cele 6 grame de sare zilnic.
4. Alegeți alimente sănătoase pentru sistemul cardiovascular
Ideal ar fi un meniu divers, compus din ingrediente de toate culorile: ardei grași, broccoli, morcovi, fructe-boabe etc. Polifenolii conținuți în ele mențin elasticitatea vaselor de sânge. Deosebit de utili sunt acizii grași Omega-3, pe care vi-i puteți procura din peștele gras, uleiul de in, rapiță și nucă. Și arginina favorizează buna funcționare a sistemului circulator. Se găsește în pește (somon, ton, cod), albuș de ou, orez, soia, mazăre, spirulină, semințe de dovleac și, într-o concentrație mult mai mare, în suplimentele nutriționale comercializate în farmacii. O serie de studii confirmă efectele pozitive ale alimentației de tip mediteranean.
5. Evitați excesul de alcool

Consumat în catități prea mari, alcoolul poate ridica nivelul tensiunii. Bărbaților li se recomandă să nu bea mai mult de 20 ml alcool zilnic, ceea ce corespunde cu 250 ml vin. Femeile ar trebui să se mulțumească însă cu numai jumătate din cantitatea respectivă.
6. Lăsați-vă de fumat
De fiecare dată când trageți un fum din țigară, tensiunea dvs. crește cu până la 30 mmHg și rămâne câteva minute la acest nivel. Nicotina sporește riscul de ateroscleroză și pe cel de apariție a altor afecțiuni, provocate de hipertonie.
7. Tratați-vă conform prescripției medicale
Tratamentele contra hipertensiunii trebuie urmate până la sfârșitul vieții. Se constată însă că 50% dintre pacienți renunță după numai un an la medicamentele prescrise, iar după un deceniu, procentul de dezertori urcă până la 70%. Dacă există efecte secundare care vă deranjează, discutați cu cardiologul dvs. El vă va propune alternative pe care s-ar putea să le tolerați mai bine.
8. Fiți activi
Practicarea consecventă a unui sport poate asigura o reducere a tensiunii sistolice cu 10-20 mmHg. Deja simpla trecere de la inactivitate fizică la un program sportiv ușor se poate solda cu o scădere de 4-8 mmHg a valorii sistolice. Cei ce se antrenează sârguincios reușesc chiar să renunțe parțial la medicație.
9. Păstrați-vă echilibrul

Nu aplecați prea mult talgerul balanței nici spre efort, dar nici spre relaxare. Faceți pauze atunci când lucrați, iar în timpul liber asigurați-vă suficientă odihnă activă (lecturi, întâlniri cu prietenii, sport). Dacă vă încearcă uneori o neliniște interioară sau aveți tulburări de somn, apelați și la remediile vegetale, cum sunt preparatele cu sunătoare sau lavandă.
10. Ajutați-vă cu plante
Usturoiul este bine cunoscut pentru acțiunea lui vasodilatatoare și antihipertensivă. Puteți apela și la păducel, un remediu hipotensor clasic. Extractul din rădăcină de sparanghel (ex. Asparagus, de la firma „Solaray”) stimulează diureza și normalizează tensiunea arterială renală. Preparatele cu extracte de pătrunjel crud pot scădea ambele valori (sistolică și diastolică) ale tensiunii, cu până la 6 mmHg.