De ce strică graba treaba?

Sunt, probabil, oamenii cei mai calmi din lume. Chiar și protestele lor stradale seamănă cu un dans. Icnete scurte și brațul sus. Un calm parțial înnăscut, dar mai ales dobândit, prin lungi exerciții de stăpânire de sine. La ce folosesc? La echilibru și pace interioară.
În existența noastră așa de agitată, sunt tot mai dese clipele de dezamăgire și oboseală, în care ne întrebăm: asta e tot? Oare nu există un alt fel de a trăi, care să ne aducă mai multă tihnă și rost? Toți cei prinși în caruselul diabolic al rutinei de zi cu zi bănuiesc și își doresc să existe ceva care să le redea bucuria vieții, energia, plăcerea de a trăi. Un ceva care există adânc în ei și care trebuie scos la lumină. Exact ce promite practica zen. O experiență strict personală, care te ajută să te cunoști, fără cuvinte, fără mijlocitori și fără psiholog. Un drum spre viața pe îndelete, plină de gust și de sens.
Exerciții
Practica zen se realizează șezând în poziția lotus (zazen) sau mergând (kinhin), ambele la fel de importante.
1. Căutați un loc izolat

Se poate afla oriunde în locuința dvs., cu condiția să fiți singuri. Nu contează dacă e mic și încape în el doar o pernă pe care stați. Important e să vă puteți concentra. Spațiul trebuie să fie, în schimb, extrem de curat și cu lucrurile din el așezate în ordine. Când locul în care trăim e răvășit de dezordine, ne vom muta și în suflet un spațiu la fel de haotic. Fiecare om are nevoie, în fiecare zi a vieții sale, pentru un timp cât de scurt, de spațiul propriu. Un loc în care să se întâlnească cu el, cu sinele lui, cu subconștientul, cel de al doilea eu. Unii practicanți ai metodei zen își pun în locul de meditație o floare sau un obiect personal, care să îi ajute să se identifice mai ușor.
2. Așezați-vă
Mai întâi trebuie să vă descălțați, apoi vă așezați pe o pernă pusă direct pe podea. Asta vă ancorează cu pământul și vă ajută să vă regăsiți mai ușor echilibrul. Dacă nu reușiți să vă așezați pe o pernă, folosiți un scaun.
3. Încrucișați-vă picioarele și îndreptați spatele
Există persoane care pot executa poziția lotus, ce prevede încrucișarea picioarelor din poziția așezat. Dacă puteți, e bine, dacă nu, încrucișați picioarele atât cât puteți. Important este să stați comod, să țineți spatele drept, capul sus, și să nu vă sprijiniți de perete. În timp ce ședeți, veți intra în legătură firească cu puterile dvs. naturale, veți primi sprijin din interior. De asta este foarte important să nu vă sprijiniți de nimic.
4. Ținuta mâinilor
Și ea este foarte importantă. Mâna dreaptă se pune cu palma în sus, imediat mai jos de ombilic. Mâna stângă se odihnește în mâna dreaptă, tot cu palma în sus. Palmele trebuie să intre în contact. Prin această poziție formați un circuit prin care energia curge ușor și puterea de concentrare sporește.
5. Țineți ochii ațintiți în pământ
E foarte important să țineți ochii deschiși. Prin practica zen nu se urmărește să devii somnoros sau să te pierzi în gânduri. Scopul este să fii cât mai treaz, în prezent. În toate aspectele vieții ar trebui să ținem ochii deschiși. Când ședeți, priviți spre podea sau drept înainte. Nu vă fixați atenția pe amănunte și nici pe vreo imagine mentală. Întreaga noastră privire se întoarce în interior.
6. Stați liniștiți
În perioada cât stăm așezați nu ne mai mișcăm. Rămânem în aceeași poziție, indiferent cum ne simțim. În general, suntem obișnuiți să reacționăm la ceea ce se petrece în preajma noastră, când ne mănâncă sau ne pișcă ceva, sau ne sâcâie o muscă. În zen nu e voie să ne mișcăm deloc, ci să trăim efectiv ceea ce se întâmplă în preajmă, fără a reacționa. Dacă ne doare ceva, trăim durerea, dar fără să ne mișcăm. În felul acesta ne vom „împrieteni” cu durerea, învățând să o stăpânim.
7. Atenție la respirație
Începeți prin a vă număra respirațiile, de la unu la zece. Numărați cu unu inspirația și expirația împreună, sau pe fiecare în parte. Număratul ajută la concentrare și ca să ne ancorăm spiritul. Când ajungeți la zece, luați-o iar de la început. Dacă număratul vă este întrerupt de gânduri, ceea ce se întâmplă frecvent, luați-o de la capăt. Număratul se face pe toată durata statului pe podea. Unele persoane se simt deranjate de numărat. În cazul acesta, sunt sfătuite să urmărească cu atenție cum intră și iese aerul din plămâni. Nu se recomandă tehnici de respirat. Fiecare să găsească un stil care să-i convină.
8. Lăsați gândurile să vină și să plece

Scopul exercițiilor zen nu este să „alunge gândurile”. Gândurile fac parte firească din noi, favorizează înțelegerea lumii în care trăim. Dar când ședem, avem o altfel de relație cu gândurile noastre. Nu le acordăm prea multă atenție. Constatăm că există și atâta tot, revenim la respirație.
În practica zen nu se luptă cu gândurile, nu trebuie să te străduiești să le alungi. Le privim de la depărtare și le lăsăm să treacă așa cum au venit. Nu ne agățăm de ele, nu le punem în ordine logică, așa cum suntem obișnuiți, nu le transformăm în povești, în scenarii.
La început ni se poate părea că ne vin mai multe gânduri în minte ca de obicei. Putem fi uimiți și în legătură cu ce ne trece prin cap, când stăm nemișcați. Lipsa mișcării aduce gândurile în prim-plan. Încetul cu încetul, pe măsură ce practicăm exercițiul zen, intensitatea gândurilor scade și problemele se rezolvă de la sine.
9. Când ședința se termină, ridicați-vă în picioare și mulțumiți
Când timpul de stat pe podea expiră, ne ridicăm în picioare, împreunăm palmele și facem o mică plecăciune. Asta se cheamă gassho. Clipa în care recunoaștem că o îndeletnicire s-a terminat, înainte de a o începe pe alta.
10. Zi de zi
Cine exersează zilnic această practică zen, fie doar și pentru 15 minute, va simți foarte repede ce influență benefică are asupra lui. Importantă este continuitatea, exercițiul zilnic. Nu vă gândiți cât trebuie să dureze o ședință. Cine exersează zilnic va simți un impuls natural să șadă din ce în ce mai mult. Puțin dimineața, puțin seara. Importantă e rezistența.
Avantajele? Practica zen ne ajută să luăm răspunderile asupra noastră, să aflăm cine suntem cu adevărat, unde ne aflăm în viață și ce e potrivit să întreprindem. Așează distanță între noi și lumea gălăgioasă de afară, ne dăruiește calm și detașare față de toate evenimentele. Ca să știm cine suntem, avem nevoie de interiorizare și liniște.
DINA BRAN