
– Plămânul verde al Bucureștiului, între paragină, drujbe și afaceri ilegale –
– Parc istoric, realizat de Regele Carol al II-lea, cu specialiști europeni, Herăstrăul este astăzi imaginea deplorabilă a corupției și a inculturii edililor bucureșteni –
Ruină cu trandafiri veștejiți

„Parc Herăstrău – Primăria Municipiului București” scrie pe plăcuța murdară și scorojită din vârful unui stâlpișor ce stă să cadă pe spate, chiar la intrarea dinspre Piața Presei Libere. De un singur minut ai nevoie pentru a afla în ce hal a ajuns cel mai mare și mai faimos parc al Bucureștiului. Panoul cu harta și explicații în mai multe limbi e spart, o clădire ilegală, pe care scrie „STOP! Proprietate privată” se lăfăie pe locul unor foști copaci, iar câteva gropi-crater te așteaptă în fața rondului cu trandafiri uscați. Bordurile sparte și șanțurile în asfalt, tot mai mari an de an, îți ies în drum încă de pe prima alee, pe unde sute de bicicliști și mămici purtându-și pruncii în cărucioare se plimbă zilnic. Redenumit recent „Parcul Regele Mihai”, Herăstrăul ar fi trebuit să rămână așa cum a fost destinat încă de la întemeiere: parcul de protocol al orașului, fala Capitalei României, marele spațiu verde în care bucureștenii să se bucure de frumusețea naturii și să respire aer curat. Vis risipit. Astăzi, Herăstrăul a ajuns o ruină. Neîngrijit și ciuntit de afaceri murdare, a devenit simbolul neputinței Primăriei de a-și respecta cetățenii, de a le oferi un spațiu de plimbare și recreere, așa cum se întâmplă în toate marile orașe ale lumii civilizate.
Corabia cu catargul uscat

Încă de la jumătatea secolului XIX, Herăstrăul devenise locul de promenadă al elitelor bucureștene, care-și etalau pe aleile lui eleganța și rangul, iar în 1936, cu sprijinul unor arhitecți și peisagiști europeni, pe spațiul generos de pe malul lacului Herăstrău a început amenajarea unui parc național, inaugurat doi ani mai târziu, de regele Carol al II-lea. În 2020, după o sută de ani, vreme în care populația orașului a crescut la un nivel uriaș, nevoia unui astfel de parc este, pur și simplu, vitală, mii de oameni luându-l cu asalt la fiecare sfârșit de săptămână, pentru o gură de oxigen. Mai ales în condițiile unei creșteri nestăpânite a poluării, bucureștenii simt nevoia să se refugieze la aer, în spații verzi. Herăstrăul, însă, este administrat deplorabil. Parcul nu mai are de mult un grădinar șef, o strategie de îngrijire a copacilor, a gazonului, a florilor, a spaţiului verde, totul pare lăsat la voia întâmplării, ponosit. Sub oblăduirea Primăriei Sectorului 1, Administrația Domeniului Public are o singură grijă: să defrișeze arborii parcului, fără avizele necesare, să ciuntească haotic sute de copaci, dintre care mulți ajung să se usuce. Același procedeu ticălos care face ravagii în toată țara: mai puțin verde, mai mult spațiu pentru investitori, mai puțină iarbă, mai mult asfalt. În mijlocul parcului tronau, până nu demult, trei plopi triumfali, arbori istorici, ca un fel de catarg, emblemă a Herăstrăului. Astăzi, unul a fost tăiat, altul s-a uscat, iar al treilea se căznește să mai trăiască ciuntit ca un invalid de război. Legal, ar trebui să existe un Registru Verde, un inventar al copacilor și al spațiilor verzi, dar Primăria îl amână la infinit, pentru a perpetua dezastrul. Bucureștenii au ajuns la coada Europei în ceea ce privește spațiul verde pe cap de locuitor, iar acesta scade în continuare, dramatic. Nu se vede nici măcar o „spoială”, așa, de dragul alegerilor care se apropie. Pe locul pâlcurilor de copaci tăiați peste noapte de ADP, apar restaurante și cârciumi. Zgomotul drujbelor se aude și în această vară în parc, iar construcții tot mai mari își fac apariția.
Florina Nițescu, Grupul Civic Aviatorilor: „Este îngrozitor să vezi ce au făcut acolo”

„Ieri, în parcul Herăstrău, era măcel! Au fost tăiați mulți arbori sănătoși, iar inginerul care ar fi trebuit să supravegheze acțiunea era în «pauză de masă»! Oamenii au spus că sunt de la Administrația Domeniului Public Sector 1, dar nu aveau nicio legitimație. Cine permite acestor echipe să intre cu mașina într-un parc? Poliția Locală Sector 1 ce păzește? De la bun început, din 2016, de când am înființat grupul, ne-am dorit să avem un spațiu virtual în care locuitorii să se întâlnească, să sesizeze problemele din cartier, să ajute oamenii să învețe spiritul civic, să fie mai încrezători în puterea pe care o au sesizările făcute către autorități, să conștientizeze că au putere dacă se implică. Am vrea ca Parcul Herăstrău să își recapete demnitatea, liniștea și frumusețea, știrbite de aspectul de bâlci, de zecile de tarabe, terase, restaurante construite pe spațiul verde. Ne-am dori ca noul primar să aibă curajul să le desființeze, să refacă aleile, să înlocuiască prin plantări copacii tăiați. Lucruri normale, de altfel!. Am văzut de-a lungul anilor nu doar arbori tăiați, ci și foarte multe «toaletări» cu drujba, făcute ca să «nu vă cadă, doamnă, crăcile în cap», așa cum mi-a explicat o angajată. Aceste toaletări total nepotrivite omoară, în timp, arborii – puteți vedea asta dacă mergeți la pas prin Herăstrău, pe alei. Este îngrozitor să vezi ce au făcut acolo. Anul trecut, am văzut cum au tăiat crengi sănătoase (erau în rod corcodușe mari, frumoase) ale unor copaci aflați pe marginea barajului. Garda de Mediu este o instituţie inutilă, niciuna dintre sesizările noastre nu a avut efect.”
Rezervația de restaurante

„Știi ce-i acolo?”, mă întreabă un domn grizonat, însoțit de un câine, arătându-mi, printr-o spărtură în gardul de sârmă, o statuie pierdută în tufișuri. „Uite, are paleta, pensula, e Ștefan Luchian, domnule! Vorbim de statuile doborâte în America, dar noi ce facem cu statuile noastre? Luchian, Sadoveanu, Creangă, toate statuile de pe aleea asta au ajuns ascunse, în paragină, fără o plăcuță pe ele. În schimb, avem o rezervație de restaurante. Acesta este un parc, parcul e definit prin alei, copaci, verdeață, flori, nu prin cârciumi. E inadmisibil, culmea bătăii de joc să avem în centrul orașului o astfel de bijuterie și să o lăsăm în paragină!”. Înnobilat prin rangul său de parc-monument istoric, în Herăstrău nu este voie să construiești. Or, primul „peisaj” care îți iese în față la intrarea dinspre ecluză este o suprafață uriașă de plastic negru, în spatele căruia se aud zgomote de șantier și se zărește cum se ridică o construcție cu etaj. Dincolo de ea, aleea este sugrumată de terase, restaurante mari, luxoase, moderne, adunate ca într-o mini-stațiune Mamaia. Abia dacă mai au loc doi oameni pe alee. O parte din construcții s-au lungit peste apă, cealaltă parte a luat locul copacilor și al spațiului verde. S-au tăiat peste noapte pâlcuri și pâlcuri de arbori, pentru a construi parcări pentru limuzinele de lux ale clienților care vin la restaurant și alei betonate pentru tocurile înalte ale duduilor însoțitoare. Luni de dimineață, zeci de oameni fac curat, așează mesele, udă gazonul din față, pregătesc intens noul sezon. În nopțile de vară, de aici se revarsă asurzitor, până la primele ore ale dimineții, urletul boxelor. Nu ai unde să te ascunzi de zgomot, iar apelurile către cei ce ar trebui să asigure liniștea publică rămân surde. Peste 50 de astfel de stabilimente s-au ridicat în ultimii ani, terase ce acoperă întregul spațiu verde al unor pajiști, restaurante de fițe, așezate chiar pe malul apei. Totul ilegal, totul cu acceptul autorităților.
„Continuăm să pierdem masiv spațiu verde”

Dan Trifu este președintele Asociației „Eco Civica” și, totodată, un veteran al războiului pentru spațiile verzi ale Bucureștiului. Iar Herăstrăul se află în linia întâi.
„În 2005 am oprit construcția unui hotel ce se dorea amplasat chiar în mijlocul parcului! De atunci, tot luptăm cu aceste presiuni, cu acești investitori ce vor să construiască ilegal în parc. Problemele în Herăstrău vin din faptul că acolo au fost retrocedate unor particulari terenuri ce aparțineau bazelor nautice. Însă legea spune clar: spațiul verde își păstrează statutul indiferent cine este proprietarul. În plus, în parc-monument istoric nu se construiește! Autoritățile au toate pârghiile legale să stopeze aceste ilegalități, însă nu o fac. Agenția pentru Protecția Mediului București a dat autorizațiile pentru acest circ, iar Primăria Municipiului București a avizat aceste ilegalități. În trecut, au fost demolate câteva cârciumi, dar ne-am bucurat degeaba, le-au demolat doar pentru a face loc construcțiilor unor asociați ai primarului Oprescu. S-au tăiat sute de copaci pentru a se construi restaurante, parcări, cine vrea intră în parc cu mașina, este o degringoladă totală.

În acest moment, Ministerul Mediului ar trebui să-și impună autoritatea. Ai o lege, dar n-o respectă nimeni. Atunci pune Garda de Mediu să aplice sancțiuni până se aplică legea! Altfel continuăm să pierdem masiv spațiu verde. Legea spune că ar trebui să avem în zonele urbane 26 metri pătrați de spații verzi pe cap de locuitor, dar noi am ajuns la 9,5 metri pătrați și continuă să scadă. Iar Planurile Urbanistice Zonale, ce sunt în lucru pentru sectoarele 1, 3, 4 și 6, prevăd dispariția a 150 de hectare de spații verzi în București! Vă puteți imagina ce înseamnă asta? Dacă PUZ- ul aflat pe biroul primarului sectorului 1 va fi aprobat, asta ar pune într-un mare pericol Parcul Herăstrău, ar putea da liber construirii de blocuri în locul spațiilor verzi! În loc să respecte legea de a menține și extinde spațiile verzi, autoritățile fac zilnic exact pe dos”.
Gheorghe Butnariu, pensionar: „Pe vremea mea, pe lac erau ștranduri, toată vara se înota”

Oare ce-or gândi turiștii străini care, după ce vizitează Muzeul Satului, intră pentru o plimbare și în Herăstrău și se împiedică de dalele de piatră ce ies din asfalt? Dar despre aleile cu trandafiri uscați, iarbă necosită, despre lămpile furate de pe arcade și coșurile de gunoi răsturnate? În huliții ani ai comunismului, parcul era mândria orașului, arborii ocrotiți, rondurile de flori îngrijite, peluzele stropite, iar activitățile sportive și culturale încurajate. Funcționau aici biblioteci, cinematograf, teatru, scene pe care cluburile sportive țineau demonstrații de box, gimnastică, cluburile nautice adunau sute de tineri, țineau competiții, se făcea sport serios. Acum a ajuns un parc lăsat de izbeliște, la cheremul unor afaceriști cu intenții nu tocmai curate. Lacul ăsta forfotea de ambarcațiuni sportive, erau cu sutele, și în fiecare săptămână se țineau concursuri importante. Cine câștiga aici devenea un pretendent al loturilor olimpice, pe vremea în care România era o forță mondială la aceste sporturi.

Domnul Gheorghe Butnariu este un fost campion european la caiac și, în fiecare zi, străbate întregul oraș cu tramvaiul și pe jos, pentru a ajunge tocmai din Ferentari în Herăstrău. Se întâlnește cu o prietenă veche, doamna Maria, și împreună, la braț, oprindu-se pentru a mai povesti și a râde, înconjoară lacul. Herăstrăul a însemnat pentru domnul Gheorghe o dragoste la prima vedere și a rămas o dragoste pe viață. Învăța la școala profesională din Ferentari, când un antrenor a selectat câțiva băieți pentru canotaj. Încă de atunci, de acum 60 de ani, venea din celălalt capăt al oraşului pentru antrenamente și concursuri. Spune că de pe luciul acestui lac s-au născut mari campioni, legende ce au influențat generații întregi de sportivi. „La început, m-am antrenat pe uscat, pe un soi de scândură, apoi, încet-încet, am pornit pe lac, am intrat în competiții, am devenit campion, din 1959 până-n 1962, în fiecare an. A însemnat întotdeauna o bucurie să ajung în parc, sigur că mai rămâneam și după antrenamente, cu grupurile de tineri, băieți și fete. Îmi amintesc de «Biblioteca Sadoveanu», unde puteai juca șah sau alege o carte, mulți studenți învățau acolo. După ce am devenit campion european, m-am însurat, în 1966 am renunțat la sport, am lucrat ca mecanic pe locomotive și ajungeam rar în Herăstrău. După ce am revenit la pensie, dau zilnic o tură în jurul lacului, venind tot din Ferentari. Zic eu că la 77 de ani sunt în formă bună. În tinerețe, stăteam pe ponton cu picioarele în apă și se vedeau peștii de pe fundul lacului, atât de curată era. Pe lac se aflau ștranduri amenajate, toată vara se înota aici, era o forfotă continuă. Azi, pe fundațiile ștrandurilor și ale pontoanelor nautice s-au înălțat restaurante, ceea ce nu-i deloc corect, fostele baze sportive s-au construit pe banii noștri, ai bucureștenilor, iar acum alții profită. După 1990, au luat un pic, iar acum din ce în ce mai mult, nu se mai opresc. Parcul nu mai are verdeața şi florile de altădată, odinioară nu vedeai atâtea cioturi şi copaci uscați. Toată toaletarea asta-i făcută pentru ca cineva să-și însușească material lemnos. Cine verifică ce se întâmplă? În locul bibliotecii am văzut acum o pânză mare, cu copaci desenați pe ea, cineva nu mai vrea cărți acolo. Dar chiar și așa, eu iubesc parcul ăsta, vin aici pentru aerul curat, mă mai întâlnesc cu foști colegi de echipă, mai povestim, ne amintim. Cum intrai în parc, pe la ecluză, era Clubul Sportiv Voința, apoi școli sportive, clubul Olimpia, Progresul, Dinamo, Yachting Club, ce aparținea studenților… Nu știu ce se va alege din sport şi din parcul ăsta. Când mă uit în apa lacului, nu se mai văd pești, nu se mai vede nimic, totul e tulbure. Dacă nu se intervine urgent, Herăstrăul devine o ruină. Un cartier de blocuri pentru ștabii de azi.”