Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Băuturi naturale și energizante

Foto: Shutterstock – 2

Smoothie verde

Cine spune că legumele, salata și fructele se pot doar mânca? Ce ne oprește să le și bem? Faceți o încercare: preparați-vă o băutură din legume frun­zoase verzi, salată, fructe și apă. Veți constata că are un gust mai bun decât v-ați fi așteptat. Această băutură minunată se numește „smoothie verde” („green smoothie”) și este foarte îndrăgită în ultima vreme, nu numai pentru gustul ei delicios, dar și datorită faptului că reprezintă un aport substanțial la o alimentație sănătoasă și echilibrată.

Smoothie-ul verde are în prezent reputația de a fi elixirul miraculos care conservă tinerețea staru­rilor de la Hollywood. Se afirmă că el activează mecanismele de autoapărare și regenerare ale organismului, asigură protecție contra hiperten­siunii, influențează pozitiv flora intestinală, ajută la normalizarea greutății corporale și, totodată, servește ca remediu împotriva îmbătrânirii. Cât adevăr să fie aici și cât mit?

Legumele frunzoase, adică legumele cultivate pentru frunze, sunt bogate în vitamine, aminoacizi esențiali, oligoelemente, minerale, fibre și antioxi­dați. Ele întăresc sistemul imunitar, curăță intes­tinul și îl mențin sănătos. Fibrele reduc pofta de mâncare, ajutând astfel la eliminarea surplusului de greutate și încetinesc absorbția zahărului în in­testin. Conținutul ridicat de vitamine și fibre sus­ține efectiv digestia și sistemul imunitar.

În perioada care precede formarea semințelor, plantele acumulează o cantitate considerabilă de nutrienți, depozitați apoi în frunzele lor. Din acest motiv, ele se numără printre cele mai valoroase ali­mente, indispensabile pentru supraviețuirea noas­tră, în aceeași măsură ca apa, aerul și lumina soa­relui. În lipsa plantelor verzi, viața ar deveni impo­sibilă pe globul terestru – și nu numai pentru specia umană. Așadar, e cât se poate de util să mâncăm, respectiv să bem zilnic porții destul de consistente de legume verzi. Iar varianta lichidă a legumelor frunzoase este chiar de preferat, fiindcă mărunțirea lor într-un mixer suficient de puternic (cu motorul de minimum 1000 wați) ne dă posibilitatea să be­ne­ficiem de substanțele bioactive deosebit de pre­țioase pentru sănătate, ascunse în structura celulară a frunzelor, unde nu se poate pătrunde prin proce­sul normal de masticație. De asemenea, mixarea legumelor facilitează digestia și ne permite să in­gerăm cantități mai mari din această hrană lichidă, cu un conținut semnificativ de nutrienți esențiali.

În ce privește alegerea fructelor, puteți lăsa frâu liber imaginației și instinctului dvs. creativ. Nec­tarine, banane, kiwi, mere, pere, căpșuni, zmeură, caise, piersici, portocale etc. – tot ce vă place este permis, deci poate fi mixat și băut. Acordați atenția cuvenită diversității, totuși nu amestecați prea multe ingrediente diferite într-un smoothie verde, căci organismul și sistemul digestiv au nevoie mai întâi de un oarecare timp, pentru a se obișnui cu el. Dacă urmăriți ca obiectiv prioritar scăderea în greu­tate, aveți grijă să nu folosiți din abundență fructe dulci sau îndulcitori cum sunt mierea și za­hărul, deoarece riscați să creșteți masiv densi­tatea calorică a băuturii. În cazul când nu vă interesează să slăbiți, ci să obțineți un gust cât mai plăcut, optați mai degrabă pentru o combinație din 40% legume și 60% fructe (plus apă).

Pentru componenta verde din smoothie puteți întrebuința salată, rucola, varză albă, varză creață, urzici sau diverse verdețuri culese din grădină, ca pătrunjelul, busuiocul, coriandrul ori menta, precum și plante comes­ti­bile din flora spontană, ca năsturelul, pără­luțele, trifoiul, leurda și altele (dar aveți mare grijă, să nu le confundați cumva cu unele otră­vitoare). Gândiți-vă că plantele proaspete, lua­te direct „de la sursă”, vă oferă mai multe vitamine și minerale decât cele procurate din supermarket. Iar adaosul de fructe îndulcește băutura și îi dă o anumită aromă. Spre deosebire de sucuri, care trebuie băute în câteva minute după stoarcere, fiind­că altfel se oxidează, smoothie-urile se pot păstra proaspete în frigider pentru două-trei zile.

Un smoothie verde poate înlocui o masă com­pletă. Există persoane care nici nu se hrănesc cu alt­ceva, timp de mai multe săptămâni sau chiar luni. Dar dacă vă propuneți o asemenea experiență, va trebui să cereți neapărat acceptul medicului dvs. de familie, deoarece acest tip de alimentație nu se potrivește oricui. În schimb, puteți bea liniștiți un litru de smoothie sau mai mult în cursul unei zile – bineînțeles, nu mereu, ci doar din când în când. În rest, delectați-vă zilnic cu câte un smoothie verde și bucurați-vă de reacțiile pozitive ale organismului dvs.

Berea – un remediu universal?

35984226 – cartoon overweight beer drinker. isolated on white

Medicament anti-cancer

Berea conține peste 1000 de principii active, prin­tre altele vitamine, minerale (ca fierul, magne­ziul și zincul), precum și oligoelemente. Totuși, nici un medic n-o va recomanda, fiindcă este, totuși, o băutură alcoolică. De aceea, consumată în exces, ea poate dăuna sănătății. De reținut și faptul că multe dintre substanțele prezente în ea își pierd o parte din proprietăți în timpul îndelungatului pro­ces de preparare. Cândva, în Evul Mediu, berea era cu mult mai sănătoasă decât în zilele noastre: se bea la temperatura camerei sau chiar puțin călduță, avea un aspect tulbure, o culoare închisă, un gust amărui-sărat, un procent redus de dioxid de carbon și unul infim de alcool.

Astăzi, nu se mai poate spune că berea ar fi, într-adevăr, sănătoasă. Industria caută să livreze pe piață cantități cât mai mari, cu un conținut ridicat de alcool, așa încât se forțează zaharificarea rapidă și completă a malțului. Rămâne prea puțin loc pentru ingredientele cu acțiune benefică și pentru substanțele aromate. Cu toate acestea hameiul, care conferă berii gustul ei specific, este în prezent stu­diat amănunțit de specialiști, în speranța că s-ar putea obține din el un medicament utilizabil în tratamentul cancerului. Doi compuși din structura sa, kaempferolul și xan­tho­humolul, au efect anti­inflamator, antioxidant și se pare că ar îm­pie­dica dezvoltarea tumorilor. A­pli­cate pe piele, substanțele respective vindecă leziunile provocate de arsuri și previn apariția cancerului cutanat apă­rut ca urmare a expunerii la radiațiile ultraviolete.

Berea nu îngrașă

Există convingerea că berea în­grașă, iar drept dovadă se aduce în discuție constatarea că băutorii de bere au deseori abdomenul proemi­nent. Totuși, studiile recente ne arată că berea stimulează metabolismul și că, în condițiile în care este băută cu mode­rație, riscul de supraponderalitate se află la un nivel mai scăzut la cei ce o consumă, comparativ cu persoanele care practică abstinența totală. Femeile n-ar trebui să depășească jumătate de litru de bere pe zi, fiindcă ele elimină alcoolul mai greu decât bărbații, cărora le este permis să bea zilnic câte un litru. De fapt, berea are mai puține calorii decât sucul de mere, de exemplu: 200 mililitri de bere alcoolizată ne aduc 86 kilocalorii (sau în jur de 40, dacă e vorba de o bere fără al­cool), în timp ce aceeași cantitate de suc de mere înseamnă un aport de 96 kilocalorii. Dacă nu în­grașă, trebuie să recunoaștem în schimb că această băutură preponderent estivală deschide pofta de mâncare. Ea pregătește stomacul pentru masa care urmează și ne îndeamnă să mâncăm mai mult decât am fi dorit. Dar ea însăși se digeră ușor, nutrienții din compoziția ei sunt asimilați rapid, fără vreun efort din partea tractului digestiv.

Spală rinichii și întărește inima

Componenta „sănătoasă” din bere o constituie conținutul său bogat de vitamine din complexul B (și anume, aproximativ 210 miligrame la un litru), precum și cele peste 30 de minerale și oligoele­mente. Un litru acoperă 30% din necesarul zilnic la magneziu, 25% la fosfor și 30% la potasiu. Efec­tul diuretic se explică prin nivelul scăzut al sodiului și calciului. Magneziul prezent în ea previne afec­țiunile cardiovasculare, ca și formarea calcu­lilor renali și biliari.

Este potrivită berea pentru hidratare, după un program sportiv? În această privință, cercetătorii n-au reușit să se pună de acord. Unii răspund afir­mativ la întrebarea de mai sus, argumentând că nivelul de electroliți și glucide este similar cu acela al corpului nostru, deci avem de-a face cu o bău­tură izotonică ideală pentru sportivi, întrucât ea nu numai că potolește setea, dar asigură și un aport de vitamine și minerale importante, necesare pentru înlocuirea celor pierdute prin transpirație. Numărul de calorii și ponderea carbohidraților sunt aproxi­mativ egale cu acelea din băuturile speciale pentru sportivi, iar valoarea redusă a sodiului reprezintă un avantaj. Alți specialiști obiectează însă că al­coolul, deși nu deține o pondere însemnată, întârzie totuși recuperarea musculaturii după un efort fizic intens. Sportivii profesioniști pot confirma cu si­guranță acest lucru.

Un somnifer ideal

Consumată cu măsură, berea dilată vasele de sânge, are efect diuretic, calmant și îmbunătățește calitatea somnului. Datorită vita­mi­nelor din grupul B (B1, B2, B6), ea hrănește nervii, crește ca­pa­ci­ta­tea de concentrare, stimu­lează for­marea globu­lelor roșii, întărește muș­chiul inimii și acti­vează metabolis­mul. De aseme­nea, infuen­țează pozitiv metabo­lismul osos, pu­tând preveni astfel osteoporoza. Un studiu realizat de cercetători olandezi și ame­ricani dovedește acțiunea hipo­tensoare a berii. Alte efecte bene­fice, evidențiate de diverse studii, sunt: ameliorarea aptitu­dinilor cognitive, micșorarea riscului de apariție a bo­lii Alzheimer, ca și cel de dez­vol­tare a unui cancer de prostată.

Berea conține apă în proporție de 92% și de aceea poate fi inclusă în calculul aportului nostru zilnic de li­chide.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian