Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Și dacă am posti?

Foto: Shutterstock – 5

• Toate marile religii prevăd perioade de abstinență pentru purifi­carea trupului și a sufletului. Această practică milenară revine la modă în Occident cu obiective infinit mai concrete: curățarea organismului și vindecarea de boli •

POSTUL

Principiul

Renunțarea la hrană este metoda cea mai natu­rală de a ajuta organismul să se regenereze, „scă­pând” de majoritatea toxinelor ce provin din dege­nerarea substanțelor pe care le ingerăm. Omul poate supraviețui peste 40 de zile fără să mănânce, dar nu rezistă fără apă mai mult de trei zile. Se recomandă, în general, consumul de apă pură, de ceai verde neîndulcit, de supe, de sucuri de legume și de fructe și de sevă de mesteacăn diluată (1,5-2 l pe zi). Și ceaiurile de plante care stimulează ficatul (anghinare, păpădie, armurariu) pot accentua efectele detoxifiante ale curei.

Ce se întâmplă, de fapt?

Primele trei zile sunt cele mai dificile, dar nu pentru că ne chinuie senzația de foame. „Capul e cel care cere mâncare, nu corpul”. În 2010, un stu­diu efectuat de INSEE indică faptul că mesele ocupă 2 ore și 22 de minute din zi (cumpărături, gătit, mâncat, spălat de vase și făcut ordine), fără a pune la socoteală timpul de gândire („ce mân­căm?”). În post, când ritmul zilei nu mai este impus de mâncare, apare o senzație de vis și de libertate.

Dacă sunteți sănătoși (pe deplin), puteți începe un post scurt, fără supraveghere, care va ajuta organismul să se purifice. Dar după 48 de ore de ne­mâncare, este nevoie de o persoană care să vă fie alături.

Contraindicații

Această practică nu le este recomandată femei­lor gravide, copiilor, persoanelor fragilizate de afec­țiuni cronice sau suferind de tulburări ale com­portamentului alimentar.

SEMIPOSTUL

Îl „practicăm”, deja, fără să știm: deoarece organismul începe să consume din rezerve la 6 ore după ultima masă, noi „postim” în fiecare noapte. Modul cel mai simplu de a apela la dietă pentru detoxifierea organismului este prelungirea ușoară a acestei pauze nocturne.

Principiul

Denumit „post intermitent” sau „fasting”, semi-postul consistă în luarea micului dejun ceva mai târ­ziu și a cinei ceva mai devreme. Terminând cina la ora 19 și amânând micul dejun pentru ora 10-11 dimineața, înseamnă că postiți deja 14 ore fără întrerupere! Și dacă acest orar pare necompatibil cu viața dvs. socială și profesională, puteți suprima pur și simplu gustarea de dimineață, când senzația de foame e mai redusă. Obiectivul ideal: 16 ore de post pentru 8 ore de alimentație.

Avantajele

Mai puțin restrictiv, pos­tul acesta permite, to­tuși, pierderea în greutate, ajută ficatul să se deto­xifieze și contri­buie chiar la prevenirea diabetului. Conform pă­rerii specia­liștilor, postul intermitent stimulează, de asemenea, secreția naturală de substanțe anti-îmbătrânire.

Alte forme de post

* „5/2”. Această variantă de post intermitent, ceva mai drastică, înseamnă 5 zile de mâncat și 2 zile de post negru, la sfârșit de săptămână.

* „Monodieta”. Această cură de dezinto­xi­care se bazează pe consumul unui singur aliment, sub toate formele (crud, fiert, trans­format în suc), în general, între 1-3 zile, nu mai mult (devi­ne repede plictisitor să consumați nimic alt­ceva decât morcovi, spanac etc.)

* „Cura detoxifiantă”. A­cest regim mai puțin strict con­sistă în eliminarea alcoolului și a alimentelor grase și favorizarea legumelor (anghi­nare, ridichi negre, broccoli, praz, sparanghel) și a plantelor. Se respectă, deci, niște „ferestre” sănătoase, care ar fi bine să se repete, cel puțin la trecerea la sezonul de toamnă și de primăvară.

Beneficii confirmate

Pe lângă acțiunea sa detoxifiantă, postul are multe alte efecte pozitive bine documentate, chiar dacă nu există încă studiile necesare, din lipsa finanțării lor de către laboratoarele farmaceutice, care n-au nimic de câștigat de pe urma lor. Nu este deloc lipsit de importanță faptul că în jurul anului 400 î.Hr., Hippocrate recomanda deja „tratarea micilor dureri cu ajutorul postului, fără a recurge la medicamente”. Numeroși cercetători moderni cred, și ei, în efectul dietei alimentare, cât și în capacitatea organismului de a se autovindeca.

Repausul tubului digestiv, care „adăpostește” 80% din sistemul nostru imunitar, ameliorează, fără dublii, starea de sănătate și sporește și imu­nitatea, limitând temutele inflamații cronice. Ceea ce ar explica rezultatele observate în poliar­trita reumatoidă, în artroză și în fibromialgie. Ame­liorări au fost constatate și în cazul hipertensiunii și al diabetului. Fără a mai adăuga că postul am­plifică nivelul serotoninei (hormonul fericirii), ceea ce îmbunătățește starea de spirit și diminuează durerea.

Virtuțile postului, recunoscute în lume

* În Rusia

Statul sovietic a finanțat un program național de cercetare în legătură cu terapia prin post, încă acum aproape 50 de ani (din păcate, el n-a trecut dincolo de Cortina de fier). Totul a plecat de la experiența unui psihiatru, doctorul Yuri Nikolaev. În lipsă de soluții pentru tratarea unui bolnav de schizofrenie, medicul l-a lă­sat să postească 25 de zile. Împotriva tuturor așteptărilor, starea pacientului s-a ameliorat. Intrigat, psihiatrul a reprodus experiența pe alți bolnavi, circa 8.000 în total. 70% dintre ei au avut un „beneficiu” de durată lungă. Și medicul a constatat, de asemenea, o ameliorare a afecțiu­nilor lor somatice. Autoritățile din sistemul de sănătate au mandatat experți să verifice procedeul și peste câtva timp, Academia de Științe a Rusiei a validat terapia prin post. În 2013, dr. Valeri Gurvici, de la Institutul psihiatric din Moscova, explica că renunțarea la hrană aduce după sine trei efecte psi­hice: în primele zile este un stimulent, pe urmă un sedativ (cam din cea de-a treia zi) și în final, un antidepresor în momentul revenirii la alimentația normală.

În tundra siberiană, pe malul lacului Bai­kal, Centrul de post medical de la Goriacinsk a primit din 1995 încoace peste 10.000 de bolnavi. Curele practicate acolo (rambursate de stat), tratează mai ales patologiile cronice (reumatism, diabet…).

* În Germania

Curele cu post intră, și aici, în sarcina asigurărilor medicale. Ele se derulează în centre spe­cializate, care le asociază mersul pe jos, yoga, me­ditația, ma­saje… Între 15-20% dintre germani au făcut, deja, o astfel de cură fie în celebra clinică „Buchinger”, pe malul lacului Constanze, fie la Spi­talul „Imma­nuel”, o anexă a spitalului de caritate din Berlin, fie la alte zeci de stabilimente publice, care oferă acest tip de tratament.

O armă suplimentară împotriva cancerului?

* Post și chimioterapie

Valter Lingo, profesor de gerontologie și de biologie la Universitatea din California de Sud (UCLA Los Angeles) a demonstrat că restricția calorică sporește longevitatea șobolanilor și (tot legat de rozătoare) că „asocierea ciclurilor scurte de post cu chimioterapia se dovedește mai eficientă decât chimioterapia în sine”. Primele experiențe asupra bolnavilor confirmă faptul că postul stimulează eficiența chimioterapiei, dacă este ținut cu două zile înainte și cu două zile după aceasta, diminuând efectele nedorite. Explicația? În fața privării de hrană, celulele normale posedă niște mecanisme de adaptare remarcabile. Ele își încetinesc metabolismul pentru a-și limita activitatea la ceea ce este esențial, iar acest fapt le protejează mai bine împotriva substanțelor toxice ale chimioterapiei. În ceea ce privește celula canceroasă, postul o plasează într-o situație de stres care o face mai vulnerabilă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian