Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vine toamna!

Foto: Shutterstock – 3

• Să ne apărăm sănătatea, înainte de a fi copleșiți de boli •

Toamna bate la ușă, amenințând, ca de obi­cei, cu reaparița sau acutizarea unor probleme de sănătate: viroze, boli reu­matice, infecții urinare. Favorizate de trecerea din­tre anotimpuri, schimbări bruște de temperatură și presiune atmosferică, reducerea perioadei de expunere la lumină și reapariția în forță a ploilor și a vântului – ele pot fi blocate sau îmblânzite, dacă acționăm la timp. Iată câteva strategii verificate de-a lungul timpului pe care ar trebui să le urmați.

Prevenirea bolilor reumatice

Alimentația. Multe dintre legumele care se găsesc acum din belșug în piețe, precum varza, fasolea verde și pătrunjelul ajută împotriva reuma­tis­mului, grație conținutului mare de vitamina K, recomandată mai ales în combaterea osteoartritei. Tot acum se recoltează ceapa care, ca și usturoiul, are puternice efecte antiinflamatoare. Bune îm­potriva reumatismului sunt și ardeiul iute, ardeiul gras, conopida, sfecla, salata, morcovii și vinetele. Dintre fructele de sezon, efecte recunoscute împo­triva afecțiunilor reumatice au: merele, murele, pru­­nele și pepenii galbeni.

Alte alimente recomandate sunt: peștele, ouăle, laptele, mierea, cerealele integrale, nu­cile și semin­țele cru­de. Alimentele interzise de către specialiști sufe­rin­zilor de reumatism sunt: mezelurile, carnea, mură­turile, dulciu­rile și mâncărurile grase, proce­sate și exagerat de sărate.

Plimbări în aer liber. Spre mij­lo­cul toamnei (septembrie s-a trans­for­­mat în lună de vară), atmo­sfera devine pro­pice mișcării în aer liber. Soarele nu mai arde chiar atât de tare și ploile din ce în ce mai dese au darul de a curăța și împrospăta aerul. Plimbându-vă zilnic, rigiditatea articulară va înce­pe treptat să dea înapoi, și chiar și starea dvs. psi­hică se va îmbunăți, grație producției sporite de endorfine. Ca alternativă la plimbări, sunt reco­mandate înotul sau mișcările ușoare de gimnastică, în special cele practicate în aer liber.

Mergeți la băi! Țara noastră este plină de stațiuni balneare, renumite pentru eficiența cu care ameliorează dife­ritele boli reumatismale. Printre acestea, se numără Băile Herculane, Lacul Amara și Lacul Sărat, Techirghiol, Eforie Nord și Saturn, unde se găsesc ape bogate în sulfat de magneziu şi clorură de sodiu. În unele stațiuni există și nămol sapropelic și alge, care tratează cu succes afecţiuni reumato­logice de tip inflamator sau degenerativ. Acum, cât încă nu s-a răcorit prea tare, v-ar prinde bine o saptămână-două de tratament la unele dintre aceste centre, astfel încât venirea toamnei să vă găsească cât mai în formă.

Tratamente de făcut acasă. Cine nu își permite sau nu are timp să-și petreacă un concediu într-una dintre aceste stațiuni poate opta pentru centrele de tip spa care există la tot pasul în orașe, sau chiar pentru tratamentul la domiciliu. Iată câteva sugestii:

* Băi fierbinți cu sare marină ori, în lipsa aces­teia, cu sare grunjoasă obișnuită (circa două kilo­grame la o cadă plină). Se stă în apă vreme de 15 minute. După o asemenea baie, este bine să vă odihniți o vreme în pat. Atenție – cardiacilor nu le sunt recomandate băile fierbinți.

* Împachetările parțiale cu argilă – cataplas­ma se prepară cu scurt timp înainte de aplicarea ei. Pulberea de argilă se pune într-un vas (care să nu fie metalic) și se adaugă apă, până când aceas­ta depășește cu maximum un centimetru nivelul argilei. Pasta rezultată, care trebuie să fie cât mai omogenă, este apoi aplicată într-un strat de 1,5-2 cm pe un material textil, care e apoi pliat, ca un buzunar. Cataplasma se încălzește pe aburi sau cu ajutorul unui radiator și se aplică în zona cu pro­bleme. Dacă suferiți de artrită, este bine ca pan­samentul să fie cât de cald suportați. În schimb, dacă suferiți de reumatism articular sau muscular, sunt recomandate cataplasmele cu argilă rece, care vor fi schimbate imediat ce se încălzesc.

* Cataplasme cu varză crudă – foile de varză sunt zdrobite cu sucitorul, după ce în prealabil au fost înlăturate nervurile tari. Ele se aplică apoi în câteva straturi, direct pe zona dureroasă, și se prind cu o fașă elastică sau cu un material textil oarecare.

* Cataplasme cu ceapă – se toacă mărunt o ceapă mai mare și se pune într-un tifon, pe care îl așezăm, vreme de minimum o jumătate de oră și maximum două ore, pe zona cu probleme, acope­rind apoi tifonul cu o folie de plastic.

* Sucul proaspăt de cartof este un alt remediu împotriva reumatismului, el reducând inflamaţia articulaţiilor. Sucul poate fi obținut cu ajutorul unui robot de bucătărie sau prin raderea cartofilor și stoarcerea lor cu ajutorul unui tifon. Se beau două căni cu suc pe zi, vreme de o lună. Pentru atenuarea gustului nu prea plăcut, se adaugă suc de lămâie sau suc de mere. În această perioadă a anului, în care cartofii sunt proaspăt recoltați, tratamentul dă rezultate maxime.

* Gimnastică medicală, reflexoterapie, masaje cu unguente pe bază de arnică, tătăneasă, gheara-diavolului sau untul-pământului. (În unele maga­zine naturiste din România și în maga­zinele rusești din București, există alifii antiinflamatoare și anti-durere realizate în Rusia. Au efect excepțional.)

Prevenirea afecțiunilor urinare

Pentru mulți dintre noi, toamna vine la pachet cu sâcâitoarele infecții urin­are. La asta contribuie mai mulți fac­tori, între care se numără oscilațiile mari de temperatură, umiditatea crescută și scă­­derea imunității generale a organis­mului, asociată îndeobște intrării treptate în sezonul rece.

Alimentația. Dacă vă numărați printre persoa­nele predispuse la infecții urinare, este bine să vă hidratați în această perioadă „ca la carte”, asigu­rând astfel o bună curățare a vezicii și a întregului aparat urinar. În plus, consumați cât mai multe ali­mente cu efecte antiinflamatoare (precum semin­țele de dovleac), bogate în antioxidanți și vitamine (merișoarele, strugurii, merele, gutuile). Alte ali­men­te recomandate sunt cele care slujesc pe post de antibiotic natural (usturoiul, pătrun­jelul, ore­gano sau ghimbirul) ori cele diuretice, care previn retenția de apă și stimulează se­creția urinară (cas­traveții, țelina și sfecla).

Îmbrăcați-vă corespunzător. Pen­­tru a pre­veni producerea infecțiilor uri­nare, trebuie să avem grijă în această peri­oa­dă, în care serile devin din ce în ce mari reci, la felul în care ne îmbrăcăm, mai ales atunci când ieșim la vreo terasă. Luați-vă pen­tru orice eventualitate la dvs. un șal cu care să vă înveliți și optați pentru pantofi, în detri­mentul sandalelor, mai ales dacă știți că vă poate prinde seara în oraș. Să nu vă lipsească șosetele sau dre­surile. Răceala începe „de jos”.

Beți zilnic ceaiuri din plante cu rol anti­sep­tic si antiinflamator. O hidratare bună re­pre­zintă unul dintre secretele unui aparat urinar sănă­tos, iar efectul este cu atât mai puternic dacă veți apela la unele ceaiuri benefice pentru această zonă delicată a organis­mu­lui: ceai de afin, de meri­șor, de strugurii ursului, de coada-șoricelului, de coada-calului, din frunze de mur, zmeur sau mes­teacăn. În schimb, pen­tru cei predispuși la infecții urinare sunt de evitat unele băuturi, pre­cum cafeaua sau cea­iul verde, care pot provoca o sen­zație de iritare.

Suplimente alimentare. Pentru evitarea in­fec­țiilor, luați, conform indicațiilor de pe prospect – albastru de metil și extract de merișoare. O altă variantă este cura de o lună cu vapsule pe bază de ciupercă tibetană și șofran de India, ori cura de două săptămâni cu extract uscat de frunze de măslin. Uro-Vital forte sau gelulele preparate de d-l farmacist Bobaru (tel. 0239/61.59.31). URO-VAXOMUL este un preparat care oprește pe loc cistita și infecția cu E.coli.

Nu renunțați la execițiile fizice, mai ales în această perioadă încă frumoasă a anu­lui. Multe dintre persoanele cu afecțiuni cardiovas­culare au tendința să evite mișcarea, crezând că este un lucru bun să se menajeze cât mai mult. Din pă­cate însă, ele greșesc amarnic. Toate studiile de spe­cialitate demonstrează, dimpotrivă, beneficiile in­calculabile pe care le are mișcarea asupra sănă­tății acestor pacienți. Exercițiile fizice previn hiper­ten­siu­nea arterială și contribuie între altele la creș­terea capacității funcționale a cordului și la scăde­rea co­lesterolului. Bineînțeles, ele trebuie făcute cu aten­ție: respirația să fie una regulată (motiv pen­tru care nu e bine să vorbim în timp ce facem miș­ca­re) și pulsul să fie menținut la 100-110 bătăi pe minut. În plus, dacă simțim vreun disconfort, oricât de mic, trebuie să ne oprim de îndată. Dacă ținem cont de aceste precauții, nu mai avem niciun motiv să nu facem mișcare, mai ales în această superbă pe­rioa­dă a anului, în care ne mai putem bucura din plin de unele zile calde și însorite, dar totuși plă­cute.

Ce fel de mișcare este însă mai bună? Ideale pen­­tru persoanele cu boli cardiovasculare sunt plim­­bă­rile în aer liber (sau chiar alergările, pentru cine face față), care trebuie făcute în ritm cât de cât alert, fără pauze de sporovăit sau stat pe bancă, vreme de 20-30 de minute. Bineînțeles, ni­meni nu vă împiedică să ieșiți la plimbare de mai multe ori pe zi (cu condiția să evitați momentele de furie ale naturii sau cele caniculare). Alte tipuri de exerciții aerobe recomandate sunt înotul, vâs­li­tul și dansul. Atenție însă: niciuna dintre aceste ac­ti­vități nu tre­buie demarate imediat după masă, ci la măcar o ju­mătate de oră după ce ați terminat de mâncat.

Efectuați un tratament preventiv cu to­nicardiace și vasodilatatoare naturale. Între acestea se numără o puzderie de plante, între care roinița, talpa-gâștei, sulfina, hibiscusul, ex­trac­­tul de frunze de măslin sau de us­turoi, măceșul, valeriana, ori gingko bi­loba. Unele dintre prefera­tele specialiș­tilor sunt însă fruc­te­le de păducel, supra­numite de altfel „fruc­tele inimii”, tocmai pen­tru că se numără printre cele mai bune me­dica­men­te pentru bolile cardiovas­culare. Mai mult, aceste fruc­te își ating maximul forţei terapeutice chiar în perioada de tre­cere la noul sezon. Puteți profita de prilej pen­tru a face un sirop de păducel (cu miere, nu cu zahăr) din care să beți câte o lingură, de patru ori pe zi, sau extract de păducel, obținut prin eva­porarea tincturii, și din care se administrează 200-500 mg de câte două sau trei ori pe zi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian