Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Frumusețe cu grâne

Foto: Shutterstock – 4

• Abia aduse din câmp, pârgălite de soarele verii, cerealele ascund o mulțime de taine, folositoare obrazului •

Rețetele de frumusețe cu ce­reale sunt mult mai pu­țin cunoscute decât cele cu fruc­te, cu legume și flori. Între ele, la loc de frunte se află grâul, po­rumbul, susanul, orezul, ovă­zul și soia, adevărate grăunțe „de aur” pentru sănă­tatea și strălu­cirea pielii și a obrazului.

OVĂZUL

• Elixir pentru piele sensibilă •

Este originar din re­­giunea nordică a Mă­rii Negre, dar, încă din tim­puri străvechi, ger­manii vedeau în el mai mult decât o plan­tă furajeră și un ali­ment de bază. Pentru că venerau caii ca fiind animale sfinte, ovăzul era considerat „hrana zeilor”. Hil­degard von Bingen (1098-1179) și pas­to­rul Kneipp (1821-1897) au recunoscut – și ei – forța vindecă­toare a ovăzului. Sub formă de ceai, el eli­mină apa și combate obo­seala, iar ca adaos de baie (pa­iele) relaxează și calmează pielea sensi­bilă.

Măștile cu ovăz

– Liniștesc tenul iritat –

Se prepară un terci din 2 lin­guri cu fulgi de ovăz, o lin­guriță cu miere și 4 linguri cu lapte fier­binte. Se lasă să se răcească, apoi se întinde pe față. Se lasă să acționeze circa 20 de minute, du­pă care se curăță pielea cu com­prese umede.

PORUMBUL

• Un excelent hidratant •

În legendele din America de Nord și din Ame­rica Latină, po­rumbul joacă un rol foarte impor­tant. Indienii maya, de pildă, cre­deau că zeii au fă­cut primii oa­meni din porumb. Drept ur­mare, în ceremonialele lor își cins­teau zeii cu serbări și dansuri de­dicate porumbului. Șamanii peruvieni recunoșteau, și ei, puterea plantei și tratau diverse boli de piele cu prișnițe cu porumb. Și astăzi, multe clinici de frumusețe din America oferă tratamente cu porumb, sare și uleiuri, urmate de un duș în poziție orizontală.

Comprese cu ulei din germeni de porumb, pentru gât și decolteu

Se încălzește o ceașcă cu ulei de porumb pe baie de abur, fără a se înfierbânta prea tare. Se în­tinde pe gât și pe decolteu cu o pensulă. Se aplică deasupra un celofan, și peste el un pro­sop. Se lasă să acționeze 15 mi­nute, după care celofanul se scoa­te, uleiul rămas se masează în piele, iar ex­cesul se șterge cu tam­poa­­ne de vată ume­de.

OREZUL

Foto: Dreamstime – 2

• Ten catifelat și păr sănătos •

„Pâinea Asiei” este de-a dreptul miracu­loa­să: ener­gi­zant puternic, furnizor important de vi­tamine din complexul B și diuretic. În plus, ca­pacitatea lui de a înfru­museța pielea nu le e de­loc străină femeilor asia­tice: acestea folosesc, de se­cole, spălăturile cu tărâțe de orez, un fel de peeling moale, pentru a avea un ten alb, de por­țelan. Foarte bună este, de asemenea, apa de orez (re­zul­tată după fiert), care „leagă” umidi­tatea și cu care se tampo­nează fața și mâinile. Trupul, în schimb, are voie să bea vin din orez: câțiva stropi de sake în apa de baie conferă epidermei o stră­lucire „de giuvaier”. Și care era secretul legendarei pa­lori a gheișelor? Pudra de orez.

Peeling cu tărâțe de orez

– Limpezește tenul –

Se umple cu tărâțe proaspete un săculeț de mătase sau de bum­bac și se înmoaie – 5 mi­nute – într-un vas cu apă fierbinte. Se stoarce ușor, până ce apa din vas de­vine lăp­toasă, și se trece cu el pes­te față, exe­cutând miș­cări cir­cu­lare. După peeling, se clă­tește fața cu apă cu­rată.

SUSANUL

• Deschide porii •

Cine n-a citit basmul cu Ali-Baba, care ros­teș­te formula magi­că: „Se­sam, deschide-te!” și, deo­­­dată, în fața lui se des­chide peș­tera cu co­mori? În limba arabă, „sesam” înseamnă su­san, iar bobul lui este considerat o mi­cuță casetă cu bijuterii ale naturii: pentru a ajun­ge la se­min­țele prețioase ale ce­lei mai vechi plante oleaginoase de pe pă­mânt, trebuie spartă capsula, și-abia apoi poa­te fi ex­tras din ea uleiul ce are o tra­diție veche în medicina ayur­vedică, ca­re îl fo­losește pentru cure de eliminare a rezi­duuri­lor, atât intern, cât și ex­tern.

În plus, uleiul de susan este ideal pentru piele: pă­trunde până în straturile ei adânci, o acoperă cu o peli­culă mătăsoasă și o prote­jează de uscare. Și se pare că ajută la eliminarea toxinelor din țesutul cutanat. Și încă ceva: uleiul de culoarea chih­limbarului conține anti­oxi­danți puternici, pre­cum se­sa­molina și vita­mi­na E (vânător de radicali liberi).

Masaje cu ulei de susan

– Face pielea picioarelor de mătase –

Înmuiați-vă picioarele în apă caldă vreme de 10 minute, spăla­ți-le cu săpun și cu peria, clăti­ți-le bine, apoi ștergeți-le cu un pro­sop plușat. După 5 mi­nute, ma­­sați-le, pe înde­lete, pornind de la degete și ajungând la călcâie, cu ulei de susan cald. Lăsați să acțio­neze 20 de minute. Ștergeți exce­sul cu un prosop umed.

SOIA

• Pentru o piele veșnic tânără •

Legenda spune că unul dintre împărații Chinei, Shen Nung, i-a învățat pe supușii săi, în urmă cu 5000 de ani, practicile agricole, participând el însuși la semănat și la recoltat, an de an. Când a văzut puterea vindecătoare a boabelor de soia, împă­ratul a declarat-o una dintre cele „cinci roade sfinte ale câmpului” considerate adu­cătoare de noroc.

Proteinele din soia sti­mulează producerea fibrelor de colagen și de elastină și sporesc impermea­bilitatea pielii, astfel încât contu­ru­rile devin din nou mai ferme – ideal pentru pielea ma­tură, care nu mai conține estrogenii pentru „tapițat”.

Măști cu făină de soia

– Fortifică pielea –

Amestecați făină de soia cu apă caldă, până ce obți­neți o pas­tă lichidă. Întin­deți-o pe față și pe decolteu cu o pensulă, lăsați să ac­ționeze 20 de minute, apoi clă­tiți-vă bine cu apă minerală.

GRÂUL

• Garantul elasticității •

Ceea ce însemna ovăzul pentru vechii germani și porum­bul pentru indienii maya repre­zenta grâul pen­tru grecii antici. Și ei venerau o zeiță a ce­rea­lelor, pe Demetra, reprezentată adeseori cu un spic în mână, ca simbol al rodniciei. Ea întruchipa, ca zeiță a primăverii, cerealele încolțite, ca zeiță a recoltei, spicele coap­te, și ca zeiță a iernii, grâul cules.

Uleiul din germeni de grâu conține – pe lângă acizi grași esen­țiali, o cantitate mare de vita­mina E, care „ține în șah” radicalii liberi (molecule ce dis­trug celu­lele) și sporește capaci­tatea stra­tului cornos al pielii de a lega apa. For­mea­ză o peliculă protec­toare, care ajută până și cicatricele să-și păs­treze elasti­citatea. Pro­teinele din grâu au efectul de netezire al liftingului.

Băi cu tărâțe de grâu

– Netezesc pielea –

Se pun 400 g tă­râțe într-un săculeț de in și se atârnă sub jetul de apă până ce se um­ple cada. În timpul băii, se stoarce săcule­țul, din când în când.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian