Feng Shui – două cuvinte vechi, pe care le-am auzit cu toții de mii de ori. Totuși, puțini sunt cei care le știu cu adevărat înțelesurile. Și cu mult mai puțini cei care practică arta Feng Shui, respectând tradițiile de milenii. Cristina Groza e printre ei. E singurul Maestru Feng Shui din România acreditat de Asociația Internațională de Feng Shui din Singapore, și unul dintre singurii trei specialiști acreditați din Europa. E speaker la congresele internaționale și profesor devotat la propria Academie de Metafizică Chineză. Dar cele mai mari calități ale ei nu sunt nici titlurile, nici diplomele cu care a fost generos răsplătită de Marii Maeștri ai lumii, ci căldura și pasiunea cu care îmbrățișează orice nou proiect. De vorbă cu o maestră a stelelor zburătoare, despre o știință străveche care schimbă vieți.
Stelele zburătoare
– Nu pot să nu încep prin a te întreba ce înseamnă, de fapt, Feng Shui. Există, într-adevăr, un „suflet al casei”, care ne influențează starea de bine și sănătatea?
– Nu există un suflet al casei, dar există acest chi despre care vorbesc chinezii, energia din jurul și din interiorul nostru, care poate avea o vibrație mai înaltă, benefică, sau mai joasă, nefavorabilă. Chi este forța invizibilă a vieții, care ne hrănește și ne conduce pe toți. Feng înseamnă vânt, Shui înseamnă apă. Feng Shui înseamnă apărare de vânt și acces la apă, două condiții pe care au căutat să și le asigure oamenii de pe tot globul, din toate culturile. Chinezii au fost însă primii care și-au dat seama că supraviețuirea în fața intemperiilor nu e suficientă, că important e și să fim prosperi în plan emoțional și material. Ei au descoperit încă de acum 6000 de ani că cele opt direcții cardinale ne afectează foarte mult, că poziția casei, orientarea ei, poziționarea intrării decid starea de bine a celor care o locuiesc. Tocmai de aceea, scopul Feng Shui este să redirecționeze chi-ul într-un anumit spațiu și să-l facă să circule, ca el să genereze o stare de armonie și de prosperitate.
– Suntem, așadar, guvernați de această energie mai mult decât am vrea să credem.
– Am auzit mulți oameni spunând că ei nu cred în energii, că nu cred în ce nu se vede. Dar vântul se vede? Nu! Și totuși există. Dar atracția gravitațională se vede? Și ea există. Dacă Tesla ar fi spus că nu crede în energii, ar mai fi făcut atâtea descoperiri? Dacă oamenii de știință nu ar fi crezut în unde nevăzute, am mai fi avut azi internet wifi, telefonie? Totul e energie și vibrație. Suntem cu toții guvernați de magnetismul planetei noastre și în aceeași măsură de magnetismul altor astre.
„Stelele zburătoare sunt stelele Carului Mare”
– M-am bucurat să descopăr că, exact ca astrologia, și Feng Shui ține cont de astre. Ce sunt de fapt „stelele zburătoare”, Cristina?
– Sunt nouă stele zburătoare, în funcție de care se fac calculele în Feng Shui, și ele sunt chiar stelele Carului Mare. Interesant e însă că, mult timp, occidentalii au crezut că nu există decât șapte stele în Carul Mare, adică atâtea câte se pot vedea cu ochiul liber. Abia recent, de câțiva ani, astronomii au descoperit încă două.
– Iar chinezii știau câte sunt de acum multe milenii!
– Eu cred că la vremea aceea știa toată omenirea. Chiar am avut o conferință în Singapore, în care am vorbit despre acest Car Mare, care orbitează în jurul Stelei Polare a Nordului, singura stea fixă de pe cer. De-a lungul anului, el are patru poziții, specifice celor patru anotimpuri. Dacă suprapui aceste patru poziții, simbolul care rezultă este svastica. Când Hitler a ales acest simbol ca brand al politicii lui, știa exact ce alege. Svastica e un simbol prezent peste tot în lume, încă din cele mai vechi timpuri. O găsim la mayași, o găsim pe brățările hinduse, o găsim la arabi, am găsit-o și în Nessebar, în Bulgaria, unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, pe frontispiciul unei biserici din secolul V. O găsim și pe straiele catolice, pe iile vechi românești sau pe porțile maramureșene. Crucea cu cele patru laturi egale e Carul Mare în cele patru anotimpuri! Acum 7000 de ani, existau două mari culturi gemene pe mapamond: Yang Shao și Cucuteni Băiceni. Mergeți să vedeți Muzeul de la Piatra Neamț, cu comorile de la Cucuteni. Este extraordinar, este un tezaur fantastic, simți forța istoriei doar uitându-te la piesele alea. Ei bine, pe acele obiecte găsite la Cucuteni apar aceleași simboluri ca pe piesele din China. Apare și simbolul yin yang, apare și svastica. Cândva, acum mii de ani, oamenii stăteau mai mult cu ochii la stele și știau mai multe. De ce noi am pierdut această comoară de spiritualitate, iar chinezii au dus-o mai departe? Nu știm. Poate am fost prea la intersecție de drumuri, poate ne-au cotropit prea mulți cu influențele lor. Cert e că undeva s-a rupt tradiția.
– Iar acum, iată, o reimportăm de la chinezi. Sunt românii deschiși la arta Feng Shui?
– Sunt extrem de deschiși, printre cei mai deschiși din Europa, mai ales către latura lui științifică, ceea ce mă umple de mândrie. Și nu e întâmplător, ne leagă de chinezi ceva mult mai vechi decât credem. De fiecare dată când vorbesc cu colegi de-ai mei din China, constat că mintea lor e foarte asemănătoare cu mintea noastră. Avem până și același tip de glume. Din punct de vedere al celor cinci elemente, România e reprezentată de Apa Yang. Apa Yang e un pionier, un deschizător de drumuri, un vizionar. Doar că Apei Yang îi lipsește răbdarea de a implemeta toate descoperirile și inovațiile. Suntem foarte deștepți, așa se și explică faptul că avem atâtea vârfuri în toate domeniile, avem vizionarism, dar nu prea prindem rădăcini.
Împăratul Galben și broasca țestoasă
– Am avut ocazia să te văd desenând o hartă de Feng Shui și umplând sectoarele ei de cifre. Ce sunt acele cifre? Ce face de fapt un analist de Feng Shui?
– Cele nouă cifre sunt cele nouă stele ale Carului Mare, care decid distribuția energiilor într-un spațiu. Ele se calculează cu ajutorul unei formule foarte exacte, după o schemă de bază, găsită de Împăratul Galben, scrijelită pe carapacea unei broaște țestoase. E ca o diagramă având cifra 5 în mijloc, urmată de 6, 7, 8, 9, 1, 2, 3, 4. O folosesc și numerologii și a fost folosită mai târziu și de alchimiști, sub numele de Careul lui Saturn. În matematică se cheamă Careul Magic de Bază. Și e numit magic, fiindcă oricum ai aduna cifrele, la calcul îți dă tot 15. Ca să revin, un specialist Feng Shui vine, face aceste calcule, vede cum sunt distribuite aceste energii în spațiul existent și îți revoluționează casa. Te pune să muți anumite piese de mobilier și, eventual, să schimbi funcțiunile camerelor în așa fel încât să beneficiezi la maximum de energiile bune.
– Cum îți explici că acum 6000 de ani chinezii aveau acces la asemenea informații? Știau astronomie, astrologie, cunoșteau acupunctura și meridianele corpului uman…
– Cel mai probabil le-au primit din altă parte, de la alte civilizații, din alte galaxii, sau poate chiar din viitor. Știu că pare SF ce spun. Dar acum 6000 de ani, chinezii erau la nivel de trib. Or, informațiile acestea sunt mult prea nuanțate, mult prea fine, cu siguranță au fost revelate pe alte căi. Despre Împăratul Galben legenda spune că ar fi venit el însuși din altă galaxie, că o stea din Carul Mare s-a coborât asupra mamei lui și ea a rămas grea. Ce e sigur e că a fost un mare înțelept, un mare filosof, un mare strateg și un mare medic, de la care ne-a rămas primul tratat de medicină. Tot despre el se spune că a primit de la Zeița celui de-al Nouălea Cer informații despre cum să construiască o busolă magnetică. Acum 6000 de ani, niciun pământean nu avea habar că există magnetism !
„Schimbi locul, schimbi norocul!”
– Să ne întoarcem la partea practică a Feng Shui-ului. Se spune despre această știință străveche că schimbă destine. Chiar așa e?
– Nu întâmplător, românii au o vorbă: „Schimbi locul, schimbi norocul!”. Am fost martora foarte multor schimbări care m-au umplut de bucurie. Am avut o clientă cu trompele uterine blocate, care se pregătea să facă fertilizare in vitro. Dormea pe o energie extrem de proastă. I-am mutat patul pe o energie mai bună, și nu doar că relația cu soțul ei s-a îmbunătățit, dar a rămas însărcinată, are acum o fetiță sănătoasă. De altfel, foarte multe femei care nu pot ține sarcinile au reușit să aibă copii doar apelând la un consult de Feng Shui. Pare aproape un miracol, dar nu e, e pur și simplu explicabil energetic. O situație similară am întâlnit în cazul copiilor care nu reușesc să învețe și sunt mereu agitați. E suficient să le muți biroul de pe o energie de lene, pe una mai înaltă, și dintr-o dată, prestația lor la școală își revine. Am văzut familii care s-au deblocat financiar după ani de zbateri la limita falimentului, cu măsuri feng shui luate corect. În ultima vreme, am lucrat tot mai multe proiecte rezidențiale și am putut observa că, atunci când ele sunt gândite după principiile Feng Shui, încă din faza de proiect, nu doar că se vând mult mai repede, dar locatarii se declară mult mai fericiți. Am putut observa și implicațiile la nivel de sănătate, fiindcă am făcut recent proiectul Feng Shui al unei clinici de la Tulcea, singura clinică din Europa făcută după principii Feng Shui. Și pacienții, și medicii care lucrează în incinta clinicii, spun că se simt extraordinar. Acum, ne pregătim să facem un proiect rezidențial de mare anvergură pe litoral… Din păcate, am văzut și implicațiile negative ale unui Feng Shui prost. Am văzut oameni care s-au îmbolnăvit și nu reușeau să se mai vindece, doar pentru că dormeau pe o stea foarte proastă, am văzut cupluri care se înțelegeau minunat cît timp locuiau în spații mai modeste și, cum s-au mutat în apartamente mai mari, s-au despărțit, pentru că noile apartamente nu erau bine poziționate energetic. Trebuie să înțelegem că, oricât de deștepți sau motivați am fi, viața nu depinde numai de noi, energiile ne afectează pe toți, sunt extrem de potente. Tocmai de aceea, o analiză de Feng Shui a unui apartament e o mare responsabilitate pe care ți-o asumi. Mă întristează să văd câți „specialiști” se nasc peste noapte, care după niciun an, doi, sau mai rău, câteva luni de când au învățat cateva principii, se aruncă să practice. O analiză făcută prost, o activare greșită a unei zone pot declanșa nenumărate dezechilibre în viața celui pentru care le-ai făcut.
– Să lăsăm o vreme stelele zburătoare deoparte. În CV-ul tău scrie că ești absolventă de Arhitectură. Cristina, ce te-a dus spre Feng Shui și Metafizica Chineză?
– Acum 15 ani, pe vremea când studiam designul de interior la facultatea de arhitectură „Ion Mincu”, mi-am dat seama că, dacă vreau să fac diferența față de ceilalți colegi ai mei, trebuie să vin cu ceva nou. Începusem să citesc despre energii și intuiam că pe acolo e drumul. În facultate se vorbea mult despre energia piramidelor, despre numărul de aur… Atunci am auzit de Feng Shui, dar nu credeam în Feng-Shui-ul ăsta artizanal, al obiectelor, eram sigură că trebuie să fie mai mult de atât. Mi-am zis: dacă tot e să învăț asta, hai să o fac cu cei mai buni! Așa l-am găsit în China pe Marele Maestru Raymond Lo, care ținea cursuri numai prin Singapore, Hong Kong și Australia, unde era foarte scump să ajung. A trebuit să aștept să vină la Paris, ca să-mi permit să merg la cursul lui. Chiar și așa, ca să pot pleca, am vândut mașina, fiindcă numai cursul costa 2000 de euro. Ei, și am zburat la Paris, l-am cunoscut pe Raymond Lo și am rămas fascinată definitiv de Feng Shui. A fost un adevărat maraton de 8 ore pe zi, timp de 8 zile, pe care l-am trăit cu o încântare enormă. A fost revelația vieții mele și, probabil, cea mai bună investiție de până acum. În același an, am ajuns la Singapore, ca să fac cursul de Coloanele Destinului (astrologie chineză). Iar anul următor, am decis să repet cursurile, ca să fiu sigură că am înțeles. Am mai mers încă o dată la Paris, încă o dată la Singapore, apoi în Shanghai și în Hong Kong. Iar apoi, l-am invitat pe Maestrul Raymond Lo în România, unde i-am organizat cursuri timp de mai mulți ani, lucru care mi-a permis să continui să învăț cu el. Din 2013, am devenit membru în Comitetul Executiv al Asociației Internaționale de Feng Shui din Singapore și mă pot mândri că sunt singurul român care are parte de această titulatură de „Maestru” acreditat internațional. De anul trecut, am devenit și președintele filialei românești a Asociației Internaționale de Feng Shui.
– Ceea ce înseamnă că românii care-și doresc să învețe Feng Shui nu mai trebuie să călătorească pe tot globul ca tine, pot învăța și-ți pot lua titulatura de Maestru chiar la ei acasă…
– Da, dar acest lucru ține, bineînțeles, de determinarea lor și de munca personală pe care o depun ca să capete experiență, după terminarea cursurilor. Această acreditare nu o dau eu, ci se primește doar în urma unei examinări făcute de cei cinci Mari Maeștri ai lumii. Mă bucur să am câțiva studenți pe care îi consider pregătiți și pe care îi susțin să dea examen pentru acest titlu.
– Presupun că în ce te privește, ai aplicat principiile Feng Shui în primul rând la tine acasă, nu-i așa?
– Bineînțeles, am fost cobai și am experimentat pe mine, fiindcă cel mai bine înveți din eșecuri și reușite personale. În primul rând, am fost curioasă să văd cum stăteau lucrurile în casa mea părintească și am aflat cu surprindere că am dormit toată copilăria pe steaua 5, steaua blocajelor și a bântuirii, care dă coșmaruri și frici. Așa mi-am explicat de ce până la 18 ani, nu puteam adormi decât cu lumina aprinsă. Apoi, mi-am făcut analiza și remedierea propriului apartament și am simțit cum s-a îmbunătățit imediat partea financiară și relațională. De bine ce îmi mergea, m-am mutat în alt apartament mai bun, dar am făcut-o pe fugă, eram deja prea ocupată și tot pe drumuri, acolo zona de relație nu era prea bine pusă în valoare. La scurtă vreme, m-am despărțit de partenerul meu. M-am mutat din nou și, fiindcă eram foarte prinsă, aveam mereu clienți și plecări în străinătate, n-am mai fost atentă să calculez chiar tot în noua casă. Am fost ca cizmarul care n-are cizme, așa că am intrat într-o perioadă cu probleme de sănătate, cărora a trebuit să le fac față. Dar această perioadă corespundea și cu o perioadă mai încercată în harta mea astrologică. Până la urmă, după niște ani, m-am mutat într-un apartament dintr-un ansamblu nou, pe care l-am proiectat Feng Shui în totalitate, încă din faza de proiect. De atunci, sunt, în sfârșit, bine cu toate.
„Dacă Schumacher ar fi consultat un astrolog, n-ar mai fi sfidat destinul, într-o zi cu penalizare de 3”
– Poți lupta împotriva previziunilor din harta astrologică, prin remedii Feng Shui? Până la urmă, cât de liberi suntem în fața destinului?
– Poți, da, asta e toată frumusețea acestei științe. Singura problemă e că, atunci când un om e sub un tranzit nefavorabil, e foarte reticent la schimbări în casa lui. Sau apar piedici din exterior. Când am vrut să mă mut prima oară, am avut un accident și n-am mai putut, când am vrut a doua oară, am răcit foarte tare… Astrologia, Feng Shui-ul, nu ne-au fost date ca să ne priveze de niște experiențe prin care trebuie să trecem. Asta e călătoria noastră pe pământ, nu ne putem feri de viață trăind sub un clopot de sticlă. Poate nu vom putea evita o groapă în drumul nostru, dar știind dinainte că ea e acolo, vom reduce viteza, vom frâna din timp, ne vom pune suspensii mai bune și vom trece de partea cealaltă mai senini. Nu pot să nu mă gândesc la destinul tragic al lui Michael Schumacher, care s-a accidentat într-un an astrologic cu „penalizare de 3”, într-o zi cu „penalizare de 3”. Dacă un astrolog i-ar fi spus ce înseamnă, n-ar fi sfidat destinul, ieșind în ziua aia la schi pe lângă pistă, pe un traseu nemarcat. Sau mă gândesc la cazul lui Whitney Houston, care traversa o depresie îndelungată. Dacă la configurația astrală pe care o avea atunci ar fi ales drumul spiritualității, ar fi fost salvată. Ea însă a ales să bea, iar asta i-a provocat sfârșitul. În timp ce Einstein a descoperit teoria relativității, într-o perioadă asemănătoare astrologic cu cea pe care o traversa ea. Deci se poate! Coloanele Destinului și Feng Shui ne oferă mereu soluții ca să depășim acești piloni de viață mai complicați. Există remediu pentru orice, contează doar să fii deschis.