Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Mama mea are probleme respiratorii, dar nu i s-a pus un diagnostic” (Răspuns pentru M. L., F. AS nr. 1001)

Din păcate, bronșitelor nu li se acordă sufi­cientă atenție, nici de medicii de medi­cină generală și nici de pacienți, care în urma unor tratamente superfi­ciale de scurtă durată, cu antibiotice, pot ajunge în final la bronșite cronice supurate, la în­ce­put difuze, mucoasa bronșică supurând ca și orice altă rană infectată. Secrețiile muco-puru­lente, prin cantita­tea, consistența și greutatea lor, pe lângă faptul că blochează pătrunderea aerului în plămâni, condu­când la dispnee (sufocare), pro­duc în final bron­șiec­tazie, dilatații bronșice irever­si­bile, adevărate pungi cu puroi în interiorul plă­mânilor, care con­damnă bolnavul la mari suferințe pe întreaga durată a vieții.

În primă instanță, ar fi indicat să i se facă mamei dvs. analiza VSH (viteza de sedi­men­tare a hematiilor), ale cărei rezultate peste valorile nor­male indică în mod cert exis­ten­ța unei boli infec­țioase. De asemenea, deoa­rece o bronșită cronică supurată conduce de obicei și la stări subfebrile, măsurați tem­pe­ratura bolnavei la ora 15.00, ținând bine termometrul timp de 10-15 minute, pentru a vedea dacă temperatura depă­șește 37°C (37,1-37,5°), temperatură periculoasă, care indică și ea o infecție cronică, greu de stă­pânit fără un trata­ment competent și mai îndelungat.

În acest caz, pe lângă alte tratamente po­sibile, se administrează antibiotice pe ba­ză de antibio­gramă, asociate cu expec­to­rante (Bromhexin) care, fluidificând secrețiile bronșice, ajută la eli­minarea acestora. Un antibiotic cu spectru larg, eficient în tratarea afecțiunilor pulmo­nare de natu­ră netu­ber­culoasă, este Eritro­mi­cina, produsă și de fabricile de medi­ca­mente românești. Bolnava să evite cu stric­tețe băuturile și alimentele reci.

Ca un tratament ajutător naturist, v-aș reco­manda cu căldură ceaiul antibronșitic „Plafar”, pe care îl puteți găsi atât la ma­ga­zinele Plafar cât și la unele farmacii, și care, datorită unei combinații reu­șite de plante medici­nale, poate contribui la îmbu­nătă­țirea simțitoare a stării gene­rale a bol­navei, da­torită efectelor sale expectorante, antispastice și slab anti­septice.

Îi doresc mamei dvs. mult curaj și suc­ces în lupta cu boala.

V. MUNTEANU – Timișoara

„Băiețelul meu are un vocabular foarte sărac” (Răspuns pentru ELENA, F. AS nr. 1153)

Cred că este bine să vorbiți cât mai mult cu copilul, po­vestindu-i, citin­du-i, cântându-i, spunându-i poe­zii, jucân­du-vă cu el, solicitându-i vorbi­rea, gândirea, memorizarea. Puneți-l apoi să reproducă din cele auzite, văzute (desene ani­mate), iar dacă nu se descurcă, întrebați-l. Să fie totul ca o joacă, să nu i se pară că este con­strâns. Folosiți jocuri constructive, din cuburi, cărți de colorat, benzi desenate și povești în imagini, încurajați-l că știe așa de multe, că poa­te să progreseze (programarea creierului pe succes și su­ges­tie). Și totul să fie dublat de o alimentație cores­pun­ză­toare, cu vitamine, mine­rale (calciu, fosfor, fier, magneziu, iod, proteine, glucide pentru memorie). Cred că ar fi bine să apelați la preparatele pe bază de Aloe, produse melifere, cu efect excepțional (polen, lăptișor de matcă, păs­tură, pro­polis, miere polifloră), legume și fructe crude, grâu și alte graminee încolțite, care se pre­pară ușor. Acordați-i multă încredere și afecțiune și copilul va progresa.

Prof. MARIA V. – București

„Am nevoie de un tratament mai eficient pentru psoriazis” (Răspuns pentru MIHAI CRISTIAN S., F. AS nr. 1338)

1. Am 72 de ani și sunt un cititor fidel al revistei F. AS de care și eu m-am folosit cu rezul­tate foarte bune în vin­de­carea unor boli. În 1997, în urma unor erupții de pete roșii pe piele, am mers la medic și mi s-a stabilit diagnosticul de pso­riazis. Medica­men­tele recomandate nu m-au ajutat prea mult (cu excepția unguentului numit ELOCOM) și atunci am re­citit rețetele publicate de-a lungul timpului în „For­mula AS”, pe care le-am fo­losit și cu care m-am vindecat defi­nitiv. Sper ca tratamentul să vă fie de folos:

* ELOCOM (2 tu­buri de unguent de la far­macie).

* Vitamina E – o tabletă pe zi, vreme de 5 zile din săptămână (eu am folosit-o două săptă­mâni).

* 30 g tărâțe de grâu ne­cer­nute (o linguriță cu vârf), dimineața, la prânz și seara, înainte de mese (le consum în continuare).

* Alifie de găl­be­nele (filimică), pe care eu mi-am preparat-o în casă cu osân­ză de porc (50 g osânză se încing într-o tipsie și se adaugă 30 g de gălbenele. Se lasă să fiarbă la foc potrivit, vre­me de zece minute, după care se stre­coară și se pune un­soarea fierbinte în borcănel. Se închide ermetic și se ține la frigider vreme îndelungată). Cu alifia de gălbenele m-am uns și pe corp, și pe cap (aveam bube urâte și-acolo). M-am spălat numai cu apă caldă, fără pic de săpun sau alți deter­genți. După o lună cu acest tratament, nu am mai avut nici urmă de psoriazis, ba și mai mult, pe cap, unde aveam o che­lie, în urma folosirii alifiei de gălbenele, a început să îmi crească păr. Vă doresc însănătoșire grab­nică.

VIOREL R. – Cluj

2. În psoriazis nu e voie să mâncați nimic roșu: sfeclă, fructe roșii, tomate, bulion etc.

G. N. – jud. Timiș

3. Se va face un preparat astfel: 50 g flori de gălbenele se infuzează în 500 ml apă, apoi se strecoară prin presare. Se vor lăsa la de­cantare la rece 24 de ore, după care se vor fil­tra din nou. Lichidul se pune într-o sticlă, de preferat de culoare închi­să, și se va adăuga peste el exact aceeași cantitate de apă de var stins. Dacă nu aveți, se poate cum­păra un kilogram de var nestins peste care se va pune un litru de apă. După 24 de ore, se va lua apa de dea­su­pra și se va amesteca cu infuzia rezultată. Se va unge locul afec­tat cu această soluție, după ce se amestecă prin agitare, de două-trei ori pe zi. Se va lăsa să se usuce, apoi se va unge local cu un ulei de arnică sau cătină, ames­te­cate 1/1. (Ule­iu­rile le puteți găsi la un Plafar bine apro­vi­zionat sau le puteți prepara în casă: 20 g plantă la 100 ml ulei de ger­meni de porumb sau de floarea-soare­lui. Se ține timp de 15 zile, după care se va stre­cura.) Însă, dacă nu se vor con­suma foarte multe vitamine din legume, sucuri și fructe, tra­tamentul va fi în zadar, deoarece este numai o vin­de­care de moment.

E. G. – Turnu Severin

„Pot evita rezecţia unui polip pe colon?” (Răspuns pentru S. DUMITRU – Drobeta-Turnu Severin, F. AS nr. 1362)

Cumnata mea, care avea un polip pe colon, s-a salvat cu tinctură de propolis (procurată de la apicultori sau magazinele Apicola), după cum urmează: prima zi – o linguriță ceai + o picătură propolis; a doua zi – o linguriță ceai + două pică­turi de pro­polis. Se crește zilnic doza cu o picătură, vreme de 25 de zile. Începând cu ziua a 26-a, luați ceai + 24 picături de propolis, des­cres­când până la o picătură. Se ține pauză o săptămână, după care tra­tamentul se reia. Deși medicii voiau să o opereze, s-a vindecat, dar pe propria ei răspundere. Pro­­polisul n-are efecte secundare. Vă do­resc multă sănătate.

LOVIN M. – Focșani

„Am diabet şi un picior amputat” (Răspuns pentru I.G.B. – Galaţi, F. AS nr. 1362)

Cunosc tratamentul radical cu varză acră, care aduce glicemia la valorile ei normale în felul ur­mă­tor: se fac cure de câte trei săptă­mâni, timp în care, în fiecare di­mineață se mănâncă pe stomacul gol o salată făcută dintr-o varză acră de mărime mijlocie. În timpul curei nu se renunță la tratamentul clasic al diabetului. Atât la începutul curei, cât și la terminarea ei, se face analiza glicemiei pentru a se vedea la ce valoare a scăzut și dacă mai e ne­cesar să fie con­tinuată cura. De regulă, sunt ne­cesare două-trei cure, cu pauză între ele, de câte trei săptămâni, dublate de ana­liza respectivă, care va indica în final valoarea normală a glice­miei, după care nu veți mai avea probleme cu diabetul. Eu, personal, cunosc două cazuri de vindecări.

ECATERINA G. – București

„Caut leacuri pentru gonartroză bilaterală decompensată” (Răspuns pentru LILIANA – Bucureşti, F. AS nr. 1368)

În gonartroza de care suferiți, în afara trata­mentului medicamentos recomandat de medicul reumatolog (infiltrații cu Di­pro­fos, tratamente cu antibiotice sau cu me­di­camente antireumatice), trebuie să ți­neți și o dietă alimentară. Nu trebuie să consumați mezeluri, conserve, ciorbă sau supă de carne, lapte dulce și smân­tână. Car­ne, cât mai rar. Trebuie să mer­geți pe jos cât mai mult și să faceți exer­ci­ții cu picioarele. Beți trei-patru căni de in­fu­zie de urzică pe zi, care spală sângele și ușu­rează articulațiile. Să știți că și eu am suferit cumplit de gonartroză și acum, bând zilnic ceai de urzică, mă simt bine (dar anterior am făcut un tratament medi­ca­mentos). În prezent, regimul alimentar și ceaiul mă țin pe linia de plutire.

Dr. ELENA VINTILĂ – București

„La doar 7 ani, băiețelul meu face des afte bucale” (Răspuns pentru LARISA – Tulcea, F. AS nr. 1375)

Am avut și eu afte bucale din cauza protezei, dar le-am rezolvat definitiv cu Tinctură de pro­polis. Multă sănătate!

R. MARIA – Deva

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian