Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

Laura Codruța Kövesi în fruntea Parchetului European

Începutul toamnei a venit cu o știre mare așteptată de mulți români: echipele de negociere ale Parlamen­tului și Consiliului Europei au ajuns la un acord în pri­vința numirii Laurei Codruța Kövesi în fruntea noului Parchet European. Președintele Comisiei pentru liber­tăți civile, Juan Fernando López Aguilar, a fost cel care a făcut anunțul, declarând că este “alegerea perfectă pentru funcția de procuror-șef european” și că fosta șefă a DNA “are competențe profesionale desăvâr­și­te”. Tot el a adăugat că Laura Codruța Kövesi va de­veni “una dintre femeile-lider ale Uniunii”. “Sun­tem foarte bucuroși de faptul că doamna Kövesi va conduce noul Parchet European. Corespunde cel mai bine viziu­nii Parlamentului European pentru o insti­tuție puterni­că și credibilă. Doamna Kövesi este deo­sebit de com­pe­tentă, cu un palmares impresionant de realizări în lupta împotriva corupției, cu o flexibilitate remarcabilă și mult curaj”, a adăugat președintele Comisiei pentru control bugetar. Vicepreședintele Co­misiei pentru libertăți civile, Maite Pagazaurtundúa, a spus că prin alegerea fostei șefe a DNA, Parchetul European își va putea începe activitatea “pentru a asi­gura mai multă siguranță și protecție cetățenilor”: “Nu­mai infractorii vor fi neliniștiți în urma acestui acord”, a declarat vicepreședintele Comisiei pentru libertăți civile.

Alegerea Laurei Codruța Kövesi ca procuror-șef european nu este, însă, singura veste bună pentru Ro­mâ­nia. Valurilor de laude venite dinspre Bruxelles li se adaugă cele primite de alți tineri de toată isprava, care fac și ei cinste României prin lumea întreagă. Vi-i pre­zentăm în continuare pe câțiva dintre ei…

Nobelul pentru Studenți, câștigat de un român

Ștefan Pricopie

Tânărul Ștefan Pricopie (22 de ani), absolvent al Universității Manchester, a câștigat, la mijlocul lunii septembrie, Global Undergraduate Awards 2019 – cunoscut ca Premiul Nobel Junior – la secțiunea Economie. Pricopie a fost desemnat câștigător al premiului acordat sub patronajul președintelui Irlandei, pentru teza sa de licență despre învățământul public și fenomenul de “brain drain”, migrația “creierelor”, feno­men cu care România se confruntă în mod dramatic în ulti­mul deceniu. Premiul Nobel pentru Studenți desemnează cele mai importante lucrări de absolvire a facultății, pe 25 de dis­cipline din domenii precum arta, științele exacte și științele umaniste. În competiție s-au înscris peste 3.400 de studenți de la 338 de universități din 50 de țări și reprezintă una dintre cele mai importante distincții pentru studenții de nivel licență și master, din mediul universitar internațional.

Ștefan Pricopie a absolvit vara aceasta, cu High First-Class Honours, programul de economie-matematică din ca­drul Facultății de Științe Sociale de la Universitatea Manchester, din Marea Britanie. Teza de dizer­tație, care este și cea pentru care a primit Premiul Nobel Junior 2020 pentru Economie, se inti­tulează “Public Education and Brain Drain”. Tot anul acesta, tânărul a primit premiul special, din partea Decanului Facultății de Științe Sociale – “Dean’s Award for Achievement”. În prezent, Ștefan Pricopie își continuă studiile la Universitatea din Manchester, la programul de Data Science for Social Policies. În 2014, românul a obținut medalie de bronz la Olimpiada Națională de Ma­tematică. Tânărul a studiat în România la mai multe școli, Complexul Educațional Lauder-Reut, Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu” și Liceul Teoretic de Informatică București.

Jurnalistă româncă, în echipa de comunicare a Ursulei von der Leyen, președinta UE

Dana Spinanț

​ Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a desemnat zilele trecute echipa responsabilă de relațiile cu mass-media, iar din aceasta face parte și o româncă, Dana Spinanț, care va prelua funcția de purtător de cuvânt adjunct al Executivului european. Potrivit unui comunicat emis de instituția europeană, nucleul echipei de comunicare a Ursulei von der Leyen va fi format din germanul Jens Flosdorff, care va ocupa poziția de consilier executiv pentru comunicare în cadrul cabinetului preşedintei CE, francezul Eric Mamer, desemnat purtător de cuvânt principal al Comisiei, și Dana Spinanț – purtător de cuvânt adjunct.

Dana Spinanț este în prezent director responsabil de buget, comunicare și afaceri generale, în cadrul DG REGIO (departament al Comisiei pentru politică regională și urbană). Anterior, ea a condus o unitate responsabilă de problematica migraţiei neregulamentare (2015-2017) şi de politica privind drogurile (2010-2014). Înainte de a se ală­tura Comisiei Europene, Dana Spinanț a lucrat timp de 15 ani ca jurnalist, la publicații precum EUobserver.com (2001-2002) și “European Voice” (2002-2009), fiind, de ase­me­nea, director de știri și corespondent la Bruxelles, pentru mai multe posturi de televiziune românești. Eric Mamer și Dana Spinanț își vor prelua noile funcții odată cu învestirea noii Comisii Europene conduse de Ursula von der Leyen, care, potrivit tratatelor europene, este prevăzută să aibă loc pe 1 noiembrie 2019.

În sănătate, ONG-urile fac ce nu face statul

Două ONG-uri au construit prima Secție de Terapie Intensivă pentru nou-născuți din județul Constanța. Lucrările au început în aprilie 2017, iar inaugurarea sec­ției, care a costat 2 milioane de euro, a avut loc în septem­brie, la Spitalul Județean din Constanța. Ideea i-a aparținut constănțencei Alina Pătrăhău, fondatoarea ONG-ului “Dăru­iește Aripi”. Pro­iectului i s-a alăturat și Cătă­lin Cîrstoveanu, șeful secției de Terapie Inten­sivă nou-născuți de la Spitalul de Copii “Marie Curie” din Ca­pitală, și Alex Po­pa, pre­ședin­tele Asociației “Ini­ma Co­piilor”, care au asigurat managementul și logistica nece­sare investiției. Anual, la Spitalul Județean Con­stanța ajung peste 1000 de copii născuți cu afecțiuni medicale sau prematur. Ei vin din Constanța, Tulcea, Ialomița, Călărași, Brăila și Galați, iar 8,2% dintre ei mor, arată o statistică din 2018 a Organizației “Salvați Copiii”. Județul Constanța ocupă, astfel, locul 4 în țară la numărul nou-născuților care mor din cauza con­dițiilor din spital sau a lipsei echipamentelor medicale necesare.

Doi IT-iști își pun banii la bătaie pentru ecologizarea râurilor

Dragoş şi Virgil montând dispozitivul de colectare al pet-urilor

Dragoş Rus şi Virgil Ghic, doi IT-iști orădeni care lucrează în Cluj, au montat, la final de septembrie, pe Crișul Repede, în Bihor, un dispozitiv special creat de ei pentru colectarea pet-urilor goale, care poluează râul. Cei doi au construit singuri dispozitivul, format din două brațe plutitoare dispuse în formă de V și o cușcă de aluminiu care colectează pet-urile oprite de cele două brațe. Totul a costat câteva zeci de mii de euro, o investiție achitată de cei doi tineri, care n-au apelat la finanțări de la buget, convinși fiind că procesul ar fi durat prea mult. “Noi, tot timpul aveam o latură mai eco, plantam copaci, dar nu e suficient o zi pe an. Nu poți curăța cât se poluează. Ne-am gândit cum să facem sisteme de curățenie continuă, automată. Astfel am ajuns la această so­luție”, a declarat Dragoș Rus pentru site-ul G4Media.ro. Cei doi tineri au fost sprijiniți de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, care le-a pus la dispoziție informațiile nece­sare despre râu, dar i-a ajutat și la montarea dispozitivului. Dacă sistemul își va dovedi utilitatea, modelul va fi re­plicat și pe alte râuri – chiar și pe Someș, în apropiere de ora­șul Cluj.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian