Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Copiii cei minunați de pe Arena Națională

Sunt deja câțiva ani de când su­porterii “răi” ai Naționalei de fotbal își dau în petec prin gesturi și strigări violente, la meciurile “tricolorilor”. Aruncă petarde și fumigene în teren, scandează lo­zinci jignitoare, intră pe gazon în timpul me­ciurilor, tot arse­nalul exhibiționist “furat”, după 1990, de la galeriile din Occident. Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) e extrem de dură în ultima vreme cu astfel de manifestări. Pe noi ne-a luat cu frumosul. Întâi un avertisment, apoi niște amenzi, în câteva rânduri ne-a dat șansa să ju­căm cu spectatori, dar departe de Bucu­rești, până când, nemaiavând în­cotro, a ajuns și la faza de pro­gra­mare a meciurilor cu tribunele goale. Am ajuns, astfel, sub amenințarea de a ne juca unul dintre cele mai im­portante meciuri din campania de calificare la Euro 2020, meciul cu echipa Norvegiei, cu stadionul gol! No­roc că Federația Română de Fot­bal (FRF) a speculat isteț o pre­vedere mai nouă a UEFA, care îți dă dreptul să aduci copii pe stadion, atunci când ești sub sancțiune. De aici și până la ambiția de a bate recordul unui sta­dion plin de copii români nu a mai fost decât un pas: mobilizarea a fost extraordinară, sute de școli din țară și sute de cluburi sportive au orga­nizat excursii în Capitală, cu oca­zia me­ciului România – Nor­ve­gia. 30.000 de copii, cu antrenori și profesori însoțitori, au făcut o at­mosferă de vis pe “Arena Națio­nală”. Iar clipa intonării imnului Ro­mâniei a fost, probabil, cel mai înălțător moment trăit de echipa națională și de toți cei care am urmărit eveni­mentele la televizor. Imnul Ro­mâ­niei, cântat de 30.000 de copii, sub cupola “Arenei Naționale”! Jucători, antrenori, spec­tatori am răsplătit cu lacrimi, marea emoție a momentului.

Și apoi, felul cum au trăit copiii meciul, încurajându-i pe jucători, strigându-le numele la fiecare reu­șită, tresărind la fiecare ocazie. Me­ritau, cu siguranță, o echipă mai curajoasă, meritau un rezultat mai bun, ar merita o calificare a țării noas­­tre la Europeanul pe care îl va găzdui, alături de mai multe orașe de pe continent, vara viitoare. “Pentru dragostea voastră curată/ Nu ne vom opri din luptă niciodată!”, a fost mesajul jucătorilor Naționalei, pe un banner, pentru cei 30.000 de copii din tribune. E un mesaj pe care nu doar fotbaliștii Naționalei ar trebui să și-l asume, ci întreaga societate ro­mânească. Avem niște copii minu­nați. Trebuie să ne ridicăm la înăl­țimea lor!

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian