
Toamna mamelor
La 14 ani, în Chişinăul natal, a fost declarată câştigătoare a celui mai important festival de muzică, “Maluri de Prut”. Și aşa, peste noapte, s-a transformat într-o mică vedetă. Apoi, cu bogata ei zestre basarabeană de talent, frumuseţe şi tenacitate, a venit în România să-şi continue studiile muzicale la Conservatorul din Bucureşti şi, încă din anul II, faima a prins-o din urmă. Celebrul muzician Adi Ordean a remarcat-o şi i-a oferit o mare oportunitate: să devină una dintre cele patru membre ale trupei de fete ASIA, care a făcut furori, vreme de ani buni. După destrămarea trupei, Ianna nu s-a pierdut cu firea, ci, fructificându-şi studiile de canto clasic, s-a reinventat, introducând, practic, pe piaţa din România, stilul pop-opera. Azi, succesul ei e o certitudine la nivel internaţional: cântă pe marile scene ale lumii, în aceeaşi ligă cu Sarah Brightman, Katherine Jenkins, Andrea Bocelli sau trupa Il Divo, iar înregistrările ei sunt difuzate de cele mai prestigioase posturi de radio şi televiziune muzicale de pe mapamond. Interviul care urmează nu se referă însă la cariera profesională a Iannei, ci la “miracolul” pe care îl trăiește, purtându-și în brațe copiii. Bucuria maternității, în toată splendoarea ei.
Când timpul se oprește în loc

– În perioada care a trecut de la ultima noastră întrevedere ai continuat să excelezi pe scenă, dar ştirea cea mai importantă e una strict personală: ai devenit mamă pentru a doua oară. Îți poți împărtăși bucuria cu noi?
– Alexandru Teodor a venit pe lume în ziua Sfintei Teodora, ca un dar de la Dumnezeu. Când mă trezesc dimineaţa şi îl privesc cum doarme, alături de surioara lui, Erika, mi se pare aşa o minune! Îmi zic: “Doamne, ăştia sunt copilaşii mei! Îți mulțumesc în genunchi pentru ei” şi parcă tot nu-mi vine să cred. Sigur, nu spun o noutate, însă sentimentul trăit este, pur și simplu, copleşitor. Şi mai e ceva ce am descoperit, mai ales acum de când l-am născut pe Alexandru: înainte să am copii, viaţa îmi era destul de risipită, nu ştiam cum să mă mai împart între lucrurile pe care voiam să le fac şi mi se părea că existenţa întreagă era un tăvălug nesfârşit. Însă, după ce au venit copiii, în mine s-a aşternut aşa o linişte, de parcă timpul s-ar fi oprit în loc. Probabil că timpul interior funcţionează după alte legi decât acela exterior. În viaţa de toate zilele, funcţionez ca o alergătoare de cursă lungă, însă, pe dinăuntru, sunt atât de în pace, încât ceea ce arată limbile ceasului nu mai contează şi sensul existenţei mele e decis de ceea ce simt în relaţie cu copiii mei: o împlinire extraordinară.
– Al doilea copil naște aceeași emoție ca și primul? Multe mame spun că e mai ușor să îl crești.
– După ce am născut fetița, am fost foarte emoţionată şi fericită, însă atunci am fost şi speriată. Ca să nu zic c-am fost de-a dreptul panicată! Am fost speriată pentru că nu aveam nici cea mai vagă idee despre ce înseamnă să îngrijeşti şi să creşti un copil. Acum, în schimb, pot să savurez această stare fără nicio temere, sunt deplin liniştită şi asta dă o strălucire şi o luminozitate aparte bucuriei materne. După prima lună în care “ne-am cunoscut”, în care i-am învăţat tabieturile, viaţa mea şi a noastră, a familiei, în compania lui Alexandru, s-a aşezat în matcă şi… cerul e senin! Alexandru e mai liniştit decât Erikuţa. Ea, ca primă născută, îmi percepea neliniştea, agitaţia interioară şi a fost mai zbuciumată. Băieţelul, în schimb, pentru că mă simte liniştită și calmă e, la rândul lui, calm și liniştit. De-altfel, cu toţii suntem calmi, liniştiţi şi fericiţi în familia noastră, pentru că avem o toamnă plină de noutăţi dătătoare de speranţă: a venit pe lume Alexandru, Erika a început şcoala şi-i place foarte mult, iar eu şi Tavi (n. red. soţul Iannei, tenorul Octavian Dobrotă) am cumpărat o casă nouă, pentru că de-acum se impunea să avem mai mult spaţiu la dispoziţie, şi deja am început să ne mutăm lucrurile…
Îngerii vorbesc prin copii

– Cum și-a primit fetița ta frățiorul? Nu s-au născut gelozii?
– Am discutat mereu cu ea pe tema asta şi mereu s-a arătat încântată de idee. Și pentru că anii treceau (Erika are acum 6 ani), devenise chiar nerăbdătoare şi-ajunsese să mă întrebe adesea “Hai, mămico, cât trebuie să mai aştept să-mi vină surioara?”. Apoi, de la un punct încolo, a schimbat macazul: a decretat că nu, ea vrea un frăţior. Finalmente, anul trecut, prin septembrie, am avut parte de un episod care ne-a lăsat cu gura căscată. Într-o zi, aşa, din senin, Erikuţa mi-a zis: “Vezi că o să rămâi însărcinată şi-o să ai un băieţel!”. M-am uitat la ea şi-am întrebat-o: “Da’ de unde ştii tu asta?”. La care răspunsul a fost: “Eu nu-ţi mai spun nimic. O să vezi! O să rămâi însărcinată şi-o să ai un băieţel.” În duminica următoare, m-am dus la preotul meu şi, râzând, i-am zis: “I-auziţi părinte ce spune fetiţa mea!”. Însă părintele a luat în serios episodul şi mi-a replicat: “Nu râde de copilul tău! Dacă fetiţa aşa ţi-a spus, atunci aşa o să fie, că îngerii prin copii vorbesc”. Ei, la o săptămână după asta, am aflat că, într-adevăr, eram însărcinată şi iată că am născut un băieţel.
– Şi când a apărut Alexandru, cum l-a primit Erika?
– Cu foarte multă dragoste, cu foarte multă bucurie, cu o enormă tandreţe şi cu o atitudine foarte responsabilă. Nu-l percepe deloc ca pe cineva care a venit să-i ia locul, să-i fure din afecţiunea părinţilor. Şi să-l vezi şi pe Alexandru cum reacţionează, doar când aude numele Erikăi: imediat măreşte ochişorii şi o caută cu privirea prin toate părţile. Iar când fetiţa ajunge lângă el, râde atât de fericit… Au deja o relaţie foarte specială unul cu celălalt, ceea ce nu poate decât să mă facă fericită.
– Pe Alexandru, având în vedere că e băiat, îl veți crește altfel decât pe Erika?

– Foarte bună întrebarea! Să ştii că mă gândesc mult la lucrul ăsta. Mi-e limpede că, din anumite puncte de vedere, creşterea pe care i-o vom da lui Alexandru va trebui să difere de aceea pe care i-am dat-o şi vom continua să i-o dăm Erikăi. Trebuie să facem din el un bărbat! (râde) Serios vorbind însă, aspectul acesta mi se pare esenţial, mai ales în vremurile în care trăim, când bărbaţii încep să-și piardă manierele și să nu-și mai asume responsabilitățile familiale, devenind tot mai egoiști și brutali. Deocamdată, nu ştiu cum vom proceda punctual în sensul ăsta, dar e clar că, de la un anumit moment încolo, pionul principal la acest capitol va fi soţul meu, Tavi, care este un tată extrem de implicat, de atent şi de iubitor. În vara asta, de pildă, din cauza sarcinii, nu am plecat nicăieri în vacanţă. Ei, toată vara, zi de zi, Tavi a avut grijă ca fetiţa noastră să nu sufere, să aibă mereu o preocupare: a învăţat-o să înoate, şi încă bine, mergând zilnic cu ea la piscină, a învăţat-o să joace şah, a învăţat-o să meargă pe bicicletă şi cu rolele… Mi-a crescut inima văzând că, fără ca eu să intervin în vreun fel, fără să purtăm vreo discuţie în acest sens, el a conştientizat că trebuia să se ocupe mai mult de Erika, să preia o parte din sarcinile mele de părinte, astfel încât fetiţa noastră să nu sufere, să nu aibă impresia că e dată la o parte, că nu mai e importantă, fiindcă “vine frăţiorul”. Aşadar mi-am ales un bărbat foarte bun! (râde)
– Să răsucim acum discuţia către tine: arăți minunat! Cum de ai reuşit să te recuperezi după sarcină atât de rapid?

– Din fericire, în timpul sarcinii, am luat doar câteva kilograme în greutate, foarte puţine, iar acelea au dispărut de la sine după naştere. Aşa că acum am exact aceeaşi greutate ca înainte de a rămâne însărcinată. Sigur, rezultatul ăsta n-a venit chiar de la sine! Am avut foarte mare grijă ca în cele nouă luni să mă hrănesc calitativ şi cu măsură, să fac sport, fireşte adaptat situaţiei, dar să fac sport, am mers şi la masaj… De asemenea, am fost foarte atentă şi la starea mea psihică, astfel încât să preîntâmpin orice derapaj determinat de modificările hormonale din organism. În primul rând, am refuzat să-mi anulez angajamentele profesionale. De ce-aş fi făcut-o? Mă simţeam bine, aveam energie, munca mea îmi aduce întotdeauna o mare bucurie… Să fi stat să zac în casă?! Doar în luna a noua n-am mai cântat, dar asta pentru că, pur şi simplu, am vrut să-mi savurez în linişte ultima lună de sarcină. Eu, în general, lucrez foarte mult cu interiorul meu. Mă ascult cu multă atenţie şi, cum sesizez chiar şi cea mai mică umbră de stare negativă, imediat iau măsuri: ies din casă la o plimbare sau ca să beau un ceai aromat într-un loc plăcut, mă întâlnesc cu o prietenă… Nu las niciodată stările astea să înceapă să sape adânc. În plus, munca mea e un antidot redutabil pentru deprimare: când ştiu că mâine trebuie să merg acolo, că răspoimâine am concert dincolo, mintea mea se concentrează pe lucruri frumoase, care-mi dau satisfacţie şi mă motivează, nepermiţându-mi să alunec pe panta tristeţii sau a melancoliei. E foarte important să știi să transformi ziua care începe în bucurie! Să interpretezi greutățile ca pe niște provocări pe care urmează să le învingi. Să fii optimist, în orice condiții. Când nu mai ai şi alte preocupări, în afară de creşterea copilului – să-i schimbi scutecele, să-l hrănești, să-l speli – rişti să intri într-o rutină care, pe fondul oboselii, te poate duce la epuizare şi la disperare. Nu am pretenţia de a da sfaturi cuiva, dar eu aşa gândesc că, din când în când, o plimbare printr-un parc, o ieşire cu o prietenă, o ieşire la un teatru sau la un film, nişte pagini citite dintr-o carte pe care o iubeşti nu te fac o mamă mai puţin bună, dar te ajută să-ţi păstrezi echilibrul psiho-emoţional, starea interioară bună, pe care chiar şi cel mic o percepe.
– La muzică și la scenă când te întorci?

– M-am și întors deja! Am avut mai multe concerte şi urmează şi altele. Agenda e plină! Pe 25 octombrie, chiar de ziua mea, voi susţine un spectacol special, “Viaţa e frumoasă”, la Teatrul Elisabeta din Bucureşti. Un alt titlu mai potrivit nu poate să existe pentru spectacolul ăsta, în care eu, practic, celebrez tot ceea ce trăiesc în momentul de faţă! De asemenea, până la sfârşitul anului şi în cursul anului viitor, am programate mai multe concerte în străinătate. Inclusiv pe 30 decembrie, am un recital împreună cu Tavi, în Israel, în Ein Bokek, în cadrul prestigiosului festival “Din România, cu dragoste”. Mai mult, urmează şi o serie de concerte de mare anvergură, cu orchestre, aici, în România. În plus, voi continua şi voi extinde un proiect pe care l-am demarat anul trecut, cu ocazia Centenarului, proiect care poartă titlul “România în sărbătoare”. Având în vedere că eu sunt din Basarabia, am gândit un recital de muzică românească de pe ambele maluri ale Prutului, astfel încât să realizez reunirea tuturor românilor prin muzică, printr-un recital conţinând melodii celebre, reorchestrate şi reinterpretate în registru pop-opera. Cu acest spectacol am făcut deja un turneu prin toată ţara şi am fost incredibil de emoţionată văzând cât de intens vibrau oamenii ascultând melodiile pe care li le cântam. Succesul enorm şi extrem de numeroasele solicitări de a merge cu spectacolul şi în alte locuri faţă de acelea unde am fost deja sunt motivele care m-au determinat să iau hotărârea să continui turneul. În plus, gândesc şi o variantă grandioasă a recitalului, cu o orchestră mare, cu invitaţi de marcă, inclusiv din Basarabia, variantă pe care o să o pun în scenă în Bucureşti. Iar printre toate “popasurile” astea artistice, trebuie să organizez şi botezul lui Alexandru! (râde)
EXTEMPORAL SENTIMENTAL

– Sunt… un trandafir, delicat, dar în acelaşi timp puternic, care-şi ocroteşte mlădiţele.
– Simt… cu toată fiinţa mea muzica luminoasă ce se revarsă din pianul la care studiez. Când cânt acompaniindu-mă cu pianul simt că visez şi cu mintea, dar şi cu sufletul, simt că mă descătuşez, simt că mă înalţ… E un buchet de senzaţii şi de trăiri.
– Gust… ceaiul, combinaţia de ceai negru cu bergamotă, care întotdeauna mă transportă în copilărie. Basarabeancă fiind, am crescut în cultul ceaiului şi multe dintre amintirile mele din casa părintească au ca elemente de decor samovarul familiei, ceştile superbe, dintr-un porţelan fin, şi ceaiul fierbinte, din aburul căruia închipuiam, în vedenii copilăreşti, tot felul de personaje de basm.
– Mișcare… Ador plimbările tihnite, prin parcuri liniştite, în special toamna. Ador şi toamna, fiindcă deşi pe unii îi predispune la melancolie, pe mine, prin bogăţia de culori, de parfumuri şi de texturi (asprimea frunzelor uscate, moliciunea muşchiului de pe copaci, netezimea petalelor din corola florilor de toamnă) mă umple de energie şi de optimism. Plus că eu toamna m-am născut (pe 25 octombrie) şi tot toamna m-am şi măritat (pe 18 octombrie) !
– Inspirație… Mă încarc sufletește citind cărţi pe teme de spiritualitate şi, mai presus de orice, mergând să mă rog în biserica Sfântul Gheorghe Nou. Biserica aceasta e un spaţiu legat intim de sufletul meu, e un spaţiu unde mă simt ocrotită şi călăuzită, unde mă simt acasă. Aici păstoreşte şi unul dintre cei doi preoţi pe care eu şi familia mea îi considerăm a ne fi părinţi spirituali, e vorba despre părintele Vlad, de care mă leagă şi originea basarabeană comună. Dincolo de asta, însă, părintele Vlad este într-adevăr un preot cu har ! Aşa cum este şi preotul Dragoş, celălalt părinte spiritual al nostru, care slujeşte la biserica Doamna Oltea.
– Energie… Mă încarc de energie dimineața fie că este însorită şi plină de rouă, fie că este înceţoşată şi înlăcrimată de ploaie. Toate mi se par frumoase, pentru că mă modelează în nuanţe pe care uneori nici nu le-aş fi bănuit. Dimineața îmi iau puteri pentru toată ziua.
– Relaxare… Mă binedispun filmele şi piesele de teatru din genul comic. Nu ocolesc dramele, dar eu sunt genul de persoană căreia îi place să râdă mult şi cu poftă, deci comedia îmi e mai aproape de suflet.
– Miros… Îmi place mult parfumul Éclat d’Arpège, care are o mireasmă atât de suavă şi de limpede, încât îl asociez cu zilele senine ale copilăriei.
– Afecțiune… Îmi divinizez copiii, soţul, părinţii… Sunt îndrăgostită de melodia “Grande Amore”, a trupei de pop-opera Il Volo.
Foto: CĂTĂLIN EREMIA (3)