Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru MARIANA A. – Suceava, F. AS nr. 1382 – „Este vindecabilă poliartrita reumatoidă?”

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]


Pentru început, se impune precizarea că alături de spondilita anchilozantă, artrita psoriazică, colagenoza sau granulo­ma­toza Wegener, poliartrita reuma­toidă face parte din categoria pato­lo­giilor reumatice autoimune şi presu­pune o suferinţă inflamatorie care se manifestă la nivelul diverselor articu­laţii ale membrelor. Spre deosebire de artroză, care afectează doar siste­mul musculo-scheletic, poliartrita reumatoidă este o boală sistemică, cu tendinţe de simetrie, afectând, de exemplu, am­bele glezne sau ambele înche­ieturi ale mâinilor, şi ducând la ridigitate ori dureri di­fuze. Pro­cesul inflamator determi­nat de agresiunea unor anticorpi dirijaţi greşit contra propriilor ţe­suturi sănătoase (în mod specific, mem­brana sinovială) poate cu­prin­de, în ultimă instanţă, şi ligamen­tele, tendoanele sau muşchii. Mai mult, membrana sinovială infla­mată proliferează deseori, inva­dând şi distrugând osul sau car­tilajul, compromiţând astfel sta­bilitatea articulară. Mai trebuie menţionat şi faptul că pe lângă mul­tiplele neplăceri pe care le produce (deformări ale ţesuturilor afectate, dureri mari, rigiditate articu­lară, oboseală, stări de rău, proeminenţe – noduli reumatoizi şi tumefieri la ni­velul articulaţiilor atacate), poliartrita reumatoidă poate genera com­plicaţii şi la nivelul altor organe, traduse prin leziuni ale terminaţiilor nervoase, infecţii articulare acute, tulburări pulmonare (pleu­rezie), cardiace (pericardită), ulceraţii ale membre­lor şi anemie. Deşi poliartrita reumatoidă poate fi, uneori, cea mai invalidantă formă de artrită, sunt disponibile medicamente foarte eficiente pentru tratamentul acesteia, cu condiţia ca diagnosticarea să se fi făcut într-un stadiu precoce. Tratamentele curente sunt focalizate asupra ameliorării durerii, reducerii inflamaţiei, stopării sau încetinirii distru­gerii articu­lare, prevenţiei problemelor medicale asociate, cum ar fi afecţiunile cardiace şi pulmo­nare. Fără a intra în amănunte, trebuie menţionat că medicamentele utilizate pentru tratamentul poli­artritei reumatoide se împart în două categorii: cele folosite pentru ameliorarea simptomelor şi cele destinate contro­lului afecţiunii. Tratamentul primar al durerii şi infla­maţiei din poliartrita reumatoidă se compune din antiinflamatoare nesteroidiene, incluzând Ibu­pro­fenul, Naproxenul şi altele. Dacă sunteţi sensibil la antiinflamatoare nesteroidiene, se pot utiliza derivate de aspirină, numite salicilaţi nonacetilaţi (trisilicat de magneziu, salsalat).
O alternativă: inhibitorii de COX-2 (ciclooxi­genaza), toleraţi mai bine la nivel gastric, sau ace­tominofenul pentru diminuarea durerii. Corticoste­roizii (prednison) sunt foarte eficienţi în ameliora­rea durerii şi a inflamaţiei, dar nu controlează evoluţia bolii. Aceştia trebuie utilizaţi cu atenţie şi în cele mai mici doze eficiente posibile, din cauza numeroaselor şi potenţial gravelor reacţii adverse. Medicamentele care modifică afecţiunea (hidroxi­clorochina, sulfasalazina, minociclina, methotre­xatul etc.) pot reduce simptomele şi pot încetini distrugerea articulară.
În sfârşit, substanţele care modifică răspunsul biologic, cum ar fi etanacept şi infliximab, blo­chează acţiunea factorului de necroză tumorală, un compus chimic care joacă un rol important în infla­maţie şi distrugerea tisulară. O altă substanţă biolo­gică ce modifică răspunsul inflamator, numită anakirra (kineret), reduce inflamaţia prin blocarea citokinei numită interleukina-1. Aceste medica­mente pot fi foarte eficiente, dar prin blocarea răspunsului imun, pot conduce spre infecţii severe, ca formă de reacţie adversă.
Cele mai bune remedii naturiste pentru redu­cerea inflamaţiei şi micşorarea durerii în zonele afectate sunt, în cazul poliartritei reumatoide, gheara-diavolului, coada-calului (reduce inflama­ţia şi ajută la refacerea cartilajelor) şi scoarţa de salcie (virtuţi antiinflamatorii şi analgezice do­vedite). Suplimentele cu acţiune generală recoman­date în poliartrita reumatoidă şi alte boli reumatice cu substrat autoimun sunt: uleiul de luminiţa-nopţii (antiinflamator natural, care conţine acid gama-linolenic), Seleniul cu vitamina E (indispensabil în patologiile autoimune), vitamina C (preferabil or­ganică), calciu şi magneziu, vitamina B6 şi brome­laina, enzima extrasă din ananas, cu efecte anti­inflamatorii, indicată dacă durerile sunt mai severe.
Dintre uleiurile volatile, cele mai indicate sunt cel de Geranium, Ghimbir şi Ienu­păr, care pot fi administrate intern sau utilizate în masaje locale.
Dintre gemoderivate, cel mai indicat în cazul poliar­tritei reumatoide este extrac­tul din mlădiţe de viţă-de-vie sălbatică (se administrează conform prospectului), anal­gezic şi antiinflamator folosit în formele hiperalgice cu evoluţie rapidă, deformări ar­ticulare şi scleroza liga­men­telor.
Să auzim numai de bine!

Dr. LUCICA SIMA – ROMVAC COMPANY SA – Centrul de Imunologie, Șoseaua de Centură nr. 7, Voluntari, Ilfov, tel. 0737/50.10.60, 0722/85.12.77, 021/350.31.09, fax: 021/350.31.10, www.imunoinstant.ro

„Am fost diagnosticat cu reflux gastro-esofagian” (Răspuns pentru DUMITRU C. – Dâmboviţa, F. AS nr. 1357)


Stimate domn, afecţiunea dvs. este posibil să fie întreţinută de bacteria Helicobac­ter pylori, bacterie cu tropism pen­tru mucoasa gas­tri­că. Recoman­da­rea este să efectuaţi analize medi­cale su­plimentare, în vederea con­fir­mă­rii sau infirmării acestei sus­piciuni. În cazul în care reiese fap­tul că su­feriţi de această infecţie bac­teriană, cereţi ajutorul me­dicilor terapeuţi din cadrul Ca­binetului de Medicină Complementară Rom­vac, care vă pot prescrie un protocol terapeutic adaptat afecţiunii dvs. şi care se bazează pe produ­sele na­turale din gama Imunoinstant. Multă sănătate!

„Mama are dureri groaznice de articulaţii, din cauza sindromului reumatoid” (Răspuns pentru LAURA F. – Bucureşti, F. AS nr. 1358)


Stimată doamnă, pentru mama dvs. vă recoman­dăm cu căldură gama de produse naturale Imu­no­instant, produse caracterizate prin efecte antimi­crobiene, antiinflamatorii şi imunomodulatorii. Este recomandat, în mod special, produsul RoDIA, care este condiţionat sub formă de comprimate şi care se prescrie în mod special pentru afecţiuni arti­culare, datorită compoziţiei sale unice de substanţe naturale antiinflamatorii.
Pentru a beneficia de un tratament adaptat afec­ţiunii de care mama dvs. suferă, contactaţi medicii terapeuţi din cadrul Cabinetului de Medicină Com­plementară Romvac. Multă sănătate!

Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

„Sufăr de gastrită erozivă și tratamentul nu dă rezultate” (Răspuns pentru MIOARA D. – Craiova, F. AS nr. 1385)
Dvs. cereți sfaturi prin intermediul revistei, dar se cunoaște că nu prea citiți For­mula AS! În ultimul timp mi-au fost pu­blicate mai multe răspunsuri la „Pa­gina specialiștilor”, în care am explicat foarte clar că bolile diges­tive se vin­decă simplu și sigur folo­sind 150 g de argilă ALGO zilnic, timp de 2-3 luni! Pentru detalii referitoare la tratament puteți să mă contactați la tel. 0788/23.38.73.
Pentru a procura argila „ALGO” la preț de producător, sunați la tel. 0258/86.56.77.

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Sunt purtător de sondă urinară și vreau să previn infecțiile” (Răspuns pentru M. TOADER – Galați, F. AS nr.1356)
Cel mai eficient produs ce previne infecțiile, indiferent de localizare, este PROPOLISUL. Tinc­tura de Propolis, cu concentrație de cel puțin 40%, luată o dată pe zi, câte 40 de picături, într-o jumă­tate de lingură de miere de albine, pe termen lung, vă va păzi de foarte multe infecții. Dacă veți adăuga și câte o cană de ceai de Echinacea, dimineața și seara (are menirea de a creș­te imunitatea organis­mului), pro­tecția contra infecțiilor va fi deplină. În caz că nu găsiți pe piață Tinctură de Propolis de concentrație 40%, suna­ți-mă și vă trimit eu.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian