
Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]
Pentru început, se impune precizarea că alături de spondilita anchilozantă, artrita psoriazică, colagenoza sau granulomatoza Wegener, poliartrita reumatoidă face parte din categoria patologiilor reumatice autoimune şi presupune o suferinţă inflamatorie care se manifestă la nivelul diverselor articulaţii ale membrelor. Spre deosebire de artroză, care afectează doar sistemul musculo-scheletic, poliartrita reumatoidă este o boală sistemică, cu tendinţe de simetrie, afectând, de exemplu, ambele glezne sau ambele încheieturi ale mâinilor, şi ducând la ridigitate ori dureri difuze. Procesul inflamator determinat de agresiunea unor anticorpi dirijaţi greşit contra propriilor ţesuturi sănătoase (în mod specific, membrana sinovială) poate cuprinde, în ultimă instanţă, şi ligamentele, tendoanele sau muşchii. Mai mult, membrana sinovială inflamată proliferează deseori, invadând şi distrugând osul sau cartilajul, compromiţând astfel stabilitatea articulară. Mai trebuie menţionat şi faptul că pe lângă multiplele neplăceri pe care le produce (deformări ale ţesuturilor afectate, dureri mari, rigiditate articulară, oboseală, stări de rău, proeminenţe – noduli reumatoizi şi tumefieri la nivelul articulaţiilor atacate), poliartrita reumatoidă poate genera complicaţii şi la nivelul altor organe, traduse prin leziuni ale terminaţiilor nervoase, infecţii articulare acute, tulburări pulmonare (pleurezie), cardiace (pericardită), ulceraţii ale membrelor şi anemie. Deşi poliartrita reumatoidă poate fi, uneori, cea mai invalidantă formă de artrită, sunt disponibile medicamente foarte eficiente pentru tratamentul acesteia, cu condiţia ca diagnosticarea să se fi făcut într-un stadiu precoce. Tratamentele curente sunt focalizate asupra ameliorării durerii, reducerii inflamaţiei, stopării sau încetinirii distrugerii articulare, prevenţiei problemelor medicale asociate, cum ar fi afecţiunile cardiace şi pulmonare. Fără a intra în amănunte, trebuie menţionat că medicamentele utilizate pentru tratamentul poliartritei reumatoide se împart în două categorii: cele folosite pentru ameliorarea simptomelor şi cele destinate controlului afecţiunii. Tratamentul primar al durerii şi inflamaţiei din poliartrita reumatoidă se compune din antiinflamatoare nesteroidiene, incluzând Ibuprofenul, Naproxenul şi altele. Dacă sunteţi sensibil la antiinflamatoare nesteroidiene, se pot utiliza derivate de aspirină, numite salicilaţi nonacetilaţi (trisilicat de magneziu, salsalat).
O alternativă: inhibitorii de COX-2 (ciclooxigenaza), toleraţi mai bine la nivel gastric, sau acetominofenul pentru diminuarea durerii. Corticosteroizii (prednison) sunt foarte eficienţi în ameliorarea durerii şi a inflamaţiei, dar nu controlează evoluţia bolii. Aceştia trebuie utilizaţi cu atenţie şi în cele mai mici doze eficiente posibile, din cauza numeroaselor şi potenţial gravelor reacţii adverse. Medicamentele care modifică afecţiunea (hidroxiclorochina, sulfasalazina, minociclina, methotrexatul etc.) pot reduce simptomele şi pot încetini distrugerea articulară.
În sfârşit, substanţele care modifică răspunsul biologic, cum ar fi etanacept şi infliximab, blochează acţiunea factorului de necroză tumorală, un compus chimic care joacă un rol important în inflamaţie şi distrugerea tisulară. O altă substanţă biologică ce modifică răspunsul inflamator, numită anakirra (kineret), reduce inflamaţia prin blocarea citokinei numită interleukina-1. Aceste medicamente pot fi foarte eficiente, dar prin blocarea răspunsului imun, pot conduce spre infecţii severe, ca formă de reacţie adversă.
Cele mai bune remedii naturiste pentru reducerea inflamaţiei şi micşorarea durerii în zonele afectate sunt, în cazul poliartritei reumatoide, gheara-diavolului, coada-calului (reduce inflamaţia şi ajută la refacerea cartilajelor) şi scoarţa de salcie (virtuţi antiinflamatorii şi analgezice dovedite). Suplimentele cu acţiune generală recomandate în poliartrita reumatoidă şi alte boli reumatice cu substrat autoimun sunt: uleiul de luminiţa-nopţii (antiinflamator natural, care conţine acid gama-linolenic), Seleniul cu vitamina E (indispensabil în patologiile autoimune), vitamina C (preferabil organică), calciu şi magneziu, vitamina B6 şi bromelaina, enzima extrasă din ananas, cu efecte antiinflamatorii, indicată dacă durerile sunt mai severe.
Dintre uleiurile volatile, cele mai indicate sunt cel de Geranium, Ghimbir şi Ienupăr, care pot fi administrate intern sau utilizate în masaje locale.
Dintre gemoderivate, cel mai indicat în cazul poliartritei reumatoide este extractul din mlădiţe de viţă-de-vie sălbatică (se administrează conform prospectului), analgezic şi antiinflamator folosit în formele hiperalgice cu evoluţie rapidă, deformări articulare şi scleroza ligamentelor.
Să auzim numai de bine!
Dr. LUCICA SIMA – ROMVAC COMPANY SA – Centrul de Imunologie, Șoseaua de Centură nr. 7, Voluntari, Ilfov, tel. 0737/50.10.60, 0722/85.12.77, 021/350.31.09, fax: 021/350.31.10, www.imunoinstant.ro

„Am fost diagnosticat cu reflux gastro-esofagian” (Răspuns pentru DUMITRU C. – Dâmboviţa, F. AS nr. 1357)
Stimate domn, afecţiunea dvs. este posibil să fie întreţinută de bacteria Helicobacter pylori, bacterie cu tropism pentru mucoasa gastrică. Recomandarea este să efectuaţi analize medicale suplimentare, în vederea confirmării sau infirmării acestei suspiciuni. În cazul în care reiese faptul că suferiţi de această infecţie bacteriană, cereţi ajutorul medicilor terapeuţi din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară Romvac, care vă pot prescrie un protocol terapeutic adaptat afecţiunii dvs. şi care se bazează pe produsele naturale din gama Imunoinstant. Multă sănătate!
„Mama are dureri groaznice de articulaţii, din cauza sindromului reumatoid” (Răspuns pentru LAURA F. – Bucureşti, F. AS nr. 1358)
Stimată doamnă, pentru mama dvs. vă recomandăm cu căldură gama de produse naturale Imunoinstant, produse caracterizate prin efecte antimicrobiene, antiinflamatorii şi imunomodulatorii. Este recomandat, în mod special, produsul RoDIA, care este condiţionat sub formă de comprimate şi care se prescrie în mod special pentru afecţiuni articulare, datorită compoziţiei sale unice de substanţe naturale antiinflamatorii.
Pentru a beneficia de un tratament adaptat afecţiunii de care mama dvs. suferă, contactaţi medicii terapeuţi din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară Romvac. Multă sănătate!
Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

„Sufăr de gastrită erozivă și tratamentul nu dă rezultate” (Răspuns pentru MIOARA D. – Craiova, F. AS nr. 1385)
Dvs. cereți sfaturi prin intermediul revistei, dar se cunoaște că nu prea citiți Formula AS! În ultimul timp mi-au fost publicate mai multe răspunsuri la „Pagina specialiștilor”, în care am explicat foarte clar că bolile digestive se vindecă simplu și sigur folosind 150 g de argilă ALGO zilnic, timp de 2-3 luni! Pentru detalii referitoare la tratament puteți să mă contactați la tel. 0788/23.38.73.
Pentru a procura argila „ALGO” la preț de producător, sunați la tel. 0258/86.56.77.
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Sunt purtător de sondă urinară și vreau să previn infecțiile” (Răspuns pentru M. TOADER – Galați, F. AS nr.1356)
Cel mai eficient produs ce previne infecțiile, indiferent de localizare, este PROPOLISUL. Tinctura de Propolis, cu concentrație de cel puțin 40%, luată o dată pe zi, câte 40 de picături, într-o jumătate de lingură de miere de albine, pe termen lung, vă va păzi de foarte multe infecții. Dacă veți adăuga și câte o cană de ceai de Echinacea, dimineața și seara (are menirea de a crește imunitatea organismului), protecția contra infecțiilor va fi deplină. În caz că nu găsiți pe piață Tinctură de Propolis de concentrație 40%, sunați-mă și vă trimit eu.