Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Dr. CRISTINA PAVEL – „Terapiile orientale ne învață un lucru fundamental: cum să ne adaptăm la mediu și să prevenim bolile”

– medic specialist medicină de familie, cu specializare în api-fito-aromaterapie, acupunctură și homeopatie –

– Sunteți medic specializat în terapii alter­native: ayurveda, medicină tradițională chineză, fitoterapie. Ce ne învață aceste științe străvechi despre afecțiunile specifice toamnei?

– Din punct de vedere al medicinei tradiționale chineze, perioada pe care o traversăm corespunde elementelor Pământ și Metal. Cele două elemente au drept corespondent în corpul nostru o parte din organele digestive (stomacul, splina, pancreasul, intestinul gros) și plămânii. Nu întâmplător aceste organe pot avea de suferit în această perioadă, mai ales la persoanele care deja au probleme. Tot toamna se pot reactiva ulcerele gastro-duodenale, dar și toxi­infecțiile alimentare, inflamațiile diges­tive ori tulburările legate de digestia și asimilarea alimen­telor.

Din punct de vedere al medicinei tradiționale in­diene, știm că toamna pot să apară boli cauzate de creșterea frigului și a uscăciunii. Astfel, se pot exacer­ba une­le tulburări circulatorii (fie venoase – dacă este încă prea cald, fie arteriale – dacă se face frig). Arte­ri­tele, sindromul Raynaud sau bolile caracte­rizate de uscăciune (cum ar fi sindromul Sjogren, psoriazisul etc.) pot cunoaște și ele agra­vări. Me­dicina indiană Ayurveda consideră că în acest se­zon se pot mani­festa și bolile cauzate de acumularea de căldură din perioada verii – spre exemplu, s-ar putea exa­cer­ba manifes­tările infla­ma­torii ciclice ale unor boli auto­imune (agravări ale lupusului eri­tematos sistemic, pu­see de sclero­ză multiplă etc.), dacă e­xistă un cu­mul de fac­tori care să ducă la așa ceva.

– Adepți, prin tra­diție, ai tratamentelor cu plan­te și preparate din plante, mulți români pri­vesc cu suspiciune tera­piile orientale, care li se par mai degrabă exotice. De ce ar trebui să cre­dem în ele?

– În primul rând, pentru că aceste informații sunt mult mai vechi decât cunoștințele medicale actuale (mii de ani înainte de Hristos) și pentru că ele ne oferă un model extrem de simplu (și, în același timp, universal valabil!) de a ne păstra sănă­tatea și de a ne însănătoși rapid, când tratăm boala de la primele simptome. Știm cu toții că în China antică, prevenția era pe primul loc, iar medici buni erau considerați cei care ajutau oamenii să nu se îm­bolnăvească. Acest tip de abordare face posibil succesul terapiilor alternative orientale. Dacă ținem cont de sensibilitățile moștenite sau dobândite ale fiecărei persoane și de variabilitatea condițiilor de mediu, putem adapta un regim de viață, o dietă sau o schemă de suplimente alimentare pentru fiecare om în parte, astfel încât să îl ferim de îmbolnăviri.

– Concret, ce putem face toamna pentru a ne păstra sănătatea?

– Toamna este anotimpul roadelor bogate, în care găsim din abundență verdețuri, fructe și le­gume proaspete, toamna e sezonul ideal în care putem face cure de crudități sau cure cu sucuri ve­getale. Așadar, pledez în primul rând pentru o ali­mentație cât mai crudă, pentru cei care nu au pro­bleme digestive.

* O cură exclusivă de mere sau de struguri, sau cu suc proaspăt stors din aceste fruc­te, timp de 1 până la 7-10 zile, poate fi o excelentă modali­tate de detoxifiere, de reglare a greutății corporale și de „re­încărcare a bateriilor” (pentru cei care nu au hiper­aciditate gastrică, deficit de enzime digestive, dia­bet zaharat sau colon iritabil!). Pentru diabetici, în schimb, recomand ca acest gen de cure să fie făcute doar la indicația și sub supravegherea unui medic specialist, astfel încât să nu existe probleme în realizarea ei.

* Consumul (cel puțin o dată pe zi!) a unor sa­late din legume de sezon: morcov, țelină, ardei, cas­traveți, pătrunjel, porumb, ciuperci etc., cu adaos de ulei de floarea-soarelui sau de măsline presate la rece. La aceste salate se pot pune și con­dimente: usturoi, chimen, coriandru, rozmarin, tar­hon etc. Ele se pot consuma fie înainte de masă, fie ca antreuri sau ca fel principal. Între mese se pot consuma salate din fructe de sezon (mere, pere, prune, struguri, gutui). La micul dejun sau la gusta­rea de la ora 10 putem combina fructele cu fulgi de cereale și miere de albine, pentru o gustare energi­zantă. Prunele sunt echivalentul curmalelor și smochinelor, sunt dulciurile noastre naturale, pe care le putem folosi în orice combinații, pentru a evi­ta consumul de zahăr rafinat. La rândul lor, fruc­tele de pădure (cătină, mă­ceșe, păducel, afine, mure, porumbe etc.) sunt surse bogate în vitamina C și mi­nerale, de care este cel mai bine să profităm cât timp le avem în stare proas­pătă. De asemenea, re­comand alunele de pă­du­re și castanele, care au un conținut proteinic foar­te bogat!

* Este sezonul po­rum­bului și al dovlea­cu­lui, ali­mente echilibrate și bo­gate în calorii, fără a fi excesiv de dulci. Tot toamna recoltăm și mătasea de porumb – un bine­cunoscut diuretic natural, re­comandat celor care rețin apa în organism.

Să nu uităm de clasicele remedii antiinfecțioase – ceapa și usturoiul – pe care trebuie să le con­su­măm în can­tități sporite – fie ca atare, fie sub for­mă de extracte (tinctură sau capsule de usturoi)!

– Ce remediu putem folosi pre­ventiv, pentru a ne proteja de bolile care apar în sezonul rece?

– Dintre remediile recomandate pen­tru preveni­rea îmbolnăvirilor de se­zon, aș pune pe primul loc imunosti­mu­latoarele și remediile încăl­zitoare. Din­tre cele mai cu­nos­cute plante cu proprietăți de pro­tecție împotriva îmbolnă­vi­rilor din sezonul rece aș enu­mera câteva: mugurii de plop, cătina, măce­șele, echinacea, lemnul-dulce, coacăzul negru, plă­mâ­nărica, lichenul de pia­tră, cimbrișorul, cimbrul, iar­ba-mare, salvia, ciuboțica-cu­cului, pătlagina, ghimbirul, iar dintre cele exotice grin­delia (Grin­delia robusta), vi­danga (Embelia ribes) și neemul (Azadirachta in­dica).

Dintre produsele apicole, cele mai indicate pen­tru prevenirea și tratarea virozelor sunt propolisul, lăptișorul de matcă, polenul, păstura și veninul de albine. Extractele de propolis, fie sub formă de tinc­tură, fie apoase sau uleioase, sunt importante atât pentru prevenirea îmbolnăvirilor, cât și pentru tratarea diferitor afecțiuni ce apar cu precădere în sezonul rece. Consumul de polen crud (poliflor, de păducel, de trandafir sălbatic, de scai vânăt sau alte varietăți), înainte sau după micul dejun, simplu sau amestecat cu miere ori suc de fructe, ne ajută să fim în formă, indiferent dacă avem o activitate fizică susținută sau stăm mult la calculator. Alter­na­tiva la polen, pentru cei care au sensibilitate di­ges­­tivă, o reprezintă păstura, în doze de 1-3 lin­gurițe pe zi. Avantajul păsturii este că nu necesită păstrare la frigider, astfel că o putem lua cu noi oriunde, iar când ni se face foame sau frig, putem lua câte o doză, pentru protecție. Cremele cu venin de albine (Apireven) pot fi aplicate pe zona lom­bară, prin masaj ușor, având rol de încălzire, de­contractare musculară și relaxare.

– Farmaciile românești sunt pline de remedii din plante, de fabricație autohtonă, în care avem deplină încredere. Ce ne recomandați ca pre­ven­ție pentru sezonul rece?

– Uleiurile volatile sunt remedii salvatoare încă de la primele semne de răceală. Uleiul esențial de camfor – în uzul extern (frecție) sau uleiul de cim­bru, scorțișoară și cuișoare – în uzul intern, se re­comandă atât în infecțiile virale, cât și în infecțiile bacteriene. Gemoderivatele pot ajuta și ele în aceas­tă pe­rioadă de tranziție, în care vremea se răcește trep­tat. Persoanele care suferă de frig pot folosi ex­tractul din muguri de coacăz negru – câte o linguriță, de două ori pe zi. Dacă răceala a cobo­rât spre plămâni, se recomandă ex­trac­tul din mu­guri de alun – o linguriță dimineața și extractul din muguri de călin – o linguriță seara, timp de două săp­tămâni, alături de alte remedii antiin­fec­țioase.

Alte exemple de produse naturale utile în aceas­­tă perioadă sunt extractele de echinacea (simple sau combinate cu vitamina C ori propolis), ex­tractele de negrilică (sau diferite combinații de ulei de negrilică, cum ar fi uleiul Epigenic Pro, care conține extract uleios de propolis, ulei de tă­mâie și ulei de negrilică).

Capsulele Biomicin sau Biomicin forte (conțin uleiuri volatile), în doze de 3 capsule pe zi, după mese, timp de 5-10 zile, ne ajută în caz de infecții ORL sau respiratorii. Pen­tru problemele faringiene recomand tabletele Sep­toprop (4-5 tablete pe zi – se lasă să se topească în gură) sau Propol 2 (cu extract de propolis și mie­re), dar și spray-ul farin­gian Propol gemma.

– La final, aveți un mesaj pentru cititorii noștri?

– Oameni dragi, nu uitați să vă bucurați de bo­găția culorilor toamnei, care încântă sufletul! Japo­nezii au făcut din plimbările în pădure o terapie de relaxare. Putem să învățăm de la ei să ne „reîn­cărcăm bateriile”, mergând în natură, în parcuri sau în afara orașelor, pentru a ne regăsi liniștea și bucu­ria! Nu uitați să ascultați cu atenție sunetele naturii, foșnetul frunzelor, ciripitul păsărilor, apele curgă­toa­­re. Chiar dacă nu ne dăm seama, aceste sunete ne hrănesc atât creierul, cât și inima, într-un mod ne­bă­nuit! Să vă fie toamna frumoasă și lipsită de griji!

D-na dr. CRISTINA PAVEL poate fi contactată la Centrul de Sănătate și Viață „Armonia” din Str. Italiană nr. 13, sector 2, București, tel. 0314.37.96.29, 0736/49.40.97, 0766/29.84.58

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian