
• „Mai bine mai târziu decât niciodată”, specialiștii au înțeles că femeile manifestă o altfel de sensibilitate față de boală, în comparație cu bărbații. Că sănătatea lor este altfel și, prin urmare, au nevoie și de o medicină „a lor”. Cele 10 substanțe prezentate mai jos sunt obligatorii nu doar acum, când iarna bate la ușă, ci pe durata întregii vieți •
Magneziul – asigură forma maximă

Rolul său – De acest mineral depind integritatea oaselor, a musculaturii, activitatea normală a sistemului nervos, buna desfășurare a metabolismului și funcționalitatea inimii.
Doza ce ar trebui ingerată zilnic este de 300-400 mg.
Urmările carenței de magneziu – Primele pe care le veți observa vor fi crampele musculare nocturne în zona gambelor, apoi lipsa poftei de mâncare și tahicardia. Dacă depuneți mult efort pe terenul de sport ori sunteți foarte stresate, precum și dacă suferiți de insuficiență renală sau diabet, necesarul zilnic de magneziu va crește. Asimilarea lui poate fi prejudiciată de tratamentele cu antibiotice. Există studii care arată că valorile reduse ale magneziului în creier provoacă adesea atacuri de migrenă.
Surse consistente – Boabele de soia, orezul natur, porumbul, spanacul, bananele. În condițiile unei alimentații dezechilibrate, vă puteți ajuta cu suplimente.
Seleniul – protejează celulele

Comparativ cu bărbații, femeile realizează un aport mai puțin substanțial de seleniu, îndeosebi atunci când sunt vegetariene sau vegane.
Rolul său – Acest oligoelement esențial este implicat în numeroase procese desfășurate în corpul nostru. Avem mare nevoie de acțiunea lui antioxidantă. El susține în primul rând tiroida, însă ajută și sistemul imunitar, contribuind în mod important la detoxifiere.
Urmările carenței – Infecții ce recidivează la nesfârșit, descuamări ale pielii, căderea părului, miastenia (oboseala musculară) pot fi puse pe seama unei aprovizionări neîndestulătoare a organismului cu seleniu (mai puțin de 60 micrograme pe zi).
Surse consistente – Fulgii de ovăz, ouăle și lintea, nucile braziliene. Pe lângă ouă, merită menționate carnea și peștele de crescătorie, deoarece Uniunea Europeană permite îmbogățirea furajelor cu seleniu.
Vitamina E – prelungește tinerețea

Rolul său – În calitatea ei de antioxidant, vitamina E anihilează radicalii liberi rezultați din procesele metabolice încă înainte ca ei să producă modificări patologice ale celulelor. Cu alte cuvinte, oferă protecție împotriva stresului oxidativ. De asemenea acționează asupra pielii, reducând ridurile și combătând efectele dăunătoare ale radiațiilor ultraviolete.
Urmările carenței de vitamina E – Durează ani de zile, până când un aport insuficient să ducă efectiv la un deficit. Aceasta se întâmplă arareori, totuși, poate surveni în cazul unei alimentații foarte sărace în grăsimi sau al unor tulburări digestive cum sunt boala Crohn ori celiachia. Simptomele caracteristice ale carenței de vitamina E sunt slăbirea reflexelor și miastenia gravis (o boală autoimună, caracterizată prin oboseală musculară extremă).
Surse consistente – Cu uleurile vegetale, ca de pildă cel de floarea-soarelui (50 mg la 100 g) veți ajunge ușor la cantitatea de 11-15 mg, indicată pentru consumul zilnic.
Recomandare – O supradozare cu vitamina E poate determina o creștere a riscului de cancer pulmonar (ca și de prostată).
Zincul – reglează secrețiile hormonale

Rolul său – Întrucât hormonii dirijează procesele metabolice iar zincul constituie un factor important al echilibrului hormonal, prezența acestui oligoelement este indispensabilă în ansamblul mecanismelor fiziologice ale organismului. Avem nevoie de zinc pentru succesiunea ritmică a fazelor de somn și veghe, pentru sănătatea creierului și oaselor, a părului și unghiilor. La femeile aflate în perioada premenopauzei, deficitul de zinc favorizează apariția acelor neplăcute „valuri de căldură” (bufeuri).
Urmările carenței de zinc – O multitudine de simptome – de la cicatrizarea lentă a rănilor și căderea părului, până la tulburările de creștere și dispariția poftei de mâncare – pot avertiza asupra unui aport nesatisfăcător de zinc. Cereți medicului dvs. un set de analize pentru clarificarea situației.
Surse consistente de zinc – Fileul de vită, fructele de mare.
Recomandare – Nu luați preparatele cu zinc mai devreme de 30-60 de minute înaintea meselor. Dacă procedați altfel, moleculele lui vor avea timp să se lege de alte substanțe și nu vor mai fi disponibile pentru nevoile organismului. Dar și supradozarea are dezavantajele ei: generează probleme gastrointestinale și, în timp, produce un efect negativ asupra formării celulelor sangvine.
Fierul – vă energizează

În timpul ciclului menstrual și la începutul perioadei ce precede menopauza, femeile prezintă adesea un deficit latent de fier. Asemenea probleme vor avea și persoanele care au adoptat o alimentație vegetariană sau (mai ales) vegană, întrucât fierul cu biodisponibilitate ridicată se găsește doar în produsele de origine animală.
Rolul său – Înainte de toate, acest oligoelement este implicat în hematopoieză (procesul de formare a celulelor sangvine). Fiind un constituent al hemoglobinei, el asigură transportarea oxigenului pretutindeni în corp.
Urmările carenței – Aprovizionarea deficitară cu fier (sub 15 mg pe zi, iar în menopauză 10 mg pe zi) poate duce la simptome ca: stări de oboseală, dificultăți de concentrare, frisoane, piele uscată, unghii fragile.
Surse consistente – Leguminoasele, de exemplu năutul, apoi meiul, pâinea din făină integrală și carnea, în special ficatul de porc. Tabletele cu fier pot produce tulburări gastrointestinale. Tubul digestiv tolerează mult mai bine suplimentele în formă lichidă.
Recomandare – Prezența vitaminei C facilitează asimilarea fierului în organism. De aceea, este bine să consumați întotdeauna fructe ori să beți un pahar de suc la mesele la care se servesc preparate cu conținut de fier.
Acidul folic – participă la diviziunea celulară

Rolul său – Pentru toate procesele de creștere, organismul necesită acid folic. Acesta participă la formarea celulelor noi, a sângelui și a materialului genetic. La femeile care au depășit vârsta reproductivă, devine important faptul că, în combinație cu alte componente ale complexului B, respectiv B6 și B12, vitamina B9 blochează acțiunea distrugătoare a homocisteinei asupra vaselor de sânge, micșorând astfel riscul de infarct și accident vascular cerebral.
Urmările carenței de acid folic – La copilul nenăscut, lipsa folatului afectează dezvoltarea sistemului nervos și poate provoca malformații, cum sunt buza de piepure ori spina bifida. Deoarece aceste anomalii apar deja în cea de-a patra săptămână de sarcină, când ecografiile nu au încă posibilitatea de a le pune în evidență, este de preferat ca administrarea acidului folic să se facă preventiv.
Surse consistente – Năutul, varza de Bruxelles, mazărea, andivele, brânza franțuzească Brie.
Recomandare – 400 mg este cantitatea de care corpul nostru are nevoie în fiecare zi. Însă vitamina B9 conținută în alimente se pierde foarte ușor, fiind deosebit de sensibilă nu numai la prelucrarea termică, ci și la aer și lumină. De aceea, femeile gravide și mamele care alăptează ar trebui să apeleze la suplimente, pentru a-și satisface necesarul zilnic sporit, care în cazul lor, se ridică la 800 mg.
Calciul – pentru oase puternice

Potrivit statisticilor actuale, mai mult de jumătate din populația feminină a lumii nu beneficiază de aportul zillnic recomandat de 1000 mg calciu.
Rolul său – Calciul ajută la consolidarea oaselor și a dinților, participă la coagularea sângelui, ca și la activitatea musculară și enzimatică. În oase se găsesc 99% din rezervele noastre de calciu. Acest depozit este atacat în situații de forță majoră, adică în momentul când nivelul calciului din sânge scade, și astfel, oasele sunt lipsite de elementul care le conferă stabilitate.
Urmările carenței – Scade densitatea osoasă. Femeile care încep să ia anticoncepționale de timpuriu sunt amenințate tot de timpuriu de osteoporoză, deoarece pilula contraceptivă stopează procesul de fixare a calciului în oase, o etapă din dezvoltarea organismului care continuă în mod normal până la vârsta de 30 de ani.
Surse consistente – Legumele verzi (spanac), lactatele (parmezan, iaurt). Pentru persoanele cu intoleranță la lactoză sau alimentație vegană sunt indicate apele minerale sau medicinale cu un conținut de calciu mai mare de 250 mg/l.
Recomandare – Vitamina D contribuie la fixarea calciului în oase. De aceea, aveți grijă să v-o procurați în cantitate suficientă.
Vitamina C – protectorul multilateral

Nu vom găsi în corpul nostru aproape nici un organ sau sistem care să nu aibă nevoie de ea. Însemnătatea ei vitală iese pretutindeni în evidență. Femeilor li se recomandă 95 mg pe zi. Întrucât la fiecare țigară fumată, nicotina împiedică absorbția a circa 30 mg de vitamină C, doamnele care fumează necesită 150 mg zilnic.
Rolul ei – Toată lumea o cunoaște ca stimulent al sistemului imunitar. Însă ea realizează mult mai mult: contribuie la cicatrizarea rănilor și la protecția celulară, ajută țesutul conjunctiv să-și păstreze fermitatea, este importantă pentru sănătatea vaselor de sânge și a ochilor.
Urmările carenței – Odinioară, marinarii plecați în lungi călătorii, care erau lipsiți luni de zile de posibilitatea de a consuma alimente proaspete, se îmbolnăveau și mureau de scorbut. Simptomele caracteristice, care pot apărea și astăzi, dacă alimentația este dezechilibrată și deficitară în vitamina C sunt: sângerările gingivale, atrofia musculară, infecțiile recidivante, vindecarea dificilă și lentă a rănilor, starea de epuizare.
Surse consistente – Legumele și fructele, în special cătina, coacăzele negre, ardeii grași. Cine mănâncă des preparate de fast-food și alimente procesate ar trebui să-și completeze dieta cu tablete de vitamină C.
Recomandare – Această vitamină hidrosolubilă este una dintre cele mai sensibile, putând fi distrusă rapid de temperaturile ridicate, expunerea la lumină și contactul cu aerul. De aceea, fructele și legumele proaspete ar trebui consumate cât mai curând, iar nu după o depozitare îndelungată. Mâncați-le pe cât posibil crude sau fierte rapid.
Vitaminele B – întăresc nervii

Principalele vitamine ale complexului B sunt acidul folic (B9), tiamina (B1), piridoxina (B6) și cobalamina (B12).
Rolul lor – Vitaminele din grupul B reglează, printre altele, metabolismul celular, balanța energetică a organismului și funcționarea sistemului nervos.
Urmările carenței – În principiu riscul unui deficit de vitamina B există doar în condițiile alimentației strict vegane sau ale unei afecțiuni intestinale cronice, care împiedică o absorbție satisfăcătoare la nivelul intestinului. Atunci apar stări de epuizare, probleme ale pielii și părului, iar într-un stadiu ulterior, chiar și tulburări neurologice. Puteți ajunge la o carență de B1, B6 și B12, de exemplu, dacă folosiți pilula contraceptivă, fiindcă ingredientele ei active fac să crească necesarul zilnic la vitaminele respective. Sau vă confruntați constant cu sindromul premenstrual? Aceasta poate semnala o aprovizionare deficitară cu vitamina B6. Însă o atenție deosebită trebuie acordată vitaminei B12, în legătură cu care asociațiile nutriționiștilor din Germania, Austria și Elveția, recomandă un aport zilnic de 4 micrograme (cu 25% mai mare față de cel anterior). Să mai adăugăm și faptul că există medicamente a căror administrare blochează aproape total absorbția vitaminei B12 în intestin, așa cum sunt cele din clasa „inhibitorilor pompei de protoni” (preparatele care diminuează producția de acid gastric, pentru a elimina arsurile provocate de refluxul gastro-esofagian). Și fiindcă vitamina B12 este prezentă, practic, numai în alimentele de origine animală, veganii și vegetarienii ar trebui să-i compenseze lipsa cu ajutorul suplimentelor nutriționale.
Surse consistente – În general carnea, peștele, lactatele și produsele din făină integrală conțin din abundență toate B-urile.
Recomandare – Grupul vitaminelor B se prezintă ca o familie strâns unită. Dacă ați fost diagnosticate cu deficit la una din ele, este foarte probabil că nici la celelalte nu stați prea bine. Ar fi bine să alegeți un supliment care vă oferă întregul complex B.
Vitamina D – campioana prevenției

În proporție de 80-90%, organismul și-o sintetizează singur la nivelul pielii, sub influența radiațiilor ultraviolete B. Restul de 10-20% din cantitatea necesară se obține din hrană. Aportul recomandat este de 20 micrograme pe zi, însă nutriționiștii afirmă că aproximativ 90% dintre femei nu și-l asigură.
Rolul ei – Vitamina D (calciferolul) aduce o contribuție determinantă la metabolismul osos, ajutând la fixarea fosforului și calciului în oase. Totodată, stimulează sistemul imunitar și producția de serotonină (așa-numitul „hormon al fericirii”). În prezent, cercetătorii discută posibilitatea – încă nu îndeajuns fundamentată științific – de a preveni cu ajutorul ei diabetul, hipertensiunea și chiar cancerul.
Urmările carenței – Oasele se demineralizează, devin poroase și riscul de osteoporoză crește odată cu vârsta. Scade rezistența la infecții, iar în lunile de toamnă târzie și iarnă, se manifestă frecvent depresia sezonieră.
Surse consistente – Peștele gras, somonul, ciupercile. O sursă sigură și de bună calitate o constituie și suplimentele comercializate în farmacii.
Recomandare – Rețineți că vitamina D este liposolubilă, ceea ce înseamnă că, pentru a se asimila în organism, trebuie asociată cu o oarecare cantitate de grăsime.