Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru MARIA P. – Jibou, F. AS 1392 – „Sufăr de sindromul picioarelor neliniștite. Până în prezent n-a funcționat niciun tratament”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected]

Stimată doamnă,

Sindromul picioarelor neliniștite este o tulbu­rare de mișcare, o tulburare care dis­turbă funcția locomotorie a organis­mului. Sindromul picioarelor neliniș­tite afectează între 1,9-4,6% dintre europeni și 7-10% din populația SUA. Este mai des întâlnită la femei și începe, în general, după vârsta de 40 de ani. Sindromul picioarelor ne­liniștite cunoaște două faze – cea primară și cea secundară. Faza primară nu are o cauză cunos­cută, deși este forma cel mai des întâlnită. De multe ori este moștenită și în­cepe înainte de 40 de ani. Faza secundară poate fi con­secința unor tulburări, cum ar fi deficiența de fier, vitamină B12, de acid folic și magne­ziu, dar au drept cauză și afecțiuni precum diabetul za­harat, hipotiroidia, obezita­tea, lipsa somnului, insufi­ciența renală, discopatia lombară. Alte cauze pot fi: sarcina, do­narea de sânge, consumul ex­cesiv de cafea, alcool, fuma­tul, precum și anumite medi­ca­mente (litiu și antidepre­sive).

Simptomele bolii:

* Senzații de furnicături, înțepături, de „ceva” mișcân­du-se sub piele, mân­cărimi, care sunt ameliorate prin masaj sau fricționarea părții afectate.

* Nevoia aproape irezistibilă de a mișca pi­cioarele încontinuu.

* Dureri în adâncul membrului, câteodată de intensitate foarte mare.

* Mișcări periodice în timpul somnului, for­țate și bruște, care produc somnolență în timpul zilei.

* Toate acestea pot provoca stări emoționale negative, mergând până la depresie.

Tratamente naturiste:

* Renunțați la fumat.

* Reduceți alcoolul la minimum.

* Evitați băuturile ce conțin cofeină.

* Organizați-vă un program de somn bun: nu beți cafea după-amiaza, nu dormiți cu televizorul pornit, nu faceți căldură prea mare în camera de dormit.

* Mișcare și gimnastică în mod regulat. Înotul este o formă foarte bună de mișcare, care cere și relaxare, pentru a putea fi făcută bine, ceea ce impune un regim de relaxare mentală și fizică, chiar în timpul de „lucru”.

* Suplimente ce conțin acid folic, vitamina B12 și magneziu.

* Suplimente cu fier (acolo unde este cazul).

* Întinderea membrelor, masajul, băile calde ameliorează crizele.

* Dietă alimentară cu multe legume și fructe, care să ajute la alcalinizarea sângelui. De evitat alimentele foarte procesate, căci provoacă infla­mații în corp.

* Expunerea la surse de lumină infra-roșie.

* Meditație, yoga, gimnastică, tai qi, toate fiind tehnici de relaxare, care ajută la calmarea interioară și la echilibrarea energetică a corpului.

* Acupunctura are efecte excelente în sin­dromul picioarelor neliniștite.

* Homeopatia – un tratament constituțional, individualizat ar fi de mare efect, iar medicamente precum Aconitum, Argentum nitricum, Arsenicum album, Cuprum metallicum, Hypericum sunt de folos în timpul crizelor.

* Rugăciunea este un „tratament” de neînlo­cuit. Ea ne ajută să credem în vindecare, ne conec­tează cu sferele luminoase ale spiritului, ne dă o direcție sigură, alta decât cea debusolată, a vieții noastre materiale. Practicată consecvent, rugăciu­nea ne poate proteja împotriva tuturor bolilor.

Sindromul picioarelor neliniștite poate avea cauze grave, poate semăna cu alte boli severe, de aceea, este necesar să vă consultați medicul, dacă bănuiți că suferiți de el.

Vă urez succes!

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. „SANOMED” Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72, e-mail: [email protected]

„Am gâtul încărcat cu o spută lipicioasă” (Răspuns pentru EMIL – Gorj, F. AS nr. 1387)

Simptomatologia descrisă de dvs. pledează pentru diagnosticul de faringită micotică, afec­țiune care este confirmată pe baza examenului clinic ORL, coroborat cu efec­tuarea examenului de labo­rator al exudatului faringian (antibio-fungigramă). Folo­sirea exce­sivă a tratamentului cu anti­bio­tice, dar şi prezenţa în ali­men­tele noastre a multor sub­stanţe chimice (conser­vanţi, aro­mati­zanţi, corectori de gust etc.) determină mo­dificări importan­te ale florei si chimismului lo­cal al salivei (devine prea acidă). Astfel, se poate dezvolta în exces o floră locală tip Can­dida sau alte ciuperci, care invadează atât limba, cât şi pe­reţii cavităţii bucale, și care determină du­reri locale, ustu­rimi, gust ne­plăcut, secreţii vâs­coase abun­dente, miros ne­plă­cut al gurii (halenă).

Boala de reflux gastro-esofagian și imunitatea scăzuta sunt factori favorizanți de apariție a farin­gitei micotice. Diminuarea imunității, urmată de apariția candidozei bucale se întâlnesc frecvent în cazul prezenței HIV, al diabetului zaharat, al tratamentului cu corticosteroizi sau chimiotera­pice, expunerii la stres și poluare.

Tratamentul infecţiilor micotice ale cavităţii bucale cuprinde trei direcţii: înlăturarea factorilor care favorizează boala, alcalinizarea mediului bucal şi folosirea medicaţiei antimicotice. În cazul adulților, contează mult și alimentația. Este indicat să se evite consumul de dulciuri, dar și alimentele acide sau condimentele. Este obligatoriu ca pa­cientul să aibă o igienă orală cât mai corectă. Uneori, medicul poate prescrie și medicație anti­micotică, după recoltarea exudatului faringian și efectuarea antibiofungigramei.

Tratamentul local al faringitei micotice constă într-o substituție lichidiană din abun­dență cu ceaiuri și gar­gară cu salvie, gălbe­nele și mușețel (se pre­pară o infuzie cu o lin­guriță din fiecare plan­tă, la 200 ml apă, la care se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat alimentar). Este util și badijonajul cu gliceri­nă boraxată, cu pro­polis sau iodurată (so­luția Mandl) sau cu nistatin. Se recomandă umidificarea aerului înainte de culcare cu OCNASEPT-spray, un extract salin natural, din opt plante medicinale aromatice. Instilațiile nazo-faringiene cu soluții uleioase (vitamina A, rhinoil, ulei de cătină) și adminis­trarea de vitamine (A, E și complex B) ajută, de asemenea, la refacerea mu­coasei.

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Știe cineva un tratament naturist pentru lichen plan?” (Răspuns pentru SPIRIDON – Buzău, F. AS nr. 1361)

Sunați-mă la tel./ WhatsApp  0745/13.75.37 și vă prepar ceva specific. Până atunci, bunica să facă gargară, după fiecare masă, cu 1/2 cană de ceai de mușețel sau gălbenele, în care se va dizolva o lin­guriță de bicarbonat de sodiu. În paralel, se admi­nistrează intern 1/2 linguriță de propolis glicolic în concentrație de 40%, de două ori pe zi (dimi­nea­ța, după micul dejun, și seara, după cină). Jumătatea de linguriță de propolis glicolic n-o înghite imediat, ci mai întâi o plimbă prin gură (își clătește gura) până ce se umple de salivă, apoi o înghite. Conco­mitent, trebuie insti­tuit și un regim alimentar cu cât mai puține grăsimi animale și abstinență la carnea de porc și deri­vatele ei.  

„Cum pot să scap de ejacularea precoce?” (Răspuns pentru ANONIM, F. AS nr. 1356)

În două moduri: 1) folosind prezervativ; 2) folosind un gel pe bază de Lidocaină, substanță ce te face mai „nesimțit”, în sensul că, aplicat pe gland înaintea contactului sexual, diminuează semni­ficativ excitația aceea puternică ce declan­șează ejacularea „înainte de termen”. Dacă nu găsiți gel cu Lidocaină, sunați-mă și vi-l prepar eu.

„Am o rană din care curge un lichid apos” (Răspuns pentru EMIL P. – Caransebeş, F. AS nr. 1357)

D-le Emil, după descrierea pe care o faceți, rana dvs. este un ulcer varicos. Faceţi băi alter­native (rece-cald-rece-cald) aproximativ 15 mi­nute, seara, pe zona cu varice, şi puneţi (între podeaua camerei şi piciorul patului) 4 cărămizi, câte două la stânga şi două la dreapta părţii de pat unde dormiţi cu picioarele, astfel ca ele să fie cu puţin mai sus decât corpul, în timpul somnului. Această pantă de la picioare spre cap va ajuta la scurgerea sângelui din vasele de sânge din pi­cioare şi la slăbirea presiunii sângelui asupra pereţilor vaselor sanguine din acea zonă şi, evi­dent, va provoca şi diminuarea senzaţiei de dis­confort, de greutate în gambe. O alimentaţie preponderent vegetariană va duce la subţierea sângelui care, devenind mai apos, mai subţire ca şi consistenţă, va circula mai uşor prin vasele sanguine rigide şi îngustate, din cauza depunerii de colesterol pe pereţii lor interiori.

Dacă aceste tehnici nu vă ajută îndeajuns, su­naţi-mă pentru a vă trimite un tratament mai efi­cient, atât pen­tru rana cronică de la gambă, cât şi pentru varice.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian