Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

GUTURAIUL

Foto: Shutterstock – 3

• Luat din pripă și atacat la punct fix, o ia la fugă. Lăsat să prindă teren, înaintează spre cea mai sensibilă zonă a corpului: plămânii, pe care poluarea îi termină •

Rinita acută

Este foarte frecventă în timpul sezonului rece, pe fondul slăbirii sistemului imunitar. Acesta este afectat de frig, dar și de factorii de stres (lipsa lumi­nii naturale, oscilațiile de temperatură) ori de ali­mentația mai săracă. Cel mai adesea gutu­raiul (ri­nita acută) este produs de in­fecția cu un virus gripal sau cu un rino-virus, în ca­drul unei epidemii. Aflați în con­tinuare care sunt cele mai eficiente reme­dii contra rinitei acute.

Remedii salvatoare

* Propolis în miere 5% – de la pri­mele simp­to­me de guturai, cum ar fi curge­rea nasului, con­gestie la nivelul capului sau dureri de gât, tre­buie administrat câte un sfert de linguriță cu pro­polis în miere, din oră în oră, sau chiar mai des. Această combinație se ține în gură cât mai mult timp și se lasă să alunece pe gât, așa încât să-și exercite efectele antivirale și antibiotice direct. Administrând în acest fel propolisul în miere, de multe ori infecția, pur și simplu, dispare, după câ­te­va ore de tratament intensiv. Rinoreea (curgerea nasului) se diminuează treptat, la fel ca senzația de tensiune de la nivelul capului sau durerile de gât. Secretul eficienței vindecării în faza inci­pientă a răcelilor este acțiunea antiseptică directă a pro­polisului, însoțită de activarea imuni­tară foar­te intensă pe care el o produce.

* Extractul de frunze de măslin – frunza măslinului conține niște principii active care acti­vează atât de rapid și de puternic sistemul de apă­rare a organismului, încât este printre foarte puți­nele remedii care mai au efect în bolile virale gra­ve, inclusiv fazele terminale. În cazul rinitei pro­duse de infecții cu viruși gripali sau cu rino-viruși, extractul obținut din aceste frunze poate stopa în mod aproape miraculos boala sau o poate face să se manifeste într-o formă foarte ușoară. Cel mai bine, extractul se ia încă de la primele simptome ale bolii. Totuși, se poate administra și odată ce boala s-a instalat, pentru a reduce timpul de vindecare și a preîntâmpina complicațiile, fiind un remediu care se poate asocia cu orice medicament de sinteză.

De regulă, se începe cu o doză de șoc, de 1-1,4 grame de extract de frunze de măslin, care se iau dintr-odată, după care se continuă cu 0,4 grame, luate o dată la opt ore, până la deplina vindecare. Extractul de frunze de măslin se ia întotdeauna după ce am mâncat, mai ales dacă luăm doze mari. Administrat pe stomacul gol, poate scădea foarte puternic glicemia, dându-ne amețeli, dureri de cap, stări de greață.

* Inhalații cu ulei ravintsara (Cinnamo­mum camphora) – într-un vas cu apă fierbinte se pun 1-2 picături de ulei volatil integral obținut din arborele tropical ravintsara (îl găsiți în farmacii). Se acoperă capul și vasul cu un prosop, se apropie capul de vas și se inspiră vaporii degajați, vreme de câteva minute. Apoi, pacientul se va relaxa la ori­zontală, bine învelit și ferit de contactul cu cu­ren­ții de aer sau cu frigul. Această procedură des­fundă căile respiratorii, decongestionează sinusu­rile, reduce durerile de cap şi accelerează procesele de vindecare. Fiind o rudă foarte apropiată a ar­borelui care produce scorțișoara, ravintsara este un foarte puternic antiinfecțios, care distruge deopo­trivă viruși, bacterii sau fungi. În plus, uleiul de ravintsara conține substanțe cu un miros camforat și cu o acțiune antiinflamatoare puternică la nive­lul nasului, sinusurilor și al laringelui.

* Uleiul de oregano sălbatic (Origanum vulgare) – această plantă, cunoscută popular și ca șovârf, conține în tulpinile sale înflorite un ulei volatil care distruge, practic, toate microorga­nis­mele cunoscute ce produc infecții respira­torii. Sub­stanțele active din uleiul de ore­gano sălbatic atacă membrana bacteriilor patogene, sufo­cân­du-le și împiedicându-le să ab­soarbă și să metabo­lizeze hrana. Intern, acest ulei se adminis­trează în miere: 1-3 picături se amestecă bine cu o linguriță cu miere și se iau pe stomacul gol, de trei ori pe zi, până la vindecare. Se recomandă așa-numitul ulei volatil integral de oregano, nediluat și fără adao­suri chi­mice, care are maximum de putere terapeu­tică. Acest ulei se dispersează și în atmo­sfera încă­perilor, ziua și noaptea, pentru a accelera procesul de vindecare și pentru a preveni contaminarea aeru­lui din încăperi și transmiterea de infecții res­pira­torii. Atenție, însă! Acomodarea cu el tre­buie să fie treptată, fiindcă e foarte puter­nic. Începeți cu o picătură pusă în miere, apoi creș­teți până la trei picături.

Rinita cronică

Este o inflamație persistentă a mucoasei nazale, care de regulă are și o componentă alergică. Simp­to­mele sale sunt curgerea nasului, înfundarea aces­tuia, dificultățile de respirație afe­­rente. Bolnavul mai poate pre­zenta dureri de cap, oboseală mati­nală, dar și laringită sau bronșită – cauzate de res­pirația pe gură. O formă de rinită cronică este și așa-nu­mita rinită hiper­trofică, ale cărei simptome sunt accentuate de sezonul rece și umed, dar și de mesele co­pioase. Rinita hi­pertrofică apare mai des la bărbați, care au frec­vent nasul înfundat, noaptea sfo­răie și au senzația de uscă­ciune. Iată câteva re­medii naturale folosite cu suc­ces contra diferi­telor for­me de rinită cronică.

Remedii salvatoare

* Propolisul hidric – este un extract de pro­polis, în apă demineralizată. Propolisul hi­dric se administrează zilnic, prin picurare în fiecare nară, câte 1-2 picături odată. Se reco­mandă așa-numitul extract izo­to­nizat de propolis – o soluție de pro­polis cu o salinitate apropiată de cea a lacrimilor, adecvată și aplicării pe mucoasa na­zală. A­ceasta reduce inflamația la nive­lul nărilor și al căilor respiratorii superioare, în general ajutând gradat la desfundarea nasului și la normalizarea respirației. Pro­polisul hidric stimulează reface­rea rapidă a mucoaselor, împie­dicând suprainfectările bacte­riene sau recidivele rinitelor infecțioase.

* Masaj cu ulei de salvie (Salvia offici­nalis) şi de mentă piperată (Mentha piperita) – într-o linguriță cu unguent obișnuit (de gălbe­nele, de exemplu) se pun câte două-trei picături din fiecare ulei volatil men­ționat și se amestecă bine. Acest preparat se întinde pe zona frunții, până la rădăcina părului, pe tâmple și pe pomeți, cu mişcări line, până când tot ungu­entul intră în piele. Uleiurile volatile au capacitatea de a penetra toate țesuturile epiteliale, fiind pre­luate de circulaţia sanguină şi acţionând direct la nivelul nasului și sinusurilor afectate de procese congestive. Acest tratament desfundă căile respira­torii superioare, normalizează respirația și are efect ușor antialergic.

* Inhalații cu ulei volatil integral de eu­ca­lipt (Eucaliptus sp.) – sunt de mare ajutor per­soanelor cu rinită cronică, mai ale celor care au senzația de congestie, de nas înfundat. Ajută la decongestionarea căilor respiratorii, stimulează res­pirația (prin acțiunea sa la nivelul sistemului nervos central), reduce într-o anumită măsură sen­zațiile neplăcute asociate obstrucției căilor respira­torii.

Se pun 3-4 picături de ulei volatil integral de eu­calipt pe o batistă sau un șervețel. Se apropie de nări, după care se inspiră lent vaporii degajați. În încăperea în care dormim se difuzează uleiul vola­til integral de eucalipt cu ajutorul unui difuzor cu ultrasunete sau al unei lămpi de aromaterapie.

* Aerosolii marini – sunt particule fine de apă sărată care plutesc în aer şi sunt încărcate cu o sarcină electrică, ce le face să ajungă direct la nive­lul căilor respiratorii, exercitându-şi efectele tera­peutice. Se formează în locurile în care valurile se sparg de stânci sau de diguri. O simplă plimbare în timpul dimineţii sau al serii, în aceste zone de lito­ral, are valoarea unui tratament intensiv cu aceşti aerosoli, care reduc puternic sensibilitatea aler­gică la nivelul aparatului respirator, desfundă nasul și sinusurile, reduc inflamaţia. Acelaşi efect îl au şi aerosolii obţinuţi cu instalaţii speciale, în bazele de tratament cu ape să­ra­te (Techirghiol, La­cul Sărat, Amara, Eforie, Sărata Mon­teoru etc.).

* Tămâia (Boswellia ser­rata) – atunci când rinita s-a cronicizat, există fără îndoială un proces alergic, adesea core­lat cu o infecție. Or, extractul de tămâie este un adevărat panaceu în afecțiunile res­pira­torii infecțioase și alergice, fiind eficient într-o gamă ex­trem de largă de afecțiuni, in­clusiv rinita și sinu­zita cronică. Din ex­tractul de tămâie, se iau între 2-4 capsu­le pe zi. Reduce reacția aler­gică și inflamația căilor res­pi­ratorii superioare și medii, stimulând celulele siste­mului imunitar să lupte mai eficient contra infecțiilor.

Cura cu acest remediu durează 2-3 luni, după care se face o pauză de 15 zile și apoi se poate re­lua.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian