Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Dușmanii din alimente

Foto: Sutterstock – 5

• Fructele, legumele și produsele care se folosesc în alimentația naturistă conțin compuși care pot avea un efect negativ puternic asupra unui organism bolnav •

* Apa. Evitați prepararea ceaiurilor folosind apă de la robinet. Amestecată cu clor – element foarte activ și agresiv, a cărui folosire a fost inter­zisă în toate țările civilizate – poate provoca com­binații chimice nedorite cu remediile pe care le fo­losiți.

* Apa fiartă nu se utilizează la mai mult de 24 de ore după ce a fost pregătită, pentru că devine nocivă. Este săracă în oxigen și absoarbe din aer mulți viruși, bacterii și microorganisme. Apa fiartă se consumă imediat după fierbere, sub formă de ceai, supă etc.

* Băuturile ambalate în cutii de alumi­niu (bere, cola și altele) conțin un conservant care provoacă producerea hormonilor feminini în orga­nismul bărbătesc. Bărbații care beau mai mult de 5 cutii pe zi riscă să se aleagă nu numai cu o „burtă mare”, ci și cu impotență și cu mărirea sânilor.

* Berea este o băutură foarte apreciată și foarte consumată, în special de bărbați. Dar trebuie să se știe că, în timp ce ea se evaporă, elimină anumite substanțe care ajung în mucoasa nazofaringiană și conduc la scăderea libidoului (apetitul sexual).

* Bobul și fasolea consumate timp îndelungat conduc uneori la apariția durerilor de picioare și la periostită dentară. De asemenea, ceaiul din păstăile de fasole, recomandat mai ales celor bolnavi de diabet zaharat, reduce într-adevăr nivelul zahărului din sânge cu 35%, dar dacă se supradozează, tot cu 35% se înrăutățește și vederea bolnavului.

* Bostanul și dovleceii conțin alcaloizi care duc la inflamarea amigdalelor, iar folosirea înde­lungată a semințelor poate provoca uneori furunculoză. De asemenea, con­sumul de bostan este con­traindicat în gastritele cu aciditate scăzută, în ulce­rul stomacal, în formele acute de boli stomacale și în formele grave de diabet zaharat.

* Brânza de vaci se va consuma în cantități cât mai reduse de cei cu afecțiuni grave la rinichi.

* Cartofii consumați în cantități mari nu se recomandă bărbaților cu excitabilitate sexuală cres­cută.

* Ceapa, în cantități mari, duce la tahicardie și alte modificări în funcționarea sistemului cardio­vascular. Este contraindicată celor cu afecțiuni ale ficatului, rinichilor, pancreasului, cu ulcer stomacal și duodenal.

* Ciocolata este contraindicată persoanelor cu afecțiuni hepatice.

* Compotul de caise uscate sau proaspete nu e bun în cazul celor cu afecțiuni stoma­cale.

* Curmalele nu se reco­mandă bolnavilor care au afec­țiuni ale sistemului digestiv.

* Dulceața de orice fel, care a mucegăit, trebuie aruncată. Mucegaiul pro­duce toxine, inclusiv de natură cancerigenă, care nu se distrug prin niciun fel de fierbere.

* Hreanul irită membrana mucoasă a tractului digestiv.

* Laptele, consumat rece, dereglează di­gestia. Pentru a-și face efectul asupra orga­nis­mului, el trebuie încălzit puțin, trebuie con­sumat pe nemâncate, cu înghițituri mici, ținându-l cât mai mult timp în gură înainte de a-l înghiți.

* Lactatele, inclusiv smântâna, sunt interzise celor cu afecțiuni hepatice.

* Margarina conține multe transizomere – acizi alifatici nesaturați – care dereglează funcționarea fermenților, schimbând și struc­tura membranelor celulare. Ca rezultat, creș­te nivelul colesterolului în sânge, precum și riscul îmbolnăvirii de diabet și producerii unui infarct miocardic.

* Mărarul, folosit îndelungat și în cantități mari, ca și alte plante din familia lui, scade apetitul sexual la bărbați.

* Menta consumată în exces constituie un impediment pentru femeile care vor să rămână însărcinate.

* Morcovul poate fi o otravă pentru fumători. Intrând în reacție cu elementele cancerigene din fumul de țigară, betacarotenul provoacă apariția cancerului.

* Nucile, consumate în cantități mari, pro­voacă constipație, spasme ale vaselor sanguine din creier și dureri de cap. Nu este indicat să se mă­nânce mai mult de 10 nuci pe zi. Folosirea internă a preparatelor din nuci mărește cantitatea de protrombină din sânge (factorul II de coagulare a sângelui), motiv pentru care trebuie folosite con­comitent ceaiuri sau preparate din plante, care provoacă fluiditate sanguină (subțierea sân­gelui): flori de boz, de castan, de tei, rădăcini de dud sau de zmeur. De asemenea, nucile nu se mănâncă pe stomacul gol dacă aciditatea sucului gastric este ridicată, fiind indicată consumarea lor doar după masă.

* Pâinea graham este foarte bună pentru slăbit, prevenirea constipației și vitaminizarea organismului. Dar grâul se stropește de câteva ori pe an cu substanțe chimice. Aproape toate toxinele se regăsesc în învelișul grâului care este prezent în graham.

* Pepenele galben nu se recomandă mamelor care alăptează (uneori la copii apare alergia); de asemenea, nu se recomandă celor care suferă de diabet zaharat, duodenită, ulcer stomacal, dizenterie, diaree.

* Produsele apicole, mai ales veninul de albine, nu se combină cu alcoolul. Din aceste motive, cu câteva zile înainte de folo­sirea veninului de albine, se renunță la orice fel de alcool, inclusiv berea.

* Rodiile – supradozate, înrăutățesc vederea, strică smalțul dentar, irită membrana mucoasă a stomacului, provoacă în unele cazuri vertij, crampe musculare, slăbiciune.

* Roșiile nu se consumă atunci când bol­navul folosește preparate (medicamente) sulfamidice. Se va reduce la minimum con­su­marea roșiilor în cazurile de: astm bronșic, menstre dureroase, boli ginecologice, diate­ză urică, litiază renală.

* Sorbitolul (înlocuitor al zahărului) poate provoca balonare sau constipație. Este contraindicat femeilor însărcinate.

* Scorțișoara nu este indicată femeilor însăr­cinate, celor afectați de epuizare nervoasă, precum și celor cu pielea foarte sensibilă.

* Semințele de floarea-soarelui consu­mate în exces pot provoca leucoree.

* Smântâna are multiple calități, dar supra­dozată, este contraindicată în cazurile de ulcer stomacal sau intestinal, gastrită hiper­acidă, obezitate.

* Strugurii și stafidele, con­sumate împreună cu alte fructe și le­gume în cantități mari, sau după care se bea lapte sau apă mine­rală, produc deranjamente ale func­ționării stomacului.

* Sucul de sfeclă roșie con­sumat proaspăt, ridică tensiunea arterială și poate provoca spasmul va­selor sanguine. Se recomandă ca sucul de sfeclă să fie consumat la două ore după ce a fost stors. Este de dorit să fie amestecat și cu alte sucuri (morcovi, mere, varză).

* Uleiurile volatile (eterice) sunt substanțe medicinale puternice și se folosesc în medicina naturistă de mai bine de 5000 de ani. Unele dintre ele, folosite în aromoterapie, sunt contraindicate femeilor însărcinate, bol­navilor de alergie, spasm bronșic, epi­lepsie, hipertensiune gravă și celor care au suferit de atacuri cardiace, infarcturi de miocard și accidente vasculare cere­brale.

* Usturoiul irită mucoasa tractului di­gestiv: consumat în exces, inhibă centrul res­pirator și provoacă uneori diaree și vomă.

* Vinetele acumulează o substanță otră­vitoare (toxică), solanina. Pentru a le consuma fără grijă, înainte de preparare, ele se țin câteva minute în apă clocotită.

* Vitamina A, în doze mari, poate duce la căderea părului, dar în doze mici, stimulează creș­terea lui.

* Zahărul este contraindicat femeilor însăr­cinate.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian