Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri austriece de iarnă

– Când spunem Austria, mintea ne zboară imediat la Viena, străluci­toa­rea capitală occidentală, celebră pentru rafinamentul și luxul ei. Dar la zece pași de Viena, începe „largul Austriei”, compus din mii de sate, ai căror locuitori mai fac încă agricultură și-și păstrează la mare cinste tradițiile. Între ele, la loc de frunte se află și leacurile populare de sănă­tate. Chiar dacă pe unele dintre ele le știți, faptul că sunt folosite și în altă țară le sporește valoarea, și nouă, încrederea –

Remedii împotriva simptomelor generale ale răcelii

* Cataplasmă cu ceapă

Tăiați o ceapă rondele, puneți-le la încălzit în cuptor, înveliți-le, cât mai fierbinți, în două batiste, fixați-le cu ajutorul unor bandaje de tifon de labele picioarelor și puneți-vă deasupra niște șosete de lână. Uleiurile volatile sunt absorbite deosebit de rapid prin pielea picioarelor.

* Clătirea gurii cu ulei

Țineți un sfert de oră în gură o lingură cu ulei de floarea soarelui, plimbând-o de colo-colo, la fel cum faceți când vă clătiți cu apa de gură, apoi scuipați. Uleiul ar trebui să fie alb în momentul eli­minării. Dacă este galben, înseamnă că procedura nu a durat suficient. După ce ați scuipat, clătiți-vă gura cu apă. Spălați-vă pe dinți folosind periuța, dar nu și pasta de dinți. Gura este acum lipsită de germeni și bacterii.

Remedii împotriva răgușelii și durerilor în gât

* Terci cu lapte

Puneți la fiert un sfert de litru de lapte, împre­ună cu două chifle, până când capătă consistența unui terci gros. Aplicați acest terci pe piept și pe gât și lăsați-l să acționeze vreme de circa 20 de mi­nute.

* Ulei de măsline

Îmbibați o batistă cu ulei de măsline și țineți-o în cursul nopții legată în dreptul laringelui.

* Tinctură de propolis

Turnați 20 de picături de tinctură de propolis în apă călâie și faceți gargară. Vă ajută și dacă beți un pic din acest lichid.

* Suc de coacăze

Amestecați patru linguri cu suc de coacăze ne­gre cu o lingură cu miere de albine și două linguri cu suc de lămâie proaspăt stors. Beți cu înghițituri mici acest sirop, o dată pe zi.

* Piper împotriva durerilor în gât

Amestecați patru lingurițe cu apă, cu patru lin­gurițe cu oțet de mere, patru lingurițe cu miere și o jumătate de linguriță cu piper negru. Luați de două ori pe zi câte o linguriță din acest sirop și lăsați-o să se dizolve în gură. Are un efect antiviral și anti­bacterian rapid.

* Compresă cu brânză de vaci

Întindeți pe un șervet de pânză un strat de brânză de vaci gros de un deget, la temperatura ca­merei, și aplicați-l la gât, astfel încât partea aco­perită de brânză să facă contact cu pielea. Legați pe deasupra un șal de lână și lăsați compresa să acționeze timp de trei ore. Substanțele din brânza de vaci au darul de a extrage toxinele din piele și stimulează circulația sângelui în zona faringelui.

Remedii împotriva guturaiului

SONY DSC

* Inhalație cu oțet

Turnați într-o oală un sfert de litru de oțet de mere și circa 125 de ml de apă. Încălziți amestecul până aproape să dea în fiert și inspirați vreme de 15 minute aburii de oțet care se ridică din oală.

* Ulei de eucalipt

Calmează și dezinfectează mucoasa nazală. Turnați 20 de picături într-o batistă din pânză și adulmecați-o din când în când.

* Băutură de soc

Amestecați circa 120 de ml de suc de soc, cu o cantitate egală de apă fierbinte. Adăugați o lingu­riță cu miere de albine și două cuișoare. Mai puneți o dată scurt pe foc întregul amestec. Beți-l fier­binte, luând înghițituri foarte mici.

* Fenicul și mărar

Amestecați 20 de grame de fenicul cu 80 de grame de vârfuri uscate de mărar. Presărați o lin­gură din acest amestec pe o tavă de copt, și băgați-l două minute în cuptorul încălzit la 250 de grade. Scoateți apoi tava și inhalați vaporii care se ridică din mirodenii.

* Semințe de in împotriva sinuzitei

Fierbeți 500 grame de semințe de in de culoare galben-aurie, în puțină apă, și umpleți un săculeț de pânză cu terciul rezultat. Așezați săculețul timp de câte cinci minute, pe locurile care vă dor. Pro­cedeul trebuie repetat de mai multe ori pe zi.

Remedii împotriva tusei

* Amestec de cătină și miere

Boabele de cătină se călesc pe baie de aburi, într-o tigaie, ames­tecându-le continuu, până se în­moaie, iar apoi se pasează, fiind trecute printr-o sită. Pasta rezul­tată se amestecă bine cu o canti­tate egală de miere. Pentru com­baterea tusei și imu­ni­tate la ră­celi, luați de câteva ori pe zi, câte o lin­gu­riță de amestec, și lăsați-o să se dizolve în gură.

* Ceai de ceapă

Cojiți o ceapă, mărunțiți-o bine și amestecați-o cu cinci lin­­guri cu miere. Turnați dea­supra 125 ml de apă fierbinte, puneți vasul pe foc și lăsați să clocotească timp de câteva mi­nute, iar apoi lăsați amestecul deoparte câteva ore. Strecurați-l, trecân­du-l printr-o pânză. Siropul rezultat se adminis­trea­ză de câte cinci ori pe zi, în doze de câte o linguriță.

* Ulei de măsline și lavandă

O pânză îmbibată cu ulei cald de măsline, pe care v-o așezați pe piept în timpul nopții, vă ajută să scăpați de tuse. Un efect calmant asupra bron­hiilor îl are de asemenea frecționarea pieptului cu câteva picături de ulei de lavandă, în concentrație de 10%.

* Suc din fructe de soc și cimbru, pentru întărirea bronhiilor

Procurați-vă de la un magazin cu produse na­turiste, o sticlă cu suc din fructe de soc, și beți zil­nic, câte un sfert de litru. Pigmenții din soc întăresc bronhiile atacate de boală. Foarte eficient împo­triva tusei s-a dovedit și ceaiul de cimbru: turnați o cană cu apă clocotită peste o linguriță cu cimbru, lăsați zece minute la infuzat și strecurați. Beți zil­nic, vreme de trei zile.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian