
Nu subscriu afirmației dvs. Orice boală poate fi diagnosticată corect de medici competenți, cu condiția ca și pacientul să fie suficient de insistent, apelând în caz de necesitate la mai mulți medici. Faptul că mama dvs. a suferit în urmă cu doi ani de o sinuzită insuficient tratată mă face să apreciez că în acest timp agentul patogen a coborât de la nivelul sinusurilor nazale la nivelul laringelui și traheei, infectându-le și provocând probabil și o bronșită cronică supurată, afecțiune care explică dispneea (senzația de sufocare, usturime pe trahee și secrețiile purulente).
Din păcate, bronșitelor nu li se acordă suficientă atenție nici de medicii de medicină generală și nici de pacienți, care în urma unor tratamente superficiale de scurtă durată, cu antibiotice, pot ajunge în final la bronșite cronice supurate, la început difuze, mucoasa bronșică supurând ca și orice altă rană infectată. Secrețiile muco-purulente, prin cantitatea, consistența și greutatea lor, pe lângă faptul că blochează pătrunderea aerului în plămâni, conducând la dispnee (sufocare), produc în final bronșiectazie, dilatații bronșice ireversibile, adevărate pungi cu puroi în interiorul plămânilor, care condamnă bolnavul la mari suferințe pe întreaga durată a vieții. Unii bolnavi, nemaiputând suporta chinurile bolii, ajung, în situații limită, la o lobectomie, adică extirparea chirurgicală a unui lob al plămânului, invadat de depozitele cu puroi. Iată unde poate ajunge un bolnav netratat corespunzător de bronșită, considerată de mulți o boală banală și fără importanță.
În primă instanță, ar fi indicat să i se facă mamei dvs., la un laborator de analize medicale, analiza VSH (viteza de sedimentare a hematiilor), ale cărei rezultate peste valorile normale indică în mod cert existența unei boli infecțioase. De asemenea, deoarece o bronșită cronică supurată conduce de obicei și la stări subfebrile, măsurați temperatura bolnavei la ora 15.00, ținând bine termometrul timp de 10-15 minute, pentru a vedea dacă temperatura depășește 37°C (37,1-37,5°), temperatură periculoasă, care indică și ea o infecție cronică, greu de stăpânit fără un tratament competent și mai îndelungat.
În acest caz, pe lângă alte tratamente posibile, se administrează antibiotice pe bază de antibiogramă, asociate cu expectorante (Bromhexin) care, fluidificând secrețiile bronșice, ajută la eliminarea acestora. Un antibiotic cu spectru larg, eficient în tratarea afecțiunilor pulmonare de natură netuberculoasă, este Eritromicina, produsă și de fabricile de medicamente românești. Bolnava să evite cu strictețe băuturile și alimentele reci.
Pentru afecțiunile pulmonare de natură netuberculoasă – bronșite, bronșiectazii – nefiind vizibile la radioscopia și radiografia normală, se apelează în clinici de specialitate la bronhoscopii, care permit și recoltarea de la fața locului a aspiratului bronșic, pentru efectuarea antibiogramei, adică stabilirea cu precizie a agentului patogen și a antibioticelor la care acesta este sensibil, permițând astfel un tratament pe baze științifice. Toate acestea, inclusiv un tratament competent, nu se pot efectua decât în clinici de specialitate, respectiv secții de supurații pulmonare, care există în cadrul unor spitale de boli infecțioase.
Ca un tratament ajutător naturist, v-aș recomanda cu căldură ceaiul antibronșitic „Plafar”, pe care îl puteți găsi atât la magazinele Plafar cât și la unele farmacii, și care, datorită unei combinații reușite de plante medicinale, poate contribui la îmbunătățirea simțitoare a stării generale a bolnavei datorită efectelor sale expectorante, antispastice și slab antiseptice.
Îi doresc mamei dvs. mult curaj și succes în lupta cu boala.
VALENTIN M.
„Am pietre la rinichi” (Răspuns pentru MARINA – Slatina, jud. Olt, F. AS nr. 1249)
1. Sufăr și eu de aceeași boală și sunt în curs de vindecare. Vă transmit câteva sfaturi pe care le-am urmat și care dau rezultate bune.
* Ceaiul de mesteacăn – la 1/2 l apă clocotită puneți 1/2 linguriță frunze de mesteacăn. După răcire, se strecoară și se bea în 24 de ore.
* Ceaiul din frunze de merișor este indicat în afecțiuni renale (îndeosebi litiaze) și în infecții urinare. Peste două linguri de plantă bine mărunțită se toarnă 100 ml apă rece, se amestecă bine și după 15 minute se strecoară lichidul într-un vas. Peste frunzele rămase se pun 100 ml apă clocotită și se fierb 15 minute, după care se strecoară. Se amestecă ambele lichide. Se completează cu apă până la 200 ml și se îndulcește. La 3-4 ore se ia câte o lingură. Pentru a mări acțiunea dezinfectantă a ceaiului, se recomandă să se adauge în el un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Se beau două căni pe zi.
ADAM N. – Constanța
2. Vă sfătuiesc să recurgeți urgent la tratamentul cu argilă ALGO, a d-lui ing. Mircea Bocan din Alba-Iulia (tel. 0258/86.56.77). Eu, după trei săptămâni de tratament, am uitat că am fost odată bolnav. Sănătate!
SEVER C. – Cluj-Napoca
„La 68 de ani, mă confrunt cu urticarie cronică” (Răspuns pentru EUGENIA – Piteşti, F. AS nr. 1360)
Vă recomand să consultați un medic specialist dermatolog, care să stabilească precis dacă în cazul dvs. urticaria este de natură strict alimentară sau este, de fapt, o toxidermie, provocată la unele persoane mai sensibile chiar de unele medicamente uzuale ca: Aspirină, Piramidon, unele laxative pe bază de fenolftaleină, sulfamide, iod etc. Puteți constata singură eventuala ameliorare a situației prin eliminarea temporară a unora dintre alimentele sau medicamentele pe care le utilizați frecvent. În cazul urticariei de natură alergică, este necesar să vă adresați unui medic specialist alergolog care, pe baza unor teste de specialitate, poate stabili cu precizie alergenul sau alergenii care provoacă urticaria și pe această bază să vă instituie un tratament competent de desensibilizare, aceasta fiind de fapt cea mai bună soluție, care tratează cauza bolii și nu efectele ei. Până atunci, puteți ameliora efectele bolii cu unele medicamente antihistaminice ca: Peritol tablete (un antihistaminic foarte eficient, produs în Ungaria) sau cu medicamentele românești Nilfan sau Feniramin. Deoarece dvs. solicitați și unele tratamente naturiste, vă pot fi de folos ceaiul de mentă sau ceaiul de fructe de cătină albă.
Vă doresc multă sănătate!
VALI – Timișoara
„Fac crize de apnee şi mă tem că o să mor” (Răspuns pentru A. S. – Bucureşti, F. AS nr. 1366)
În urma unor manifestări similare, care au durat doi ani și jumătate, cu intensificări greu de suportat în ultima perioadă, mi s-a stabilit diagnosticul de hernie gastrică transhiatală prin alunecare, în cadrul secției I chirurgie generală a Spitalului Fundeni. În urma testelor efectuate și a diagnosticului precizat, am fost operat cu succes. De atunci, mă simt foarte bine, nu am mai avut nici o manifestare de sufocare în somn. Vă recomand cu căldură să apelați la specialiștii de excepție de la Fundeni. Sănătate!
FLORIN C. – Pitești
„Îmi puteţi recomanda un leac pentru mastocitoză cutanată?” (Răspuns pentru MARTA S. – Padova, Italia, F. AS nr. 1370)
Vă propun următoarele remedii naturiste foarte eficiente:
* Faceți băi cu pelin înflorit (uscat în prealabil). Nu-i rău nici pelinul neînflorit, dar atenție să nu duceți degetele la gură, fiindcă este amar.
* Tamponați-vă cu tinctură de propolis.
* Faceți băi cu tărâțe de grâu lăsate în apă rece câteva ore bune. Încălziți ușor apa, apoi spălați-vă.
* Ceaiul de sânziene (și băile) are efect în bolile de piele.
* Scoateți din alimentație carnea de porc, prăjelile de orice fel, ciocolata, cacao, zahărul (înlocuiți-l cu miere naturală, de la un apicultor cunoscut), evitați produsele alimentare din comerț, pregătiți dvs. totul, proaspăt.
* Beți borș natural, amestecat cu puțină miere de albine. Sfaturile pe care vi le dau sunt folosite de o persoană din familia noastră, care este mulțumită de rezultatul lor. Pruritul s-a potolit, la fel și mâncărimile. În speranța că cele spuse de mine vă vor fi de folos, vă doresc multă sănătate și numai bine. (Echipei „AS”, putere de muncă și mulți ani, pentru a ne putea bucura – cu ajutorul lui Dumnezeu – de încă foarte, foarte multe apariții ale revistei.) Cu deosebită stimă,
MARICICA C. – Bacău
„Analizele spun că sunt sănătoasă, dar îmi tremură mâinile” (Răspuns pentru MIRELA – Giurgiu, F. AS nr. 1384)
Vă propun o rețetă pentru revigorarea organismului: în 200 g iaurt se pune o lingură oțet de mere, o linguriță miere și 20 g drojdie proaspătă. Se omogenizează bine și se bea totul dimineața, pe stomacul gol. După 20 de minute, se mănâncă consistent. Se procedează astfel șapte dimineți la rând și se face pauză 10 zile. Apoi, iar 7 zile tratament, 10 zile pauză, 7 zile tratament și pauză. Deci – 21 zile de tratament, cu pauze de 10 zile. Se poate repeta la 2-3 luni. În timpul zilei, se beau trei căni de infuzie din amestec în părți egale de sunătoare, levănțică și cimbru. Se pune o linguriță de amestec la o cană de apă. În fiecare cană de infuzie se pune câte o linguriță de bitter.
GEORGETA – Bârlad