Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

„Mama mea are probleme respiratorii, dar nu i s-a pus un diagnostic” (Răspuns pentru M. L., F. AS nr. 1001)

Foto: Shutterstock

Nu subscriu afirmației dvs. Orice boală poate fi diagnosticată corect de medici com­petenți, cu condiția ca și pacientul să fie sufi­cient de insistent, apelând în caz de nece­sitate la mai mulți medici. Faptul că mama dvs. a suferit în urmă cu doi ani de o sinuzită insu­ficient tratată mă face să apreciez că în acest timp agentul patogen a coborât de la nivelul sinusurilor nazale la nivelul laringelui și traheei, infectându-le și provocând probabil și o bronșită cronică supurată, afecțiune care explică dispneea (senzația de sufocare, usturime pe trahee și secre­țiile purulente).

Din păcate, bronșitelor nu li se acordă sufici­entă atenție nici de medicii de medi­cină generală și nici de pacienți, care în urma unor tratamente superfi­ciale de scurtă durată, cu antibiotice, pot ajunge în final la bronșite cronice supurate, la înce­put difuze, mucoasa bron­șică supurând ca și orice altă rană infectată. Secrețiile muco-puru­lente, prin cantita­tea, consistența și greutatea lor, pe lângă faptul că blochează pătrunderea aerului în plămâni, condu­când la dispnee (sufocare), pro­duc în final bron­șiec­tazie, dilatații bronșice irever­si­bile, adevărate pungi cu puroi în interiorul plă­mâ­nilor, care con­damnă bolnavul la mari suferințe pe întreaga durată a vieții. Unii bolnavi, nemai­putând suporta chi­nu­rile bolii, ajung, în situații limită, la o lobec­tomie, adică extirparea chirur­gicală a unui lob al plămâ­nului, invadat de depo­zitele cu puroi. Iată unde poate ajunge un bolnav netratat corespunzător de bronșită, consi­derată de mulți o boală banală și fără im­portanță.

În primă instanță, ar fi indicat să i se facă ma­mei dvs., la un laborator de analize medicale, analiza VSH (viteza de sedi­men­tare a hematiilor), ale cărei rezultate peste valorile nor­male indică în mod cert exis­ten­ța unei boli infecțioase. De asemenea, deoa­rece o bronșită cronică supurată conduce de obicei și la stări subfebrile, măsurați tem­pe­ratura bolnavei la ora 15.00, ținând bine termometrul timp de 10-15 minute, pentru a vedea dacă temperatura depă­șește 37°C (37,1-37,5°), temperatură periculoasă, care indică și ea o infecție cronică, greu de stă­pânit fără un tratament competent și mai îndelun­gat.

În acest caz, pe lângă alte tratamente po­sibile, se administrează antibiotice pe ba­ză de antibio­gramă, asociate cu expec­to­rante (Bromhexin) care, fluidificând secrețiile bronșice, ajută la eli­minarea aces­tora. Un antibiotic cu spectru larg, eficient în tratarea afecțiunilor pulmo­nare de natură netu­ber­culoasă, este Eri­tro­mi­cina, produsă și de fabricile de me­di­ca­mente românești. Bolnava să evite cu stric­tețe băuturile și alimentele reci.

Pentru afecțiunile pulmonare de na­tură netu­ber­culoasă – bronșite, bronșiec­tazii – nefiind vizi­bile la radioscopia și radiogra­fia nor­mală, se apelează în cli­nici de spe­cialitate la bronhoscopii, care permit și recoltarea de la fața locului a aspiratului bronșic, pentru efectuarea antibiogramei, adică stabilirea cu pre­ci­zie a agentului pa­togen și a antibioticelor la care acesta este sensibil, permițând astfel un tratament pe baze științifice. Toa­te acestea, inclusiv un trata­ment com­petent, nu se pot efectua de­cât în clinici de specia­litate, respectiv secții de supurații pulmonare, care există în cadrul unor spitale de boli infecțioase.

Ca un tratament ajutător naturist, v-aș reco­manda cu căldură ceaiul antibronșitic „Plafar”, pe care îl puteți găsi atât la ma­ga­zinele Plafar cât și la unele farmacii, și care, datorită unei combi­nații reu­șite de plante medicinale, poate contribui la îmbu­nătă­țirea simțitoare a stării generale a bol­navei da­torită efectelor sale expectorante, anti­spas­tice și slab antiseptice.

Îi doresc mamei dvs. mult curaj și suc­ces în lupta cu boala.

VALENTIN M.

„Am pietre la rinichi” (Răspuns pentru MARINA – Slatina, jud. Olt, F. AS nr. 1249)

1. Sufăr și eu de aceeași boală și sunt în curs de vinde­ca­re. Vă transmit câ­teva sfaturi pe care le-am ur­mat și care dau rezultate bune.

* Ceaiul de mesteacăn – la 1/2 l apă clo­cotită puneți 1/2 linguriță frunze de mesteacăn. După răcire, se strecoară și se bea în 24 de ore.

* Ceaiul din frunze de merișor este indicat în afec­țiuni renale (îndeosebi litiaze) și în infecții urinare. Peste două linguri de plantă bine mărunțită se toarnă 100 ml apă rece, se amestecă bine și după 15 minute se strecoară lichidul într-un vas. Peste frunzele ră­mase se pun 100 ml apă clo­cotită și se fierb 15 minute, după care se strecoară. Se amestecă ambele li­chi­de. Se completează cu apă până la 200 ml și se îndul­cește. La 3-4 ore se ia câte o lingură. Pentru a mări acțiunea dezinfectantă a ceaiului, se recomandă să se adauge în el un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Se beau două căni pe zi.

ADAM N. – Constanța

2. Vă sfătuiesc să recurgeți urgent la tra­ta­mentul cu argilă ALGO, a d-lui ing. Mircea Bo­can din Alba-Iulia (tel. 0258/86.56.77). Eu, după trei săptămâni de tratament, am uitat că am fost odată bolnav. Sănătate!

SEVER C. – Cluj-Napoca

„La 68 de ani, mă confrunt cu urticarie cronică” (Răspuns pentru EUGENIA – Piteşti, F. AS nr. 1360)

Vă recomand să consultați un medic specialist derma­to­log, care să stabilească precis dacă în cazul dvs. urticaria este de natură strict alimentară sau este, de fapt, o toxi­dermie, pro­vocată la unele persoane mai sen­sibile chiar de unele medi­camente uzuale ca: Aspirină, Piramidon, unele laxative pe bază de fenol­ftaleină, sulfamide, iod etc. Pu­teți constata singură eventuala ame­liorare a situației prin eli­mi­narea temporară a unora dintre alimen­tele sau medi­ca­mentele pe care le utilizați frecvent. În cazul urti­ca­riei de na­tură alergică, este necesar să vă adresați unui me­dic spe­cialist alergolog care, pe baza unor teste de spe­cia­litate, poa­te stabili cu precizie alergenul sau alergenii care pro­voa­că urticaria și pe această bază să vă instituie un trata­ment competent de desen­sibilizare, aceasta fiind de fapt cea mai bună soluție, care tratează cauza bolii și nu efec­tele ei. Până atunci, puteți ameliora efectele bolii cu unele medicamente antihistaminice ca: Peritol tablete (un an­ti­histaminic foarte eficient, produs în Ungaria) sau cu me­dicamentele româ­nești Nilfan sau Feniramin. Deoa­rece dvs. soli­citați și unele tratamente naturiste, vă pot fi de folos ceaiul de mentă sau ceaiul de fructe de cătină albă.

Vă doresc multă sănătate!

VALI – Timișoara

„Fac crize de apnee şi mă tem că o să mor” (Răspuns pentru A. S. – Bucureşti, F. AS nr. 1366)

În urma unor manifestări similare, care au durat doi ani și jumătate, cu intensificări greu de suportat în ultima pe­rioadă, mi s-a stabilit diag­nos­­ticul de hernie gastrică trans­hiatală prin alu­ne­care, în cadrul secției I chirurgie generală a Spitalului Fundeni. În urma tes­telor efectuate și a diagnosticului pre­cizat, am fost operat cu suc­ces. De atunci, mă simt foar­te bine, nu am mai avut nici o ma­nifes­tare de sufocare în somn. Vă re­comand cu căldură să apelați la specialiștii de excepție de la Fun­deni. Sănătate!

FLORIN C. – Pitești

„Îmi puteţi recomanda un leac pentru mastocitoză cutanată?” (Răspuns pentru MARTA S. – Padova, Italia, F. AS nr. 1370)

Vă propun următoarele reme­dii naturiste foarte efi­ci­ente:

* Faceți băi cu pelin înflorit (uscat în prea­la­bil). Nu-i rău nici pelinul neînflorit, dar atenție să nu duceți degetele la gură, fiindcă este amar.

* Tam­po­nați-vă cu tinctură de propolis.

* Faceți băi cu tărâțe de grâu lăsate în apă rece câteva ore bune. Încălziți ușor apa, apoi spălați-vă.

* Ceaiul de sânziene (și băile) are efect în bolile de piele.

* Scoateți din ali­men­tație carnea de porc, prăjelile de orice fel, ciocolata, cacao, zahărul (înlo­cuiți-l cu miere naturală, de la un apicultor cunoscut), evi­tați produsele alimentare din comerț, pregătiți dvs. totul, proaspăt.

* Beți borș na­tural, amestecat cu puțină miere de albine. Sfaturile pe care vi le dau sunt folosite de o persoană din familia noastră, care este mul­țumită de re­zultatul lor. Pruritul s-a potolit, la fel și mâncărimile. În speranța că cele spuse de mine vă vor fi de folos, vă doresc multă sănătate și nu­mai bine. (Echipei „AS”, putere de mun­­că și mulți ani, pentru a ne putea bu­cura – cu ajutorul lui Dumnezeu – de încă foarte, foarte multe apariții ale revistei.) Cu deosebită stimă,

MARICICA C. – Bacău

„Analizele spun că sunt sănătoasă, dar îmi tremură mâinile” (Răspuns pentru MIRELA – Giurgiu, F. AS nr. 1384)

Vă propun o rețetă pentru revigorarea organis­mului: în 200 g iaurt se pu­ne o lingură oțet de mere, o linguriță miere și 20 g drojdie proaspătă. Se omogenizează bine și se bea totul dimineața, pe stomacul gol. După 20 de minute, se mănâncă consis­tent. Se procedează astfel șapte dimineți la rând și se face pau­ză 10 zile. Apoi, iar 7 zile tra­tament, 10 zile pauză, 7 zile tratament și pauză. Deci – 21 zile de tratament, cu pauze de 10 zile. Se poate repeta la 2-3 luni. În timpul zilei, se beau trei căni de infuzie din amestec în părți egale de su­nătoare, levănțică și cimbru. Se pune o linguriță de ames­tec la o cană de apă. În fiecare cană de infuzie se pu­ne câte o linguriță de bitter.

GEORGETA – Bârlad

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian