
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected]
Stimate domn, uretrita este o inflamație a uretrei, canalul din care iese urina de la vezică urinară. Marea majoritate a cazurilor sunt infecțioase. Dacă se repetă pe o perioadă de săptămâni sau luni, poate fi considerată o uretrită cronică. Este destul de frecvent întâlnită, afectând peste 150 milioane de oamenii anual, în întreaga lume.
Cauzele uretritei includ:
* Infecții – inclusiv cele transmisibile sexual (gonoree, herpes).
* Traumatisme – pietre la rinichi, inserția unor obiecte în uretră (sonde).
* Iritare – de la săpunuri, pudre de corp sau spermicide.
* Frecarea – purtarea de haine strânse, masturbare, act sexual (denumită și „uretrita lunii de miere”).
* Hormonii – diminuarea nivelului de estrogen la femei după menopauză duce la uscarea și subțierea pereților vaginali și vezicali, ceea ce ar putea favoriza uretrita.
Factori de risc: Sexul neprotejat este cel mai important factor de risc, în special la bărbații homosexuali. • Categorie socio-economică mai joasă. • Antecedent de boală transmisibilă sexual sau prezența acesteia. • Multipli parteneri sexuali. • Vârstă mică de debut al vieții sexuale.
Simptomele uretritei: Disurie – durere în timpul urinării. • Mâncărimi în uretră între urinări. • Nevoia de a urina des. • Senzația de greutate în testicule. • Dificultate la urinat. • Apariția de secreții. • Sânge în urină. • Febră, frisoane, dureri în zona lombară, dureri articulare, erupție cutanată, otită, conjunctivită – indică o diseminare a infecției în corp.
Din punct de vedere naturist, uretrita este dovada unei slăbiciuni a energiei rinichiului și a vezicii urinare, fie din exces de muncă, de griji sau chiar de sex.
Posibile abordări naturiste:
* Respectați fidelitatea sexuală. Ea vă ferește de boli și chiar reînnoiește energia celulelor.
* Protejați-vă în timpul actului sexual, folosind prezervative.
* Protejați-vă de frig, mai ales femeile.
* Evitați traumatismul în zona genitală – hainele prea strânse pe corp și așa-zisele jocuri sexuale, care pot vătăma organele sexuale.
* Igiena zonelor genitale fără substanțe iritative.
* Consumați apă în cantități mari, ajută la diminuarea durerilor din uretră.
* Baia de șezut. Se pune apă caldă (nu fierbinte), într-un lighean (suficient cât să acopere organele genitale) și bolnavul se așează în el, câteva minute.
* Plante medicinale – ceai de merișor, gheara-mâței, mușețel, mătase de porumb.
* Acupunctura – întărește organele implicate.
* Homeopatia – are efecte excelente în uretrită. Unele medicamente homeopatice pot fi de folos în situații acute: Argentum nitricum, Cantharis, Medorrhinum, Mercurius.
Fiindcă uretrita poate provoca probleme grave, inclusiv blocarea uretrei și infertilitate, precum și probleme în relațiile sexuale, și pentru că există boli periculoase ce pot fi asociate sau pot mima uretrita, este necesar să consultați medicul specialist dacă vă confruntați cu această tulburare!
Vă urez succes!
VASILE STANCIU – fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48

„Ce pot face pentru intoleranță la gluten și lactoză?” (Răspuns pentru MIRELA V. – Timișoara, F. AS nr. 1304)
Stimată doamnă, boala celiacă (intoleranța la gluten) este o afecțiune permanentă și gravă, cauzată de alergia la o glicoproteină numită gliadină, prezentă întotdeauna în următoarele cereale: grâu, secară albă, secară obișnuită, orz, ovăz, triticala, kamut etc.
Dacă o persoană cu această boală consumă circa 500 mg de gliadină din orice preparat, aceasta atacă membrana intestinelor, care devine foarte permeabilă, declanșând următoarele semne și simptome: crampe abdominale, diaree cronică sau episodică, balonări, scaun moale cu miros foarte neplăcut, lipsa poftei de mâncare, oboseală, anemie, boala Crohn, ADHD, autism, diverticulită etc.
Aceste probleme creează la rândul lor: depresie cronică, hiper sau hipotiroidie, creșterea enzimelor ficatului (TGO/TGP), neuropatie periferică, diabet, osteoporoză, boli nervoase, limfoame intestinale, cancere ale sistemului limfatic, cancere intestinale etc.
În boala celiacă, aceste afecțiuni asociate apar din cauza sistemului imunitar slăbit. Diagnosticarea: dacă până nu demult diagnosticarea bolii celiace se făcea prin biopsia intestinului subțire, în prezent se folosesc cu succes teste de sânge pentru anticorpi IgG, antigliadină și IgA, la cca 100 de alimente. Pentru un diagnostic mai precis, testele de intoleranță la gluten și lactoză se fac împreună.
Alt test mai nou – IgAtTG, pentru transglutaminază tisulară sau TGA ELISA măsoară anticorpii IgA din serul uman. Dacă suspectați că aveți boală celiacă, solicitați medicului să efectueze testele TGA sau antiendomitoză.
Atenție! Singura terapie cunoscută pentru boala celiacă este eliminarea completă a glutenului din alimentație, pe tot parcursul vieții. Nu consumați niciodată produse din secară, orz, grâu. Faceți test antialergic IgG și la ovăz, deoarece peste 80% din persoane îl tolerează.
Pentru ca intestinele afectate să-și refacă celulele și substanțele nutritive să fie absorbite în vederea vindecării, este absolut necesar să țineți un regim strict.
Este bine de știut că glutenul se află în mii de alimente procesate ambalate. Citiți etichetele! Nu există altă soluție, decât să evitați toate produsele de panificație, prăjituri, gogoși, plăcinte, clătite, cozonaci, chec, pizza, chiftele, napolitane, biscuiți, brioșe, baghete, cornulețele simple sau umplute, covrigi, bere, drojdie de bere etc.
Puteți consuma: țuică, vodcă, palincă, coniac (deci băuturi spirtoase)! Vă reamintesc că e nevoie de mai puțin de 500 mg de gluten pentru a provoca o inflamație toxică și moartea celulelor din intestine. Consumați pește oceanic: sardine, ton, macrou, somon. Consumați: ceapă, roșii, spanac, broccoli, salată verde, mure, zmeură, căpșuni, ardei gras, afine, cireșe, prune.
Fructele și legumele sunt bogate în quercitină, o substanță nutritivă antialergică ce calmează mastocitele sistemului imunitar care produce histamina, o substanță chimică ce provoacă alergie.
Consumați: legume fierte, pește copt sau la grătar, conserve de pește în ulei cu lămâie, fructe, hrișcă, mei, porumb – mămăligă, orez, quinoa, amarant, fasole, mazăre, mere, pere, roșii, fructe de pădure.
Consumați enzime digestive: Jarro Dophilus + FOS, Quercitină, Vitamina C masticabilă, glutamină zilnic, dimineața și seara, înainte de masă. Atenție! Nu toate persoanele alergice la grâu sau alte cereale cu gluten au și boala celiacă!
În acest caz sistemul lor imunitar produce anticorpi IgG care atacă grâul sau alte componente ce conțin gliadină.
Diversificați cât mai mult dieta.
Verificați și eliminați din alimentație, dacă aveți alergii alimentare (IgG) la următoarele produse, chiar dacă se declanșează mai întârziat: lapte de vacă, drojdie, soia, nuci, gliadină din grâu, orz, secară, albuș de ou, migdale, alune, ovăz, kiwi, arahide, usturoi, linte, semințe de floarea-soarelui.
Persoanele cu intoleranță la gluten pot suferi de o afecțiune digestivă chinuitoare și incurabilă – SII (Sindromul Intestinului Iritabil). Și în acest caz, trebuie efectuate testele sus-menționate.
După obținerea rezultatelor, adresați-vă unui specialist cu experiență! Am avut cazuri care prezentau intoleranță la laptele de vacă, la usturoi și nuci, la albuș de ou și drojdie. Dacă s-au eliminat din dietă, persoanele nu au mai avut probleme! Pe lângă prebiotice și probiotice, folosiți frecvent Argila d-lui Mircea Bocan (tel. 0788/23.38.73).
Multă sănătate!
(Răspuns valabil și pentru POPESCU MARIA – Teleorman, F. AS nr. 1304)
Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

„Gura îmi miroase foarte urât și medicii nu găsesc cauza” (Răspuns pentru ANDREEA M., F. AS nr. 1393)
Stimată doamnă, am întâlnit persoane care n-au reușit să-și întemeieze o familie din cauza acestei probleme stânjenitoare! Noroc că este vorba de o banală enterocolită, mai exact despre o colită de fermentație sau de putrefacție. Germenii patogeni coabitează cu flora intestinală și nicio analiză de laborator nu poate să evidențieze această afecțiune, care de obicei se instalează în tubul digestiv, în urma unei toxiinfecții alimentare. Din păcate, medicina alopată nu are soluții pentru această problemă, dar se poate rezolva simplu și eficient, folosind 150 g de argilă ALGO zilnic, timp de circa două luni, după care vă recomand să continuați cura cu 3 căni pe zi, o perioadă nedeterminată. Argila are inteligența naturii și distruge selectiv doar germenii patogeni, lăsând flora digestivă intactă! Pentru detalii referitoare la tratament, puteți să mă contactați la tel. 0788.23.38.73. Pentru a vă procura argilă „ALGO” la preț de producător, sunați la tel. 0258.86.56.77.
Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Am o transpirație abundentă și urât mirositoare” (Răspuns pentru LIVIU – București, F. AS nr. 1358)
D-le Liviu, necazul dvs. ține de stilul de viață, de alimentație și, de bună seamă, și de o sensibilitate a glandelor sudoripare. Maladia se numeşte bromhidroză. În primul rând, armele cele mai puternice împotriva bromhidrozei sunt apa și săpunul. Este necesar să vă spălați, mai ales sub braț, și de 10 ori pe zi, dacă este cazul. Apoi scoateți din alimentație grăsimile, cu precădere carnea de porc, precum și condimentele tari: ardei iute, ketchup picant, piperul în exces, care generează sudorație abundentă. Îmbrăcați haine, mai ales lenjerie, din bumbac. În cazul dvs. sunt interzise materialele sintetice în îmbrăcăminte. „Gazul pe foc ” îl reprezintă însă alcoolul (mai ales berea) și tutunul. Să știți că transpirația este de folos, deoarece prin ea se elimină o serie de substanțe nocive organismului, așa că nu trebuie oprită, ci corectat mediul și contextul în care apare, iar asta ține de dvs., de stilul de viață și alimentație. Dacă aceste „reforme” nu dau rezultatele dorite, sunați-mă.