Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacurile Crăciunului: IENUPĂRUL (Juniperus communis)

Foto: Shutterstock – 2

• Pâ­nă în secolul 19, s-a cre­­zut că ie­nupărul este plan­ta în care își aflau lo­­cul de trecere către lumea de din­co­lo sufletele mor­ți­lor. Între timp, virtu­țile sale terapeutice au în­lo­cuit magia cu sănătatea. Puține alte plante au o forță vindecătoare atât de mare ca a lui •

Tratamente interne

* Boli renale – Decoct concentrat din fruc­te de ienupăr și lapte – se pune la fiert un pumn de boabe de ienu­păr în 500 ml apă și se lasă până scade la jumătate. Se îndoiește cu lapte și se bea.

– Amestec în părți egale din boabe de ienupăr (2 linguri), ră­dăcină de pătrunjel rasă (2 lin­guri) și rădăcină rasă de urzică. Se fierb într-un litru de apă, până ce scade la jumătate. Se beau trei cești pe zi.

* Pietre la rinichi – Se prepară o infuzie din 2 lin­gurițe cu boabe de ienupăr us­cate, care se opă­resc cu o ceașcă cu apă. Se lasă 15 minute, apoi se stre­coară. Se iau câte 4 lingurițe pe zi, la inter­vale egale de timp.

* Stimularea digestiei – Se prepară o infuzie din 2 lin­gurițe cu boabe uscate la o cană cu apă clocotită. Se iau 4-5 lin­guri pe zi.

* Edeme renale și car­dio-renale – Decoct diluat din 10-20 boa­be de ienupăr fierte într-un litru de apă. Se beau două căni pe zi.

– Infuzie concentrată din 2 lingurițe cu boabe opărite cu o cană de apă. Se iau 3-4 linguri pe zi. Nu se aplică tratamentul la bolnavii cu iritații puternice ale căilor urinare, mai ales la cei ce urinează cu sânge.

* Anorexie – Infuzie din 2 lingurițe cu boa­be de ienupăr la o cană cu apă clo­cotită. Se beau trei cești pe zi.

* Dureri de stomac, arsuri, indigestie – 5 boabe de ienupăr proas­pete sau uscate se zdrobesc și se toarnă deasupra o cană cu apă în clocot. Se lasă 10 minute la infu­zat. E bun și la reumatism. Nu trebuie folosit în caz de infecții renale.

* Obezitate, reținere de apă în țesuturi – Este indicată cura cu boabe de ienupăr, repetată de trei-patru ori. Pentru a obține o scădere rapidă în greutate, se va lua, trei zile la rând, câte o lingură de tinctură de ienupăr într-un pa­har cu apă, de două-trei ori pe zi. Apa va fi astfel eliminată prompt din țesu­turi, care-și vor pier­de ra­pid as­pec­tul „pu­fos”. Cantități ce­va mai mari de boabe de ie­nupăr taie pof­ta de mâncare.

Tratamente externe

* Reumatism – Se fierb 100 g boabe de ienu­păr în­tr-un litru de apă. Se stre­coa­ră și se adau­gă în apa din baie.

* Gută – Se prepară o so­luție de ienu­păr prin fierberea a 3 kg ramuri și 200 g boabe în 10 litri de apă. Se strecoară și se toarnă în apa de baie (37°C).

* Afecțiuni neuro-musculare, astm – Se fac băi cu ienupăr, corelate cu masaj cu un unguent (poate fi și din comerț), în care s-au adău­gat câteva picături de ulei volatil de ienupăr (se găsește la Plafar).

REȚETE CU IENUPĂR

Ulei de ienupăr

Ingrediente: 1 linguriță cu boa­­be de ienupăr, 1 lin­guriță cu ace de ienupăr, 1 lingu­riță frunze de rozmarin, 1 linguriță dcue flori de la­vandă, 200 ml ulei de măsline.

Mod de preparare: Se pun ingredientele în­tr-o sticlă de cu­loare des­chisă. Se scutură zil­nic, iar după 3-4 săptă­mâni se stre­coară. Se toar­nă în sticle de cu­loa­re închisă. Se reco­mandă la fricționarea membre­lor atinse de reumatism și pentru stimularea cir­culației periferice. O baie de aburi în care se pun câteva picături de ulei de ienu­păr cal­mează bronșita și infecțiile pul­monare.

Unt de ienupăr

Ingrediente (pen­tru 200 g): 250 g unt, 1 bucată de ghim­bir, 1 cățel de us­turoi, câte 2 coji de porto­cală și de lă­mâ­ie, 1 lingură cu boabe de ie­nu­păr, 1 linguriță cu semințe de co­riandru, 1 linguriță boa­be de piper.

Mod de preparare: Se clarifiază untul într-o crăticioară, se ia spu­ma, iar untul clarifiat se toarnă într-un alt vas și se încălzește din nou. Se curăță usturoiul, se taie în două și se pune în unt, îm­preună cu celelalte ingre­di­ente. Se lasă pe foc slab 5 mi­nute, apoi se lasă să se răcească. Se strecoară și se pu­ne la rece în­tr-un recipient.

Are aceleași întrebuințări ca uleiul de ienupăr, dar se poate fo­losi și la mâncărurile de carne (vânat).

Câteva sfaturi utile

* Boabele de ienu­păr se recol­tează din au­gust până la înce­putul iernii. Din cauza acelor care le încon­joară, sunt greu de cu­les cu mâna, de a­ceea se scutură în coșuri.

* Acele de ienupăr și rămure­lele tinere se culeg din luna aprilie și până în iunie. Boabele se culeg din septembrie până în decembrie. Se spală și se aleg cele bune de cele stricate.

* Cei ce doresc să culeagă personal ienu­păr trebuie să știe că în unele locuri planta este protejată. Pe de altă parte, există soiuri de ie­nupăr care sunt otră­vi­toa­re. Cel mai sănătos este ienu­părul de mun­te, care crește până la 3500 de metri, în tufe cu ramurile întinse pe pământ, din cauza vân­turilor puternice ca­re bat pe înălțimi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian