Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Anul aniversărilor: HARA

HARA începe anul cu bine

• Douăzeci de ani de prezență pe scenă, celebrați cu un concert și-un single nou •

După ce au început noul an cu dreptul, la Iaşi, unde au cântat cu mare foc de Revelion, în Piaţa Palatului Culturii, la jumătatea lunii ianuarie, membrii formaţiei Hara pornesc să cânte și prin cluburile din ţară, pregătind lansarea noului lor single „#ArFiTrebuit”. În același timp, formația Celelalte cuvinte sărbă­torește 38 de ani de existență muzicală, semn că pop-rockul românesc s-a maturizat, alături de un public constant.

Înfiinţată în anul 2000, la Cluj, de către profe­sorul bistriţean de limbă engleză Flavius Buzilă, trupa şi-a luat repede avânt, abordând un stil rock european, cu influenţe etno şi alternative. Melodiile lor, pline de ritm şi umor, au fost pe placul româ­nilor, ba chiar i-au impresionat şi pe americani, căci două dintre ele și-au câştigat notorietate mondială, mulţumită postului muzical TV VH1 din SUA. Este vorba de „Plouă stele”, care a obţinut locul 1 (din 50) la prestigiosul concurs de creație „Song of the year” („Cântecul anului”, secțiunea „Muzică mo­dernă”, în 2009), şi de „Calling out for you”, câşti­gătoare la aceeaşi secţiune, dar în 2013. Hara a devenit astfel prima formație românească cu un ase­menea palmares.

În 2016, alte două melodii de-ale lor erau pre­miate în SUA, la Akademia Music Awards. „Prie­teni, piesele «Ce ţi-aş face» şi «Totaya Ye» sunt marile câştigătoare ale unuia dintre cele mai mari şi importante concursuri muzicale internaționale din Statele Unite «Akademia Music Awards» – «Best Pop şi Best World Beat»!!! Din juriu au făcut parte nume mari din industria muzicală americană şi internațională şi, cităm, «este SPECTACULOS ca o trupă din afara SUA să câștige DOUĂ SEC­ŢIUNI în același timp, în concurs fiind acceptate sute de piese din întreaga lume!!!». Suntem onorați şi fericiți!!!”, scria imediat, entuziasmat, pe pagina lui de FaceBook, solistul trupei, Flavius Buzilă.

La noi, cele 6 discuri lansate de ei până acum, „Aiurea” (2001), „Mai frumoasă” (2003), „O zi” (2004, reeditat în 2005), „Paișpe colinde și o stri­gătură” (2006) şi „Interetnik” (2008), s-au bucurat de mare succes, fapt ce le-a şi adus o mulţime de premii de la diverse instituţii media pentru: Cel mai bun single (2003, 2004, 2009), Cea mai bună creaţie (2005), sau Cel mai bun album (2004, 2005, 2006, 2009).

Marele secret al succesului lor a constat atât în originalitatea compo­zițiilor (îmbinarea unor acorduri de rock alternativ şi electro-pop, cu sonorităţi celtice şi folclor ro­mâ­nesc), cât și în tex­tele, pline de sub­stan­ţă şi umor, ale melo­diilor. „Cel pu­țin două lucruri avem toți in comun: o mare plăcere de-a cânta şi un simţ bolnav al umorului! Nu știu cum definesc specia­liștii terapia prin râs, dar la noi funcțio­nează din plin, fără să facem eforturi! Şi când e asortată cu cetăţi medievale, munți înzăpeziți, iar­bă verde şi frunze gal­bene, flori de ci­reș, oameni faini, câini şi pisici, chitară şi vioară, simți că tră­iești, vă spun eu! I love it! Hai cu Hara!”, declara Fla­vius.

De când s-a lansat, trupa a suferit schim­bări în componenţă. Azi e alcătuită din: Fla­vius Buzilă (voce, chitară acustică), Mihai Andriţcu (vi­oară), Valentin Muşat (chitară elec­trică, acustică), Radu Anghel (bas) şi Nunu Racris (tobe, percuţie).

Dar succesul lor internaţional nu s-a limitat doar la America. Hara s-a făcut re­mar­cată şi cu ocazia Cam­pionatului Euro­pean de Fotbal din 2008, când a mers să susţină echipa României şi a cântat la Viena şi la Salz­burg, în cadrul unui amplu pro­gram cultural – „Europa trăiește la Salzburg”. Tinerii cântăreţi români i-au impresionat atât de tare pe austrieci, încât administrația locală de acolo a declarat fără ezitare că au avut „Cel mai bun show live din programul cultural”.

Din 2008, de la ultimul lor album, „Interetnik”, formaţia Hara a lan­sat nume­roase single-uri de suc­ces, pre­cum: „To­taya Ye”, „Ce ţi-aș face”, „Ne vedem la Cluj”, „Printre nori”, „S-o iubeşti” sau „Roller­coaster”. Bă­ieţii încep în forţă și anul 2020, pe 15 ia­nuarie, de ziua lui Emi­nescu, la Hard Rock Café-ul din Ca­pitală, unde se pre­zintă cu noua lor pie­să – „#ArFiTre­buit”: „O piesă fără măşti, care te lasă mască”, cum o reco­mandă ar­tiștii. „Nu mai vreau să am dreptate, vreau doar să fiu fericit!”, sună un vers din noua melodie .

„Prieteni, vă anunțăm că noua noastră piesă este gata! Abia așteptăm să vă oferim o nouă ex­periență HARA! Știți că ne place să cântam cu voi, să simțim cu voi, să trăim cu voi… Așa că pregătim un concert de lansare special, în 15 ianuarie, la Hard Rock Café!!! Bilete mai găsiți, luaţi-le repede şi haideţi alături de noi!”, scriau membrii trupei, pe pagina lor de Facebook.

Din programul pe care Hara l-a pregătit pentru concertul din Capitală, nu vor lipsi, bineînţeles, nici melodiile lor arhicunoscute. Biletele se găsesc în reţeaua Iabilet şi au preţuri cuprinse între 74 lei – VIP, cu loc la masă, în faţa scenei, sau 54 de lei – acces general, cu loc la masă, în sală sau fără loc.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian