Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ajutoare pentru slăbit

Foto: Shutterstock – 10

• Cele 14 „campioane” pe care vi le prezentăm mai jos sunt adevărate concentrate de vitamine și de substanțe minerale. Di­geste, sărace în calorii și maestre în materie de ardere a grăsi­milor, au o calitate în plus: pot fi „devorate” fără restricții! •

Castravetele și dovlecelul

Hiper-light, hiper-detox

Au calorii puține (12 cal/100 g), sunt dotați cu indice glicemic redus (15) și sunt alcalinizați. Fiind niște furnizori discreți de substanțe minerale protectoare și detoxifiante, devin ajutoare indis­pensabile pentru metabolism și, prin urmare, pen­tru gestionarea greutății cor­porale.

Citricele (lămâia, portocala, pomelo…)

Super-vitaminizate!

Toate sunt „pline-ochi” cu vitamina C, flavonoide bune pentru vasele de sânge (deci pentru circulație și pentru detoxifiere), substanțe minerale și acid citric, antimicrobi. Vitamina C împiedică nitrații (neutri) să devină nitrozamine (toxice). Deci: puțină zeamă de lămâie în apa de băut.

Ananasul

Ajutorul digestiei

Activează digestia (mai ales a protei­nelor) evitând, astfel, balonările. Bogat în enzime, potasiu, bromelaină și acid citric, este perfect pentru menținerea echi­librului acido-bazic și pentru acti­vitatea enzimatică. Ideal la sfârșitul unei mese cu carne sau între mese.

Morcovul

Super-eficient pentru o alimentație naturală

Purifiant și detoxifiant, ca toate rădă­cinoasele, de altfel, morcovul oferă de ase­menea provitamina A și potasiu. Crud, ajută la potolirea foamei. Conține o can­titate mare de pectină, care ușurează insta­larea senzației de sațietate și reduce asimi­larea grăsimilor, ținându-le „captive” în tubul digestiv. Și, în plus, reduce indexul gli­cemic al mâncărurilor.

Apa

Mai puține minerale, mai multe detoxifiante

De băut sau pentru prepararea unui ceai ori a unei infuzii… apa este primul dvs. aliment! În func­ție de zona în care locuiți, apa de la robinet poate fi reco­mandată fără probleme. Dar în caz contrar, cea mai bună soluție pare a fi montarea unui filtru din cera­mică sau cu cărbune activ pe robinet (blochează mulți poluanți, dar lasă să treacă substanțele mine­rale). În orice caz, trebuie evitate sticlele de plastic re­ciclabile, susceptibile de livrarea celor mai nume­roși perturbanți endocrini.

Ceaiul verde

Alb sau negru, dar natural!

Bogat în antioxidanți, buni pentru sănătate și siluetă, dar și în teină (=cafeină), stimulantă, dar „blândă”, ceaiul verde este băutura ideală pentru micul dejun. Ceaiul verde sti­mulează metabo­lismul și luptă îm­potriva poftei de zahăr. Și deto­xifică ficatul, datorită teinei și polifenolilor specifici. A se bea – de preferință – fără zahăr, lap­te sau arome, și înainte de ora 14.

Fructele roșii (coacăzele negre, murele, coacăzele roșii)

Sărace în zaharuri și bogate în fibre

Sunt fructele cu cel mai puțin zahăr, dar cele mai protectoare și cele mai bogate în fibre. Visul nutriționiștilor pentru regăsirea siluetei și prote­jarea inimii, a creierului, a pielii… Fiecare fruct cu specialitatea lui: zmeura reduce riscul infla­mațiilor, coa­căzele negre dinami­zea­ză, coacăzele roșii fa­vo­rizează un tranzit intes­tinal bun, murele ne pro­tejează de afecțiunile vas­culare, afinele combat îm­bă­trânirea. Variați-le, pen­tru a profita de fiecare dintre antioxidanții lor protectori, anti­in­flamatori și anti-oboseală.

Varza

Super-alimentul siluetei permanente

Este un super-aliment prin excelență, cu calorii puține (în medie 25 cal/100 g), „împănat” cu elemente protectoare (glu­cosinolate, substanțe „impreg­nate” cu sulf…) pentru imu­nitate, plă­mâni, inimă, tub diges­tiv. Sub formă lacro­fermentată (varză acră) este, în plus, bogată în probiotice, aliatele florei intes­tinale.

Condimentele și mirodeniile

Potențatorii gustului

Concentrate în nutrienți protectori și deto­xifianți (uleiuri esen­țiale, fibre…), unele condimente și mi­ro­denii taie foa­mea (scorțișoara, anasonul), altele sunt super-detoxifiante și an­tiinflamatoare (curcu­ma, ghimbirul), sau pline de nutrienți „puri­fianți” (coriandrul, ceapa, usturoiul, cuișoarele, pătrunjelul, rozmarinul…). Ar trebui folosite în loc de sare, pentru o retenție mai redusă a apei și pentru un plus de savoare.

Strugurii

Elimină acizii

Acizii lor organici expli­că de ce „cura de stru­guri” a rămas vreme îndelungată o op­țiune tradițională: strugurii ajută la eliminarea acizilor „duri” din articulații, în caz de artroză. Fibrele lor și resveratrolul, antioxidant, sunt vedete în ceea ce privește nutriția, sănătatea și silueta. Atenție: strugurii sunt foarte dulci, deci trebuie consumați cu moderație, iar dacă sunteți alergici, trebuie să știți că stimulează producția de histamină.

Anghinarea

„Spălătorul” digestiv

Protector indetronabil al fica­tului, intestinelor și florei intestinale, anghinarea este o bază a detoxifierii permanente în vederea men­ținerii greutății. Drenantă, bogată în sulf deto­xifiant (frunzele) și în fibre prebiotice (fondul), anghinarea este mai bună fiartă în aburi, circa 10 minute (fiartă în apă, pier­derea de nutrienți poate atinge 40%). Ideal ar fi să o consumați crudă!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian