Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru IRINA D. – Buzău, F. AS 1349 – „De câteva luni, îmi apar întruna afte bucale”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected]

Stimată doamnă,

Aftele sunt un tip de ulcerație recidivantă, care apar în gură. Sunt mici, rotunde sau ovale, cu un halou eritematos (roșu), baza galbenă sau gri și, de obicei, sunt dureroase.

Cauzele aftelor nu sunt cunos­cute. Factorii genetici și imunologici ar putea juca un rol. Există, totuși, anumite situații de risc pentru dez­vol­tarea aftelor:

* Stresul psihic – aftele pot fi mai des întâlnite în perioade de stres, cum ar fi în timpul examenelor sau când apar probleme personale.

* Traumatismele – pot apă­rea prin mușcarea pereților gurii sau prin traumatisme pro­­duse de aparate dentare.

* Fumatul – poate pro­voca apariția aftelor. Fumă­torii tind să aibă mucoasa bu­cală (pereții gurii) mai kera­tinizați, iar af­tele apar mai rar pe astfel de suprafețe.

* Alimentele – cele care con­țin mulți conservanți sau sunt foarte procesate ar putea pro­voca afte. Intoleranța la anu­mite medicamente (aler­gie) poate dezvolta afte.

* Hormonii – modifi­că­rile nivelului de progesteron, pe parcursul ciclului menstrual sau în sarcină, pot influența apariția aftelor.

Factori de risc pentru ulcere aftoase (asemănă­toare cu aftele):

* Deficitul de vitamină B12, acid folic și fier afectează 20% din persoanele cu afte.

* Tulburări de malabsorbție intestinală (boală celiacă, dermatită herpetiformă, boală Crohn) afec­­tează 3% din persoanele care fac afte.

* Imunodeficiența (HIV) și alte stări imuno­deficitare.

* Medicamentele antiinflamatoare (aspirină) sau alendronatul (pentru osteoporoză) pot provoca inflamația bucală.

Există trei tipuri de afte: minore, majore și her­pe­tiforme.

Afte minore

* Sunt mici, între 2-4 mm diametru.

* Nu provoacă simptome.

* Sunt rotunde, ovale, de forma unui halou roșu, cu bază galbenă/gri.

* Apar în grupe de 1-6 ulcere pe mucoasa bucală, mai rar pe limbă sau cerul gurii.

* Se vindecă între 7-10 zile și nu lasă cica­trici. Pot recidiva la intervale de 1-4 luni.

Afte majore

* Pot atinge în diametru 1 cm.

* Sunt și ele rotunde/ovale, cu edem în jur și halou eritematos (roșu).

* Sunt mai dureroase decât cele minore și recidivează mai des.

* Se regăsesc oriunde în zona bucală.

* Se vindecă în 10-40 zile, recidivează foarte des și se vindecă cu cicatrici.

* Pot fi însoțite de o viteză de sedimentare a hematiilor crescută (VSH).

Ulcere herpetiforme

* Au loc la vârste mai înaintate decât celelalte tipuri de afte și vizează sexul feminin.

* Încep cu vezicule (bășici mici) multiple, care devin ulcere.

* Au loc oriunde în mucoasa bucală, se unesc și devin ulcere cu margini.

* Se vindecă în cel puțin 10 zile, dar reci­di­vează atât de des, încât par a fi un episod continuu.

Din punct de vedere al medicinii naturiste, af­tele anunță o tulburare la nivelul sistemului diges­tiv (stomacul energetic și intestinul gros ener­getic), ce se datorează fie unui exces de alimente zaha­roase, sau alimente foarte prelucrate, ori unui exces de sentimente negative, suprimate. Ambele sunt fenomene la ordinea zilei, în viață noastră modernă, și generează un exces de căldură pato­logică, ce se manifestă ca afte.

Posibilele abordări naturiste includ:

* Gestionarea stresului – trebuie știut că stresul în sine nu este o problemă, ci modul în care îl gestionăm.

* Exerciții fizice – mișcarea fizică ajută la eliminarea stresului și dă un tonus emoțional.

* Atitudinea interioară – omul modern este foarte materialist, din păcate. O întoarcere spre preocupările spirituale ne-ar ajuta să privim eveni­mentele din viața noastră cu mai mult calm. Iar rugăciunile ne ajută să putem primi forța necesară ca să urmăm calea ce ne trebuie, care nu este nea­părat calea normelor și a cutumelor.

* Clătirea gurii cu soluție cu bicarbonat de sodiu (1 lin­guriță într-o cană cu apă).

* Milk of magnesia – so­luția conține hidroxid de mag­neziu drept componentă prin­cipală, și poate fi aplicată di­rect pe leziuni.

* Aplicare de gheață – local, pe leziuni, poate calma durerile.

* Alcoolul – trebuie con­sumat în cantitate moderată.

* Fumatul – keratinizarea bu­cală poate fi un prim pas către dezvoltarea cancerului în zona respectivă.

* Dietă – să conțină mai mul­te alimente de origine ve­ge­tală, să se elimine preparatele foarte procesate și bogate în za­hăr rafinat.

* Plante medicinale – creme cu lemn-dulce, curcumină și pro­polis; spălături cu mușețel și guava (Psidium gua­java), aloe vera și miere, consumate ca alimente și aplicate local.

* Acupunctură – poate fi de ajutor prin reechi­librarea energiilor și eliminarea celor patologice. Cele mai utile meridiane includ intestinul gros, stomacul, splina, pancreasul și ficatul.

* Homeopatie – este foarte utilă în astfel de cazuri. Tratamentele pot fi simptomatice (Arseni­cum album, Borax, Mercurius solubilis) sau indi­vidualizate. Cele din urmă duc la eliminarea cau­zei.

Aftele semnalează o problemă de sănătate ce poate fi ușor confundată cu semnele unor mala­dii grave. Este cazul să vă adresați medicului, atunci când bănuiți că suferiți de ele.

Vă urez succes!

Dr. LUCICA SIMA – ROMVAC COMPANY SA – Centrul de Imunologie, Șoseaua de Centură nr. 7, Voluntari, Ilfov, tel. 0737/50.10.60, 0722/85.12.77, 021/350.31.09, fax: 021/350.31.10, www.imunoinstant.ro

„Soţia mea tuşeşte sec şi are senzaţia că se sufocă” (Răspuns pentru ILIE K.N. – Jimbolia, F. AS nr. 1357)

Stimate domn, recomandarea este să solicitaţi analize suplimentare. Este posibil ca afecţiunea so­ţiei dumneavoastră să fie întreţinută de o infecţie bacteriană ocultă, posibil cu localizare la nivel bronşic/pulmonar. Medicii terapeuţi din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară Romvac vă pot îndruma cu un protocol terapeutic, constând în administrare de produse naturale din gama Imunoinstant. Însă eficacitatea acestor produse depinde de identificarea agentului microbian care întreţine afecţiunea. Insistaţi cu investigaţiile medi­cale şi luaţi legătura cu medicii terapeuţi ai Cabi­netului Romvac. Multă sănătate!

„Sufăr de gingivostomatită cu bacili fusiformi” (Răspuns pentru SILVIA – Galaţi, F. AS 1358)

Stimată doamnă, în cazul afecţiunii dvs. puteţi găsi vindecarea apelând la sfatul medi­cilor terapeuţi din cadrul Cabinetului de Medicină Complementară Romvac. De aproape 8 ani, compania Romvac produce gama de produse naturale Imunoinstant, având proprietăţi anti­microbiene, antiinflamatorii şi imuno­mo­dulatorii. Utilizând gama Imunoinstant, medicii terapeuţi au obţinut vindecarea în cazul a nume­roa­se afecţiuni bacteriene, micotice şi virale. Având în vedere că gama generală de produse nu acţionea­ză împotriva Fusiformis fusiformis, recomandarea este să solicitaţi un tratament personalizat, cu spe­cificitate împotriva acestui bacil. Ideal este să efec­tuaţi cât mai rapid o vizită în cadrul cabinetului, în vederea unei consultaţii unde să prezentaţi dosarul cu analizele dvs. medicale. Multă sănătate!

VASILE STANCIU – fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48

„Caut tratament pentru rectită ulcerativă” (Răspuns pentru VASILICA, F. AS nr. 885)

Inflamația rectului și a anusului, cunoscută sub numele de rectită sau proctită este cauzată de boala Crohn, rectocolită ulcerohemoragică, parazitoze, boli cu transmitere sexuală, candidoze, infecții, amibiază etc. Produsă de un protozoar intestinal (Entamoeba histolytica), ambiaza se transmite ușor pe cale ali­mentară (mâini murdare, fructe ne­spă­late, apă con­ta­minată etc.), fiind cel mai des im­pli­cată în această afecțiune. Rectul mai poate fi in­fla­mat prin instrumente de irigare a colonului insu­fi­cient igienizate (pară pentru clismă, irigator etc.), sau chiar în timpul rectosco­piei (la introducerea în anus a unui instrument optic pentru prelevarea de probe).

În cazul în care apar scurgeri anale sangvino­lente sau purulente, senzații de defecație false, ar­suri repetate în dreptul stomacului, dureri abdo­minale sau puseuri de diaree sangvinolentă, adresa­ți-vă imediat medicului sau terapeutului, pentru un tratament menit să preîntâmpine evoluția spre can­cer de colon sau de rect și de a preveni principalele complicații: hemoragiile sau dilatarea enormă a colonului, acumularea de gaze și perforațiile.

Administrarea unui tratament pre­ventiv se im­pune și dacă apar mani­festări clinice, precum: fe­bră, scădere ponderală, pseudopolipi sau polipi, ulcerații etc. Afecțiunea mai poate fi cauzată de radioterapia pentru can­cerul de colon și cel de col uterin.

Tratată de un profesionist, cu răbdare, boala este vindecabilă 100%, cu condiția de a se depista cauzele.

Pe lângă tratamentul alopat antiinflamator ad­ministrat pe cale bucală sau intrarectal (supo­zi­toare) – Sulfasalazine (Salazopyrin sau Salofalk), cu efecte adverse precum creșterea – ALT, AST, GGT, amilază, lipază – vă recomand să optați și pentru un tratament naturist, compus din: ulei de emu, ulei de cătină, ulei de sunătoare și gălbenele, Total Cleanse Colon etc.

Se vor consuma ceaiuri imunostimulatoare (Ga­no­derma, ceai verde, Cordyceps) și se vor face clisme cu următoarele plante: mărul-lupului („Do­rel Plant”), crețișoară, coada-șoricelului, trifoi roșu, năpraznic, tuya.

Având în vedere că lungimea rectului este de aproximativ 12 cm de la anus până la vertebra S3, folosiți pentru clismă irigator „Tantum Rosa” cu canulă de 12 cm. În ceai adăugați tinctură de ghin­țură (1 lingură/500 ml apă).

Tratamentul sus-menționat va fi asociat obliga­toriu cu regim alimentar sever; consumați pește, cereale integrale, tărâțe, banane, pâine neagră, iaurt, legume verzi, pre­bio­tice și probiotice (Saccharo­myces Boulardii, Super Enzymes, Enzimogen), Bio-Sun IBS.

Evitați: prăjelile, citricele, pâinea albă, lactatele, ciocolata, brânza tare, usturoiul, hreanul, ceapa, ouăle, carnea grasă, nucile, migdalele, piperul etc.

Multă sănătate!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian