Eveniment editorial: „CONSTRUIND UNIREA CEA MARE”

La un an după centenarul Marii Uniri, într-un moment în care ecourile celebrării lui păreau să se fi stins, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca vine cu o extraordinară surpriză editorială: lucrarea „Construind Unirea cea Mare”, o sinteză unică a documentelor care au pregătit actul de la 1 Decembrie 1918. O lucrare monumentală, în 8.500 de pagini și opt volume, ediție de lux, într-o casetă de 60 de centimetri, cântărind, cu totul, 12 kilograme! – „Construind Unirea cea Mare” aduce o contribuție serioasă, plină de argumente, în contrast cu festivismul superficial cu care a fost marcat Centenarul Marii Uniri acum doi ani.
Am vorbit, la început de an, cu coordonatorul proiectului, rectorul UBB și președintele Academiei Române, istoricul Ioan Aurel Pop, despre importanța acestui proiect, despre ce conțin cele opt volume și ce gol acoperă ele în istoria și cultura noastră. În 2020, intrăm în anul centenarului Tratatului de la Trianon, iar lucrarea „Construind Unirea cea Mare” este cel mai bun argument pe care îl puteam avea în dezbaterile încinse ce vor urma.
„Universitatea din Cluj, în prima linie a peisajului cultural românesc”

– Domnule Aurel Pop, atât prin dimensiunile sale impresionante, cât și prin apariția sa la Editura „Școala Ardeleană”, lucrarea „Construind Unirea cea Mare” trimite, cumva, de la sine, la rigorile Școlii Ardelene. De unde ambiția unui astfel de proiect, atât de rar în cultura noastră?
– Universitatea din Cluj (numită azi „Babeș-Bolyai”) a intrat în prima linie a peisajului cultural și științific românesc de un secol și s-a dovedit o creație de succes. La Universitate s-a scris și s-a făcut istorie, prin personalități și prin echipe de magiștri și de studenți care și-au luat în serios misiunea. Încă din 2014, noi am elaborat și publicat un program coerent al comemorării și celebrării secolului trecut, de la Marele Război, care a prilejuit mari suferințe omenirii, dar care a declanșat și procese istorice de bun augur, cu urmări fundamentale, manifestate și astăzi. Între aceste fapte bune, din anii 1914-1920, se înscriu formarea României Întregite și fondarea Universității românești de la Cluj. În fiecare din acești ani, începând cu 2014, am organizat evenimente de aducere aminte, dar și de pregătire a viitorului, știut fiind că viitorul se clădește pe prezent și pe trecut. Însă congresele, colocviile, expozițiile, spectacolele, comemorările trec, cele mai multe, fără să lase urme trainice în memoria comunității. Sunt, totuși, și întreprinderi care rămân, ca, de exemplu, o casă, o biserică, un arbore, un muzeu, o statuie, un bust, un tablou și, mai ales, o carte. Cartea Centenarului României Întregite a fost gândită de mult, aproape de când comemoram (în 2014) milioanele de morți din 1914 și din anii care au urmat, când aminteam că, deși România a intrat oficial în luptă abia în 1916, între anii 1914 și 1916, jumătate dintre români participaseră la confruntări, odată cu statele din care făceau parte atunci, își dăduseră obolul de sânge și de sudoare. Cartea era menită să fie un monument al memoriei, care să dăinuie, dar nu eram siguri de rezultat. Munca a fost grea și plină de obstacole, dar echipa a fost puternică și profesionistă, iar un model al profesiunii de cărturar autentic a fost, desigur, Școala Ardeleană, cu toate rigorile ei savante, cu dăruirea pentru idealul luptei de emancipare națională, cu suflul său european, animat de Iluminism, cu credința că prin cultură se poate ajunge la libertate. Cartea aceasta, ca și istoria în general, educă, emană cultură și este necesară, fiindcă „un popor fără cultură este un popor ușor de manipulat”, cum spunea Kant.
„Splendoarea marelui nostru edificiu național”

– La lansarea de la Cluj, ați numit cartea drept „cel mai frumos dar făcut românilor de Universitatea «Babeş-Bolyai», la Centenar”. În ce fel este special acest proiect? Ce conțin cele opt volume și ce gol acoperă ele în istoria și cultura noastră?
– Volumele cuprind un material vast, greu de rezumat în câteva cuvinte. Cronologic, mărturiile pornesc de la Revoluția Română din 1848-1849 și ajung până la desăvârșirea Unirii, la actele fondatoare din 1918, la recunoașterea internațională a construcției realizate de români, și aruncă o privire asupra primului deceniu interbelic, când românii au trăit „Poemele luminii”, ca să preiau o expresie poetică a lui Lucian Blaga, participant la acele întâmplări de acum un secol și apoi profesor la o altă construcție, derivată din Unire, anume, Universitatea „Regele Ferdinand I” de la Cluj. Noi nu am pornit pe un teren necunoscut, pentru că generații întregi de istorici și de intelectuali au publicat, în chip științific, mărturii despre unitatea noastră, încă din secolul al XIX-lea. Spre finele regimului comunist, s-au strâns și publicat mii de documente referitoare la actul de la 1918. Titlul cărții era „1918 la români. Unirea Transilvaniei cu România”, autori fiind chiar și unii dintre semnatarii cărții de față, numai că atunci, documentele au fost „selectate” și, unele, „prelucrate”, ca să răspundă exigențelor ideologiei de partid și nevoilor educației comuniste. Cartea de față, însă, elaborată în plină democrație postcomunistă, nu are alt ideal decât relevarea adevărului istoric omenește posibil, cu respectarea exigențelor științei. Cuprinsul ei este format în proporție copleșitoare din documente, din mărturii scrise de epocă, dar include și o sinteză interpretativă a întregii noastre istorii. Din aceste mii de pagini se vede, în toată splendoarea sa, marele nostru edificiu național, făcut cu eforturi grele, gândit și plănuit de cele mai luminate minți ale națiunii și fundamentat pe o seamă de acumulări venite din negura istoriei. Cine vrea și poate va înțelege din aceste volume toți factorii care au concurat la Unire, de la subiectul acțiunii, care este poporul român, până la înțeleptele sale elite, de la cadrul internațional, de la voința marilor puteri și până la prăbușirea imperiilor multinaționale și la formarea, pe ruinele lor, a statelor naționale și federale, de la victoria Antantei, la faimoasele puncte ale președintelui american Woodrow Wilson, de la faptă la consacrarea ei prin tratate, de la suferințe și sacrificii până la apoteoză, de la bucuria românilor până la frustrările unora dintre vecini, de la ideal până la realitate. Cartea reia o seamă de contribuții mai vechi, republică, în mod critic, documente cunoscute, dar vine și cu noutăți, cu imagini noi, cu întregiri și, mai ales, cu o viziune integratoare.
„Marea Unire au făcut-o românii pentru români, ca să aibă casa lor”

– Ce poate fi considerat cu adevărat nou în cele opt volume dedicate Marii Uniri? Documentele sunt aceleași.
– Orice intelectual versat în ale comunicării poate să selecteze din noianul de mărturii pe acelea care-i convin ca să susțină o idee preconcepută. Asemenea idei au și fost deja vehiculate. De exemplu, că românii erau, la începutul Marelui Război, germanofili și că ar fi dorit alianța noastră cu Puterile Centrale; că românii ardeleni nu doreau unirea cu Regatul României, fiindcă ei ar fi trăit într-o țară mai avansată și mai europeană; că România Întregită ar fi fost un dar al marilor puteri sau un produs al norocului etc. Din cartea noastră integratoare, se vede că Marea Unire au făcut-o românii pentru români, ca să aibă casa lor, ca toate popoarele; că românii ardeleni erau pătrunși, în marea lor majoritate, de ideea unității politice; că Marile Puteri nu au făcut decât să recunoască ceea ce înfăptuiseră românii la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia; că norocul și l-au făcut atunci românii înșiși, conduși de o dinastie vrednică și de o elită responsabilă și că toți ceilalți factori, care trebuie recunoscuți, au fost colaterali. Cartea aceasta este specială și din alt motiv: ea s-a născut din pură pasiune pentru adevăr și dreptate, fără răsplăți materiale; cu excepția donatorilor și mecenaților privați, a unui sprijin din partea Consiliului Județean Cluj, prin care s-au acoperit cheltuieli de deplasare, de multiplicare, de acces la surse etc, statul nu a dat un ban. Când vorbesc despre stat, mă gândesc, mai întâi, la acel fantomatic Departament pentru Centenar, care nu a avut încredere în acest proiect prezentat de noi în detaliu și care, prin urmare, nu a finanțat cu nimic întreprinderea noastră.
Este evident că în viitor vor apărea noi mărturii, noi interpretări și chiar corectări, pentru că fiecare generație percepe trecutul conform propriei sensibilități. Este foarte greu să alegi din noianul de fapte, idei, personalități, impresii, pe cele mai grăitoare, mai semnificative, mai aproape de adevărul omenește posibil. Este clar că multe lucruri au rămas pe dinafară, că nu toate sensurile profunde au fost dezvelite, că nu toate meritele au fost relevate, dar așa se întâmplă cu orice produs omenesc. Silviu Dragomir, unul dintre secretarii Măritei Adunări Naționale de la Alba Iulia, a scris, spre finalul vieții lui pământești oropsite, câteva cuvinte memorabile: „Fecit quod potui, faciant meliora sequentes!”. Adică, „Am făcut ceea ce am putut, să facă mai bine urmașii”! Aceste vorbe ar putea foarte bine să fie un moto pentru cartea noastră.
„Toți autorii cărții au meseria de istoric”

– Proiectul „Construind Unirea cea Mare” este dovada unui uriaș efort de echipă. Cât de greu a fost să strângeți un număr atât de mare de cercetători?
– A fost greu și complicat, niciun lucru trainic pe lumea asta nu se face fără mare efort. Un adagiu latin spune că „nihil homini natura sine magno labore dat”, ceea ce vrea să fie, pe românește, în latina noastră de după două milenii: „Natura nu dă nimic omului fără mare stăruință”. Cei circa 30 de autori sunt cu toții profesioniști (adică au „meseria” de istoric, cum ar fi spus Marc Bloch), provin din toate provinciile istorice mari, dar reprezintă, în esență, școala de istorie modernă de la Cluj. E vorba de acea școală fondată de Ioan Lupaș și de Alexandru Lapedatu (primii directori ai Institutului de Istorie Națională), continuată de David Prodan, de Ștefan Pascu, de Pompiliu Teodor și de Camil Mureșanu, de Liviu Maior și de Vasile Vesa și coordonată azi de Ioan Bolovan. Mai sunt mulți nepomeniți în această enumerare și îmi cer scuze pentru aceasta. La Universitatea din Cluj sunt câteva institute și centre de cercetări istorice integrate, care colaborează foarte bine cu institutele și centrele de profil ale Academiei Române, dar există și Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, condusă de doamna conferențiar Victoria Sima și animată de cercetători extraordinari. Între protagoniștii cărții se mai află Ioana-Mihaela Bonda, Mircea-Gheorghe Abrudean, Mihaela Bedecean, Cecilia Cârja, Marius Eppel, Mihai-Octavian Groza, Teodora Mihalache, care, alături de ceilalți autori, au lucrat cu dăruire. Școala de istorie de la Universitate nu a încetat niciodată să existe, inclusiv în cei mai grei ani, când ideologia era controlată de partidul unic. Cred că astăzi este vorba, însă, de o revigorare, în contextul creșterii conștientizării nevoii de perspectivă, de apel la prezentul oamenilor care au trăit în trecut, la experiența lor de viață.
„Existența credenționalelor spulberă vocile tuturor celor care contestă legitimitatea actului de la 1 Decembrie 1918”

– În aceste volume, sunt cuprinse, printre alte mărturii, și „Credenţionalele” Marii Uniri. Ne puteți vorbi despre rolul lor în arhitectura momentului de grație, 1 Decembrie 1918? Vine această publicare a lor, ca un argument în plus, în întâmpinarea centenarului Tratatului de la Trianon?
– Credenționalele sunt adevărate acte de identitate a Unirii, de certificare a democrației actului și de fundamentare a legitimității României Întregite. Credenționalele arată că nu au votat atunci 1.228 de români și nici 100.000 de oameni de pe Câmpul lui Horea, ci aproape toți românii transilvăneni, de pe o suprafață de peste 100.000 de kilometri pătrați, cât reprezentau Transilvania propriu-zisă, Banatul, Crișana, Maramureșul, Sătmarul etc. Fiecare delegat a venit la Alba cu câte un „credențional”, adică un act de încredințare a puterii de a vota Unirea în numele celor care l-au trimis: sate, comune, orașe, asociații, organizații culturale, biserici și parohii, reuniuni învățătorești, grupări de femei, de studenți etc. Pe aceste documente se vede înscrisă autoritatea celor care au votat Unirea. Nu degeaba s-a scris că actul de la Alba Iulia a avut caracter plebiscitar. Atunci a fost un adevărat plebiscit, adică o consultare a poporului, la nivelul cel mai avansat al democrației de atunci, din partea noastră de Europă. Existența credenționalelor spulberă vocile tuturor celor care contestă legitimitatea actului de la 1 Decembrie 1918 și care vor să-l treacă în derizoriu și să-l compare cu anumite mărunte încropiri ale unor grupuri de minoritari disperați și dirijați. Transilvania avea atunci circa două treimi din populația sa de etnie românească (la recensământul din 1910, românii au ieșit doar 53%, în urma unor manevre necinstite, ieșite la lumină între timp), iar dacă această imensă majoritate s-a pronunțat pentru Unirea cu România, atunci forța acestei pronunțări a devenit invincibilă. Credenționalele sunt „pașapoartele” noastre de democrație și de curățenie a deciziilor luate la Alba Iulia!
„Suntem pregătiți cu răspunsuri în cazul contestărilor”
– Vă așteptați ca acest proiect să fie atacat de adversarii Marii Uniri? Aveți pregătit un răspuns în acest caz?
– Se poate să se audă voci care să cârcotească! La noi, cârcotirea a devenit sport național. Cum nu ne convine ceva sau cineva, trecem la compromiterea lucrului respectiv sau a persoanei (persoanelor) în cauză. Sunt „istorici” care nu vor să vadă șuvoiul de forțe din 1918 (e vorba de acele mulțimi care au decis Unirea) și care se leagă exclusiv de actele din 1919-1920, deși acestea reprezintă doar o recunoaștere internațională a deciziilor de Unire luate de români. Și mai sunt indivizi, curente, ideologii care – sub pretextul luptei pentru drepturile minorităților – vor să vadă România destrămată și să determine întoarcerea la dubla monarhie, la o federație dunăreană, la Regatul Coroanei Sfântului Ștefan. Din fericire, aceste curente (dacă vor fi fiind chiar curente și nu comenzi ale neprietenilor României) îndreptate împotriva istoriei și a democrației sunt puține, firave și anacronice. Evident, se va face o oarecare gălăgie propagandistică în jurul centenarului Tratatului de la Trianon, care a făcut o „nedreptate” sentimentală visului Ungariei Mari, dar a făcut, mai presus de toate, o dreptate reală națiunilor subjugate. Va trece și asta, pentru că nu am ajuns în secolul al XXI-lea ca să revigorăm dreptul forței, ci ca să întărim forța dreptului. Suntem pregătiți, firește, cu răspunsuri dintre cele mai variate, în cazul contestărilor, dar unele voci de acest fel nu merită nici măcar atenție, pentru că sunt manipulate și pentru că se sting singure… Iar, câteodată, atenția acordată unor astfel de strigăte în deșert le face cunoscute, le propagă, le popularizează, ceea ce nu este deloc în interesul deținătorilor dreptății istorice.
„Ne trebuie Ardealul! Nu putem fără el”

– Sunt mii și mii de documente între paginile celor opt volume. Există unul care să vă fi emoționat în mod special?
– Toate mărturiile din aceste volume sunt speciale în felul lor. Dar, dacă e să aleg unul, îmi vine în minte un fragment dintr-o conferință a marelui om politic Nicolae Titulescu: „Din împrejurările de azi, România trebuie să iasă întreagă și mare! România nu poate fi întreagă fără Ardeal! România nu poate fi mare fără jertfă! Ardealul e leagănul care i-a ocrotit copilăria, e școala care i-a făurit neamul, e farmecul care i-a susținut viața. Ardealul e scânteia care aprinde energia, e mutilarea care strigă răzbunare, e fățărnicia care cheamă pedeapsa, e sugrumarea care cere libertatea! Ardealul e românismul în restriște, e întărirea care depărtează vrăjmașul, e viața care cheamă viața! Ne trebuie Ardealul! Nu putem fără el! Vom ști să-l luăm și, mai ales, să-l merităm. Pentru Ardeal nu-i viață care să nu se stingă cu plăcere; pentru Ardeal, nu-i sforțare care să nu se ofere de la sine; pentru Ardeal, totul se schimbă, totul se înfrumusețează, până și moartea se schimbă: încetează de a fi hidoasă, devine atrăgătoare! Ardealul nu e numai inima României politice; priviți harta: Ardealul e inima României geografice! Din culmile lui, izvorăsc apele cari au scăldat românismul în istorie: la miazănoapte, Someșul; la apus, Mureșul, la miazăzi, Oltul! De-a lungul Carpaților, România de azi se întinde ca o simplă zonă militară a unei fortărețe naturale, încăpută în mâini străine! Acel care nu se simte tăiat la brâu când privește Ardealul, acela nu-i român, acela-i sămânță străină pripășită în România, pe vremea când o băteau vânturile din toate părțile! Ne trebuie Ardealul, dar ne trebuie cu jertfă! Nu se lipește carne de carne, fără să curgă sânge! Nu se ia Ardealul cu neutralitatea. Neutralitatea și-a avut rostul, dar și-a trăit traiul. Și-a avut rostul, pentru că neutralitatea noastră n-a fost nici calcul, n-a fost nici teamă! Neutralitatea noastră a fost, la început, zidul definitiv ridicat contra acelora care voiau să ne împingă la o nelegiuire de neam, și de care s-a sfărâmat viziunea lor heraldică: Vulturul român purtând în cioc coroana Sfântului Ștefan; ea s-a transformat apoi în adăpostul din dosul căruia ne putem pregăti și putem aștepta ziua cea mare; neutralitatea a devenit azi pânza de păianjen pe care cel mai inocent zefir o poate rupe în bucăți!”. Întreaga conferință se află reprodusă în volumul al III-lea al cărții noastre, la paginile 124-125. Vorbele acestea sunt – nu cuvinte ocazionale, ci mărturie de credință întru dragostea de țară. Ele sunt idei ale unui om de stat, nu ale unui politician. Nicolae Titulescu a fost om și a făcut și erori de-a lungul vieții sale sacrificate pentru România, dar a știut să îndemne la fapta cea potrivită când a fost cazul și a dus apoi faima României Întregite, câștigând pentru aceasta respect și demnitate pe arena internațională. El nu era transilvănean și, de aceea, nu poate fi bănuit de patriotism local; el ne-a dat o lecție despre felul cum trebuie privite provinciile istorice, nu cu meschine remărci, ci cu inima și cu mintea. Nu se cuvine să vorbim de rău aceste țări din care s-a făcut țara cea mare, pentru că și Muntenia, și Moldova, și Oltenia, și Basarabia, și Banatul, și Bucovina, și Maramureșul, și toate celelalte, mari și mici, sunt mădularele acestui mare așezământ numit România. Mesajul nostru este unul simplu și înălțător, în același timp: făurirea României a fost un act de temeinicie și de dreptate istorică și trebuie să rămână neprofanat, nedezmințit și nezdruncinat, în veacul vecilor.