
Nașterea
Cuvântul „obișnuit” nu are nimic în comun cu zodia Vărsătorului, deci și nașterea acestor micuți se petrece de regulă în circumstanțe sau în moduri surprinzătoare. Poate fi vorba despre o naștere înainte de termen, căci Vărsătorului îi place viteza; poate fi vorba despre ecografii care să indice o fetiță iar produsul finit să se dovedească a fi băiat… Oricare ar fi scenariul venirii sale pe lume, el se desfășoară după un tipar neobișnuit. Travaliul mamei poate prezenta ruperi de ritm, accelerări și pauze nespecifice. Femeile însărcinate care așteaptă venirea pe lume a unui Vărsător ar face bine dacă ar opta pentru o naștere naturală, deoarece una dintre trăsăturile definitorii ale zodiei este mintea clară. Dacă ar putea fi întrebat, pruncul Vărsător ar spune clar și răspicat că dorește să sosească pe acest pământ în deplină cunoștință de cauză, nu afectat de anestezia administrată mamei. Dat fiind rolul pe care îl va avea de jucat mai târziu, această conștiință trează de la prima răsuflare îi va fi de folos.
Femeia însărcinată care urmează să devină mama unui Vărsător are de multe ori probleme legate de gambe. Pentru a preveni apariția varicelor, dar și a posibilelor luxații ale gleznei, ar fi indicat să poarte încălțăminte confortabilă. În cazul în care gambele se umflă, ar putea să învețe să doarmă cu picioarele urcate pe o pernă, ceea ce previne apariția inesteticelor și ades dureroaselor varice. Insomniile pot fi de asemenea frecvente pe perioada sarcinii, întețindu-se pe măsură ce aceasta progresează. Există remedii naturiste care o pot ajuta pe mămica în devenire să doarmă, fără să afecteze buna stare a fătului. E de așteptat ca acesta din urmă să fie teribil de vioi, din momentul în care începe să miște, iar momentul și felul în care o face, să poată fi descifrat ca un comentariu la ceea ce se întâmplă atunci în viața mamei. Mai e posibil și ca prietenii mamei să joace un rol mai important decât familia în perioada nașterii Vărsătorului.
Sugarul

Cunoaștem, desigur, proverbul potrivit căruia, pentru fiecare cioară, puiul ei e porumbel. La drept vorbind, majoritatea pruncilor sunt drăgălași, fiecare în felul lui. Dar în cazul celor mai mulți sugari născuți sub semnul Vărsătorului, aprecierile sunt unanime. „Vai, ce copil frumos!” e o exclamație pe care părinții bebelușului o aud des, când ies cu el în lume, de la necunoscuți care nu au nici un interes să distribuie complimente gratuite. Ce anume generează această admirație spontană? În cercul zodiacal, Vărsătorul reprezintă omul armonios dezvoltat. Deci, e ușor să vedem în sugarul Vărsător un prototip al frumuseții umane. Nu este vorba despre o frumusețe frapantă, trăsăturile sale sunt de cele mai multe ori fine și simetrice, pielea delicată, iar impresia generală e una de puritate. Privirea însă, chiar și la doar câteva luni, e focalizată, prietenoasă și lucidă. Această calitate a privirii, împreună cu regularitatea trăsăturilor, îi conferă acel aer profund uman, cu care ne e atât de ușor să ne identificăm. Îl privim ca pe un „pui de om”, ca pe o matrice ideală, ne face să ne gândim că și noi am fost la rândul nostru la fel de inocenți și de prezenți ca această senină făptură.
Bebe Vărsător are obiceiul să se sprijine cu piciorușele pe marginea pătuțului sau a leagănului. Lăsați-l așa, e o nevoie a corpului, dat fiind că circulația venoasă, în special în gambe, trebuie stimulată. Poate să și doarmă așa, îi face bine. La fel de bine îi face masajul la picioare, cu atenție deosebită la glezne și gambe, de preferință după baia de seară. Este vorba despre un masaj ușor, nu apăsat, efectuat doar în sus.
Vărsătorul este un semn fix, deci îi priește un program zilnic previzibil. Alăptatul la aceleași ore, de preferință în același loc, la fel, plimbările și baia. Într-un climat calm și ordonat, el se va simți cum nu se poate mai bine și nu va perturba decât minimal viața celor care-l îngrijesc.
Preșcolarul
E un copil liniștit și vioi, în același timp (nu mă întrebați cum face, dar reușește). Dacă părinții nu au decât un singur copil și acesta este un mic Vărsător, se prea poate să nu înțeleagă cum de se tot plâng alți părinți că e așa de greu să-și crească odrasla. Dacă ar face schimb, fie și pentru o zi, și-ar da seama cât noroc au. Sigur că da, Vărsătorul lor cel rezonabil face și el câte o criză, din când în când dar, pe de o parte, e ușor de înțeles ce a provocat-o și de îndepărtat cauza, pe de altă parte, nu ține mult.
Face și năzdrăvănii, din cele mai surprinzătoare. De exemplu, o fetiță de doi ani s-a gândit să se joace de-a v-ați ascunselea cu părinții, care erau în bucătărie. S-a urcat binișor pe un fotoliu, așezat lângă o măsuță-veioză pe care se aflau câteva cărți mari și groase. S-a cocoțat pe cărți, de așa manieră încât era în pălăria veiozei, complet acoperită vederii. Părinții au intrat în cameră și au rămas surprinși că nu o văd. S-au apucat să o caute, nu era de găsit nicăieri. Într-un târziu, tatăl, ajuns în pragul disperării, s-a aruncat în fotoliu și și-a văzut, uimit, fiica, zâmbindu-i veselă, în abajur. Ușurat, a luat-o în brațe, dar a și certat-o puțin: „Ia spune, noi te-am strigat, tu de ce n-ai răspuns?”. „Că era de râs!” a răspuns cea mică, replică la care părinții n-au mai știut ce să spună.
Acesta este unul dintre cei mai sociabili copii, fără probleme de adaptare la grup, deci, cu cât este dat mai repede la grădiniță, cu atât mai bine. I se pare normal să-i lase pe ceilalți copii să se joace cu jucăriile lui, nu se supără prea tare nici dacă aceștia i le strică – mai mult se supără tata și mama, care trebuie să le înlocuiască. A nu se înțelege însă că rolul Vărsătorului în grup ar fi unul pasiv. El inițiază prietenii sau jocuri, dar face și eforturi dezinteresate pentru grup. O altă fetiță Vărsător rămânea în urmă să strângă jucăriile cu care se jucaseră toți ceilalți copii, doar pentru că înțelesese că responsabilitatea grupului era să strângă jucăriile înainte să înceapă lecția.
În anii de școală

Pe măsură ce crește, Vărsătorul nostru rămâne un „animal social”, dar devine din ce în ce mai selectiv. Motivul îl constituie inteligența sa cu totul aparte. Ce înseamnă „aparte”, putem înțelege dacă ne gândim că, printre altele, Vărsătorul guvernează aviația. În timp ce majoritatea oamenilor văd lucrurile dintr-o perspectivă, ca să zicem așa, cu picioarele pe pământ, perspectiva lui e cea pe care o are din avion. O fi realitatea aceeași, dar felul în care ne poziționăm față de ea diferă, în funcție de perspectiva pe care o adoptăm. O persoană cu perspectivă pământească se poate enerva că a căzut internetul și să sune furios la firma de distribuție. Vărsătorul, în schimb, se va uita mai întâi pe geam, să vadă dacă nu trece cumva un OZN, care provoacă asemenea tulburări. La școală, Vărsătorul va căuta să se împrietenească cu cei care au mintea suficient de deschisă încât să se uite și ei după OZN-uri, când cade rețeaua. Mai mult decât probabil, cel care a spus: „Mintea e ca o parașută – funcționează cel mai bine când este deschisă”, a fost un Vărsător. Învățământul obișnuit ar putea să provoace probleme Vărsătorului, a cărui minte e croită după alt calapod decât cel al copiilor obișnuiți. De aceea, dacă aveți un copil Vărsător ar fi bine să faceți două lucruri. În primul rând, să îl puneți să facă niște teste de inteligență – s-ar putea ca rezultatele să fie surprinzătoare, inclusiv pentru cei care efectuează testarea. În al doilea rând, să vă interesați asupra unor forme de învătământ alternativ, care nu supun copilul unui șablon, de natură să-i îngrădească dezvoltarea intelectuală.
În cazul în care vă dați seama că aveți un copil înzestrat cu o percepție mentală neobișnuită și nu aveți acces la vreo formă de învățământ alternativ, vedeți care dintre subiectele școlare îl preocupă în mod deosebit și căutați-i un meditator bun, cu un ochi format pentru potențialul elevilor. Pentru a ilustra modul neobișnuit de gândire al Vărsătorului, un astrolog scoțian spunea că, ascultând povestea cu Albă-ca-Zăpada, Vărsătorul e mai preocupat de natura otrăvii puse de mama vitregă în mărul cu bucluc, decât de revenirea sau nu la viață a protagonistei.
În adolescență
Vărsătorul, care e un observator atent, își dă seama cam prin pubertate că vine o vreme în viața oricărei ființe, când parcă o ia razna. Desigur, fenomentul îl intrigă și, pentru că nimeni nu se pregătește mai asiduu pentru viitor decât prietenul Vărsător, acesta începe și își face temele. Va cerceta ce fac hormonii, ce se întâmplă cu creierul și cu inima în această perioadă a vieții… și, totuși, când va ajunge să o trăiască pe viu, va constata, cu uimire, și nu rareori cu revoltă, că în ciuda tuturor acestor valoroase informații, nu poate face față transformărilor, rămânând întotdeauna sub control, așa cum și-ar dori. Vedeți dumneavoastră, bunul cel mai de preț al Vărsătorului este mintea și tot ce o obturează îi provoacă o stare de panică.
Psihologia, un domeniu vărsătorian, a dovedit însă veridicitatea zicalei: „De ce ți-e frică, nu scapi!”, iar adolescența este perioada de viață când Vărsătorul descoperă acest adevăr. Pentru că energia sa este înrudită cu cea a fulgerului, i se întâmplă să facă vreo pasiune, evident fulgerătoare, pe care să o trăiască din plin, fiindcă, deh, cine se poate opune unei asemenea încărcături electrice?! Dar după nu prea mult timp, mintea Vărsătorului iese la suprafață speriată și zice: „Ce Dumnezeu se întâmplă aici? Ce e cu aceste emoții puternice și obositoare? Hai, gata!”, și se opune pasiunii. Dar tocmai fiindcă minții îi este frică de pasiune, nu va scăpa de ea, căci aceasta va reveni în forță. Greu să găsești un echilibru între minte și emoții, dar nicicând mai greu ca-n adolescență. Unii dintre Vărsători au însă un statut privilegiat. Aceștia nu sunt loviți, din când în când, de câte-o dragoste cu năbădăi, ci trăiesc un fenomen rar: dragostea la prima vedere. Aceste iubiri adolescentine pot dura o viață dacă cei doi rămân împreună. Dar chiar dacă destinul are alte planuri pentru Vărsător, el nu-și va uita – și nu-și va renega vreodată – prima iubire. Va pune urgent și radical la punct pe oricine va încerca să-i dea jos de pe piedestal acea iubire unică.
Tânărul adult

Multe sunt adevărurile paradoxale pe care le întruchipează Vărsătorul. Unul dintre acestea este nevoia sa de implicare în viața de grup, în colectivitate, care coexistă cu un grad de independență individuală ce crește odată cu vârsta. Oare cum se explică această contradicție? Am văzut deja că tendința naturală a Vărsătorului este să își dezvolte cu precădere mintea, adesea în detrimentul vieții emoționale. Dintre toate semnele zodiacale, Vărsătorul este cel mai de-sine-stătător. Independența sa este una psihologică. Vărsătorul tipic trăiește o viață plină de preocupări interesante, care nu doar că nu necesită neapărat o completare printr-un partener, ci pe care viața de cuplu de zi cu zi îl poate sufoca. (Excepția o constituie, evident, Vărsătorul norocos, care și-a descoperit perechea în prima tinerețe). De aceea, Vărsătorii care aleg totuși să se căsătorească încep, adesea, prin a lega o prietenie sinceră, care cu timpul poate duce la o afecțiune trainică, bazată pe valori și interese comune și care poate lesne dura o viață întreagă. Legăturile cele mai frecvente și, nu de puțin ori, cele mai solide, sunt pentru Vărsător cele de prietenie, ceea ce i-a adus zodiei porecla de „semnul prieteniei”. Aici întâlnim însă alt paradox: Vărsătorul, care e alături de prietenii săi în încercările prin care trec cu vorba și cu fapta, are obiceiul de-a se retrage în cochilia lui atunci când trece el însuși prin momente grele. Se străduiește să le rezolve singur, pentru a nu se transforma într-o povară pentru ceilalți și se dă la fund dintr-odată. Desigur că, neștiind ce se petrece cu el, prietenii vor fi mai întâi contrariați, încercând să dea de el, apoi se vor simți respinși, văzând că nu vine nicio reacție la mesajele lor și, în final, se pot supăra de-a binelea pe Vărsătorul care, în mintea lor, le-a tras clapa. Când Vărsătorul și-a rezolvat problema, în tăcere și însingurare, cum îi e în fire s-o facă și reapare în mijlocul grupului, nu e reprimit cu urale, ci cu reproș. Însă acum, că situația prin care a trecut e încheiată, Vărsătorul se simte liber să vorbească despre ea, recâștigând poate într-o măsură și mai mare afecțiunea prietenilor.
În floarea vârstei
Pentru că în traiectoria sa cerească, Uranus, planeta guvernatoare a Vărsătorului, termină de parcurs un sfert din cercul zodiacal, când Vărsătorul începe al patrulea deceniu de viață (efectul e cel mai puternic resimțit în jurul vârstei de 42 de ani), acest moment coincide cu revelații profunde, și de multe ori, cu o reorientare radicală a direcției în viață. Cunoscut și sub numele de „planeta divorțurilor”, Uranus poate constata pe neașteptate (cum îi e felul) că relația de cuplu nu mai duce nicăieri și, în consecință, se străduiește să o schimbe. Cum asta e cam greu de făcut într-un cuplu rutinat, aceste eforturi, oricât de bine intenționate ar fi, pot duce la rupere. Alți Vărsători pot face o pasiune de tip adolescentin pentru o persoană nepotrivită, dar care să fie de o tipologie complet diferită de fostul/a partener/ă. Aceste relații intempestive, chiar dacă nu țin, au darul de a-l propulsa pe Vărsător într-o nouă perioadă a existenței, oferindu-i ceea ce își dorește el cel mai mult: o perspectivă nouă, inedită, asupra lumii și a lui însuși, perspectivă pe care o va aprofunda în această perioadă a existenței.
Pentru că Vărsătorul e unul dintre cele mai originale și inventive zodii, la această importantă răscruce din viața sa, el va putea face o invenție ori o inovație, menită să-i schimbe destinul. Ori poate să-și dea seama că lucrând ani în șir într-o meserie, a dobândit niște calități pe care nu le poate pune în aplicare la serviciu. Și în acest caz, acum se poate produce o schimbare de direcție, uneori de-a dreptul dramatică, de multe ori provocată de unul sau mai mulți prieteni. Mai mult decât orice, Vărsătorul are nevoie de o cauză, un ideal pentru care să lupte. Acesta este și motivul pentru care, la această vârstă, are loc de multe ori și o schimbare a anturajului său social.
La vârsta senectuții

Există două moduri tradiționale prin care este reprezentat, simbolic, semnul Vărsătorului. Și aici descoperim un paradox. În anumite tradiții, Vărsătorul este reprezentat sub forma unui efeb care ține pe umăr o amforă, din care se revarsă cunoașterea superioară asupra umanității. În altele, un bătrân cu trăsături nobile este cel care care ține pe umeri amfora. Care imagine este validă? Ambele. Tânărul cel frumos exprimă aspirația spre mai bine, pe care Vărsătorul încearcă să o răspândească în lume, cu energie tinerească. Bătrânul cel distins dar autoritar reprezintă faptul că Vărsătorul știe cum vor arăta lucrurile în viitor, un viitor în care experiența adunată în stadiul de efeb va fi confirmată, va atinge o formă concretă.
S-a tot spus și s-a tot scris că Vărsătorul trăiește azi într-o paradigmă în care omenirea va trăi peste sute de ani. Probabil că din acest motiv, de abia atunci când ajunge la senectute, Vărsătorul începe să vadă primele semne ale viziunii sale venite din cer, „din avion”, înfăptuindu-se. A fost nevoie ca tânărul înzestrat cu cunoaștere superioară să se înlănțuiască de un arbore vechi de sute de ani, din pădurea tropicală, care era sortită securii, de dragul banilor, pentru ca decenii mai târziu, să apară partide ecologice.
Efebul mai are o semnificație, și anume – că tinerețea cea năvalnică nu procedează cu moderație și dorește ca îmbunătățirile pe care le gândește pentru frații săi, oamenii, să se realizeze cât de curând, fie și cu prețul unor revoluții sângeroase. Înfățișarea bătrânului vorbește în schimb despre satisfacția pe care o poate atinge cel care știe să procedeze cu cumpătare, pentru a aduce schimbări la fel de radicale. El a înțeles că speranța, o calitate de fond a zodiei, asociată cu luciditatea și strălucirea minții, pot să facă din el însuși un simbol care să-i inspire pe alții, că nu trebuie să îndemne la revoluții, care, așa cum o arată și termenul, înseamnă „rotație completă a unei roți în jurul axei sale”, adică reîntoarcerea în punctul de pornire. Vărsătorul vârstnic caută în sine acel punct, din care mișcarea de revoluție se transformă într-un salt, iar rotirea repetitivă devine o spirală a evoluției.