Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

TEST: Ne amenință vreo boală?

Foto: Shutterstock – 3

• Cum putem să aflăm și să ne apărăm •

Unghii striate

Ce înseamnă? O posibilă intoxicare cu arsen sau thalium – din cauza vopselelor, de pildă, sau a substanțelor chimice folosite îm­potriva dăună­to­ri­lor (spray-uri con­tra țânțarilor, gânda­cilor etc.). Striu­rile adânci: ați suferit de o boală grea.

Cum trebuie să reacțio­nați? Când umblați cu substanțe chimice, puneți-vă o mască pentru a vă pro­teja respirația. Aerisiți bine încăperile, com­bateți dăunătorii cu mijloace biolo­gi­ce.

Ce va face medicul? Vă va recomanda o dezin­­to­xicare.

Unghii galbene

Ce înseamnă? Ciupercă.

Cum trebuie să reacțio­nați? Schimbați zil­nic prosoapele. Șterge­ți-vă bine picioarele și mâi­nile, ca să nu rămână zone umede (acestea fa­vori­zea­ză dezvoltarea ciupercilor).

Ce va face medicul? O analiză a tipului de ciupercă care v-a atacat unghiile. Recomandă solu­ții antimicotice (ojă, alifie, tincturi).

Unghii roșii-maronii

Ce înseamnă? Sângele este prea încărcat cu sub­stan­țe reziduale din cauza unei insu­ficiențe renale.

Cum trebuie să reacțio­nați? Faceți o cură de purificare a sânge­lui cu ajutorul unor ceaiuri de plante: urzică, coada-șoricelului, mușe­țel, sal­vie etc.

Ce va face medicul? Va controla funcționa­rea rini­chilor.

Buze aspre

Ce înseamnă? Lipsă de vitamine și substanțe mi­nerale, mai ales vitamina B2, calciu, magneziu. Pielea excesiv de uscată din cauza aerului prea uscat.

Cum trebuie să reacțio­nați? Puneți în ca­me­re vase cu apă, pen­tru ca aerul să fie mai umed. Ungeți-vă buzele cu o cremă hidratantă. Con­su­mați multă drojdie, produse lactate, soia, gălbenuș de ou și cereale inte­gra­le (toate conțin vitamina B2).

Ce va face medicul? O analiză a sângelui, pentru a sta­bili cantitatea de vitamine; vă va pre­scrie o cură cu vitaminele B.

Gât umflat (exterior)

Ce înseamnă? Hipotiroidie cauzată de lipsa de iod.

Cum trebuie să reacțio­nați? Utilizați la gătit și con­di­mentat sa­re ioda­tă. Mân­cați cât puteți de des peș­te de ma­re (macrouri, heringi etc.) sau înghițiți ta­blete cu iod.

Ce va face medicul? Va controla func­țiile ti­roi­dei (cel mai bi­ne la un en­do­crinolog). Dacă este cazul, va prescrie tablete cu iod.

Limbă încărcată

Ce înseamnă? Dacă este albă: ciupercă sau ră­cea­lă. Dacă este roșie: scarlatină.

Cum trebuie să reacțio­nați? Dacă e vorba de o răceală cu dureri în gât, guturai și tuse: faceți gargară de câteva ori pe zi cu apă cu sare sau apă cu lămâie (1/2 linguriță cu sare, res­pectiv zeama de la o lămâie la un pahar cu apă călduță). Ciuperca sau scar­la­tina trebuie tratate de medic. Ajută gargara cu salvie.

Ce va face medicul? Cu ajutorul unui exu­dat din mucoa­sa bucală, va ști exact dacă este sau nu ciupercă.

Piele cojită

Ce înseamnă? Lipsa unor hormoni, mai ales estro­gen. Posibil, de asemenea, o lipsă a vi­ta­mi­nelor A și B.

Cum trebuie să reacțio­nați? Modificați-vă alimentația. Mâncați multe crudități și legume (conțin toate vitaminele). Pielea uscată, cojită tre­buie îngrijită cu foarte mare atenție. Faceți băi cu diverse uleiuri și folosiți creme grase și hidratante. Nu utilizați săpun parfumat (usucă pielea).

Ce va face medicul? Va stabili – printr-o analiză a sân­gelui – care sunt hormonii și vitami­ne­le insuficiente. Eventual, vă va pre­scrie pre­parate cu estrogen (tablete sau ali­fie), precum și vitamine.

Pete albe pe piele

Ce înseamnă? Lipsa vitaminei B12, diabet, dere­glări tiroidiene.

Cum trebuie să reacțio­nați? Evitați soare­le puternic (stimulează apariția petelor).

Ce va face medicul? Vă va lua sânge pentru a verifica hor­­monii tiroidieni, cantitatea de vi­ta­mine și glicemia.

Piele foarte grasă

Ce înseamnă? Secreție exagerată de sebum, cau­zată la femei de hormoni masculini în cantitate prea mare.

Cum trebuie să reacțio­nați? Evitați apa fierbinte (sti­mulează creș­terea producerii de se­bum). Ieșiți cât puteți de des la aer. Dimineața și sea­­ra faceți băi alternative la față: 2 mi­nute apă caldă, apoi un jet rece ca gheața. Repetați de trei ori. Mâncați mul­tă drojdie.

Ce va face medicul? Vă va lua sânge pentru sta­bilirea pro­centului hormonal.

Multe pete maronii

Ce înseamnă? Reacția pielii la razele puter­nice de soare. Pericol de cancer al pielii.

Cum trebuie să reacțio­nați? Evitați soarele (stați la umbră, pur­tați pălărie de soare). Folosiți uleiuri sau creme cu un factor ridicat de pro­tec­ție împotriva razelor solare. Veri­fi­cați-vă constant petele: cresc, se mo­difică, se-nchid la culoare? Comunicați medicului tot ce vi se pare deosebit.

Ce va face medicul? Vă va îndepărta pe­tele suspecte, în urma unei probe a țesuturilor.

Picioare și glezne umflate

Ce înseamnă? Reținerea lichidului ca urmare a lipsei de mișcare sau a unor probleme car­dia­ce – favorizată și de statul pe scaun, dar și de cel în pi­cioare. Sângele nu mai curge fluent din picioare îna­poi la ini­mă. Aceasta blo­­chează și eliminarea li­chi­­dului din țesuturi. Pi­cioarele obo­sesc, se-ngreu­nea­ză și se um­flă.

Cum trebuie să reacțio­nați? Țineți picioa­rele ridicate, plim­ba­ți-vă zilnic, faceți sport, excur­sii, mer­geți pe bi­­­cicletă, urcați scările pe jos. În timp ce ședeți, miș­cați în­con­ti­nuu labele pi­cioa­relor, de pe vâr­furi pe călcâie (mi­ni­mum de 20 de ori pe oră). Pur­tați pantofi comozi, cio­rapi elastici.

Ce va face me­dicul? Va veri­fica dacă aveți va­rice, va controla cir­culația sân­gelui în vene și artere, vă va con­trola inima cu aju­torul EKG-ului.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian