Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Veste excelentă pentru Roșia Montană. Guvernul Orban reia procedura de includere a fostei zone miniere în patrimoniul UNESCO

Guvernul Orban a decis, vineri, să reia procedura de includere a zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, a anunțat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. Notificarea către UNESCO va fi trimisă chiar astăzi, în condițiile în care termenul-limită expira pe 1 februarie. Dosarul Roșia Montană va putea fi inclus, astfel, pe ordinea de zi a reuniunii Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO din această vară.

„În urma analizei şi consultărilor am luat decizia ca înscrierea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO să fie reluată”, a declarat Gheorghiu, care a menționat că decizia a fost luată împreună cu premierul Ludovic Orban.

Ministrul a mai spus că de un an și jumătate, de când a fost oprită procedura, Ministerul Culturii nu a mai făcut nimic: „Noi suntem doar de 3 luni la guvernare. Încercăm să mișcăm lucrurile în ritmul în care e omenește posibil”.

Gheorghiu a precizat că săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire cu primarul localității Roșia Montană, iar discuțiile vor viza un program specific de susținere și asistență tehnică în zonă.

Mai multe organizaţii civice și lideri politici au cerut insistent Guvernului, în ultimele zile, reluarea procedurii de includere a zonei Roşia Montană în Patrimoniul Mondial. Vă reamintim că, în iunie 2018, Comitetul Patrimoniului Mondial a decis amânarea înscrierii Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO, la solicitarea Guvernului Dăncilă, care a invocat arbitrajul internaţional în curs între statul român și compania RMGC.

Foto: Facebook Greeanpeace România

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian