Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Infecțiile respiratorii

Foto: Shutterstock

• Informații utile •

Anul 2020 poate fi deja declarat anul epi­demiilor. Aceasta, în condițiile în care la noi în țară este declarată starea de epidemie de gripă, afecțiune care deja a produs zeci de decese. În paralel, o epidemie și mai peri­culoa­să, cu noul coronavirus, afectează zeci de mii de oameni în lume. Cum atacă aceste boli infec­țioase și cum putem lupta cu ele eficient vom afla în con­tinuare.

Ce înseamnă răceală, gripă sau epidemie de gripă?

Atât răceala, cât și gripa, sunt provocate de aceeași cauză: infecția virală. Diferențele dintre ele țin de severitatea bolii: răceala durează mai puțin și este mai puțin brutală ca manifestări, în schimb, gripa este foarte agresivă, cu un debut brusc și vio­lent: febră de 39-40 de grade, dureri de cap și musculare, uneori cu tuse uscată persistentă. La gripă, durata de vindecare este mai mare decât la ră­ceală, iar riscul de complicații este ridicat. Însă, fie că vorbim de răceală sau de gripă, cauza este de multe ori aceeași: un virus gripal. În ultima săp­tămână, au fost înregistrate peste 7.000 de cazuri de gripă, adică o creștere cu 90% față de săptămâna precedentă. Astfel, Institutul Național de Sănătate Publică a declarat starea de epidemie, care a pus spitale în carantină, a închis școli, a crescut gradul de vigilență al autorităților sanitare.

Ce înseamnă infecția cu noul coronavirus?

Infecția cu virusul cunoscut drept Wuhan (după orașul în care a apărut), codificat 2019-nCoV, are destule similitudini cu gripa. Ambele se transmit mai ales pe cale respiratorie și pot produce compli­cații pulmonare grave, potențial fatale. Cele două infecții sunt produse de așa-numiții ARN-viruși. Sunt viruși care suferă foarte ușor mutații și pot deveni extrem de contagioși și greu de tratat. Însă, spre deosebire de virusul gripal, coronavi­rusul din China este mult mai agresiv. Mortalitatea produsă de noua viroză este estimată la 2,1-3,4%, față de sub 0,2% la epidemiile de gripă din ultimele de­cenii.

Cât de contagioasă este noua boală produsă de coronavirus?

Potențialul de contagiune pare să fie, conform tuturor datelor strânse, uimitor de mare. Se eva­luea­ză acum că o persoană infectată transmite, în medie, boala la 2-3 oameni. Însă e posibil ca po­tențialul de transmitere să fie mult mai mare, câtă vreme virusul poate incuba până la 14 zile. În tot acest timp, persoana infectată nu are nici un simp­tom, dar poate transmite boala, fără să-și dea seama.

Cum poate fi prevenită infectarea cu gripă și coronavirus?

În primul rând, prin măsurile de igienă deja popularizate: purtarea măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor (mai ales în spații închise), spălatul pe mâini. Problemele pot veni, totuși, de la cei apropiați, cu care intrăm în contact și care pot fi in­fectați, cu sau fără simpto­me. Ținând cont că infec­tarea se face mai ales prin aerul infectat cu parti­cule de salivă, este foarte utilă dispersarea în came­ra în care stăm sau în biroul în care muncim a unor uleiuri esențiale. Există uleiuri volatile naturale, cu miros plăcut și efect antiseptic, care se pun în lam­pa sau dispersorul de aromote­rapie: salvie, lemon­grass, pin, brad siberian. Aceste uleiuri, amestecate în pro­porția de 1:20 cu alcool sa­nitar, sunt și un excelent mijloc de dezinfecție a mâinilor și supra­fețelor.

Ce putem face preventiv, atunci când am intrat în contact cu o persoană infectată?

Foto: Dreamstime – 2

Dacă suspectăm că am intrat neprotejați în contact cu o persoană care suferă sau este purtă­toarea unei viroze respiratorii, iată două remedii de urgență:

1. Semințele de grepfruit (Citrus paradisi) – studii făcute în Statele Unite arată că ele blochează replicarea unor tulpini de viruși gripali (și nu numai), blocând astfel evoluția virozelor. În cazul în care suspectăm contractarea unei viroze, se administrează extractul de grepfruit: adulții vor lua câte 10-15 picături în apă, în timp ce copiilor peste 2 ani le vor fi administrate 3-5 picături. Doza se repetă la fiecare 6 ore, vreme de 5 zile.

2. Uleiul de oregano sălbatic (se folosește doar uleiul care are explicit scrisă pe ambalaj permisiu­nea pentru utilizare internă). Se pun câte 2 picături de ulei esențial într-un sfert de lingură de ulei de măsline sau floarea soarelui. Se iau câte trei ase­menea doze pe zi, tratamentul menținându-se vre­me de 5-7 zile. Uleiul de oregano sălbatic are efect antiviral, blo­când replicarea diferitelor tipuri de viruși și împie­dicând evoluția răcelii sau gripei. Extern, pe un șervețel se pun 2 picături ulei esențial din această plantă și se apropie nă­rile de el, inha­lând vaporii. Efec­tul este instantaneu: nasul și sinu­surile se desfundă, iar vaporii de ulei de ore­gano se fixează pe mucoasa res­pi­ratorie, distrugând în mare măsură microorganismele patogene.

Cum putem stopa evoluția unei viroze respiratorii la debut?

Dozele mari de extract de frunze de măslin (Olea europaea) sunt o armă incredibil de rapidă și eficientă în lupta cu virozele. Frun­za sa con­ține niște principii active care acti­vează atât de rapid și de puternic sistemul de apărare al organismului, încât este printre foarte puținele remedii care mai au efect în cazul SIDA. Or, în cazurile de infecție cu coronavirus, deja tratate cu succes, s-a folosit chiar medicație specifică anti-HIV, care a dat cele mai promițătoare rezultate. În cazul infecțiilor gri­pale, extractul obținut din aceste frunze poate stopa în mod aproape miraculos boala sau o poate face să manifeste într-o formă foarte ușoară. Ex­tractul se ia încă de la primele simptome ale bolii. De ase­menea, se poate administra și odată ce boala se ma­nifestă, pentru a reduce timpul de vindecare și a preîntâmpina complicațiile, fiind un remediu care se poate asocia cu orice medicament de sin­teză. Ad­­ministrarea, de regulă, se începe cu o doză de șoc, de 1-1,4 grame de extract de frunze de măs­lin, care se iau dintr-o dată, după care se continuă cu 0,4 grame luate o dată la opt ore, până la de­plina vindecare. (Extractul de frun­ze de măslin se ia întot­deauna după ce am mân­cat, mai ales dacă luăm doze mari. Ad­ministrat pe stomacul gol, ne poate scă­dea puternic glicemia, dându-ne amețeli, dureri de cap, stări de greață.)

Tratamentul durerii de cap, al febrei și durerilor musculare produse de viroze

Există două specii care merită titulatura de aspi­rine naturale: salcia (Salix sp.), a cărei scoarță con­ține substanțe similare aspirinei, și gheara dia­volului (Harpagophytum-procumbens), care conți­ne principii active antiin­fla­matorii și anti-durere. Ele se administrează atunci când răcelile sunt deja instalate. Elimină durerile de cap și stările de ame­țeală, calmează durerile mus­culare și articula­re, reduc senzația de congestie și usturime la nivelul căilor respiratorii. Scoarța de salcie se adminis­trează sub formă de extract, din care se iau câte 1-1,5 grame pe zi. Gheara diavo­lului se poate lua atât ca pulbere (2-3 grame pe zi), cât și ca extract (0,5-1 gram pe zi). De regu­lă, administrarea celor două împreună are efecte mai puternice, ele acțio­nând sinergic pentru redu­cerea suferinței în timpul guturaiului sau al gripei. În timpul tratamentului cu aspirinele naturale, se beau minimum 2 litri de apă, pentru eficientizarea acțiu­nii lor, dar și pentru a preveni o even­tuală deshidratare, pentru că au efect diuretic și sudorific intens. În caz de febră foarte puternică (peste 39 de gra­de Celsius), se va recurge la anti-febrilele prescrise de medic, care au efecte adverse intense, dar și o acțiu­ne de scădere a febrei mai rapidă de­cât omoloagele lor naturale.

Combaterea naturală a tusei de diferite tipuri

Toate tipurile de tuse răspund foar­te bine la tra­­tamentul cu miere de albine și ulei esențial de eu­calipt (care să aibă specificat pe ambalaj că este pentru administrare internă). Se amestecă într-un borcan 10 linguri de miere cu 25 de picături de ulei de eucalipt, putân­du-se adăuga și un vârf de cuțit de praf de cuișoa­re. Din acest amestec se ia câte o linguriță, care se înghite cât mai lent cu pu­tință. Zilnic, adulții pot lua până la 6 asemenea lingurițe, cu intervale de o oră între doze. La copiii de 1-5 ani se adminis­trează maximum două lin­gurițe pe zi, iar la cei între 5 și 12 ani câte 3-4 lingurițe pe zi, peste aceas­tă vârstă putându-se lua doza pentru adulți. Remediul are efect deopotrivă în tuse iritativă și productivă, calmând accesele de tuse, permițând eliminarea secrețiilor în exces de pe căile respira­torii, ușurând respirația.

Scurtarea duratei de vindecare și potențarea acțiunii medicamentelor

Există zeci de studii despre efectul lăptișorului de matcă în miere în accelerarea proceselor de vin­decare a organismului. Substanța numită prescurtat 10-HDA (acidul 10-hidroxi-2-decenoic) din lăpti­șorul de matcă crește imunitatea rapid, susține sistemul cardiac, endocrin și nervos în lupta cu virozele. Pacientul afectat de starea gripală, care ia lăptișor de matcă cu concentrații mari, de 20-30%, se restabilește foarte rapid. Se ține o cură, cu o du­rată de o lună, timp în care se consumă câte 2-3 lingurițe de lăptișor de matcă în miere pe zi. Pri­mele efecte apar de regulă în 24-48 de ore de la începerea curei și sunt vizibile la nivelul tonusului fizic și mai ales psihic al pacientului, care sunt mult îmbunătățite.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian