Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Diabetul nu este o condiţie obligatorie pentru instalarea neuropatiei periferice, deşi boala diabetică reprezintă una dintre cele mai obişnuite cauze ale ei, alături de alcoolism, malnutriţie şi carenţă de vitamine. Leziunile traumatice, presiunile constante asupra unor nervi, bolile autoimune (lupus, poliartrită reumatoidă), bolile hepatice, renale sau tiroidiene pot constitui tot atâtea cauze determinante pentru deteriorarea nervilor periferici şi, implicit, întreruperea comunicării nervoase către aria deservită de acei nervi şi creier. Mai mult, şi unele microorganisme pot ataca direct nervii (rezultând o deteriorare nervoasă periferică), la fel de bine cum unele substanţe toxice, metale grele, monoxidul de carbon, solvenţii organici şi chiar anumite medicamente (antineoplazice) pot sta la baza deteriorării structurilor nervoase periferice. Semnele şi simptomele neuropatiei periferice evoluează, de obicei, pe parcursul mai multor luni, dar, în situaţii speciale, cum ar fi intoxicaţia cu arsenic, debutul poate fi brutal. Sigur că, aşa cum aţi constatat şi dvs., tabloul clinic al neuropatiei periferice este complex, mergând de la senzaţii de parestezie (amorţire) la nivelul picioarelor, tălpilor, mâinilor, sensibilitate şi durere la atingere, până la slăbiciune musculară, senzaţii de arsură, paralizie şi hiperestezie pe faţa laterală a coapsei. Cu toate acestea, trebuie ştiut că, spre deosebire de nervii sistemului nervos central, cei ai sistemului nervos periferic se pot regenera, bineînţeles, numai în urma unor îngrijiri corecte. Şi când spun îngrijiri corecte, mă refer la tratamentul adecvat al neuropatiei periferice, care trebuie să vizeze, obligatoriu, controlul mai bun al cauzelor subiacente (bolile determinante) enumerate anterior. Astfel, de la caz la caz, tratamentul poate include analgezice de tipul paracetamolului (Tylenol, Eferalgan), aspirinei şi ibuprofenului (Motrin, Nurofen). Antidepresivele triciclice de tipul amitriptilinei, nortriptilinei, desipraminei şi imipraminei pot ameliora durerile uşoare până la moderate, datorită efectului lor asupra proceselor chimice cerebrale care vă fac pe dvs. să simţiţi durerea. Medicamentele folosite pentru controlul crizelor epileptice (anticonvulsivante), de tipul gabapentinului, carbamazepinei şi fenitoinei, se pot utiliza pentru tratarea durerilor acute, arzătoare. Totodată, Mexiletina, un medicament folosit în tratamentul aritmiilor cardiace, poate fi uneori de folos pentru atenuarea crizelor acute. Din păcate, toate aceste medicamente, destinate tratamentului neuropatiilor periferice, au şi efecte secundare dintre cele mai neplăcute, care includ dureri şi sângerări gastrice, probleme renale, astenie, ameţeli, greaţă, vomă, tremor al membrelor, dificultăţi de mers etc. De aceea, poate ar fi indicat să încercaţi şi varianta naturistă de tratament, varianta care utilizează următoarele remedii:
Acidul gama-aminobutiric (GABA) – printre numeroasele proprietăţi ale acestui neurotransmiţător (ex. anticonvulsivant în epilepsie) se numără şi reducerea manifestărilor în neuropatia periferică şi postherpetică. Se administrează 1 tabletă pe zi, la masa de prânz.
Omega 3 – stimulează eliberarea neurotransmiţătorilor (serotonina, dopamina, acetilcolina) implicaţi în propagarea impulsurilor nervoase şi contribuie la regenerarea structurilor nervoase periferice prin menţinerea concentraţiei de fosfolipide în membrana celulelor nervoase şi a învelişului mielinic. Se administrează 2-3 capsule (1000 mg) pe zi, înainte de mese.
Resveratrolul – are efecte protectoare asupra sistemului nervos central şi periferic, reduce tulburările circulatorii periferice, furnicăturile la nivelul membrelor inferioare, combate paresteziile şi procesele de demielinizare a fibrelor nervoase. Se administrează 1-2 tablete pe zi, în funcţie de severitatea manifestărilor.
Lăptişorul de matcă – este, fără îndoială, cel mai important remediu pentru regenerarea sistemului nervos (central şi periferic). Recomand utilizarea produsului Fluxxtem (Herbagetica), în care acţiunea lăptişorului de matcă este susţinută şi de alte componente cu proprietăţi regenerante (algele AFA şi Chlorella).
Se mai pot utiliza şi produse precum drojdia de bere (pentru aportul semnificativ de vitamine din complexul B), uleiul de luminiţa-nopţii (reduce furnicăturile şi senzaţiile de amorţeală) şi unguentele care au la bază extractul de ardei iute (capsaicin) pentru aplicaţii locale.
Să auzim numai de bine!
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. „SANOMED” Sibiu, Str. Dr. I. Rațiu nr. 4, tel. 0722/73.52.72, e-mail: [email protected]
„Am arsuri în gât și pe limbă, precum și mâncărimi în urechi” (Răspuns pentru ANIȘOARA, F. AS nr. 1399)

Faringita cronică este o stare de iritație sau inflamație cronică a mucoasei orofaringiene. Bolnavul prezintă senzație de uscăciune în faringe, „nod în gât”, tuse seacă, iritativă, sau tulburări vocale progresive. Factorii etiologici locali și generali sunt: insuficiența respiratorie nazală cronică, cu respirație pe gură, lezarea cronică a mucoasei, prin agenți chimici, aerul poluat, încăperi cu aer climatizat, modificări hormonale la menopauză etc.
Tratamentul faringitei cronice constă într-o substituție lichidiană abundentă, cu ceaiuri și gargară cu salvie, gălbenele, mușețel și tătăneasă (se prepară o infuzie cu o linguriță din fiecare plantă, la 400 ml apă, la care se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat alimentar). Este utilă, de asemenea, apiterapia cu miere de albine cristalizată, fagure de miere căpăcit și propolis tablete (proposept). Se vor evita băuturile carbogazoase, acidulate și alimentele foarte condimentate.
Se recomandă aerosoloterapia în stațiunile balneoclimaterice Ocna Sibiului, Govora și Călimănești-Căciulata. O metodă comodă și eficace o constituie inhalațiile și pulverizațiile la domiciliu cu OCNASEPT spray, un extract salin natural, din 8 plante medicinale aromatice (tel./fax: 0722/20.27.36, 0722/73.52.72).
VASILE STANCIU – fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48
„Mi-au apărut niște pete pe limbă, care îmi dau senzația de arsură” (Răspuns pentru CĂTĂLIN F., F. AS nr. 1398)

Inflamația cavității bucale poate fi cauzată de anumite infecții precum candidoza, herpes tip I, traumatisme, extracții dentare, proteze, consum frecvent de supe și ciorbe fierbinți, cafea sau ceaiuri fierbinți, condimente – ardei iute, muștar, hrean, alergii sau diverse boli – lichen plan, boala Behcet, lupus eritematos sistemic, eritem polimorf etc.
Stomatita – Afecțiune ce se pare a fi prezentă în cazul dvs., dezvoltă simptome variabile în funcție de cauză: uscăciune a mucoasei, placarde albicioase, roșeață, durere la atingere, leziuni ulcerate foarte dureroase localizate pe limbă, fața internă a obrazului, la baza gingiilor etc. În formele grave, când tratamentul a fost ineficient, inflamația se extinde în afara cavității bucale, pe buze și în jurul lor, buzele și fața pot fi acoperite de ulcerații și vezicule.
Stomatita afectează persoane de orice vârstă, provocând inflamații ale gingiilor (gingivite), ale limbii (glosite) și ale buzelor (cheilite), mai ales după perioade lungi de tratament cu antibiotice. Faceți noi investigații pentru a identifica cu exactitate cauza. La persoanele fumătoare și consumatoare de bere care au organismul slăbit și igienă orală deficitară poate apărea stomatita ulceroasă, eritematoasă – catarală sau pseudomembranoasă.
Tratament – Respectați tratamentul antibiotic și antimicotic, cu spectru larg, recomandat de medic (Miconazol, Ketoconazol, Stamicin, Orungal, Nistatină, Citozină, Nizoral, Ketonazol etc.). Din dietele expuse de dvs. este posibil să aveți Stomatită aftoasă, unde tratamentul este mai complicat și de durată, iar dieta alimentară foarte riguroasă, cu multe restricții (ca pentru Candida).
Faceți spălături locale cu soluții antiseptice (apă de gură – Listerine și Sensodyne), apă de argint coloidal, și clătiți frecvent gura cu ceai de salvie, mentă, cimbru sau mușețel. Adăugați în ceai 10 picături de propolis sau Bitter suedez. Consolidați-vă imunitatea prin consum de usturoi capsule sau cu un produs excepțional – Carotenoid Complex (3 capsule pe zi).
Evitați nucile, alunele, migdalele și mierea, dulciurile și în special zahărul, în caz de inflamație candidozică.
Atenție! Stomatita herpetică și candidozică este contagioasă și se transmite rapid prin intermediul folosirii aceleiași vesele, sărutului și contactului intim. Notați-vă dacă aveți alergie la unele alimente (brânză, ouă, lapte, pâine, citrice, Cola, căpșuni, ciocolată, cafea, cacao, alcool etc.).
O perioadă de 6 luni luați Complex de vitamine, minerale și microelemente Gold Plus Inulină-Solix, ce conține Vitamina B12 și zinc.
Faceți un amestec de ulei de măsline cu ulei de cuișoare sau ulei de cocos 1/1 și după ce clătiți gura cu ceai de mușețel sau salvie, aplicați pe zonele afectate amestecul, de 3 ori pe zi.
Multă sănătate!
Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77
„Caut un tratament pentru enterocolită cronică” (Răspuns pentru NINA T. – București, F. AS nr. 1399)

Argila „ALGO” vindecă orice boală digestivă, cu excepția herniei hiatale. Din scrisoarea dvs. deduc că, pe lângă enterocolita cronică la care faceți referire, aveți și un sindrom de colon iritabil, care apare de obicei în urma consumului de antibiotice fără protecție cu probiotice. Odată ce flora intestinală este distrusă, colonul este vulnerabil și practic imposibil de tratat cu medicamente de sinteză. Ambele afecțiuni de care suferiți se vindecă cu argilă, însă tratamentul este diferențiat. Pentru enterocolită se consumă zilnic 150 g suspensie de argilă, iar pentru colonul iritabil se consumă 4-5 lingurițe de pastă de argilă de trei ori pe zi, timp de 2-3 luni. Pentru a evita recidiva, vă recomand să consumați în paralel un probiotic de calitate (Biokult, două cutii – îl puteți procura la tel. 0764.265.267), iar pe termen nelimitat beți câte o cană de suspensie de argilă înaintea meselor principale. Pentru detalii referitoare la tratament puteți să mă contactați la tel. 0788/23.38.73. Pentru a procura argila „ALGO” la preț de producător sunați la tel. 0258/86.56.77.
Același răspuns este valabil și pentru ȘERBAN F. – „Am colită cronică ulcerativă” (F. AS nr. 1399) și CAMELIA F. – „Din cauza unei fisuri anale, sângerez la fiecare scaun” (F. AS nr. 1398)