Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

Foto: Shutterstock

• Am încheiat anul trecut cu vești bune, începem 2020 cu alte vești la superlativ. Deși se zice că lucrurile pornesc mai greu după săr­bătorile de iarnă, ne-au fost de ajuns două săptămâni ca să umplem o pagină cu știri una și una. Anul 2020 se anunță an bun pentru România! •

REZISTENȚĂ

Dacia Duster, test cu brio la -60 de grade!

Cu Dusterul, la -60 de grade Celsius

Soții Kinga şi Attila Bertici din Satu-Mare au reuşit să atingă Polul planetar al frigului, localitatea Oymya­kon din Siberia, la volanul unei mașini Dacia Duster diesel de serie. Cei doi au pornit în temerara aventură pe 12 decembrie și au ajuns la Oy­mya­kon pe 8 ia­nua­rie 2020. Ulti­ma etapă, de circa 500 de kilometri, până în orăşelul Khandyga – situat pe şoseaua Koly­ma, drum supra­nu­mit „al Oaselor”, din cauza victi­me­lor omeneşti pe care le face – a fost cea mai grea etapă, din cauza vremii din estul Siberiei, care se răcise considerabil. Dacia construită la Pitești s-a comportat foarte bine, deși în depresiunile traver­sate, temperaturile au coborât în jurul a -60 de grade. Niciodată o Dacia Duster n-a fost testată la temperaturi mai mici de -30 de grade. Cu toate acestea, motorul maşinii i-a dus cu bine pe soţii Bertici la destinaţie. Kinga şi Attila au făcut, astfel, o bună reclamă – pe gratis! – celor de la Dacia.

EDUCAȚIE

Clujul predă o nouă lecție: un sfert din buget pentru educație!

Autobuze speciale pentru elevi, la Cluj

„Orice investiție în educație este o inves­ti­ție lipsită de grija falimentului. Educația e principala cale de a ieși din sărăcie”, spu­nea, la începutul acestui an, Emil Boc, pri­marul municipiului Cluj-Napoca. Dovada că declara­țiile fostului premier nu sunt vorbe în vânt e proiectul de buget pentru anul 2020, în care educația e prioritatea numărul 1 în oraș. Pes­te un sfert din bugetul pe anul acesta al Clu­jului va fi direcționat spre educație, urmând să fie folosit atât pentru investiții sau reparații, cât și pentru asigurarea dotărilor necesare din șco­lile și liceele clujene! „Prin această finan­țare, asigurăm școlile cu rețe­le de calculatoare, cu do­tări de ultimă ge­nerație, cu internet de mare viteză, cu table inteligente, tot ce în­seamnă sis­teme moderne de pre­dare și învățare. Un oraș care investește în educație este un oraș care va câștiga pe toate pla­nurile”, mai spune Boc. În proiectul de buget pe acest an vor fi prevăzuți bani și pentru burse școlare pentru elevii care au me­dia generală de peste 8,50. De asemenea, Clujul finanțează transportul gratuit cu autobuze șco­lare, pentru elevii din clasele mici, care învață în zona centrală.

INOVAȚIE

Cea mai economică locuință din lume e în România

Casa RIA, cea mai economică locuință din lume

Casa RIA, construită lângă Târgoviște de compania Biobuildsa a fost certificată de Passive House Institute din Darmstadt (Germania) cu un necesar energetic pentru încălzire și răcire de doar 2 kWh/mp pe an.

Casa din Târgoviște are o suprafață totală des-fășurată de 360 de metri pătrați, are pereți prefa­bri­cați pe structură de lemn și utilizează paiele drept material izolant. În plus, toate materialele folosite sunt organice, special alese pentru a avea emisii minime de compuși organici volatili. Consumul de energie pentru încălzire și ră­cire este cu până la 99% mai mic comparativ cu o casă convențională. Sistemul de ven­ti­lație instalat în casă furnizează un flux con­stant de aer curat: întregul volum de aer din casă este înlocuit cu unul nou la fiecare două ore. Fără ca sistemul de ventilație să fie pus în func­țiune, în casă sunt între 16 și 23 de grade Cel­sius în zilele reci de iarnă, res­pectiv 24 de gra­de în zilele toride de vară. Tra­dus în termeni financiari, costul anual pen­tru încălzirea și răcirea casei este de cel mult 18 lei!

PREMIU

Mihai Mălaimare Jr., premiat la Hollywood

Mihai Mălaimare Jr.

Mihai Mălaimare Jr., fiul cunoscutului actor Mă­laimare, a primit, la începutul lunii ianuarie, Pre­miul pentru „Cel mai bun director de imagine”, la Holly­wood Film Awards, eveniment găzduit de Be­verly Hills Hotel din Los Angeles. Mihai Mălaimare Jr. a impre­sio­nat juriul cu imaginea filmului „Jojo Rabbit”, un lung­metraj neozeelandez, regizat de Taika Waititi. În vârstă de 44 de ani, Mihai Mălai­mare are un CV impresionant: a fost directorul de ima­gine al filmului „Nina”, regizat de Cynthia Mort, în 2013 a fost premiat de către criticii ameri­cani la Gala National Society of Film Critics, unde a câștigat la categoria „Cea mai bună imagine”, cu pelicula „The Master”, iar în 2014, a fost elogiat de pre­sa străină pentru imaginea producției „Umblând printre morminte”, de Scott Frank. Mihai Mălaimare Jr. a colaborat și cu faimosul regizor Francis Ford Coppola, la filmele „Tinerețe fără tinerețe” și „Tetro”.

RECUNOAȘTERE

„Electric Castle” și „Jazz in the Park”, cele mai bune festivaluri din Europa

Electric Castle, un festival cu adevărat electric

Electric Castle și Jazz in the Park, două din­tre cele mai importante evenimente or­ga­nizate în Cluj-Napoca, au câștigat, la mij­lo­cul lunii ianuarie, premiile „Best Me­dium-Sized Festival” („Cel mai bun festival european de dimensiuni medii”), respectiv „Best Small Festival” („Cel mai bun festi­val european de mici dimensiuni”) în cadrul Eu­ropean Festival Awards 2019. Premiul „Best Major Festival” a fost câștigat în acest an de Open’er Festival din Polonia. Ceremonia a avut loc în orașul olandez Groningen și reprezintă unul dintre cele mai așteptate evenimente dedicate fes­tivalurilor europene. European Festival Awards îi premiază, de asemenea, și pe cei mai buni oameni din indus­tria festivalurilor. La ediția din acest an, Codruța Vulcu, director ARTmania, a primit „The Award for Excellence & Passion”. Codruța Vulcu este Directorul Festivalului ARTma­nia, East European Music Conference și Blaj aLive Festival, având o experiență de peste 16 ani în industria muzicală și un portofoliu de eveni­mente printre care se numără și organizarea, din punct de vedere logistic și operațional, a cere­mo­niilor oficiate anul trecut de Sanctitatea Sa Papa Francisc pe Câmpia Libertății din Blaj. În 2015, Festivalul UNTOLD a primit premiul „Best Ma­jor European Festival” la European Fes­ti­val Awards, fiind pentru prima dată când un festival aflat la prima ediţie câştigă marele premiu.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian