
• Există o rețetă prin care să putem învăța sentimentul de „bine al vieții”? Răspunsul e „da”! Corpul nostru este un student silitor, care învață repede orice lecție. Iată câteva soluții neașteptate, metode bune și ușor de urmat •
„Când o fi mai rău, așa să ne fie”, spune un proverb românesc care sintetizează cum nu se poate mai bine ideea de mulțumire și împlinire. Din păcate, clipele acestea sunt rare și durează puțin. O plimbare în natură, cu ochii pierduți în priveliștile strălucitoare, o melodie romantică și răscolitoare, care cheamă amintiri, o petrecere cu prieteni apropiați, un spectacol emoționant și înălțător… Indiferent care a fost cauza, în asemenea împrejurări am simțit cu toții o bucurie curată și ne-am spus, ca poetul, „clipă, oprește-te!”. Nu există om care să nu-și dorească o felie mai mare de fericire, mai multă energie, mai multă liniște și răgaz pentru a se bucura de viață. Rețeta nu este prea complicată: fericirea este un continent compus din insule mici, pe care dacă știm să le explorăm, starea de bine poate deveni permanentă. Iar lucrul acesta se poate obține fără niciun ajutor din afară. Drogul fericirii se află în noi. Să învățăm cum să îl folosim.
Puterea imaginației
Închideți ochii și activați-vă imaginația: Închipuiți-vă un peisaj odihnitor, de care vă aduceți aminte cu plăcere; un câmp de grâu unduitor sau un minunat apus de soare. Specialiștii ne asigură că aceste imagini, chiar și sub formă de amintiri, armonizează și echilibrează stările sufletești. Vă simțiți obosiți și aveți nevoie de ceva stimulativ? Gândiți-vă la o furtună de vară. Efectul este garantat.
Metoda li se recomandă mai ales persoanelor care au o putere imaginativă dezvoltată.
Renunțarea la somn

O senzație benefică: Probabil că ați trăit cândva senzația deosebită pe care o ai după ce petreci o noapte întreagă dansând sau când rămâi treaz pentru a citi un roman captivant. Renunțarea voluntară la somn (a nu se confunda cu insomnia involuntară) este folosită chiar și în tratamentul clinic al depresiilor.
Important: Aveți grijă ca starea de veghe să fie pentru dvs. o experiență pozitivă, în care să faceți ceva plăcut. Pe durata ei se eliberează noradrenalina, hormonul care declanșează optimismul. Practicați procedeul la final de săptămână, când lipsa de somn poate fi recuperată a doua zi.
Această metodă este bună pentru toți cei a căror dispoziție este foarte scăzută sau care s-au împotmolit în rezolvarea unei probleme. După asemenea stări de veghe apar, adesea, soluții noi.
Excedentul stimulativ
Factor de maximă importanță – intensitatea: O discuție fierbinte sau o ceartă din care să iasă scântei, un concert rock ațâțător sau un meci de fotbal tensionat, o partidă de ping-pong sunt împrejurări în care hormonii sunt stimulați și ne stimulează și nouă starea de bine. Suntem superconcentrați, simțim că stăpânim situația și avem o dispoziție bună.
Metodă recomandată acelora care doresc să se încarce cu energie, fără a întreprinde prea mult pentru atingerea acestui scop.
Bioritmul

Vă cunoașteți bioritmul? În caz că nu, întocmiți-vă o agendă cu următorul conținut: notați câteva zile la rând la ce intervale de timp ați dormit, ați lucrat, v-ați relaxat, ați mâncat, ați făcut sport etc. și ce stare ați avut de fiecare dată. După ce ați constatat ce anume vă face bine și ce nu, încercați să vă organizați activitățile zilnice în rezonanță cu propriul bioritm.
Metodă bună pentru toți aceia care doresc să-și cunoască mai bine propriul organism, ca și nevoile acestuia.
Respirația
Pur și simplu genial: Așezați-vă pe un scaun în poziție verticală, apoi inspirați și expirați de câteva ori adânc. Respirația corectă activează hormonii, stăpânii sentimentelor noastre, de care suntem legați în „lanțuri”. Vă veți simți imediat remontați. Majoritatea oamenilor respiră superficial, iar acest lucru ne istovește, dacă este de durată. Sfatul nostru: efectuați câte 10-20 de respirații în trei reprize pe zi. Stați relaxați și conștientizați felul în care aerul pătrunde și iese din plămâni.
Exerciții de respirație puteți să faceți oriunde și oricând, chiar și atunci când, profesional, trebuie să călătoriți foarte mult.
Meditația
Fericire la comandă: Printr-o respirație controlată și o destindere progresivă a corpului, prin contemplarea unei priveliști sau a unei picturi, prin concentrarea pe o imagine mentală (apă, floare etc.), toți factorii stresanți ai mediului înconjurător se elimină și ajungem astfel într-o stare de liniște, între conștiență și somn. Nici o altă stare nu este mai propice pentru activarea principalului factor al fericirii, endorfina. Străduiți-vă să meditați cel puțin o jumătate de oră pe zi. Greu e doar începutul, până vă veți convinge de efect.
Procedeul face bine tuturor celor care se simt agitați sau care nu se pot concentra. Important pentru atingerea scopului: exersați!
Antrenamentul autogen
Jocul mental: Formulele de autosugestie pozitivă au un efect excepțional asupra stării de spirit. S-a mai scris despre asta în revistă. Spuneți-vă cât mai des: „Mă simt bine. Mă simt tot mai bine. Sunt fericit!”. Dorința vi se va împlini. Subconștientul ne împlinește toate așteptările dacă știm să îl stimulăm.
Variantă optimă pentru toată lumea, oricând.
Atingerea fizică

Mângâierea: Contactul pielii, sub toate formele lui – mângâieri, sărutări, contact sexual, în general, manifestarea concretă a afecțiunii –, trezesc sentimente de dragoste și instincte de ocrotire, împlinire și un sentiment de euforie, care ne fac să trecem mai ușor peste griji. De prisos să mai spunem că în cauză sunt iarăși hormonii. Important este să ținem seama de faptul că bucuria și fericirea ne sunt tuturor la îndemână, printr-o simplă, dar benefică atingere.
Procedeu valabil pentru oricine.