Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

UE: avertisment dur pentru România în privința tăierilor de păduri

Tăierile masive de pădure sunt vizibile de pe satelit. Foto: Agent Green

Comisia Europeană a transmis miercuri României o „scrisoare de punere în întârziere”, cerându-i să aplice în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care interzice întreprinderilor din sectorul lemnului să producă şi să introducă pe piaţa Uniunii produse obţinute din buşteni recoltaţi în mod ilegal.

Comisia acordă țării noastre un termen de o lună pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficienţelor identificate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităţilor române un aviz motivat.

În cazul României, Comisia a constatat că autorităţile nu au fost în măsură să verifice operatorii de masă lemnoasă şi să aplice sancţiuni corespunzătoare. De asemenea, inconsecvenţele din legislaţie nu permit autorităţilor române să verifice cantităţi mari de lemn recoltat ilegal.

În plus, Comisia susține că autorităţile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere, fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate şi în Directiva privind evaluarea strategică de mediu. Comisia a constatat, de asemenea, că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate şi a Directivei privind păsările.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

Un fenomen scăpat de sub control

Anunțul Comisiei Europene de a demara proceduri de infringement vine în urma plângerilor depuse anul trecut de Agent Green, Client Earth și EuroNatur față de distrugerile planificate în formă continuată a zeci de mii de hectare de păduri seculare și primare.

„Să ne imaginăm o singură tăiere la ras care măsoară nu mai puțin de 3700 de hectare undeva în situl Natura 2000 Munții Maramureșului, regiunea unde recent a fost ucis pădurarul Liviu Pop. Acești munți arată ca un teren de luptă pustiit mai mare decât întreaga capitală europeană – orașul Bruxelles.

Am documentat mai bine de 10.000 de hectare tăiate la ras în această arie protejată, inclusiv habitate prioritare strict protejate cu frasin și arin. Aceste păduri erau habitat-cheie pentru multe specii de animale sălbatice. Doar din această zonă a țării a dispărut lemn în valoare de cel puțin 250 de milioane de euro. Infingementul a fost demarat și pentru tăieri ilegale în alte arii protejate din România, cum ar fi Munții Făgăraș – cei mai semeți munții ai României .

Tăierile ilegale s-au produs deopotrivă în păduri de stat și private. Situația este complet scăpată de sub control. Începând de astăzi, autoritățile din România nu mai au de ales și trebuie să facă ce este bine pentru păduri, altfel vor plăti bani grei”, avertizează Gabriel Păun, președintele Agent Green.

În ciuda eforturilor societății românești de a bloca tăierile ilegale, fenomenul a fost scăpat de sub control. Inventarul forestier național arată că în România se exploatează annual legal aproximativ 18 milioane de metri cubi. În perioada 2009-2013, același inventor relevăcă au mai dispărut, în plus, anual alte 8,8 milioane metri cubi tăiate ilegal. Volumul tăierilor ilegale a crescut în perioada 2014-2018 la 20,6 milioane de metri cubi anual, adică mai mult decât tot ceea ce se taie legal.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian