Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Un brad vechi de 500 de ani din România, printre cei mai frumoși arbori din Europa. Haideți să votăm bradul din Cibin!

16 copaci din tot atâtea țări Europene se află pe lista finală care va da, la sfârșitul lunii, în urma voturilor oamenilor din întreaga lume, cel mai frumos arbore din Europa. La fel ca în ultimii ani, România are și de această dată un arbore care, cu votul nostru, al tuturor, poate deveni marele câștigător al competiției.

Țara noastră concurează cu brad vechi de pe vremea lui Mihai Viteazul, mai înalt decât un bloc cu 10 etaje și cu o circumferință pe care abia o pot cuprinde cu brațele opt oameni! Bradul secular este cel mai vechi pom din Munții Cindrel și a fost numit „Paznicul Cibinului”.

Bradul din Cibin are și o poveste aparte. Se spune că pe valea Cibinului trăia un păstor care avea zece oițe. Într-o zi furtunoasă, păstorul a adăpostit oile sub coroana unui brad şi a adormit. Când s-a trezit, furtuna se oprise, dar oile dispăruseră. Păstorul l-a rugat pe Dumnezeu, să-i găsească animalele pierdute. Adormind, a visat că bradul crescuse foarte înalt şi gros. Trezindu-se, visul era deja realitate. Tânărul s-a urcat în vârful bradului și și-a văzut, astfel, oile pierdute. Întors acasă, a povestit celor din sat miracolul, iar lumea a hotărât să ocrotească bradul legendar.

Bradul din România, de la Gura Râului, poate fi votat arborele european al anului pe site-ul treeoftheyear.org până pe 29 februarie. Oricine doreşte, poate intra pe site-ul oficial al concursului şi trebuie să voteze doi arbori care îi plac, dar poate afla şi povestea din spatele fiecărui copac. „European Tree of the Year” are o istorie de un deceniu.

În momentul de față, arborele din România se află pe locul 3 în opțiunile publicului, cu 11.200 de voturi, după arborii din Cehia și Croația, cu peste 14.000 de voturi.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian