Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Mărţişoare muzicale la Hard Rock Cafe – IRINA RIMES și ZDOB ȘI ZDUB

• Dacă nu aţi găsit încă mărţişorul perfect sau vreţi să dăruiţi unul mai special, două manifestări muzicale pot fi prilejul perfect pentru un asemenea scop. Este vorba de concertele IRINEI RIMES şi de cel al băieţilor de la ZDOB ŞI ZDUB, basarabenii care au făcut revoluție în muzica românească •

IRINA RIMES „Emoția este cheia către sufletul omului”

Subțire și delicată precum o figurină de por­țe­lan, Irina Rimes este una dintre cele mai speciale cân­tăreţe ale momentului, care a știut să-și găsească un stil diferit, un tipar doar al ei, o „marcă” aparte, care o face „unică”. Admirată de un public larg, ea a reuşit să se facă remarcată nu doar în rândul generaţiei ti­nere, ci și al publicului a­dult, graţie rolului de „an­trenor” pe care îl joacă per­fect la îndrăgita emisiune de televiziune „Vocea Ro­mâ­niei”. „«Vocea Româ­niei» este ceva ce mi-am dorit dintotdeauna să fac, este ca un vis împlinit. Mi-am dorit de atâtea ori să strig în gura mare, cât este de importantă emoția, cât de important este me­sajul transmis celorlalți, atunci când cânți. Aceasta este cheia către sufletul omu­lui. Vocea este aceea care te atinge, care te face să tresari, indiferent că e o piesă veselă sau una tris­tă”, declara ea, imediat ce a preluat ștafeta de jurat de la Loredana Groza.

Irina s-a născut în Basarabia şi are 28 de ani. A devenit cunoscută mai întâi acasă, după o partici­pare, în 2012, la concursul TV, „Fabrica de sta­ruri”, unde a ajuns până în finală, apoi s-a mutat în România şi, imediat, a cucerit toate topurile muzi­cale din anul 2016, cu piesa de debut „Visele”. Melodia i-a adus şi primul ei premiu pentru „Cel mai bun debut”, în cadrul „Galei premiilor Radio România, din 2017”. Dar hiturile au continuat, iar numărul fanilor a crescut. „Ce s-a întâmplat cu noi”, „Bolnavi amândoi”, „Nu știi tu să fii bărbat” sau „POEM”, cântat în duet cu The Motans. Irina a lansat două albume de studio: „Despre el” (2017) și „Cosmos” (2018), iar în paralel, a compus nume­roase melodii pentru: Andra, Inna, Alina Eremia, Raluka, Antonia sau Vunk. Cel mai nou single al artistei, „Nicăieri”, lansat anul trecut în luna octombrie, a strâns până acum 2,4 milioane de vizualizări pe YouTube.

Datorită succesului ei de public, dar și personalității sale distincte în plan cultural, Irina Rimes a fost aleasă anul acesta Ambasadoare a „Zilei Brâncuşi”. „Nu ştiu dacă sunt cea mai bună alegere pentru a face puntea între generații. Ştiu însă un lucru sigur: noi, românii, avem o cultură cu care ne putem mândri. Pentru că ceea ce avem noi e ceva ce se cam pierde în Vest, dacă nu s-a pierdut de tot. Ţara noastră a fost pusă pe harta culturală a Europei și de nişte personalităţi precum Constantin Brâncuşi. Personalităţile astea au crescut cu aceleaşi valori cu care creştem şi noi”, declara ea. Decizia mi­nistrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, de a o declara pe Irina Rimes ambasadoare a „Zilei Brâncuşi”, a făcut mare vâlvă, fiind aplaudată şi criticată deopotrivă. Însă un lucru e sigur: artista are milioane de ad­miratori în ţară şi peste hotare, bucuroși s-o susţină şi ca ambasadoare a „Zilei Brâncuși”.

(Pe Irina Rimes o puteţi asculta în concert joi, pe 27 februarie, la Hard Rock Cafe. Biletele se găsesc în reţeaua Iabilet şi au preţuri cuprinse între 114 şi 64 lei.)

ZDOB ŞI ZDUB „Bestiarium”…

Afterhills, concert Zdob si Zdub

Băieţii de la Zdob şi Zdub n-au nevoie de mari prezentări. Ne-au tăiat respirația încă de la debut! Maeştri ai muzicii incitante, cu refrene etno și ritmuri moderne, ei sunt acum în plin turneu de pro­movare a celui mai nou disc al lor – „Bestia­rium”, cu care se plimbă de-a lungul şi de-a latul Europei, exact cu iuțeala muzicii lor. Pe 14 februarie au con­certat la Dublin (în Irlanda), pe 15 la Lisabona (în Portugalia) şi mai au programate două concerte în Rusia, pe 21 februarie la Moscova, pe 22 la Sankt-Peterburg, apoi revin în ţară şi cân­tă pe 27 februarie la Constanţa, pe 28 la Bucureşti, pentru ca mai apoi, la finalul lunii, pe 29 februa­rie, să concerteze în Ucraina, la Bu­kovel. După acest turneu de for­ță urmează o binemeritată pau­ză, până în luna aprilie.

„Bestiarium”, cel de-al zecelea disc al trupei Zdob şi Zdub, a fost lansat pe 8 noiembrie 2019. Albu­mul cuprinde 14 melodii care ex­plorează relația om-natură, ca uni­vers integrat. Majoritatea melo­diilor poartă titluri care își reco­mandă de la sine subiectele: Lupul Solitar, Ursul, Mioriţa, Pădure, verde pădure, Înţe­lept, Codrule, eşti, în timp ce altele sunt inspirate din folclorul autentic și din patrimoniul basmelor românești: Statu-Palmă-Barbă-Cot, Muma Pădurii şi nu în ultimul rând „Sânziene”, singura lor melo­die realizată în colaborare cu un alt artist – Irina Rimes.

Îndrăgostiţi de natură, zdubii Roman Iagupov, Mihai Gîncu, Sveatoslav Staruș, Andrei Cebotari, Victor Dandeș şi Valeriu Mazilu – şi-au propus să tragă şi un semnal de alarmă cu ajutorul melodiilor lor, să atragă atenţia către problemele ecologice grave cu care ne confruntăm azi. Ca să dea un exem­plu concret, artiştii s-au apucat să strângă fon­duri online, pe platforme de finanțare participativă (crowdfunding), pentru achiziționarea și plantarea copacilor, în câteva zone despădurite din Moldova și România.

(Vineri, pe 28 februarie, puteţi asculta noile melodii Zdob şi Zdub, în Hard Rock Cafe din Capitală. Din lista lor nu vor lipsi nici hiturile arhicunoscute: „DJ Vasile”, „Zdubii bateţi tare” sau „Bunica bate doba”. Mai găsiţi bilete în reţeaua Iabilet la 74 lei, fără loc, în faţa scenei.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian