Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

CORONAVIRUS: Cum ne putem apăra?

Foto: 123RF – 2

– Trei medici ne oferă soluții –

Dr. DANA MIȘA ȘELARU – medic specialist de Medicină de Familie, cu competență în ramuri ale medicinei alternative: acupunctură, homeopatie, gemoterapie, apifitoterapie; Lector al Asociației Române de Gemoterapie și Homeopatie

„Să depășim starea de panică prin cunoaștere”

În această perioadă critică, când tot globul este „în fierbere”, când panica se in­stalează treptat peste tot, fiecare dintre noi caută soluții – soluții pentru a evita îmbol­năvirea și soluții pentru a re­duce impac­tul virusului în or­ga­nism, în momentul în care luăm contact cu el. Sigur, în textul de față nu ne propunem să dăm scheme de tratament care să ducă la eradicarea viru­sului (ar fi absurd), ci ne pro­punem să vă dăm câteva su­ges­tii și sfa­turi care să ajute organismul să fie mai rezistent în fața „ina­micilor” și să iasă victorios, cu cât mai puține daune.

Cele mai bune sfaturi pentru a omorî virusul sunt cele de igienă, pe care toată lumea ar trebui să le știe și să le respecte. Recomandarea infecționiș­tilor este de a folosi produse care conțin clor sau alcool și nu voi insista asupra acestui aspect. Toată lumea cred că le știe – din avertis­mentele de la TV, care se prezintă zilnic și de multe ori în cursul zilei! Deci, să nu facem rabat de la igienă, zicând „merge și așa”, în binecunos­cutul stil românesc.

Știm despre virus că atacă sistemul respirator și determină forme severe la persoanele în vârstă (pes­te 65-70 de ani), care au numeroase comorbi­dități, și la persoanele cu imunitate scăzută, indife­rent de vârstă. Înainte de a vă prezenta câteva posi­bile soluții pentru protecția aparatului respirator, aș vrea să fac câteva precizări importante.

Plămânul trebuie tratat împreună cu intestinul gros

Foto: Shutterstock – 2

În medicina tradițională orientală, plămânii (sistemul respirator) se află în aceeași lojă ener­getică cu intestinul gros (loja Metal). Aceasta în­seam­nă că există o strânsă legătură între plămâni și intestinul gros. O bună sau proastă funcționare a unuia va influența activitatea celuilalt. Cu alte cu­vinte, dacă există o problemă pe meridianul Plă­mân, în scurt timp va apărea o problemă și pe me­ridianul Intestin gros și invers. Deci, nu putem trata eficient plămânul, dacă nu tratăm – echili­brăm și intestinul gros. Există o legătură și între mucoasa digestivă și mucoasa bronșică, respirato­rie. Să nu uităm că tractul respirator se întrepătrun­de cu cel digestiv. Am tratat de multe ori în practica mea me­dicală alergii respiratorii sau cutanate (de reținut că la nivelul pielii se observă dezechilibrele respira­torii), curățând mai întâi tubul digestiv de paraziți intestinali.

O bună parte dintre cei cu infecții respiratorii au descris la debutul bolii existența unui scaun moale sau diareic, care nu i-a deranjat foarte tare. În momentul în care s-a dezechilibrat flora intes­tinală, este numai o chestiune de timp să se ajungă și la dezechilibrul plămânilor.

Factorii care afectează preferențial loja Metal (Plămân – Intestin gros) sunt:

* Ca factor alimentar – gustul picant. Când apare o dorință mare de alimente picante, ne putem gândi la un dezechilibru.

* Ca factor psihic – anxietatea, melancolia, tristețea, supărarea și grijile. Acum înțelegeți de ce anxietatea și grijile legate de îmbolnăvire ne pot șubrezi și mai mult organele afectate de virus, creându-i acestuia cale liberă de a pătrunde în organism.

* Ca factor fizic – uscăciunea mucoaselor, care trebuie evitată. De aici și recomandările legate de hidratare. O mucoasă uscată este o mucoasă cu imunitate scăzută și mai predispusă de a se infecta, de a favoriza infecția și înmulțirea factorilor patogeni (bacterii, viruși).

Vă aduc în atenție și care sunt urmările stresului (panica) la acest nivel, al meridianului Plămân – In­testin gros: crize de astm, enterite, colită ulceroasă.

Semnele afectării plămânului sunt: fatigabilitate fizică și psihică, tristețe, modificarea timbrului vocii, tuse, transpirație.

Semnele afectării intestinului gros sunt: diaree sau constipație, însoțite de tulburări hidroelec­trolitice; manifestări la nivelul anusului sau ano-rectale; asocierea cu tul­burări urinare. Toate a­­cestea pot determina o modificare a stării ge­ne­rale.

Manifestările psihice pot fi cauzate de o insu­ficiență energetică la ni­velul meridianului Plă­mân – Intestin gros (plâns ușor, intrăm cu gândurile în ireal – stare de reverie și contrarietate la lucruri mărunte) sau pot fi cauzate de un exces ener­ge­tic la acest nivel (melancolie, scade bucuria de a fi, obsesii pentru viitor, gelozie și chiar tendință de suicid).

Pentru a păstra echilibrul organismului, care se va reflecta la nivelul plămânilor și intestinului gros, sunt importante alimentația, hidratarea și oxige­narea.

* Evitați supra-alimentația, frecventă pe fond de stres (bulimie de stres și anxietate), excesul de proteine animale, conservele și alimentele intens procesate industrial, cu mulți coloranți și aditivi alimentari. Toate acestea vor face ca organismul să trebuiască să neutralizeze toxinele din alimentația noastră, și energia va fi direcționată în acest sens, și mai puțin pentru apărarea imunitară – lupta cu virușii sau alți agenți patogeni. Deci, alimentația trebuie să fie cât mai ușoară. Puteți apela la pro­biotice, pentru a reface flora intestinală și implicit a susține imunitatea. Alimentele care conțin pro­biotice sunt: zeama de varză, gogonelele (acestea conțin și o cantitate mare de vitamina C naturală).

Puteți folosi ceaiuri sau tincturi pentru buna funcționare a intestinelor în afecțiuni respiratorii, cum ar fi: anason, chimen, fenicul, busuioc, co­riandru, mușețel, salvie.

De asemenea, apelați la gemoterapie: Extract din mlădițe de Merișor pentru reglarea tranzitului și refacerea florei intestinale sau Polygemma 15 – intestin detoxifiere, pentru o cură de întreținere a funcționalității intestinelor, chiar dacă nu aveți manifestări la acest nivel. Extractul din muguri de Smochin este, și el, un gemoterapic extrem de efi­cient pentru reglarea funcționalității stomacului, cu efect de reglare și la nivel neurovegetativ, calmând stările de agitație, neliniște. (Preparatele enumerate se găsesc în farmacii, sub sigla Plantextrakt – n.r.)

În această perioadă ar trebui evitat laptele, care poate provoaca inflamație și un exces de mucus. Puteți folosi însă iaurtul natural și chefirul, care con­țin probiotice. De evitat și produsele care conțin zahăr – fermentează și distrug mucoasa – sau pro­dusele care conțin drojdie – tot din cauza fer­mentației. Atenție și la consumul de alcool!

Fiind ușoară, alimentația va sprijini și conserva energia organismului. Nu uitați de fructe, care trebuie spălate foarte bine și consumate între mese.

* Hidratarea este, de asemenea, foarte impor­tantă, 70-80% din greutatea corpului fiind apă, așa cum bine știm – de aici importanța ei în organism și dereglările pe care le poate induce un aport insuficient de apă. Apa este esențială pentru eliminarea toxinelor din organism. Deci, ți­neți cont să vă hidratați corespunzător, cu 1-2 litri de apă zilnic.

* Oxigenarea este și ea foarte importantă pentru buna funcțio­na­re a celulelor întregului organism. Plămânii sunt cei care ajută la schim­bul de gaze: intră aer cu oxigen și se eli­berează dioxid de carbon. Aerisiți cât mai des casa, având grijă totodată să nu stați în curent. Faceți exer­ciții de respirație, cel puțin o dată pe zi, în fața ferestrei deschise (inspir 5 secunde – pauză 5 se­cunde – expir 5 secunde – repetat de mai multe ori) minim 10-15 minute pe zi. Putem folosi filtre care purifică aerul sau aparate care folosesc ca filtre sarea de bucătărie (aparatul Salin). Persoanele care nu sunt alergice, pot folosi pentru purificarea aeru­lui uleiuri esențiale (lavandă, pin, cimbru, busuioc).

Temperatura este și ea importantă. Trebuie să mențineți o temperatură constantă în casă, 20-22 grade Celsius, astfel încât organismul să nu chel­tuiască energie pentru termoreglare.

Suplimente alimentare

Pentru a ajuta și mai mult organismul să-și întă­rească imunitatea, se poate apela la diverse supli­mente nutritive de bună calitate, cât mai aproape de natură.

De cele mai multe ori, poarta de intrare în orga­nism a factorilor patogeni este cavitatea bucală și cea nazală, mai ales pentru afecțiunile respiratorii. Dacă găsesc aici un teren propice se vor dezvolta și vor migra în întreg organismul. Și în cazul acestui virus, înmulțirea se face și în nazofaringe. Știind acest lucru, putem face prevenție curățând cât mai bine această zonă. În acest sens, se pot folosi tinc­turi (de Cimbru, Soc, Trei-frați-pătați) sau pre­pa­ratul Mira – pentru gargară (un extract de smir­nă, cu efect important dezinfectant, antiinflamator).

Extractele gemoterapice care susțin buna func­ționare a aparatului respirator sunt cele din mu­guri de Brad, muguri de Mesteacăn și mlădițe de Măceș – pe care le recomand pentru copii, și Coacăz-negru, Arin-negru, Lemn-câinesc, pentru adulți. Indiferent de vârstă, puteți apela la pre­paratul gemoterapic complex Poly­gemma 5 – cavitate bucală și gât.

Mestecați cuișoare – asi­gură o dezinfectare a gurii, prin efectul puternic al euge­nolului.

Folosiți la mâncarea pe care o preparați condimente de tipul curcumină, cimbru, foi de dafin, tarhon, scorțișoară, cui­șoare.

Sunt utile ceaiurile calde de Salcie, Plop, Soc, Pin, Dafin sau tinctura de propolis.

Vă ajută gargara cu o soluție salină saturată (sare grunjoasă neiodată, dizolvată în apă caldă, până când sarea nu se mai dizolvă, astfel se obține soluția saturată). După gargară, soluția se scuipă, nu se înghite.

Pentru cei care au probleme cronice la nivelul aparatului respirator (bronșite, traheobronșite), în cazul fumătorilor și al celor care au avut recent viroze respiratorii și nu s-au refăcut în totalitate, le recomand Polygemma 16 – plămâni (efect anti­scleros, antispastic, de echilibrare hidrică, reduce fibroscleroza, crește capacitatea respiratorie), în asociere cu Extractul din muguri de Călin, admi­nistrat seara.

Dacă apar afectări ușoare ale tractului respirator, cu tuse, apelați la Polygemma 3 – tuse (pentru tusea seacă și cea productivă), în asociere cu ceaiuri calde de Scai-vânăt și Podbal, pentru a favoriza expectorația.

„Să trecem cu bine de această încercare, dăruind iubire celor din jur”

După cum ați văzut, natura ne oferă întotdea­una ajutor. Trebuie numai să fim bine informați. Rețineți că 80% dintre pacienții infectați cu Covid – 19 fac forme ușoare sau sunt asimptomatici, iar 20% fac forme moderate și severe. Formele severe apar la persoanele cu imunitate scăzută. Cu efect de întărire imunitară sunt și toate cele prezentate în acest articol. La toate acestea, putem adăuga și preparate cu acțiune imunostimulatoare, de tipul celor cu Echinacea, dar numai celor care nu suferă de boli autoimune și numai ca prevenție, nu ca terapie ( o suprastimulare imunitară poate să nu fie benefică în timpul bolii).

Sunt medic, și închei spunându-vă că este bine să apelați la medic întotdeauna când observați că se instalează un disconfort la nivel respirator. Nu tre­buie să subestimăm riscul infecției, dar nici nu tre­buie să considerăm că este o afecțiune de neînvins.

Ridicați-vă nivelul de energie cu gânduri pozi­tive și sentimente de recunoștință și iubire. Ura, invidia, răutatea, lipsa de compasiune, răzbunarea, frica ne îmbolnăvesc. Organismul nostru este un mecanism minunat, proiectat să ne apere – trebuie doar să fim alături de el (nu împotriva lui) în acest demers.

Să trecem cu bine de această încercare, dăruind iubire celor din jur. Energia iubirii se va întoarce atunci spre noi înzecit, protejându-ne!

Tel. programări: 0722/45.35.70, 0740/18.42.37, Constanța, e-mail: [email protected]

Dr. FERNANDO PITERÀ DI CLIMA – Italia, medic homeopat, specialist în gemoterapie și fitoterapie, membru de onoare al Asociației Române de Gemoterapie și Homeopatie

„Frica e mai contagioasă decât virusul”

Ca prevenție, recomand gemoterapicele:

* Extract din muguri de Coacăz-negru: 2 ml în apă, la trezire, dimineața.

* Extract din muguri de Arin-negru: 2 ml în apă cu jumătate de oră înainte de prânz. 

* Extract din muguri de Carpen: 2 ml în apă, cu jumătate de ora, înainte de cină.

Dacă apare febra:

* Extract din muguri de Coacăz-negru.

* Extract din muguri de Mesteacăn-pufos.

* Extract din muguri de Arin-negru.

Administrare: câte 3 ml din fie­care, diluat în puțină apă, din oră în oră; sau 3 ml odată, alternând admi­nistrările gemoterapicelor prin rota­ție, la fiecare jumătate de oră, până la afebrilitate.

Foarte utile pentru prevenție sunt și uleiurile esențiale cu acțiune antivirală: Coridothymus capi­tatus, Cynnamomum zeylanicum, Euge­nia ca­ro­phyllus, Lavandula officinalis, Melaleuca alter­ni­folia, Rosmarinus officinalis, Thymus vulgaris etc.

Sugestii pentru a ne menține sănătoși în timpul unei epidemii:

* Odihnă adecvată.

* Să ne protejăm de frig.

* Să evitam diferențele mari de temperatură.

* Să respirăm pe nas.

* Să ne hidratăm bine (să bem minim un litru ju­mătate de apă pe zi).

* Să evităm locurile aglomerate și să respectăm regulile de comportament social.

* Norme igienice personale și de mediu adec­vate.

* Să ne folosim bunul simț și să nu cădem în isterie și în frică.

* Activitate fizică zilnică și gânduri pozitive.

* Alimentație sănătoasă (fruc­te proaspete de sezon, fructe de pădure, zarzavaturi crude etc.).

* Probiotice pentru a ame­liora apărarea imunitară intes­tinală și generală.

* Iaurt la micul dejun sau ca gustare.

* Suplimentare zilnică cu vitamine: A, C (1-2 grame pe zi), K2+D3, grupul B.

Foarte important!

* Evitați rețelele sociale și nu vă lăsați impresionați de știrile catastrofale.

* Profitați de statul acasă, pentru a face o introspecție și a redescoperi legături afective pe care le considerăm deja banale.

* Gândiți-vă la propria bunăstare, ținând însă mereu cont și de bunăstarea celorlalți și a întregii colectivități, amintindu-vă că sun­tem cu toții interconectați; neres­pectarea regulilor de igie­nă și a normelor de compor­tament social stabilite în caz de epidemie vă poate dăuna atât vouă, cât și ce­lorlalți.

* Îndepărtați gândurile ne­faste care ne slăbesc și ne de­primă.

* Alungați frica din minte, pentru că frica e mai conta­gioasă decât virusurile, ca și orice altă emoție sau idee nega­tivă.

* Emoțiile influențează sis­temul endocrin și imunitar. Gân­­din­du-ne încontinuu la virus, creăm și amplificăm înăuntrul nostru frica de contaminare, care se in­staurează și slăbește sistemul imunitar.

* Neurohipofiza noastră secretă doar doi hormoni: oxitocina, care este hormonul dragostei, și ADH-ul, care este hormonul fricii, dar nu pot fi secretați concomintent. Deci trebuie să alegem: dra­goste sau frică!

* Parazitul cel mai rezistent, virusul cel mai contagios este o idee negativă, este frica însăși; ea se înstăpânește peste creierul nostru și e foarte greu s-o extirpăm; dar a subevalua riscul de infectare este inconștient și iresponsabil!

Prin urmare, trebuie să fim foarte atenți și să res­pectam regulile de protecție, dar să fim și reactivi, pozitivi, optimiști, în armonie cu noi înșine, cu cine ne e alături și cu energia potrivită!

Să ne amintim că de comportamentul nostru de­pinde sănătatea și uneori viața rudelor noastre și a altor persoane.

Dr. MĂLINA CIUMAȘU – Iași, medic primar Medicina muncii – doctor în științe medicale

„Suntem într-un an de curățiri karmice”

O schemă de prevenție anti coronavirus ar putea include Imunorezistan forte (conține Eupatorum perfolia­tum, Ginseng siberian și Echi­nacea purpurea – trei dintre plantele cu tropism respirator, în special pulmonar, și susțină­toare ale sistemului imun), Ex­tractul din muguri de Coacăz-negru și Tinctura-mamă de Soc (din inflorescențe de Soc).

Dacă ne aflăm în situația unor simptome respiratorii, până la diagnosticul specific, pu­tem folosi în caz de febră – Extractul gemo­terapic din scoarță de Sal­cie, Extractul din muguri de Arin negru, Tinctura mamă de Soc. Pentru durere de cap – Extract din muguri de Arin negru și Extract din mlădițe de Măceș. Pentru tuse, Poly­gemma 3 – tuse, pentru dureri de gât, Poly­gemma 5 – cavitate bucală, gât; în caz de rinoree – Extract din muguri de Carpen; stare gripală – Extract din muguri de Porumbar, Extract din mlădițe de Măceș, alături de Sărurile Schussler de tipul Ferrum fosforicum D6 (inflamație inițială, febră); Kalium muria­ticum D6 (secreții nazale transparente, albi­cioase); Kalium sulfu­ricum D6 (secreții gălbui) și remediile ho­meopate adecvate la caz, reco­mandate de către medicul homeopat.

Suntem într-un an de curățări karmice masive la nivel planetar, un an de vibrație 4, de curățare a blocajelor de centru 4 – inimă, plămân, timus, sis­tem imun. Am început prin elementul foc în Aus­tralia, continuăm cu elementul aer prin infecția cu COVID-19. Tot profilactic, ar fi bine să rezolvăm tris­tețea, frica de moarte, trauma din iubire, prin terapie florală Bach (vezi preparatele Mustard – tris­tețe, Red chestnut – grija pentru ceilalți, White chestnut – gânduri recurente, Mimulus – frica specifică, Aspen – frica fără obiect, Rock-rose – panică) și să ne aplecăm asupra aproapelui nostru cu iubire și compasiune.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian