Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sfaturi medicale fără rețete

– 15 adevăruri legate de sănătate –

Foto: Dreamstime – 2

1 – Înainte de operație

Dacă te așteaptă o intervenție chi­rurgicală, insistă ca îna­in­te de a ajunge la cuțit să-l cunoști personal pe me­dicul care te va opera și să stai de vorbă cu el. Astfel îți vei da seama dacă îți inspiră în­credere și, în același timp, chirur­gul va avea, la rândul său, posi­bilitatea de a evalua atitudinea ta față de boală și tratament. Ambele lucruri sunt extrem de importante pentru ca actul medical să decurgă cu bine.

2 – Veninul de viespe

Nu vă faceți testul de alergie la veninul de insecte doar așa, ca să vă aflați în treabă. Multe persoane reac­ționea­ză la test fără a fi cu ade­vărat aler­gice, iar de atunci îna­in­te se pa­ni­chează, în­dată ce văd o vies­pe zbu­rând în apro­­pierea lor. O alergie ve­ri­ta­bilă la veni­nul de insecte se recunoaște du­pă faptul că, în urma unei înțepături la mâ­nă, se umflă brusc și fața. Când cineva reacționează în acest fel, are motive temei­nice să se adre­seze de urgen­ță unui medic aler­golog, pentru a i se face un test.

3 – Pieptănătură cu consecințe

Femeile care poartă zilnic părul împletit foarte strâns în cozi sau legat la spate se pot confrunta, la un mo­ment dat, cu o cădere masivă a lui. Da­că rădăcinile firelor sunt deja afec­tate, podoaba capilară nu se va refa­ce.

4 – Cititul pe furiș

Nu vă faceți griji când vă prindeți co­pilul cu cartea sub plapumă. Cititul la lumină slabă nu dăunează ochilor.

5 – Igiena

Se spune, adesea, că ar trebui să le permitem copiilor noștri să se joa­ce cât poftesc chiar și în locuri mai puțin curate, după exemplul celor crescuți în gospodăriile țărănești, care n-ar suferi de atâtea alergii ca orășe­nii, deși vin în contact cu tot felul de lu­cruri. Într-adevăr, nu e bine să exa­ge­răm cu igiena, încercând să ne ferim odraslele de toți alergenii po­sibili. Dar nu aceeași atitudine o vom adopta și față de un copil care deja a re­ac­ționat aler­gic la po­len, praf sau păr de ani­male. Dim­po­­trivă, vom avea grijă ca el să evite aler­genii respec­tivi și îl vom duce la me­dic, pentru o tera­pie de desen­sibi­lizare.

6 – Degenerescența maculară și cititul

Numeroși pacienți cu dege­ne­res­cență maculară – o afecțiune gravă a retinei – citesc mai puțin, în ideea că astfel își menajează ochii. Este o mă­sură de prevedere complet lipsită de temei: cititul nu exercită nicidecum o influență negativă asupra evoluției bolii.

7 – Despre sex, cu copiii

Părinții ar trebui să discute cu copiii lor des­pre sexualitate, a­tunci când observă că a înce­put să-i inte­reseze su­biec­tul. Aceasta se în­­tâm­plă, de regulă, pe la vârsta de opt, până la zece ani.

8 – Lentilele de contact

Nu purtați lentile de contact atunci când faceți duș sau înotați. Dacă totuși preferați să nu le scoateți, nu uitați să le curățați atent după aceea, căci altfel ris­cați să vă alegeți cu o in­fla­mație peri­cu­loasă.

9 – Tomografia computerizată

Nu e cazul să aveți e­mo­ții din pricina ei. Dacă vă e teamă de spațiile în­chise, ascultați în căști mu­zica pre­ferată și pu­neți-vă în picioare o pe­­reche de șosete călduroase, în care să vă simțiți comod.

10 – Mesele zilnice

Respectarea unui ritm stabil al me­se­lor ne aju­tă să re­zis­tăm tenta­țiilor apărute în cursul zilei și să ne păs­trăm sănătatea.

11 – Dureri de cap – renunțați la pilulă

Femeile care suferă frecvent de migrene cu simptome de o intensi­tate deosebită ar trebui să opteze pentru alte mijloace contraceptive decât fai­moasa pilulă. Ele au ori­cum un risc ușor crescut de acci­dent vascular ce­re­bral sau de in­farct, pe ca­re pilula îl spo­rește con­siderabil.

12 – Febra copiilor mici

Când bebelușii fac febră în pri­mele trei luni de viață, părinții ar tre­bui să ia neîntârziat legătura cu un me­dic sau o clinică. Dacă tem­pe­ra­tu­ra este provocată de o infecție bacte­riană, aceasta poate duce în scurt timp la septi­cemie. Abia din a patra lună, febra încetează să fie atât de alarmantă. Cu toate acestea, e ne­ce­sar să mergi cu micuțul la pediatru.

13 – Dacă sunteți însărcinată

Graviditatea nu justifică menaja­men­tele exagerate. Dimpotrivă, fe­mei­lor însărcinate li se recomandă să facă mai multă mișcare decât obiș­nuiau înainte. Sunt indicate mai ales înotul, mersul cu bețe sau o jumătate de oră de plim­bare pe zi.

14 – Picioare umflate

Când apare o retenție de apă la ni­velul pi­cioarelor, mulți se gân­desc în primul rând la o problemă cu ini­ma, ui­tând adesea de rinichi. Dacă aceștia nu-și mai îndeplinesc corect func­ția de filtrare, se elimină o cantitate mai mare de albumină. Diagnosticul se poa­te pune rapid, pe baza unei simple anali­ze: sumarul de urină.

15 – Fitness

Există o metodă simplă prin care vă puteți proteja împotriva herniei in­ghi­nale, în timpul unui antrenament de forță: trageți-vă ombilicul spre co­loa­na verte­brală și nu rețineți aerul în plă­mâni, ci respirați liniștit în conti­nuare.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian