Era sfârșit de mai când l-am văzut prima oară. N-am să uit niciodată ziua aceea, care mi s-a părut atunci și mi se pare și acum ruptă din calendarul obișnuit al primăverii. Era după o ploaie grăbită, care a trecut flușturatecă peste strada aceea de la marginea orașului. Mă aflam acolo ca să-mi caut o casă. Eram pe punctul de-a renunța la un apartament situat în zona centrală a orașului, mânată de dorul după un petec de iarbă și de mai multă liniște, și nu știam dacă alegerea pe care urma să o fac îmi va ușura sau îmi va complica viața. Erau atâtea circumstanțe pe care trebuia să le bag în seamă, de care trebuia să țin cont, încât mi se părea că sunt într-un carusel care nu se va mai opri niciodată. Alegerea unei viitoare case mi s-a părut o misiune extrem de grea. Nu mă puteam hotărî cu niciun chip. Mereu descopeream câte un detaliu care nu se potrivea cu ceea ce îmi doream atunci sau credeam eu că ar fi trebuit să însemne loc tihnit. Au trecut așa câteva luni, în care am văzut zeci, poate sute de locuri și de case, unele mai țanțoșe, altele mai modeste și mai liniștite. Niciuna dintre ele nu mi-a rămas însă aproape, mereu descopeream tot felul de motive pentru a renunța în ultimul moment la o alegere sau la alta.
În ziua aceea de sfârșit de mai despre care vă povestesc, cerul era proaspăt, soarele strălucea vesel, în ultimele picături de ploaie care se scurgeau de pe frunzele viței de vie. Era atât de curat totul, atât de proaspăt și de tihnit, atât de maiestuoasă și impresionantă sălbăticia grădinii părăsite, aflată în fața mea, încât m-am simțit dintr-odată apropiată de tot ce aveam înaintea ochilor. O apropiere care nu a venit din faptul că mi-a plăcut priveliștea sălbatică a grădinii, ci din bucuria cu care mă gândeam câte voi avea de făcut, cum anume trebuie înlăturate buruienile care porniseră să înghită casa, cum s-ar cădea să fie așezate mai bine pietrele care mărgineau o potecă ce se furișa printre pomi. Cu alte cuvinte, până să mă hotărăsc dacă aleg sau nu casa aceea, grădina ei m-a cucerit fără drept de apărare, încătușându-mă cu fire invizibile, robindu-mă cu libertatea ei de neimaginat în centrul orașului. Iar după ce m-am tot învârtit încolo și încoace, prin toate cotloanele ei și-ale curții, vrăjită de frumusețea adormită în ierburile care creșteau în devălmășie, m-am pomenit, dintr-odată, în fața lui: un păr uriaș strălucea, cu ramurile încă ude de ploaie, în lumina iradiantă de mai: „Împăratul grădinii”, mi-am spus. Ca într-o revelație, am înțeles că vegetația aceea exuberantă care trăia în locul acela, toate plantele și arborii din grădină erau ordonate și rânduite în jurul măreției lui.
Proptele
În sfârșit, găsisem locul în care vreau să trăiesc. Rezemată cu spatele de trunchiul lui noduros, am descoperit pe îndelete detaliile împărăției pe care o păstorea. Casa nu mai fusese locuită de câțiva ani și grădina era lăsată în paragină. Cârmâzul își înălța obraznic florile albe la doi, trei metri înălțime, pirul prinsese ca într-o plasă un strat de narcise, care se luptau să-și scoată corolele în lumină, păpădiile și rostopasca se uneau într-un covor auriu, crengile unui soc se zbăteau să-și scoată florile printre ramurile roșcate ale unor corni, scaieți vineții mărgineau cărarea spre poartă, însoțiți îndeaproape de căldărușe albastre și roz. Cu spatele la păr, am închegat rapid planul de război împotriva buruienilor și-a dezordinii din grădină, de parcă casa aceea fusese dintotdeauna a mea. În zilele care au urmat, pe când mă luptam cu încăpățânarea ierburilor sălbatice, m-am gândit, adesea, că ce făceam strica, într-un anume fel, echilibrul pe care plantele și-l găsiseră, armonia aceea „pe gustul lor”, din care nu fuseseră scoase de ani și ani.
Fiecare zi care a urmat a însemnat o nouă provocare în războiul pe care-l duceam cu intrușii din grădina mea. Când oboseam, mă odihneam lângă trunchiul părului și, nu de puține ori, m-am întrebat dacă nu cumva sunt un intrus în universul grădinii și dacă n-ar trebui să le las libertatea de a crește cum vor.
Cu astfel de gânduri am descoperit, într-o zi, că părul bătrân, pe care-l luasem susținător în campaniile mele de reorganizare a grădinii, părul pe care-l recunoscusem de la început drept împăratul grădinii, avea trunchiul putrezit în mai multe zone. Sub scoarța îmbătrânită, vasele lui comunicante, prin care ar fi trebuit să curgă sevele hrănitoare, erau transformate într-un rumeguș roșiatic, adevărat rai pentru miliarde de gâze și insecte. În ciuda bolii, se încăpățâna, totuși, să-și înalțe spre cer ramurile încărcate de frunze și fructe, de-abia formate din flori. Ca să-i fie mai ușor, i-am pus proptele de jur împrejur și l-am rugat, cu gând fierbinte, să mai reziste un timp, să mai lupte cu bătrânețea și boala. În toamna aceea, prima pe care am petrecut-o împreună, cu roadele lui parfumate am umplut câteva coșuri mari. Peste iarnă, trunchiul lui s-a macerat și mai mult, în unele locuri, interiorul tulpinii a dispărut complet, și pomul se susținea doar în scoarța îngroșată. Ca să-l ajut, am ridicat în jurul lui un zid mic de cărămidă, în interiorul căruia am pus pământ bun, cu care i-am acoperit părțile bolnave. Părul a rezistat, astfel, la încercările iernii și primăvara s-a încărcat iar de flori. Doar o singură creangă a rămas uscată și golașă. În anul următor, i-am pus la rădăcină gunoi de grajd, adus cu sacii de la mare distanță, și părul ne-a bucurat din nou cu flori și cu roade. E drept că mult mai puține, și parcă simțeam că se străduiește cum poate să ne mulțumească pentru grija pe care i-o purtam. Dar tovarăș bun pentru gânduri mi-a rămas. Am găsit adesea lângă trunchiul lui răspuns la întrebări legate de felul în care era mai bine să acționez în anumite momente ale vieții. Multe gânduri mi s-au luminat, așteptând acolo, lipită de scoarța lui. Știam, vedeam că anotimpurile îi sunt numărate, dar mă resemnam cu gândul că toate sunt trecătoare și că părul cel falnic va rezista. L-am ajutat după puterile mele. Am luptat mereu pentru ca împăratul grădinii mele să-și ducă bătrânețea în picioare. În ultimii trei ani am luat mlădițe din crengile lui și le-am altoit pe pomi tineri, peri sălbatici răsăriți în grădină, semănați poate de păsări, dar niciunul nu s-a prins. Părea că părul meu nu mai dorea să aibă de-a face cu lumea asta.
Ultima primăvară
Primăvara capricioasă din anul acesta i-a dat părului lovitura de grație. Oricât l-am ocrotit, oricât l-am ajutat și l-am susținut, împăratul grădinii mele se stinge. Crengile lui au rămas de data aceasta pustii. N-a mai avut putere să scoată muguri. Îl mai țin în picioare doar proptelele care s-au tot adăugat, ca semne de neputință. Zile de-a rândul i-am pândit crengile, cu speranța că voi vedea măcar un mugure umflat de seve, dar scoarța lui cenușie nu mai dă niciun semn de viață. Crengile lui se înalță disperat de goale spre cer, ca niște mâini care cer ajutorul. I-am priceput strigarea, și de câteva zile am să încep să-i înlătur proptelele, rând pe rând, așa cum le-am pus. Finalul nu e greu de ghicit.
În toată tristețea pe care mi-o lasă despărțirea de părul bătrân, îmi rămâne amintirea acelei dimineți de mai, când l-am văzut prima oară, proaspăt scăldat de ploaie, strălucitor. Lângă el am visat, el mi-a păzit câțiva ani curtea și grădina ca un oștean brav și devotat. L-am luat adesea ca martor al bucuriilor și tristeților mele, i-am spus povești, uneori fără final, lăsându-l pe el să le ducă mai departe și să mi le descopere apoi în înțelesuri noi. Nu știu cine-i va lua locul în împărăția grădinii, poate nucul în care stă mereu o mierlă tare cântăreață, ori poate castanul, care e încă un adolescent, neformat și nerăbdător. Ori poate cireșul, cam repezit, care-și întinde spre mine crengile pline de muguri. Îi las pe ei să aleagă și să se hotărască cine va deveni împărat. Nu vreau să intervin în niciun fel. Sunt însă convinsă că va veni o altă dimineață când voi simți că părul bătrân m-a lăsat în grija unuia sau a altuia dintre ei.
Aștept ziua aceea și până atunci adun cu drag pământ proaspăt în jurul trunchiurilor tinere și le văruiesc pentru a le aminti că primăvara toți pomii sunt frumoși, precum miresele duse la altar.