Cu zâmbetul pe buze și sufletul deschis
– Conform audiențelor TV, jurnalul de ştiri pe care îl prezinți la Kanal D, în fiecare seară, de la ora 19:00, este unul dintre cele mai apreciate din România. Care crezi că este motivul succesului? Cum arată bătălia între jurnalele de pe micul ecran?
– Din punctul meu de vedere, succesul în televiziune se clădeşte cu multă muncă şi cu entuziasm cât cuprinde, care vin la pachet cu încrederea celor din jur. E foarte important să le citești aprobarea în ochi. Celor care se uită la emisiunile mele nu le văd ochii, dar sper că sunt și ei mulțumiți. Mă străduiesc permanent să le ofer informațiile în modul corect. Iar, raportându-mă la întreaga echipă, pot să spun că miza noastră, la ştirile Kanal, este să furnizăm informaţii din toate domeniile, dar informații relevante pentru oameni, informaţii care să fie întotdeauna corecte. În plus, şi cred că asta este esenţial, la Kanal D nu ne ferim de emoţie, de sentiment, de empatie, ne implicăm realmente, atât ca profesionişti, dar şi ca oameni, cu zâmbetul pe buze și suflet deschis. Or, asta se simte! Se simte că, prin tot ceea ce facem, suntem cu-adevărat alături de telespectatorii noştri.
– Prin felul în care arăți, puteai să faci actorie. Ce te-a atras către jurnalism, o meserie cu mult mai dură și care-ți cere, adesea, să mergi pe sârmă?
– Ciudat este că în adolescență nu am visat să fac jurnalism de televiziune. Visele mele se îndreptau, așa cum spui, spre sfera artistică, dar ele s-au risipit repede, ca purtate de vânt. Pur şi simplu în clipa când am auzit cuvântul „jurnalist”, el mi-a inspirat respect și am avut o revelaţie tulburătoare: m-am văzut pe loc asemenea unui amiral pe un vapor, mi-am dat seama că puteam să fac meseria asta pe punte, sus, la comandă, privind cu îndrăzneală spre orizont. Aşa că odată destinaţia identificată, nu m-am mai abătut de la „drumul meu”: am venit din Constanţa natală în Bucureşti, am dat admitere la „Facultatea de Jurnalism”, am învăţat destul de conştiincios şi m-am bucurat de practica pe care am făcut-o în toate domeniile media – pentru că mi-a oferit o viziune de ansamblu şi m-a ajutat să mă lămuresc, fără dubiu, cu privire la zona din jurnalism spre care doream să mă îndrept – apoi mi-am făcut debutul, dar nu în televiziune, ci în radio: la „Radio România”. După o vreme, am ajuns la „Radio Total” şi apoi la „Radio Uniplus”, pentru ca după aceea viaţa să-mi ofere, în sfârşit, şansa să lucrez în televiziune! Şi în televiziune am rămas până azi, la pupitrul de știri, locul în care pot să reprezint cel mai bine această profesie. Da, la pupitrul unui jurnal de ştiri, acolo e locul cel mai potrivit pentru mine, pe micul ecran. Unora poate să li se pară un loc modest, dar satisfacţia pe care o am, dându-mi seama că oamenii se uită cu plăcere la jurnalul pe care îl prezint, este imensă. Câteodată simt cum sticla televizorului se topește.
„Eu nu mi-am dorit niciodată să mă apăr de emoţii, fie ele pozitive sau negative”
– „Jurnalul Kanal D” are o abordare foarte umană, merge mult pe subiectele sociale, or, viaţa oamenilor nu e mereu frumoasă şi uşoară. Cum te aperi de tristețea ştirilor negative, dure?
– Poate c-o să te surprind, dar eu nu mi-am dorit niciodată să mă apăr de emoţii, fie ele pozitive sau negative. E mai greu să încerci să te aperi de emoţii, decât să te laşi purtat de ele. Şi-apoi, eu cred că trebuie să trăieşti emoţiile din spatele poveştilor pe care le prezinţi, dacă vrei ca acele poveşti să-şi atingă ținta. Trebuie să înţelegi suferinţa. Să participi. Nu poţi să fii indiferent. Eu trăiesc toate sentimentele, toate emoţiile din poveştile pe care le transmit oamenilor, de la pupitrul „Ştirilor Kanal D”. N-am încercat să le atenuez intensitatea, le-am lăsat să mă pătrundă, să mă infuzeze. Sigur, niciodată nu-mi permit să mă manifest pe post la nivelul a ceea ce simt, consider că un prezentator trebuie să-şi impună o anume decenţă a manifestării, dar emoţiile sunt vii în mine şi asta e bine. Pentru că ele nu mă consumă, nu mă ard ca pe o lumânare, ci mă îmbogăţesc. Tot ceea ce experimentez ca emoţie îmi alimentează empatia, fără de care un prezentator nu poate să ajungă la inimile telespectatorilor.
– Faptul că ai copilărit pe malul mării, cu libertatea ei uriașă, cu orizonturi albastre și largi, explică naturalețea și degajarea ta?
– Mă bucur că ai observat că sunt o fire veselă, jovială, un dar minunat din naștere, dar şi influenţa atmosferei din casa părintească, unde ai mei au ales să vadă latura optimistă a lucrurilor, jumătatea plină a paharului. Pe de altă parte, ai intuit corect: marea şi soarele, necuprinderea orizontului şi-au pus amprenta asupra mea. Mi-au dat un pozitivism, o anume încredere în seninul vieţii… Marea şi soarele cred că se regăsesc zilnic în ochii mei, au devenit parte din natura mea. De-asta probabil că şi mie îmi plac oamenii solari, care rămân optimişti indiferent de situaţiile grele prin care trec.
Dobrogeanul este ca o geampara
– Poți să compui la repezeală portretul dobrogeanului? Se deosebeşte el, în vreun fel, de oamenii din alte zone ale ţării? Despre moldoveni, de pildă, se spune că sunt molcomi şi foarte sentimentali, despre ardeleni, că sunt lenţi, dar foarte corecţi şi muncitori, despre olteni, că sunt iuţi, dar cam superficiali… Dobrogeanul cum este?
– Dobrogeanul are un ritm aparte al vieții. Este ca o geampara. Ascultaţi o geampara şi-o să înţelegeţi cum e dobrogeanul! Probabil şi pentru că în şcoală am cântat muzică populară, ritmul geamparalei mi-a rămas în suflet. Mă regăsesc foarte bine în ritmul acesta diferit: câteodată sunt mai repezită, alteori „pun frână”, dar întotdeauna îmi păstrez optimismul. Totuşi, eu nu fac diferenţe între moldoveni, ardeleni, olteni sau dobrogeni: cu toţii avem părţi bune şi părţi mai puţin bune. În esenţă, suntem toţi la fel, în sensul că românii, în general, au un spirit aparte, un anume tip de înţelepciune care sper să ne fie şi de-acum încolo de ajutor.
– Cât de prezente mai sunt Dobrogea, Constanţa și marea în viaţa ta?
– Păstrez marea şi soarele în gând şi în suflet mereu, dar de ajuns acasă ajung din ce în ce mai rar. Şi, din păcate, de fiecare dată când mai dau o fugă până în oraşul copilăriei mele, în Constanţa, văd lucruri care nu-mi plac. Şi mi-aş dori sincer să pot să fac ceva ca lucrurile să se schimbe, ca oraşul meu, Constanţa, să redevină acela pe care azi îl mai regăsesc doar în amintiri. Sunt multe de schimbat acolo, dar… e complicat. Ar fi o discuţie prea lungă şi nu intru în ea acum.
Familia și prietenii
– Există și o parte nevăzută a vieții tale?
– Dincolo de micul ecran sunt familia şi prietenii. Sunt căsătorită, am o fetiţă, pe Ana, deci universul meu se clădeşte constant pe aceşti doi piloni de bază: familia şi prietenii. Iar Ana e centrul vieţii noastre: pe lângă educaţia solidă pe care încercăm să i-o dăm, avem mereu grijă să-i creăm cât mai multe amintiri frumoase, pentru că ele hrănesc sufletul. Altfel, viaţa mea de dincolo de profesie înseamnă tot felul de bucurii împărtăşite: puţin sport, o plimbare, o ieşire la un film sau la un teatru… Iubesc timpul petrecut alături de cei dragi şi îl preţuiesc cu atât mai mult cu cât el nu e atât de darnic, ca număr de ore, pe cât mi-aş dori. Şi, nu în ultimul rând, în viaţa mea continuă să existe muzica. Această pasiune mi-a fost cultivată de mică şi, pur şi simplu, viaţa mea, în absenţa muzicii de orice fel, mi s-ar părea de neconceput. Plus că, să ascult muzică, mi se pare cea mai frumoasă şi mai eficientă metodă de relaxare!
– Să ai o familie trainică, să creşti frumos un copil şi, în acelaşi timp, să-ţi construieşti şi să-ţi menţii o carieră la standard de excelenţă nu e lucru uşor. Care e formula ta de succes?
– Eu nu cred în formule. Sunt o persoană care are grijă să-şi stabilească priorităţile, şi întotdeauna mă concentrez pe ceea ce consider că e cel mai important într-un anumit moment. Îmi place, realmente, să trăiesc clipa şi să scot din ea ce există mai bun, în toate aspectele vieţii mele. Cred că e extrem de important să mă ocup de educarea copilului meu şi fac asta „cu normă întreagă”, îmi iubesc profesia şi o respect şi, din acest motiv, nu-mi permit să cobor ştacheta… Însă nimic din toate astea n-aş putea să le fac dacă n-aş avea o căsnicie trainică, dacă n-ar exista soţul meu, care îmi e cel mai mare sprijin. Eu cred că e crucial ca o femeie să-şi simtă soţul alături: sunt, cu-adevărat, o fericită!