Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Deficiența de fier

• Paloare, oboseală, moleșeală. Dacă ne lipsește fierul, ne simțim sleiți de puteri. El transportă oxi­ge­nul în sânge. O dietă corectă poate ajuta la refacerea re­zervelor. •

• Mei fermentat

Foto: Shutterstock – 3

Pe lângă acid silicic, meiul conține și 7 mg de fier la fie­care 100 g. Potrivit studiilor, el poa­te preveni eficient o de­ficiență de fier, cu condiția să fie preparat corect. Înmuierea, umflarea și fer­mentarea boa­belor cresc dis­po­ni­bilitatea organismului de a absorbi mai ușor fierul.

• Valoroșii gălbiori

Se știe că ciupercile conțin multe vitamine B. Dar mai mult de atât, gălbiorii, în special, au și un conținut impresionant de fier. 100 g de ciuperci proaspete conțin 6,5 mg din acest element. Prin urmare, ele acoperă mai mult de jumătate din necesarul zilnic al unui adult. Tinerii ar tre­bui să con­su­me a­pro­­xi­ma­tiv 15 mg de ciuperci pe zi.

• Separat e mai bine

Cafeaua, cacaua, ceaiul ver­de, vinul roșu și produsele lac­tate inhibă absorbția fierului din alimente. Prin urmare, este mai bine să vă beți ca­fea­ua la 2-3 ore după masă.

• Suplimente naturale de fier

Orzul ver­de și chlorella (plafar) sunt doi furnizori rapizi de fier. Conțin exact canti­ta­tea de care organismul are nevoie: 1 mg de substanță pură pe zi. În cazul unei carențe de fier, abonați-vă la orz.

• Legume cu frunze verzi

De la salată și pâ­nă la pătrunjel, legu­mele cu frunze de culoare verde închis (țelina, leușteanul) sunt prin­tre cele mai bune surse de fier. Spanacul are, și el, un scor foarte bun, deși presupunerea că este campion abso­lut la conținutul de fier s-a dovedit a fi un calcul greșit. Un sfat pentru toate le­gu­mele verzi: sa­vu­rați-le sub formă de feluri gătite ușor, sa­late, sucuri, mân­că­ruri scăzute, dar fără să puneți smântână.

• Linte, năut, fasole…

Bine înmuiate și pregătite corespunzător, leguminoasele sunt o sursă foarte bună de mulți nutrienți, inclusiv de fier. O porție de linte gătită (aproximativ 200 g) asigură aproape jumătate din necesarul zilnic (7 mg) al unui adult (15 mg). Femeile însărcinate și cele care alăptează au nevoie chiar de mai mult de atât.­­

• Chiar e necesară carnea?

Nu chiar. Carnea roșie și mă­run­taiele conțin, ce-i drept, mult fier, care este mai ușor de metabolizat decât fierul conținut în plante. Dar alimentele pe bază de carne au dezavan­taje, care depășesc cu mult avantajele. Așadar, prefe­rați plantele!

• Nuci și semințe crocante

Vă lipsește fierul? O combinație de nuci și semințe ar fi ideală. Sunt deosebit de bogate în fier, la fel ca fructele uscate. Vedete: semințele de do­vleac, fisticul, cai­sele și piersicile uscate. Se­mințele de in, de câ­nepă și de floarea-soa­relui ar trebui, de ase­me­nea, să nu vă lipsească din cămară.

• Plante sălbatice

Multe plante sălbatice au un conținut foarte ridicat de fier. Urzicile, în special, conțin o bună parte din acest nutrient (4 mg/100 g) și vitamina C. O cură cu suc proaspăt de urzici reface rezervele de fier.

Diana Roua

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian