
– Sunteţi biolog cu mare experienţă în domeniul cercetării, creatoarea unguentului Carpicon, mult apreciat de cititorii revistei noastre. Care credeți că sunt cele mai importante măsuri menite să ne apere de amenințarea cu coronavirus?

– Primele recomandări de prevenţie în cazul apariţiei viruşilor cunoscuţi ca periculoşi pentru sănătatea noastră au fost prescrise de autoritățile sanitare și e absolut necesar să le respectăm. Important în această perioadă critică este diferenţa între simptomele unei răceli, ale unei gripe comune, şi infecţia cu coronavirus. În cazul unei răceli banale, primele simptome sunt durerile în gât, urmate de rinoree, nas înfundat, poate dureri ale sinusurilor, strănutul, tusea şi febra uşoară (37,2-37,9 grade). În cazul apariţiei unei infecţii virale (gripă), simptomele sunt mai severe: febră mare (38-39 grade), transpiraţii, frisoane, dureri articulare, pierderea apetitului, greaţă şi chiar vărsături. Infecţia cu coronavirus debutează spontan, cu greutate în respiraţie, febră mare (39-40 grade), tuse seacă, dureri de cap şi dureri în gât, cu degradarea vizibilă a stării de sănătate. La apariţia oricăruia din simptomele enumerate mai sus, în primul rând te izolezi în casă şi iei legătura cu medicul de familie, fără să te deplasezi la cabinet (în niciun caz nu te deplasezi la UPU din spitale!). Medicul stabileşte ce ai de făcut şi pe cine trebuie să anunţi mai departe. Reţineţi: în niciun caz nu se face o automedicaţie! Este regretabil că unele persoane nu înţeleg că obligaţia de a sta în casă nu este o pedeapsă, ci un mod de salvare a vieţii lor, a familiilor lor şi a tuturor celor printre care trăim. Dacă un membru al familiei este obligat să părăsească domiciliul pentru aprovizionarea cu alimente sau medicamente, ori în cazul în care cei care îşi desfăşoară încă activitatea la serviciu, toți aceștia trebuie să respecte regulile de prevenţie difuzate pe toate posturile TV, radio şi reţelele de socializare.
– Ce măsuri preventive utilizați dvs.?
– Ca biolog, am avut toate informaţiile legate de răceală şi gripă şi am căutat să-mi păstrez sănătatea prin măsuri simple, de prevenţie. În primul rând, am făcut cura preventivă cu vaccinul homeopat Oscilococcinum, pentru păstrarea imunităţii. La apariţia cazurilor de infecţie cu coronavirus, mi-am limitat ieşirile din casă doar pentru aprovizionarea cu legume şi fructe proaspete, o dată pe săptămână. Am renunțat la plimbările zilnice şi la vizitele la prieteni).
Respect cele mai banale reguli de igienă care, prin educaţie, au devenit obişnuite: mă spăl pe mâini cu apă şi săpun imediat ce intru în casă, nu-mi pun sacoşele cu cumpărături pe blatul din bucătărie sau pe masă, îmi schimb hainele de stradă cu cele de interior. La revenirea acasă, mă dezinfectez cu alcool pe mâini, dezinfectez clanţele uşilor şi căruciorul cu care am transportat alimentele; mă spăl îndelung pe mâini cu apă şi săpun şi pun hainele de stradă la aerisit.
Pentru mine, autoizolarea nu reprezintă un factor de stres, deoarece gândesc pozitiv, nu intru în panică, ca să nu-mi instalez frica de consecinţele îmbolnăvirii cu coronavirus – frică ce scade imunitatea. Îmi găsesc tot timpul ceva de făcut: citesc, caut metode de comunicare cu strănepoţii, caut să le limitez orele petrecute pe tablete, prin găsirea de jocuri distractive şi educative, în acelaşi timp. Am grijă de sănătatea membrilor familiei mele, păstrând imunitatea la nivelul cel mai ridicat, printr-o alimentaţie sănătoasă, din care nu lipsesc fructele şi legumele proaspete: banane, avocado, kiwi, mere, pere, afine, portocale, lămâi, rodii, salate asortate, compuse din morcov, sfeclă roşie, ţelină, broccoli, conopidă, mărar, pătrunjel, praz şi nelipsita ceapă, alături de antibioticul natural – usturoiul. Acestea ne asigură proteinele, mineralele, vitaminele şi zaharurile naturale, necesare păstrării unui organism sănătos. În loc de sucurile din comerţ, încărcate de E-uri, prepar ceaiuri din plante medicinale. Pun, fie într-un filtru de hârtie pentru ceaiuri, fie în coșulețul de plastic al vasului de sticlă, găsit la Plafar, câte un pliculeț de ceai medicinal de: salvie, fructe de pădure, afine, pufuliță cu flori mici, tei, la care adaug câte o linguriță cu Ceai de imunitate, o linguriță cu Bronhofit și o linguriță cu pelin dulce (acestea din urmă se găsesc vrac, și toate sunt produse de Fares), peste care torn 1,5 l de apă clocotită. Această cantitate o beau pe întinsul unei zile și, sinceră să fiu, nu îndepărtez plantele puse la infuzat, până ce nu termin lichidul de băut. • Prepar sucuri din amestecuri de fructe cu iaurt sau chefir. • În ciorbe, în afară de legume, folosesc amestecuri de condimente şi plante medicinale cu rol de antioxidant, care dau o aromă plăcută: oregano, ghimbir, turmeric, măghiran, rozmarin, salvie, mentă, piper, cimbru şi busuioc. • Am în vedere şi respectarea orelor de somn, absolut necesare menţinerii unui organism sănătos.
Dragi cititori ai „Formulei AS”, fiţi responsabili şi dvs. şi respectaţi regulile impuse de Starea de urgenţă, pentru limitarea răspândirii coronavirusului.
Staţi în casă, gândiţi pozitiv, nu vă stresaţi şi nu intrați în panică. Stresul şi panica creează frică, iar frica scade imunitatea. Repet: nu consideraţi autoizolarea sau carantina ca fiind o pedeapsă, ci o metodă de salvare a vieţilor voastre, a familiilor voastre şi a celor din jur. Nu ne va lăsa Dumnezeu nici de data asta!