Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

ANDREI PERNEȘ (Candidat la primăria Uricani, Valea Jiului): „Aici m-am născut și îmi pasă de oamenii de aici”

• La 28 de ani, Andrei Perneș s-a hotărât să candideze ca primar în orașul natal, Uricani. Este cel mai tânăr candidat la un astfel de post, în județul Hunedoara și, probabil, unul dintre cei mai tineri la nivel național. Vis politic sau realism? Am discutat cu el, pentru a afla în ce măsură tinerețea este compatibilă cu responsabilitatea pe care o cere conducerea unui oraș minier, cu probleme sociale mari•

„Am simțit că oamenii au încredere în mine”

– Ești cel mai tânăr candidat la o primărie din Hunedoara și probabil unul dintre cei mai tineri din țară. Ce te-a determinat să faci pasul ăsta, la o vârstă când tinerii se ocupă mai degrabă de carieră personală sau de afaceri?

– Aici m-am născut și îmi pasă de oamenii de aici. Am copilărit cu ei, am crescut cu ei. Orașul Uricani e destul de mic, e cât un cartier al unui oraș mare, cam 4000 de locuitori. Eu am fost destul de implicat în ultimii ani în viața de aici și, după 2016, când a început acel entuziasm al tinerilor de a schimba ceva, m-am gândit că și eu aș putea să schimb ceva în orașul meu. Mai ales că eu, de când sunt copil și până în prezent, am văzut același primar și cam aceeași echipă la conducere și au rămas aceleași probleme și aceleași necazuri, nu s-a schimbat mare lucru. Așa că am zis să mă implic mai mult, să le deschid ochii oamenilor asupra situației, să fac ceva con­cret pentru comu­ni­tatea mea. Afa­cerile și cariera le-am lăsat deo­parte, de când am hotărât să mă implic mai mult în viața politică, în urmă cu trei ani. Am avut o sluj­bă bine plătită, în corporații mari, dar la asta am renunțat acum, când am hotărât să can­didez la primărie.

– Nu ți-e teamă că oamenii te vor percepe ca pe un tânăr fără experiență?

– M-am gândit mult și la acest aspect. Când ai 28 de ani și vrei să conduci o primărie, te aștepți să fii atacat pe acest punct… Dar ce m-a încurajat au fost discuțiile față în față cu oamenii. Am simțit că ei au încredere în mine, și-au pus spe­ranțe în candidatura mea și le-am simțit și sprijinul foarte concret. Sigur că la început mulți nu m-au luat în serios, însă și asta s-a schim­bat, când am început să discutăm con­cret, pe idei, cu argumente și documente. Am avut în­tâlniri săptă­mânale cu tinerii, cu oamenii din di­fe­rite comu­nități religioase, am mers și din ușă în ușă ca să ascult ce își doresc locuitorii Urica­niu­lui. Când discuți probleme și oferi soluții concrete, cred că vârsta nu mai contează așa de mult, con­tea­ză ce arăți că ești capabil să faci, asta îi inte­re­sea­ză mai mult pe oameni. A contat și faptul că sunt că­sătorit, am o viață stabilă și oamenii știu că mă țin de cuvânt. Sunt lucruri mai importante decât vârsta.

– Cum crezi că te vei descurca în actuala clasă politică, având repere morale? Crezi că se împacă politica și cinstea? Ești dispus să faci compro­misuri?

Printre susținători

– Eu întotdeauna am spus nu compromisului și ceea ce am promis am îndeplinit, oricât de dificil a fost. Deși în ziua de astăzi pare aproape imposibil, consider că un politician trebuie să aibă o scară de valori pe care să o respecte. Oamenii te votează până la urmă și pentru valorile comune în care cred. Trebuie să fii flexibil în politică, dar să nu te compromiți pe tine sau valorile în care crezi tu și cei ce te-au ales. Nu e simplu, dar nici im­posibil. Mi-a fost greu la început cu atacurile politice, atacuri la persoană… E greu să le încasezi, când știi că tu ai fost corect și te-ai străduit mereu să fii corect. La început nu dormeam nopți la rând pentru ceea ce îmi reproșa public câte un politician sau un ziarist. Acum am înțeles că important este să fiu corect și să las deoparte ceea ce spun cu rea voință adversarii. Face parte din ceea ce cred ei că este jocul politic. Sper să se schimbe această men­talitate, dezbaterile să fie pe idei și soluții, și moralitatea să-și facă loc în politică.

– Uricani este un oraș reprezentativ pentru Valea Jiului? Ce probleme are și ce soluții pro­pui?

– Da, Uricani este reprezentativ pentru toată Valea Jiului, în sensul că problemele de aici se regăsesc în toată zona: lipsa locurilor de muncă după închiderea minelor, lipsa investițiilor, risipa banului public și lipsa viziunii pe termen mediu și lung. Și multe altele, care i-au făcut pe mulți tineri să plece să muncească în stră­inătate. În acest moment, cel mai mare angajator din oraș este… primăria. Solu­țiile mele sunt pe două di­recții – prima vizează locu­rile de muncă, pentru a-i face pe tineri să nu mai plece și, even­tual, pentru a le da celor pensionați din mină, oameni încă în putere, o alternativă: un parc industrial și atragerea de investitori. A două direcție este turismul. Se știe că la Straja, turismul merge destul de bine, însă după părerea mea, se face pen­tru un public mai degrabă tânăr, dornic de distrac­ții. La Uricani, am putea să facem o alternativă, cu turism liniștit, pentru familiștii cu copii, cu pen­siuni care să creeze o atmosferă bazată pe bun-gust și odihnă. Avem trasee minunate în zonă, oamenii au de ce se bucura aici, indiferent că vor vrea să facă ciclism, drumeții sau, pur și simplu, să se bucure de aer curat și peisaje superbe, mai ales că Valea cu Brazi și Câmpul lui Neag țin de Uricani. Fără măsuri concrete însă, numai pe ideea de nos­talgie și patriotism local, nu cred că se întoarce ni­meni din străinătate. Dar cred că sunt destui plecați care au bani economisiți și ar construi aici o pen­siune sau un restaurant, dacă ar vedea că se dez­voltă ceva pe această direcție.

„Fac un apel la tineri să se implice în politică”

Pregătit pentru competiție

– După experiențele avute în ultimii ani, la care se adaugă începutul acestei lupte electorale, le-ai recomanda tinerilor să se implice în politică?

– Nu doar le recomand, ci fac un apel către tineri să se implice în politică! Dacă au simț civic, dacă le place să fie implicați în viața comunității din care fac parte, este foarte important să intre în politică, pentru că doar așa putem să resetăm actuala clasă conducătoare. Tinerii, indiferent de eșichierul politic de care se simt atrași, stânga sau dreapta, e important să se implice, ei vor face diferența, ei pot schimba mentalitatea și viziunea ac­tuală. Tinerii ar trebui să aibă încredere în ei și să depășească stadiul de lipit afișe. Sunt mai in­for­mați, mai dinamici și mai pregătiți decât cred! Noi, tinerii, putem schimba perspectiva asupra lucru­rilor, chiar dacă pare dificil. E important să se audă vocea noastră și să îi trezim pe cei ce cred că doar unii au ceva de spus despre viitorul comunităților din care facem parte.

– În echipa ta mai sunt și alți tineri, sau ești o excepție?

– Puterea exemplului contează, și dacă la în­ceput eram destul de singur, pe zi ce trece, alți ti­neri mi se alătură, și fiecare vine cu o idee sau o so­­luție din mediul în care lucrează. Florinel Dan­ciu, salvamontist tânăr, dar cu experiență po­li­tică solidă, este alături de mine, un alt tâ­năr, proaspăt ieșit de pe băncile facul­tății de economie, este iarăși alături de noi, la doar 23 de ani. Și mai sunt și alții, în total suntem cam 20 de tineri, foar­te implicați și cu dorința de a schim­ba ceva în mod real în Uricani. Cred că ce se întâmplă aici poate să fie un exem­plu, atât la nivel județean, cât și național – tinerii, solidari și uniți în jurul valorilor și scopurilor comune. Întotdeauna vor exista și diferențe, dar acum cred că este momentul să ne concentrăm pe ce ne unește, pentru a schimba ceva în bine.

– Dată fiind situația actuală, nu pu­tem ocoli problema coronavirusului. Care este starea de spirit în Uricani? Oamenii sunt îngrijorați? Viața ora­șu­lui a rămas firească sau este sub im­pe­riul panicii?

– Deocamdată, lucrurile par liniștite. Avem aproximativ 15 persoane venite din străinătate, care stau în autoizolare, și un singur caz confirmat de contaminare. Eu am luat foarte în serios această pro­blemă și, în mod public, am făcut apel ca oa­menii să fie precauți, să iasă din casă doar pentru strictul necesar și să respecte măsurile de igienă impuse. Sigur că oamenii sunt îngrijorați și în cele mai multe zile orașul este pustiu. Autoritățile și-au făcut datoria și s-a efectuat o dezinfecție generală, de la scările de bloc și până la instituții publice, bănci din parcuri și chiar străzi. Să sperăm că lu­crurile nu vor degenera și, cu un pic de atenție din partea tuturor, vom trecem cu bine peste această perioadă. Dacă îl avem în inimă pe Dumnezeu, nimic nu o să ni se pară greu. Să acceptăm senini tot ce vine de la El, bun sau rău, după mintea noas­tră, și o să ieșim cu credința întărită.

Catalin Manole

Născut în 1978, la Călărași, dar crescut în Slobozia, a urmat la Bucurelti studii de Filosofie și Jurnalism. Lucrează ca reporter pentru „Dilema” și „Plai cu Boi”, colaborând în paralel cu BBC, Tele7abc, LA&I etc. În 2002, este declarat Reporterul Anului de către Clubul Român de Presă. Locuiește 3 ani la Paris, unde își aprofundează studiile de Filosofie la Sorbona și efectuează stagii de pregătire la „Liberation” și RFI. În 2005, se alătura echipei de reporteri de la „Formula AS”. „Reporterul are una dintre cele mai frumoase meserii: să pună în cuvinte misterul și emoția vieții”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian