Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

SONIA ARGINT-IONESCU: „În fiecare dimineață mă trezesc cu gândul: «Azi aleg să fiu fericită!»”

Realizatoarea emisiunii „Vreau să fiu sănătos” de pe TVR 1

„Vreau să arat bine pentru mine, nu pentru cineva anume”

Ne-am cunoscut acum câțiva ani, la Messimy, în Franța, invitați la „La­bora­toarele Boiron”, vârful mondial al medicamentelor homeopate, într-o vizită „de lucru”. Pe Sonia n-ai cum să n-o remarci. Înaltă, suplă, atrăgătoare, plină de veselie și entuziasm, reușește să-i molipsească cu optimism pe toți cei din jur. Și asta nu-i totul! Oriunde s-ar afla, pe orice vreme și oricâte lucruri ar avea de făcut, ea își face timp să… alerge! Măcar o dată pe zi, un tur de minimum 6-7 km, la viteză ma­ximă! În plus, nu face deloc com­pro­misuri în privința alimentației: trebuie să fie de cea mai bună cali­tate, chiar dacă e pe teren, departe de pro­pria bucătărie. Azi vă propun o incursiune în viața Soniei, pentru a afla câteva dintre se­cre­tele ei, care ne pot fi tuturor de folos.

„Totul pornește din mintea noastră”

– Sonia, prima întrebare pe care sunt „obligat” să ți-o pun e legată de energia ta explozivă, care te înconjoară permanent, ca o aură. Care e sursa ei?

– Energia, la fel ca materializarea tuturor ideilor și dorințelor mele, pleacă din cap. Eu cred că totul pornește din mintea noastră. Este un anumit tip de setare mentală pe care mi-o fac seara, înainte să mă culc, și dimineața, înainte să mă dau jos din pat. În plus, cred că am moștenit ceva de la mama, care tot genul ăsta „neliniștit” este. Pur și simplu, îmi place să descopăr lucruri noi și oameni, să-mi las curiozitatea să zburde în cele mai constructive feluri. Nu-mi place să stau în loc, vreau să evoluez continuu și asta îmi dă multă energie. Iar atunci când ideile din mintea mea se concretizează în acțiuni care îmi fac plăcere, când reușesc să dau viață pasiunilor mele, când întâlnesc oameni de la care am ce învăța, când descopăr locuri noi în care vreau să mă reîntorc, toate acestea nu fac decât să-mi genereze și mai multă energie. Așa am fost de mică. Nu era nevoie să mi se spună ce să fac, îmi găseam tot timpul activități noi care să-mi umple ziua, fără să fiu o povară. Sinceră să fiu, n-am prea apucat să trăiesc plictiseala!

– Cum arată o zi obișnuită din viața ta? Po­vestește-mi ce-ai făcut ieri, de exemplu.

– Trăim cu toții o perioadă complicată a vieților noastre. Alături de familia mea, am fost în izolare la domiciliu, „cu acte în regulă”, după ce am intrat în contact cu o per­soană ce fusese testată pozitiv de Coronavirus, pe care am invitat-o la emisiunea mea de la TVR 1. Nu m-am plictisit deloc în izolare. Aceste zile au însemnat multă activitate casnică, spălat și gătit, dar și sport. Am citit aproape în fiecare zi, am văzut câte un film, am și lucrat foarte mult pe cana­lele de social media, unde m-am străduit să le transmit urmă­ri­torilor mei energie pozitivă, de care este nevoie mai mult ca ori­când, speranță și optimism. Poate sună ciudat, dar cred că pan­demia cu care ne confruntăm ne oferă o bună ocazie de introspecție și evo­luție spirituală!

„Sportul face parte din mine”

– Sportul este una dintre activitățile tale zilnice, la care n-ai renunța nici în ruptul ca­pului! Ce beneficii îți aduce atâta mișcare?

– Mișcarea e mai mult decât o activitate pe care îmi propun s-o bifez cu rigurozitate. Este un adevărat stil de viață, pentru că face parte din mine și din ceea ce reprezint, de foarte mulți ani… aproape de o viață! Sportul mă încarcă și mă echilibrează, îmi aduce bucurie, energie și o perspectivă sănătoasă asupra vieții. Este o prelungire a perso­nalității mele și prietenul invi­zibil pe care mă pot baza în orice moment… mai ales în cele difi­cile, emoțional și psihic. Când am o problemă care mă preo­cupă și pentru care nu găsesc o soluție, ies să alerg. Și parcă mi se limpezește mintea, deodată! Apoi, am mai constatat că nu sufăr de frig. Nu m-am docu­mentat să aflu dacă există studii în sensul acesta, dar cred că ar putea avea legătură cu faptul că fac mult sport în aer liber, indiferent de vreme. Nu m-am gândit niciodată ce m-aș face dacă ar trebui să renunț la sport… Uite, chiar și acum, când trebuie să stau în casă, am identificat mai multe tipuri de antrenament. Cred că ies din izolare cu pachețele pe abdomen, de la exercițiile funcționale și yoga! (Râde) Pentru jogging nu am o soluție, din păcate; va trebui să iau serios în calcul achiziționarea unei benzi de alergare. În zilele acestea de izolare, viața mi-a arătat că nu putem controla chiar totul! Dar sunt convinsă că e foarte important să-ți pui zilnic corpul în miș­care, indiferent ce presupune această mișcare. Cu siguranță, toate acestea îți vor mulțumi atât corpul, cât și mintea!

„Ridică-te de la masă nesătul”

Weekend în natură, cu familia

– Știu că ești o adeptă a alimentației sănă­toase. Ne poți spune cu ce te hrănești într-o zi obișnuită?

– Poate că nu mă va crede nimeni, dar sunt o gurmandă. Am continuu pofte și asta mă deter­mină să gătesc. De obicei, evit să dau sfaturi în acest domeniu, pentru că nu sunt nutriționist și nici nu cunosc foarte bine chimia mâncării. Mă­nânc orice, în principiu, dar regula este să fie în cantități moderate și fără să amestec multe tipuri de alimente la aceeași masă. Dar nu refuz aproa­pe niciodată un preparat tradițional româ­nesc, ca sarmalele sau slăninuța… Dar și din acestea mai mult gust, decât să mănânc pe săturate. Mo­de­rația e cheia. Ridică-te de la masă nesătul! Sună a clișeu, dar eu zic că funcționează impecabil. Mesele mele zilnice constau într-un mic dejun târziu și destul de redus. Apoi, am o masă con­sistentă pe la ora 15, iar seara, iau două gustări: una la ora 20 și una pe la… miezul nopții! (Râde) Am zis eu că nu sunt un reper din punctul ăsta de vedere!

– Regimul alimentar explică și silueta pe care o ai? Ești un adevărat top-model.

– Am renunțat acum multă vreme să urmez un program alimentar strict sau vreo dietă, pentru că fiecare astfel de încercare a venit la pachet cu frustrări și pofte mai mari. În general, restricțiile alimentare autoimpuse trebuie gestionate cu atenție, înainte să ne devină dușmani. Mi-am propus să respect principiile alimentare generale, eu le zic de bun-simț, care au fost validate în timp, și mai puțin programele stricte, în care nu cred. Până la urmă, viața e și despre mâncare bună, alături de prieteni ori de familie, e și despre gustări sau degustări… De ce să ne privăm de lucrurile plăcute? Singurul lucru pe care l-aș schimba în alimentația mea este acea masă din noapte! În rest, liber la tot ce poftesc, mai ales la restaurant!

– „Vreau să fiu sănătos”, emisiunea ta de pe TVR 1, te aduce în contact cu medici de diferite specialități. Ai învățat ceva de la ei? Ai făcut schimbări în stilul tău de viață, ascultându-le sfaturile?

– Am fost foarte norocoasă că mi-am început activitatea în televiziune la TVR, și asta cu mulți ani în urmă, de când încă eram la liceu! Când mi s-a oferit șansa de a prezenta emisiunea „Vreau să fiu sănătos”, a fost exact ceea ce-mi doream să mai fac în televiziune (în afară de emisiunea în limba germană). Este o producție care mi-a dat șansa să intru în contact cu specialiști în sănătate și apoi să împărtășesc informațiile adunate publicului larg și, în același timp, să fac un pic de educație. În România, încă sunt mari lacune în privința igienei și a grijii de bază pentru sănătate. De prevenție nu mai vorbesc… Nimic nu e mai onorabil decât să le poți da oamenilor sfaturi, idei, informații utile, energie bună, care să le genereze o calitate a vieții crescută. Asta m-a motivat în permanență ca, alături de echipa emisiunii, să ofer continuu publicului conținut de calitate. Și ar fi chiar trist să nu învăț în per­manență de la oamenii excepționali cu care intru în contact. Exact aceeași abordare o am și față de publicul care mă urmărește online, pentru că îmi ține spiritul alert și mă face să vreau să cunosc și mai multe lucruri!

„Organizarea, legea succesului”

Mama, tata și doi băieți independenți

– Pe lângă munca din televiziune, ai multe alte activități. Cum îți faci programul, astfel încât să reușești să le duci pe toate la bun sfârșit?

– Programul meu este o provocare continuă, fix pentru că trebuie să mă împart între foarte multe activități, ceea ce-mi impune o anumită disciplină. Nu sunt o persoană matinală, dar compensez lucrând de multe ori până noaptea târziu. Cum o mare parte din activitățile mele au legătură cu social media, reușesc să lucrez de oriunde am o conexiune la internet și o cafea bună. Cu un calendar bine structurat în avans, chiar ajungi să crezi ca ai totul sub control. Dar atunci când apar situații neprevăzute, ca cea de față, legată de pandemie, începe haosul. Dar mă repliez rapid și o iau de la capăt! O calitate care cred că m-a ajutat de multe ori în viață a fost autodisciplina. Chiar și în momentele de criză, am o capacitate fantastică să mă adun, să mă organizez, să aleg prioritățile și să acționez.

– Ești soție și mamă a doi copii. Deții vreun secret al armoniei familiale, care poate să fie împărtășit? La câte lucruri faci zilnic, ce timp îți mai rămâne pentru soț și copii?

– În toată nebunia care ne învăluie, căutăm momente în care să ne oferim timpul de care avem nevoie împreună. Din fericire, ai mei toți au învățat să fie înțelegători cu mine și cu pro­gra­mul meu aglomerat. Dar și eu fac tot posi­bilul să mă revanșez față de ei petrecând îm­preună weekend-urile în natură, pregătindu-le o cină pe gustul tuturor ori prăjitura preferată… Norocul meu e că am devenit mamă când eram foarte tânără, iar acum băieții sunt mari și independenți. Nu mai e nevoie să le facem noi sandwich-uri, să îi îmbrăcăm sau să-i ducem la școală… Așadar, armonia e dată de echilibru și de priorități. Familia, activitățile favorite, timpul petrecut singură (foarte important pentru mine!) – le am pe toate în viața mea, dar nu se exclud niciodată una pe cealaltă! Ca indivizi, indiferent de vârstă, toți avem nevoi comune, dar și nevoi independente. De aceea e important să fim atenți unii la ceilalți și să privim cu înțelegere și deschidere toate etapele prin care trecem!

Regula de 20 de minute

– Ești, prin definiție, o fire veselă și opti­mistă. Stresul vieții moderne pare că nu te afec­tează deloc. Cum reușești să-ți păstrezi mereu zâmbetul pe buze?

– E o alegere să vezi viața într-un anume fel. Aproape în fiecare dimi­neață mă trezesc cu gân­dul „Astăzi aleg să fiu fericită!”. Aleg să fiu optimistă, veselă și să zâmbesc. Și așa ajung să simt bucuria, iar asta îmi face bine. La fel ca toată lumea, am momente bu­ne și mai puțin bune… uneori chiar foarte gre­le! Cu toții alergăm du­pă ceva și uneori ne mai și împiedicăm. Dar așa este viața! Și atunci, aleg să mă uit la pers­pectiva bună, fără să mă împiedic prea mult de cea mai puțin bună. Am și o regulă de 20 de mi­nute. Atunci când mi se întâmplă ceva ce eu consider că e rău sau groaznic și mă afectează profund, îmi acord cele 20 de minute în care să fiu supărată, furioasă, tristă, să plâng, să înjur (doar în mintea mea sau chiar vocal, dacă nu am spectatori). Apoi îmi văd mai departe de treburi, concentrându-mă pe soluții. Și, uite așa, viața își urmează cursul nor­mal…

„Am fost înconjurată mereu de iubire”

„Vreau să mă uit în oglindă și să îmi placă ce văd”

– Sonia, dar sufletul cu ce ți-l hrănești? Că trebuie să izvorască de undeva strălucirea asta a ta interioară…

– Ah, mulțumesc, o iau ca pe un compliment! Cred că tot din minte pornește ceea ce vedem în exterior. Practic, aspectul exterior este o reflecție a interiorului, a sufletului și a minții. Sper despre mine că sunt un om luminos și pe interior. Iar asta se datorează, cu siguranță, iubirii cu care-am fost înconjurată de-a lungul vieții… Familia a fost și a rămas o ancoră solidă în tot ceea ce fac. Pri­etenii și oamenii dragi care îmi sunt tot timpul alături, chiar și atunci când lipsesc pentru scurte momente din viața lor, mă încarcă sufletește și-mi dau multă stabilitate. Nu în ultimul rând, oamenii care mă urmăresc online și cu care interacționez frecvent mă motivează să-mi continui activitatea și să ofer informații utile în viețile noastre, destul de încercate în ultima pe­rioa­dă. Mesajele lor, absolut minunate, pe care le pri­mesc deseori, mă fac foar­te fericită. Mai mult de atât, simplul fapt că fac ceea ce-mi place, încer­când să ofer mai departe tot ce primesc cu atâta ge­ne­rozitate de la viață, îmi aduce o satisfacție enor­mă, care-mi dă, pro­babil, așa cum zici tu, o anumită luminozitate. N-ai cum să dai greș as­cultân­du-ți ini­ma, ur­mân­du-ți pasiunile și oferind continuu, la rân­dul tău, celorlalți!

– La final, ce sfaturi de viață sănătoasă ai pen­tru cititorii Formulei AS?

– Oameni dragi, citiți mult, ascultați muzică, fa­ceți conversații lungi (nu bâr­fe), întrebați, fiți cu­rioși, faceți mișcare, mân­cați ce vă folosește (nu ce vă trebuiește), preferabil sezonier și local, pro­vo­cați-vă constant mintea și imaginația, nu vă mulțu­miți cu puțin și nici cu lu­cruri ușoare. Bucurați-vă de ceea ce aveți și nu ui­tați niciodată să le oferiți și altora măcar puțin din ceea ce aveți. Fiți to­leranți și buni cu cei din jurul vostru, chiar și cu oamenii pe care nu îi cunoașteți. Compasiunea și bunătatea sunt adevărate virtuți și vă transformă în oameni frumoși!

În situația de față, rămâneți optimiști și res­pectați recomandările oficiale, ca să depășim cu bine această perioadă atât de grea! Și nu uitați să scoateți din voi tot ce este mai bun și mai frumos, mai ales acum, când tuturor ne e greu. De asta avem cu adevărat nevoie acum: de empatie și com­pasiune. Multă sănătate vă doresc tuturor!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian