Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Măgura, satul vechilor pietrari daci

La începutul lui Martie, pe când pandemia părea să fie o poveste de pe altă planetă, inventată de-un om nebun, un grup de re­porteri de la “Formula AS” am plecat, așa cum facem de obicei, în căutarea unor locuri vechi și necunoscute, aflate departe de larma lumii. Nu e prea greu! Totul e să renunți la comoditatea asfal­tului și s-o iei pe drumuri de țară, până ce se înfundă și se transformă în poteci. Lași mașina, o tai prin pădure, te cațeri pe spinări abrupte de dealuri, zbori un pic, dacă este nevoie, până când ceea ce cauți se află în fața ta.

De data asta a fost Măgura. Un sat care nu figurează pe nici o hartă a României, ascuns de toate drumurile care leagă Hațegul de Sibiu. Doamne, și ce surpriză! Ce ivire halucinantă, sub soarele subțire de Martie! Așezate ca pe-un platou de filmare, de mâna unui scenograf genial, șuri de piatră albă, înalte cât bisericile medievale, împăr­țeau spa­țiul unor curți uriașe, cu case roșii ca pur­pura împărătească, zidite din cărămidă smălțuită de timp. Dărâ­mate pe jumătate, pe jumătate ră­mase în­tregi, casele din Măgura aveau o nălucire extra­­terestră, nepotrivită cu locul în care se aflau. Cine le ridicase? De ce?

Citește despre misterul Măgurii în reportajul nostru și vezi mai jos o galerie foto din satul hunedorean.

Fotografii de Ciprian Rus și Claudiu Târziu

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian