Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ghid practic: Soluții de avarie pentru problemele dentare

Foto: Shutterstock – 3

– Din cauza pandemiei, stomatologii nu mai au voie să-și ajute pacienții decât în șapte situații considerate de autorități ca fiind de o gravitate extremă. Care sunt ele, ne explică medicul stomatolog Aida Maria Pascale, care ne-a prezentat câteva soluții de avarie –

Când putem merge la doctor

Înainte de toate, e bine de știut că urgențele den­tare pentru care medicii stomatologi mai pot oferi în această perioadă asis­tență sunt următoarele:

1. Abcesul dentar, mai ales dacă inflamația cu­prinde ochii, conduce la îngreunarea respirației sau împiedică deschiderea gurii.

2. Avulsia dentară (detașarea completă a unui dinte din os), luxația și fractura dentară prin trau­mă, care afectează nervul dentar. Asemenea situații pot să apară de pildă dacă ne lovim rău sau muș­căm din ceva prea tare, rupân­du-ne un dinte.

3. Fracturile de maxilar sau man­di­bulă.

4. Pulpita acută (care se pro­duce când nervul dentar se infla­mează, făcându-ne să simțim o dure­re puternică, iradiantă și continuă) și parodontita apicală acută. În acest din urmă caz, care evoluează spre abces, gingia e roșie deasupra dintelui iar durerea pe care o resimțim este spontană și pul­satilă. Dintele se simte mai “lung”, doare la atingere și, uneori, durerea poate iradia.

5. Pericoronarita molarilor de minte (care este o inflamație a gingiei în zona molarilor de minte, care au erupt într-un mod anormal).

6. Gingivostomatita ulcero-necrotică. Aceasta este o infecție gingivală majoră extinsă, care se poate dovedi extrem de periculoasă, mai ales în cazul persoanelor cu deficit imunologic sau afec­țiuni asociate. O putem recunoaște după urmă­toa­rele câteva semne: gingia doare, devine moale, roșie și sângerează puternic. De asemenea, apare halitoza (respirația cu miros neplăcut).

7. Sângerarea post extracțională (atunci când sângele nu se oprește, în pofida compreselor apli­cate peste zona extracției și ținute strâns timp de o jumătate de oră) și alveolita postextracţională (durerea intensă iradiantă și/sau pulsatilă, care poate să apară după ce ne scoatem un dinte). Am­bele situații au însă doar șanse extrem de reduse să apară în aceste zile, în care mai nimeni nu recurge la extracția dentară.

Accidente pe care trebuie să le rezolvăm singuri

Dr. Aida Maria Pascale

Lucrarea dentară se sparge sau se desprinde

Dacă o lucrare dentară, fie ea provizorie sau nu, se ciobește sau se descimentează, trebuie să o scoa­tem din gură, pentru ca nu cumva să o înghițim din greșeală. Lucrarea trebuie apoi păstrată dezin­fectată (cu apă de gură), până când vom putea să i-o ducem medicului nostru curant.

În ceea ce privește dinții șlefuiți de sub lucrare (numiți “bonturi” în limbaj medical), e foarte im­portant să avem mare grijă de ei până reușim să ajungem la stomatolog, astfel încât să nu se carieze. Ei trebuie spălați cu maximă rigurozitate și, pentru a-i proteja, e bine să evităm cu orice preț zaharurile și alimentele dure.

Mulți se întreabă, probabil, dacă nu ar putea totuși să-și repoziționeze lucrarea și singuri. “Acest lucru nu e de dorit, dar dacă alegeți totuși să o faceți, folosind sisteme de lipire pentru proteze (Fixodent), țineți seama de faptul că ele trebuie să fie curate în interior, lipsite de orice exces de ciment și poziționate corect în mușcătură. În caz contrar, exista risc de fractură”, a explicat medicul stomatolog Aida Maria Pascale pentru “Formula AS”.

Mai trebuie notat că, din nefericire, au existat cazuri în care unii pacienți, în disperare de cauză, au folosit adeziv universal pentru a-și lipi lucrări dentare. ”Nu le urmați sub nicio formă exemplul. Aceste substanțe sunt extrem de toxice pentru organism”, a atenționat specialistul.

Sângerările gingivale

Sângerările gingivale apar de re­gulă din cauza acumulării de placă bacteriană. Singura soluție de a scăpa de ele este aceea de a insista cu periajul, pentru a îndepărta pla­ca acumulată. În ceea ce privește produ­sele indicate în afecțiuni gingivale, sunt de preferat cele de la Curasept, Lacalut și Listerine (care pot fi coman­date și online). Foarte eficiente în gingivite sunt și gelurile Gengigel cu concentrație cres­cută de acid hyaluronic 0,1% și care pot fi găsite pe piață atât sub formă de gel simplu, cât și ca spray sau lichid oral (Gengigel First Aid). Tratamentul se face 14 zile.

Ne-a căzut o plombă

Dacă o obturație compozită se desprinde sau cade cu totul, conducând la o ușoară sensibilitate a dintelui, trebuie să menajăm zona și să evităm ali­men­tele dure. De aseme­nea, după fiecare masă, trebuie să ne spălăm foarte bine pe dinți, in­sis­tând pe zona cu probleme, in­clusiv cu du­șul bu­cal, pe care-l vom folosi pentru a curăța în inte­rior cavitatea res­tantă. Dacă plomba a fost între dinți (inter­proximală), aveți mare grijă să nu rămână acolo resturi de alimente. În ceea ce privește produ­sele folosite pentru igiena dentară, apelați la paste de dinți de­sensibilizante, cum sunt de pildă Elmex Sensitive sau Sensodine Repair and Protect, care și fortifică structura dintelui.

Protezele dentare care irită

Pentru ca proteza să stea cât mai bine, folosiți un material de fixare precum Fixodent sau Corega. În farmacii (dar și pe internet) există de asemenea tablete efervescente, care se pun într-un pahar cu apă împreună cu proteza, acționând foarte eficient pentru curățarea acesteia. Gingia trebuie de ase­menea igienizată foarte bine, folosind inclusiv apa de gură. Pentru a vindeca ulcerația de proteză, in­troduceți în interiorul acesteia geluri pentru gingii, precum Anaftin sau Gen­gigel.

În ultimă instanță, adică numai și numai în cazuri de forță majoră, dacă zona de sub proteză continuă să se irite, indi­ferent de ceea ce ați făcut până atunci, încercați să reduceți proteza cu un material abraziv. E de preferat să evitați totuși acest procedeu, întrucât el poate deteriora proteza.

Dureri produse de carie

Dacă din cauza unei carii dentare începem să dezvoltăm o ușoară sensibilitate la dulce, la cald și la rece, vom evita toți acești stimuli și vom începe să folosim o pastă de dinți desensibilizantă, precum Sensodyne Repair and Protect, Sensodyne Pro­smalt sau Elmex Sensitive. În ceea ce privește me­dicamentele, medicul stomatolog Aida Maria Pas­cale ne recomandă să nu ne apucăm să luăm anti­biotice și să folosim analgezice, numai dacă dure­rea persistă în mod continuu, mai mult de 30 de secunde. Analgezicele nu trebuie folosite mai mult de cinci zile la rând.

Afte dureroase

Aftele bucale pot să apară spontan sau din cau­za protezelor, aparatelor dentare sau a dinților frac­turați, care irită zona. Mai ales în primele zile, ele pot fi deosebit de dureroase. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să nu mai mâncăm o vreme decât alimente moi și să menținem o foarte bună igienă bucală. Ne vom peria chiar dacă zona doare, însă pentru ca senzația să nu fie chiar așa de neplă­cută, putem opta pentru o periuță cu peri moi. De asemenea, trebuie să folosim apă de gură. După ce ne-am curățat bine, putem trata afte­le acasă cu tradiționala glicerină, cu gel Anaf­tin sau cu spray-uri precum Gengigel sau Tantum Verde. Putem, de asemenea, să di­zolvăm o linguriță de sare într-un pahar cu apă căl­duță și să ne clătim bine gura. Vindecarea deplină a aftelor e de așteptat să se producă în circa 10-14 zile.

Pungă de puroi pe o zonă limitată

Dacă apare un abces dentar și acesta este re­strâns la o zonă limitată la nivelul gingiei, îi pu­tem da de cap făcând presiune pe zonă, până dre­nează lichidul purulent (cam ca atunci când stoar­cem un coș). După ce am scos tot puroiul, șter­gem bine zona cu ajutorul unor comprese sterile și ne clătim fie cu apă de gură, fie cu ceai de mușețel. Vă puteți de asemenea clăti cu apa călduță în care ați dizol­vat în prealabil o lin­guriță de sare. La nevoie, puteți folosi și antiinflamatoare.

Dacă aveţi tratamente asociate, e bine totuși să luați legatura cu medicul curant, care să vă indice analgezicul cel mai potrivit.

Dacă abcesul e însă în fază acută și nu dre­nea­ză, nu ne mai rămâne decât să mergem la serviciul stomatologic de urgență.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian