Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune: Diabetul de tip 2 poate fi vindecat fără medicamente!

Foto: 123RF

După stabilirea diagnosticului, bolnavii afectați de această maladie severă aud de la medicii lor că diabetul zaharat tip 2 este fără vindecare. În viziunea medicilor, dia­betul se poate ține sub control doar dacă se res­pectă o medicație alopată cu preparate farma­ceu­tice care se iau pe cale orală sau, în cazuri mai grave, prin administrarea de insulină injectabilă. Din păcate, nu se pune accent suficient pe adop­tatea unei dietei specifice, pe desfășurarea unei activități fizice susținute și pe controlul stresului. Diabetul tip 2 adoră comoditatea și ignoranța, își întinde silențios tentaculele la toate organele și, în pofida surplusului de medicamente, sapă adânc la temelia vieții… Nu vă lăsați copleșiți de acest tablou pesimist, pentru că vă dau o veste bună: diabetul tip 2 poate fi vindecat!

O echipă de cercetători de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie condusă de dr. Roy Taylor a obținut remisia diabetului tip 2 prin apli­carea unei diete hipocalorice (600-800 calorii/zi), pe o perioadă de opt săptămâni. Totul a pornit de la o observație chirurgicală. S-a constatat că bol­navii afectați de obezitate morbidă și de diabet tip 2 au slăbit semnificativ și au scăpat definitiv de dia­betul de tip 2 în urma montării unui inel gastric. Evident, chirurgia bariatrică nu e o so­luție viabilă pentru toți bolnavii de diabet tip 2. Ideea genială a doctorului Roy Taylor a fost să reproducă efec­tele chirurgiei fără a se apela însă la operație.

Prin cercetări ample și detaliate, s-a demon­strat că bolnavii de diabet tip 2 au, în general, pancrea­sul și ficatul învelite într-un strat consis­tent de grăsime, care nu permite funcționarea lor corectă. “Dobândirea” acestei grăsimi nesănă­toase se reali­zează în timp, prin exces alimentar, sedentarism și prin expunere îndelungată la stres. Primul organ afectat de grăsime este ficatul, care nu mai răs­punde corect la insulină și produce prea multă glucoză. Excesul de grăsime din ficat este transmis pancreasului, ale cărui celule sufo­cate de grăsime nu mai sunt capabile să producă insulina necesară cantităților mari de glucoză eliberate în sânge.

Dietă și mișcare

Foto: Shutterstock – 5

Aplicând timp de 8 săptămâni dieta hipoca­lorică, cu doar 600-800 de calorii pe zi, această grăsime nesănătoasă dispare. Celulele pancrea­sului și ficatului se regenerează treptat, insulina este produsă în cantități suficiete, iar rezistența la insulină este redusă la minimum. Caloriile inge­rate trebuie să provină preponderent din ali­mente vegetale integrale cu un conținut ridicat de en­zime, vitamine, minerale și fito­nutrienți. Adminis­trarea hranei se face în porții mici, exact ca în ca­zul per­soanelor obeze, care au implantat un inel gas­tric. Studiile de cercetare men­ționează că par­ticipanții la dieta hipocalorică au slăbit în medie cca 15 kg. Surprinzător este faptul că niciunul dintre participanți nu s-a plâns că este chinuit de foame.

Programul include și exerciții fizice, care sti­mulează metabolismul, tonifică organismul și contribuie semnificativ la remisia diabetului. A­proape 90% din bolnavii care au urmat dieta hipo­calorică și programul de exerciții fizice s-au bu­curat de remisia diabetului tip 2, eliminând toate medicamentele pentru controlul glicemiei.

Succesul cercetărilor pe tema remisiei dia­betului tip 2, desfășurate la Universitatea New­castle, a sensibilizat pozitiv autoritățile medicale din Marea Britanie. Pentru anul 2020, în Anglia și în Scoția s-au finanțat programe naționale de gestionare a diabetului tip 2, bazate pe protocolul medical al dr. Taylor (numit și protocolul New­castle), la care vor participa mii de bolnavi.

Liber la pâine, cartofi, orez și paste, cu condiția să fie reci

Nu vă grăbiți să tre­ceți direct la fapte înainte de a citi condițiile pe care trebuie să le respectați, pentru a vă bucura de aceste alimente tentante! Pâinea, cartofii, orezul și pastele făinoase se află pe lista alimentelor res­trictive pentru diabetici. Ele conțin carbohidrați simpli, hidrosolubili, în special amidon, care pro­voacă o creștere bruscă a glicemiei. Aceasta este urmată de o secreție ma­re de insulină, care, la rândul ei, generează de­po­zite de grăsime. În plus, se declanșează foa­mea nestăvilită și consumul excesiv de alimente, toate cu implicații devas­tatoare în evoluția dia­betului. Cum putem face, totuși, ca aceste ali­mente să fie consumate fară consecințe nedorite?

Secretul constă în transformarea amidonului simplu în amidon rezistent, prin răcirea pro­nunțată a alimentelor după prepararea termică. Amidonul rezistent, obținut din amidon simplu prin răcirea pâinii, cartofilor, orezului și pastelor făinoase, deține o structură particulară, care nu permite descompunerea lui în zaharuri simple și nici absorbția în intestinul subțire. Cercetătorii arată că amidonul rezistent are multiple efecte benefice asupra bolnavului diabetic: generează sațietate, conduce la diminuarea semnificativă a rezistenței la insulină, contribuie la pierderea excesului ponderal și îmbunătățește imunitatea.

Nutriționiștii au încercat să clarifice condițiile specifice de preparare pentru fiecare aliment în parte, astfel încât să se obțină cantitatea maximă de amidon rezistent.

Pâinea integrală se feliază și se pune în congelator, unde se ține cel puțin 12 ore. Când vrem s-o folosim la masă, luăm două felii de pâi­ne din congelator și le punem în prăjitorul de pâine. După prăjirea moderată, pâinea se poate consuma. Prin această metodă simplă de pre­parare, în pâine se formează amidon rezistent, care este favorabil dietei bolnavilor de diabet și persoanelor care doresc să slăbească. Specialiștii spun că prin congelarea pâinii, indicele glicemic al acesteia scade cu 40-50%.

Cartofii se spa­lă bine și se fierb în coajă. După fier­be­re, se răcesc, apoi se pun în frigider, la o temperatură de cca 4 Orezul poate fi consumat de asemenea prin fierbere și răcire. Cercetătorii chinezi au de­monstrat că orezul fiert și apoi răcit în frigider la 4Pulberi din plante cu efect antidiabetic

Tendința actuală în medicina holistică este să se intervină la cauzele diabetului prin adoptarea unei diete adecvate din punct de vedere cantitativ și calitativ, prin activitate fizică susținută și prin controlul stresului. Plantele medicinale cu virtuți antidiabetice fac și ele parte din această tendință, iar cele propuse de noi sunt transformate, printr-o tehnologie inovativă, în pulberi mineralizate care își păstrează proprietățile și nu se oxidează în timp. Bolnavii de diabet tip 2 pot să aleagă, funcție de stadiul afecțiunii, pelinul negru și salvia (pentru un efect hipoglicemiant imediat), afinele și merișoarele (pentru repararea daunelor produse de diabet) sau topinamburul (pentru a interveni la cauzele subtile ale diabetului).

Pelinul negru

(Artemisiae vulgaris herba)

Foto: Dreamstime

14 studii de cercetare privind activitatea antidiabetică a speciilor de pelin indică fară dubiu că pelinul produce efecte hipoglicemiante semnificative. Efectul hipoglicemic dat de pelin a fost comparabil cu cel al medicamentelor hipo­glicemice de sinteză. Din experienţa noastră re­zul­tă că, după ingestia unei linguriţe de pulbere mineralizată de pelin negru, are loc o scădere reală a nivelului de glucoză din sânge. Efectul poate să dureze 5-8 ore. Tratamentul în formă continuă se stabileşte prin ajustarea frecvenţei administrării dozelor de pelin negru, în funcţie de rezultatele obţinute prin monitorizarea glice­miei. În general, curele cu pulbere mineralizată de pelin negru durează 14 zile, cu 10 zile de pauză, după care se pot relua. În pauza de 10 zile, recomandăm administrarea pulberii minera­lizate de salvie. Personal, sunt fascinată de efec­tele rapide și multiple ale pulberii de pelin negru asupra sănătății. În afară de acțiunea antidia­betică, pelinul negru este un apărător redutabil al sănătăţii ficatului, vermifug foarte puternic şi cu spectru larg, stimulator digestiv, emenagog, sto­mahic, laxativ, antiinflamator al tubului gastro-intestinal, antihipertensiv, antitumoral eficient, regulator al ciclului menstrual, imunostimulator, antimicrobian, antiviral, antiastenic, anticelulitic, diuretic, detoxifiant, febrifug şi tonic ce­rebral remarcabil.

Salvia

(Salviae herba)

Cercetătorii de la Universitatea de Științe Medicale din Iran au publicat în anul 2013 un studiu în care au descris re­zultatele obținute, folosind salvia pen­tru tratarea pacien­ților diagnosticați cu diabet zaharat tip 2. Experimentele au durat timp de trei luni. Concluzia stu­diului este că, prin folosirea salviei, ni­velul glicemiei și colesterolul a scăzut semnificativ la pa­ci­enții tratați, în com­parație cu grupul de control. Un alt studiu știin­țific, publicat în 2018 de cercetătorii din Marea Britanie, arată că salvia officinalis îmbunătățește sensibilitatea la insulină, fiind similară, ca efect, cu medicamentul antidiabetic numit rosigli­tazonă, dar fără cortegiul de efecte negative ale acestuia.

Pentru ținerea glicemiei sub control, pulberea mineralizată de salvie se ia de trei ori pe zi, câte o linguriţă, înainte cu 15 minute de mesele prin­cipale. E recomandabil să se ţină sub limbă circa 10 minute, amestecându-se bine cu saliva din gură, după care se înghite cu apă. Doza se ajus­tează, în funcție de efectele obținute asupra gli­cemiei.

Afinele sălbatice

(Myrtilli fructus)

Deși au un renume incontestabil în tratarea diabetului tip 2, afinele sălbatice nu manifestă o acțiune rapidă și directă asupra scăderii glice­miei, așa cum se în­tâm­plă în cazul pelinu­lui ne­gru sau al salviei. Pe ter­men lung, însă, acțiunea afinelor se do­ve­dește ex­trem de va­lo­roasă, deoa­rece aces­tea pre­vin sau repară daunele pro­duse de diabet asupra ochi­lor, rini­chilor, nervilor, ini­mii, va­selor de sânge și cre­ierului, favori­zând re­gene­rarea celu­lară. Pe de altă parte, se știe că mir­tilina din afine stimu­lează func­ția pan­crea­tică, iar glu­cochi­nina reduce ușor, dar sigur, nivelul glice­miei din sân­ge. În plus, compușii antioxi­danți din afine au o acțiune benefică și asupra ficatului sufocat de diabet. Trata­mentul cu afine împotriva diabetului este conceput pe termen lung (mini­mum 6 luni), recomandându-se câte o linguriță plină, de trei ori pe zi, înaintea meselor prin­cipale.

Merișoarele de munte

(Vitis idaeae fructus)

Numite și afine roșii, merișoarele de munte se aseamănă mult cu afinele în ceea ce privește acțiunea antidiabetică. Efectul lor asupra scăderii glicemiei este moderat și se realizează pe termen lung. Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia consideră că merișoarele de munte, adău­gate în dieta zilnică, au efecte benefice asupra bolnavului diabetic: diminuează glicemia, stabi­lizează insulina și contribuie la slăbit. De mare importanţă este însă acțiunea lor puternică de protejare a organismului afectat de diabet: men­țin sănătatea tractului urinar și a tubului digestiv, previn instalarea cancerului (de sân, colon, prostată și plămâni), protejează inima, preîntâm­pină problemele dentare, îmbunătățesc capacita­tea mentală și fortifică sistemul imunitar. Se re­comandă câte o linguriță plină de pulbere mine­ralizată de merișoare, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale.

Topinamburul

(Helianthi tuberosi tuber)

Tuberculii de topinambur sunt un aliment valoros, care nu se absoarbe la nivelul intesti­nului subțire și ajunge în colon, unde devine hrană pentru bacteriile probiotice. Proliferarea bacteriilor probiotice aduce beneficii însemnate pentru organism: îmbunătățește digestia, inhibă invazia bacteriilor patogene, reface mucoasa intestinală, modulează sistemul imunitar și acțio­nează împotriva tumorilor maligne. Acțiunea antidiabetică a topinamburului este consemnată de mai multe studii efectuate în Danemarca, Coreea de Sud, Japonia și Polonia. Am constatat și noi că topinamburul intervine și acționează puternic asupra cauzei principale care generează diabetul: acumularea de grăsime nesănătoasă la nivelul ficatului și pancreasului.

Pulberea mineralizată de topinambur se ia pe termen lung, câte două lingurițe pline, înainte cu 15 minute de mesele principale.

Sfatul meu pentru bolnavii de diabet tip 2 din România, care doresc să aplice dieta hipocalo­rică, conform protocolului Newcastle, este să se adreseze unei clinici de specialitate și să parcurgă etapele dietei sub îndru­mare și supraveghere medicală.

GEORGIANA CĂUCEAN – consilier nutriţie, Alimente geriatrice – SRL Poiana Horea, tel.: 0729/66.81.08, e-mail: [email protected], www.alimente-geriatrice.ro

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian