Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Un târg trădător

Declarația președintelui Iohannis, dată miercuri, 29 aprilie a.c., privitoare la aprobarea tacită de către Camera Deputaților a proiectului legislativ „autonomia Ținutului Secuiesc”, a fost percepută asemenea unei explozii în me­dia internă, împotmolită în știrile despre pandemia pro­vocată de Covid-19. Taciturnul președinte al Româ­niei a abandonat brusc rezerva cu care trata „cioro­vă­ie­lile” partidelor, condamnând dur, fără rezerve, o „înțe­le­gere tacită” între PSD – partidul majoritar în Parlament – și UDMR, gruparea politică ce reprezintă minoritatea maghiară din România. Proiectul stipula autonomia teritorială a zonelor locuite de secui, care deveneau astfel o enclavă segregată de restul țării, cu președinte și par­lament propriu, cu diviziuni administrative („scaunele”) specifice. Proiectul, contrar pe față Constituției Româ­niei, era un pas spre „vânzarea Transilvaniei” către Un­ga­ria, anulându-se astfel consecințele Tratatului de Pace de la Trianon, de după Primul Război Mondial. Ungaria a urmărit tot timpul recuperarea acestei provincii româ­nești, în ciuda tuturor drepturilor pe care Statul le-a acordat minoritarilor maghiari rămași între granițele sale. Discursul președintelui nu era însă îndreptat atât împo­triva UDMR-ului, care – ca orice grupare politică etnică, își urmărește (tenace) scopurile segregaționiste, cât îm­po­triva PSD-ului, cel mai mare partid parlamentar ce a guvernat România aproape fără întrerupere, în ultimii treizeci de ani. După ce a pierdut – ca urmare a corupției pe care a „oficializat-o” ca politică de stat – ultimele ale­geri (europene și prezidențiale), PSD-ul și sateliții săi au devenit, în Parlament, o „majoritate toxică”, împotri­vin­du-se oricăror măsuri de asanare socială, economică, politică și chiar morală luate de guvernul PNL, ce a suc­cedat administrațiilor puse în operă de conducătorii PSD. PSD-ul s-a temut atât de tare de aceste măsuri, încât a refuzat „anticipatele”, a respins „localele” în două tururi de scrutin și a amendat toate inițiativele legislative libe­rale prin care se urmărea redresarea situației țării. Nu am spațiu editorial să enumăr toate daunele provocate de „po­liticile” sale, în absolut toate domeniile vieții sociale românești. Pentru a controla executivul, chiar și atunci când nu se află nominal la putere, conducătorii săi au ini­țiat o serie de alianțe prin care să-și păstreze majoritatea în Parlament, chiar dacă unele dintre ele duceau la ac­ceptarea unor propuneri anticonstituționale. Înțelegerea cu UDMR-ul a făcut parte dintre acestea, cu prețul deve­nit public după ce „legea autonomiei” a fost aprobată tacit, fără dezbatere parlamentară.

PSD-ul a dat vina pe „starea de urgență” datorată pan­demiei, care ar fi dezorganizat agenda Parlamentului și, forțat de indignarea pe care această consfințire a iniția­tivei ca lege a provocat-o, a respins proiectul în Senat. Poa­te că, pe fondul crizei generate de epidemia cu coro­na­virus și de consecințele sale socio-economice, dez­baterea declanșată de „incident” ar fi fost – până la urmă – „îngropată”. Numai că, „stranie coincidență”, s-a aflat ime­­diat că, de data asta, Senatul (unde PSD are singur ma­joritatea) a aprobat, tot tacit, unele modificări ale articolului 94 din Codul Administrativ, ca urmare a altor inițiative UDMR-iste, privitoare la „limba minorităților naționale”. Aceste inițiative merg mult mai departe de recomandarea UE – acceptată de România – ca în zonele în care proporția minorităților depășește 20% din popu­lație să fie acceptată oficial și limba acestora. Propunerile UDMR-iste, aprobate de Comisia Juridică a Senatului (condusă de PSD-istul Șerban Nicolae), solicită utili­zarea oficială a limbii minorităților în oricare localitate în care acestea au membri, cu acordul autorităților locale. Cum în Transilvania sunt foarte multe localități în care minoritarii – în special maghiari – au o pondere de sub 20%, acordul autorităților ar însemna generalizarea ofi­cială a utilizării limbii lor pe întreg teritoriul provinciei. UDMR s-a bazat, în obținerea susținerii PSD-ului, pe faptul că toți primarii acestuia vor accepta prevederile (din aliniatele 2 și 3 ale articolului pomenit) pentru că vor avea nevoie, la alegerile într-un singur tur de la „lo­ca­le”, de orice vot pentru confirmarea pe poziții. Nici mă­car premierul iliberal și iredentist al Ungariei, Victor Orban, nu ar fi putut visa la așa ceva! Pe lângă perspec­tiva unui viitor incert (în contextul scăderii demografice a României), inițiativele UDMR-iste pun, practic, baza unei federalizări a țării, demolând Constituția ce o defi­nește drept stat național. Nu mai vorbesc de haosul ad­mi­nistrativ pe care aplicarea unei asemenea legi l-ar de­clanșa, oricare minoritate putând avea pretenția utilizării limbii ei în actele oficiale. PSD-ul a făcut, în concluzie, un târg trădător cu UDMR-ul pentru a obține susținerea grupării etnice în Parlament și în teritoriu, fără a ține cont de interesele majore ale nației. UDMR-ul, care a scăzut mult în preferințele comunității sale etnice, și-a asigurat sprijinul „celui mai mare partid” (la trecutele „parla­men­tare”, PSD-ul a direcționat voturi spre UDMR, pentru ca acesta să poată depăși pragul electoral de 5% și în județe pur românești). Vă las să calificați cum vreți această acțiune PSD-istă.

Marcel Ciolacu și ceilalți lideri ai PSD-ului nu vor mai putea susține, și în cazul modificărilor articolului 94 din Codul Administrativ, că ele au fost cauzate de neaten­ție. Co­misia Juridică și „specialistul” Șerban Nicolae s-ar des­califica definitiv. Târgul făcut cu UDMR-ul de­mons­trea­ză încă o dată că formațiunea înființată de Ion Ili­escu și condusă succesiv de Adrian Năstase, Mircea Geoană, Vic­tor Ponta și Liviu Dragnea nu a urmărit ni­cio­dată alt­ceva decât propriul său interes de grup. PSD-ul a mo­di­ficat fără niciun scrupul legislația țării pentru a-și susține și apăra oamenii, pentru a asigura conser­varea lor la pu­tere. O altă inițiativă, de data asta în nume pro­priu, vali­dea­ză această percepție. La Camera Depu­taților, PSD-ul – cu sprijinul UDMR-ului, al PRO Româ­nia și ALDE, a depus un proiect prin care aleșii locali condamnați sau de­clarați incompatibili, care trebuiau retrași de pe liste, pot candida iarăși în 2020. Nu e nevoie să spunem cărui par­tid aparțin.

D-l Iohannis, în vehemența lui, a avut dreptate: PSD este o grupare toxică a cărei influență în viața politică românească este mortală pentru democrație.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian